Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kyllä pystysyöksy jostain 10.000 metristä alkaa jo korviakin haitata. Riippuu paljon tietysti pilotin korvien rakenteesta, kuinka hyvin ja nopeasti paine-ero tasoittuu.
Myös kaasuja tuottavan aterian (esim. herne, papu) ennen korkeuslentoa oli syytä välttää. Paine-ero tuotti koviakin maha kipuja.
Tuossa alhaalla Flight forumilta löydetty muutama juttu asiasta:
Flight forum: Jukka Kolehmainen
Hävittäjillä tuo rungon kestämä paine-ero taitaa yleensä olla luokkaa 4-5 psi. Matkustajakoneilla vastaava arvo on luokkaa 8-9 psi. Matkustajakoneissa kabiinikorkeuden muutosnopeutta säädellään, ettei korvat paukkuisi niin pahasti. Hävittäjissä ei vastaavaa systeemiä ole, koska pystynopeudet ovat niin paljon suurempia, että jos muutosnopeutta rajoitetaan, niin rungon max. paine-ero ylittyy
Flight Forum; Matti Huoviala
Paineistuksesta ja nykyhäätäjien paineohjaamojen järjestelmistä varmaan moni tietää enäpi kuin minä (vaikkapa Hannes), mutta kannan oman korteni harrastajana kasaan.
Kovin paljon yli 7500m korkeuksissa ei pärjää ilman paineistettua ohjaamoa tai painepukua. Näin siksi että hapen osapaine kehossa alkaa olla tuon korkeuden yläpuolella niin suuri, että edes 100% happea naamarista nauttien keho menettää happea koko ajan. Painehappinaamareilla voi jonkin verran nostaa tuota korkeutta tai ainakin pidentää toimintakykyisenä säilymisen aikaa.
Sotilaskoneissa on käytetty painepukuja (esim MiG-21), joilla voidaan nousta vaikka kuinka korkealle. Painepuku on silloin se paineistettu tila, jossa elämä on mahdollista.
Ohjaamon paineistaminen ei sotalentokoneissa ole tarkoitettu sellaiseksi, että niissä voisi olla ilman happinaamaria kovin korkealla, paineistus on lähinnä sellainen, että korkeammalla riittää happinaamarin käyttö, ei tarvitse pitää hankalaa painepukua. Paine-ero ei siis ole niin suuri, kuin esim bussissa 10000m korkuudella. Bussissa kabiini on paineistettu niin, että naamareita ei tarvii, sot.koneessa naamarin taas tarvitsee. 10000m metrissä liikennekoneen kabiini lienee paineistettu 2500m tietämille, sotilaskoneessa paineistus voi olla samalla lentokorkeudella kabiinissa 5000m korkeutta vastaava, eli happinaamaria on käytettävä, mutta paineukua ei tarvita (niin kauan kun kilpailija ei rupea tekemään reikiä kabiiniin).
Paineistuksen menettäminen on aina paha juttu. Reikä kabiinissa, vaikka olisi pienikin, aiheuttaa varsin nopean paineistuksen menettämisen ja kyseisen tilanteen aiheuttamat stressi ja fyysisen ympäristön muutos vaikuttavat toimintakykyyn yllättävän paljon. Ilmat pihalle, lämpötila tippuu, ja jos ollaan tarpeeksi korkealla, ei naamaristakaan ole juuri hyötyä, vaikka se pärstän edessä olisi kumilangoilla kiinni.
Käytännössä normaaleilla happilaiteilla on edellytyksiä oleskella 3000-5000m korkeuksilla, painehapella (pressure mask) voipi oleskella aina tuonne 7500m+ korkeuksiin. Sen yläpuolella tulisi olla paineistettu kabiini (tai puku). Korkeudet tuntuvat pienehköiltä, mutta paino on sanalla oleskella, hetkellinen ylittäminen on mahdollista yksilötasolla.
Korkella lentävien tulisi olla selvilla hapenpuutteen heille (henkilökohtaisesti) aiheuttamista oireista tunnistaakseen etukäteen sen, milloin toimintakyky alkaa olla uhattuna. Lisäksi on olemassa vaara siitä, että saa liikaa happea, jolloin on vaarana ns happihumala, jonka oireet ovat usein hyvin samankaltaisia hapenpuutteen kanssa....
Edellä esitetty on sitten yleistyksiä täynnä ja perustuu minulle VUOSIA sitten pidettyyn luentoon korkeuslentoja varten pidetyssä koulutuksessa kaukana valtameren takana.
Joku enemmän asiantuntija saapi korjailla tai täydentää..
-M-
Flight Forum: Mikael Harjunen
No niin, Pitää kuitenkin muistaa, että hävittäjissä (esim MG) käytetty painepuku on pelastautumisväline. Painepuku itsessään ei "tuota" mitää olotilaa missä ohjaaja pystyy toimimaan korkeammalla, vaan sen tuottaa koneen paineistusjärjestelmä. Mikäli ohjaamon paineistus syystä tai toisesta pettää, on painepuku ohjaajan suojana ettei ohjaaja "kiehu".
Saksan varojen niukkuus näkyi Bf 109:n osalta mm. siinä, että sisään vedttävä kannuspyörä tuli malliin F, ohjekirja tuntee sen jo versiossa B. Laskutelinekuilujen peitinluukut tulivat käyttöön vasta mallissa K, G:n varaosakirjassa ne jo ovat. Monta konetta jäi taipaleelle, koska harvoihin asennetttiin erotinventtiili, jolla rikkoutuneen jäähdyttäjän sai pois kierrosta. Koneen liikehtimiskykyä parantavat Fletner-laipat olivat vain peräti harvoissa koneissa. Sivuperäsimen ohjaamosta säädettävä virityslaippa tuli mukaan vasta 1944 korkean peräsimen myötä.
Mitsubishi A6M Reisen, Zero
Kone oli Japanin laivaston ilmavoimien tukialushävittäjien iskunyrkki sodan alusta sodan loppuun ja sillä on legandaarinen maine.
Zero oli moottorin tehoon suhteutettuna kevyt, siinä oli iso hyvän nostovoiman antava siipi ja se oli puhdaslinjainen.
Hitaalla nopeusalueella 200-300km/h se saattoi helposti kaartaa kaikkia liittoutuneiden hävittäjiä tiukemmin.
Zero oli erittäin taloudellinen lennettävä, koska se oli kevyt ja sen toimintasäde oli yli 1800 km.
Myös sen nousukyky sodan alussa oli kaikkia vastustajiaan parempi.
Kevyt rakenne oli myös sen heikkous. Sen panssarointi oli olematon, ja se oli helppo ampua tuleen. Kevyestä rakenteesta johtuen sitä oli helppo väistää syöksymällä, sen syöksyn rajanopeus oli selvästi huonompi kuin vastustajilla.
Kun sota syttyi Tyynellämerellä, oli Japanilaisilla käyttössä n. 400 kpl A6M2 Model 21 hävittäjää. Niistä 108 kpl osallistui 7. joulukuuta 1941 iskuun Pearl Harbouriin.
Siinä oli 2 kpl 7.7 mm Type 97 konekivääriä ja 2 kpl lisessillä valmistettua Oerlikon tykkiä, kaliberi 20 mm.
Sodan alkukuukausina A6M2 Model 21 hallitsi taivasta. P-40, F4F Wildcat, Hawker Hurricane ja Brewster F2A Buffalo koneista ei ollut sille vastusta.
Saburo Sakai kirjoitti myöhemmin: -Buffalot olivat huonoimpia koneita. Niiden ohjaajilla ei ollut mitään mahdollisuuksia Zerojamme vstaan.
Kommentti on sikäli erikoinen, että Suomen BW:t pieksivät Hurricanen aivan heittämällä. Sakain mukaan Hurricanet pärjäsivät Brewsteriä hieman paremmin Zeroa vastaan.
Ylipursimies Tetsuzo Iwato muisteli kohtaamisiaan F4U Corsairin kanssa: Sen pystyi pudottamaan ainoastaan F4U:n paetessa. Sitä täytyi ampui tietystä kulmasta, ( takaa korkealta ohjaamoon), muuten luodit kimpoaisivat siitä.
Corsairia, liittoutuneiden parasta tukialushävittäjää, kunnioitettiin vaan ei pelätty.
Vuonna -42 liitoutuneet lähettivät Australiaan parasta, mitä laittaa oli. Spitfire MK V. Myös Spit vitonen koko kovia Zerojen käsissä. 8 Spitiä menetettin yhtä pudotettua Zeroa kohti. Edes ketteränä tunnetun Spitfiren ei kannattanut antautua kaartotaisteluun Zerojen ehdoilla.
Vuonna - 43. kun F6F Hellcat ja Spitfire MK VIII saapuivat taisteluun, Zeron nopeusetu menettiin ja F6F ja Spit MK VIII olivat kokeineiden lentäjien käsissä oikella taktiikalla parempi kuin Zero. Ja oikea taktiikka ei ollut kaartotaistelu. Jos siihen antautui Zeron ehdoilla, ja Zerossa sattui istumaan Saburo Sakain kaltainen kokenut pilotti, 1 kierroksen alussa oli korkea aika rueta miettimään omaa muistokirjoitusta..
Kaikkia liitoutuneiden lentäjiä varoittettiin ankarasti ryhtymästä kaartotaisteluun Zerojen kanssa. Tämä ohje päti sodan alusta sen loppuun saakka.
Merkittävämmät versiot olivat A6M2 model 21, valmistettu 740 kpl.
A6M3 model 32, valmistettu 343 kpl. A6M5 model 52, valmistetiin noin 5000 kpl ja A6M7 model 63, tarkka valmistusmäärä jäi tuntemattomaksi.
Eniten valmistetussa Model 52 :ssa oli Sakae 21 moottori, joka kehitti 1130 hv. Se saavutti 629 km/h 6000 metrissä, mikä oli vain 32 km/h parannus verrattuna Model 21:seen. Model 52:n siipiverhouslevyjä oli vahvennettu ja se kesti paremmin ja kovempaa syöksynopeutta kuin Model 21.
Kokeneissa käsissä Zero oli yhä vaarallinen vastustaja vielä vuonna 1945.
Sodan viimeinä kuukausina A6M otettiin epätoivoiseen kamikaze käyttöön.
Katso liite: 2275
Ja minä kun olen ollut siinä luulossa, että kaikki kaksimoottorihävittäjät olivat kaartotaistelussa toivottoman kömpelöitä. Me-110 lienee tämän mielikuvan takana.Bf 109 vs. P-38 Lighting
Ne saattoivat kaartaa helposti tiukemmin kuin me ja siirtyä vaakalennosta nousuun melkein samantien. Menetimme monta ohjaajaa, jotka koettivat vetää ylös hyökkäyksen jälkeen. Ne lähenivät sellaista vauhtia nousussa, ettei ollut muuta tehtävissä kuin puolivaakierre ja veto. Vaikka P-38 kaarsi meitä tiukemmin, se kallistui ensimmäiset 5-10 astetta verkkaisesti ja siinähän pääsimme jo häipymään.
Ja minä kun olen ollut siinä luulossa, että kaikki kaksimoottorihävittäjät olivat kaartotaistelussa toivottoman kömpelöitä. Me-110 lienee tämän mielikuvan takana.
Poikkeukset Mosquito ja P-38 vahvistaa tämän säännön. Yleensä niillä 2-moottorisilla ei oikealle hävittäjälle pärjännyt.
Mosquiton kaartokyvystä ei kyllä minulla ole selvää kuvaa. Arvelisin kuitenkin hyväksi, kun kone puurakenteisena oli niin kevyt. Muutoinhan tuo Mossie oli Luftwaffelle todellinen päänvaiva. Vaikea saada kiinni muuten kuin muuttamalla korkeutta nopeudeksi. Vaakalennossa ei Bf 109 Mosquitolle pärjännyt.
Mosquiton vaikuttavan näköinen nokka-aseistus.
Minulla on albumi-sarja nimeltä Wings of Fame, ja sen osassa 4 käsitellään juuri Coastal Commandin laivueiden urotekoja. Mainittu 143 laivue näihin kuului. Albumissa on isoja ja vaikuttavia kuvia rannikkoilmavoimien rynnäköistä aluksia vastaan. Etsin niistä joitakin netistä esille. Osassa Beau.Yksi hyvä esimerkki Mossien ilmataistelukyvystä oli, kun Mosquitot hyökkäsivät saksalaista rahtilaivaa vastaan jota suojasivat FW-190-hävittäjät.
The FB Mk VI proved capable of holding its own with single-engine fighter aircraft in addition to bombing. For example, on 15 January 1945 Mosquito FB Mk VIs of 143 Squadron were engaged by 30 Focke-Wulf Fw 190s from Jagdgeschwader 5: nonetheless, the Mosquitos sank an armed trawler and two merchant ships, losing five Mosquitos (two to flak)[133] but shooting down five Fw 190s.[134]
Eli pystyivät ottamaan Focke Wulffien kanssa yhteen pudotussuhteella 5:3 (2 pudotti ilmatorjunta)...ei paha. Taisivat olla vielä alivoimaisia. Tosin 1945 sakupilottien taso ei ollut enää huimaava.