WW2 Hävittäjät

Gloster Gauntletin tuoreet kuulumiset.

 
Yllatyksekseni luin, etta Lappiin tulleen ruotsal. havittajalaivueen mukana oli Gladiatoreiden lisaksi pari Gauntlet'tia
... mahtaneeko pitaa paikkaansa?
 
Niin minustakin. Tuli esille kanavakallen utube-dokkarissa Lapin sodasta
- yleensahan kalle on tehnyt pohjatyot huolella
 
Kuten useimmat talvisodan aikana saadut koneet, Gauntletitkin koottiin Ruotsissa lentokelpoisiksi. Mietin että olisiko Suomeen lennetty kotletteja niin että ne olisi vähän aikaa olleet pohjoisessa käytössä, mutta 'Albatrossista Pilatukseen' -kirjan mukaan ensimmäinen Gauntlet lennettiin Suomeen vasta 10.3.
 
Eikös ruotsalaisilla ollut Gladiatoreita ja Hawker Harteja. Ja joku yhteyskone.
Niin minustakin. Tuli esille kanavakallen utube-dokkarissa Lapin sodasta
- yleensahan kalle on tehnyt pohjatyot huolella
Aikamoinen virhe Geustin Callelta jos noin sanoo. Ei mainita tässä sanaakaan Gauntleteista.

Tässä siis tämä "kanavakalle" ja mainittu video "Lapin sodasta". Ulkomailta käsin näyttää ehkä toisenlaiselta, mutta kaikille meille suomalaisille tämä käsite "Lapin sota" tarkoittaa tietenkin sotaa saksalaisia vastaan vuonna 1944. Samoin lentokoneista puhuttaessa kaikki omaa ilmailuhistoriaamme tuntevat ajattelevat "kallen" tarkoittavan Kalle Geustia. Hänen pitäisi kyllä olla itäsuunnassakin tuttu, kun osaa venäjää ja on siellä esitelmöinyt.

Mitä videoon tulee, niin silmäilyn perusteella ihan pätevää työtä: asiantuntijana sotahistorioitsija Pentti Airio ja pitkään esitykseen on leikattu paljon omin silmin tapahtumat nähneiden kuvauksia. Gloster Gauntletista ei vidissä tietenkään mitään puhuta. Lieneekö sekoittunut Gloster Gladiaatttoriin? Kun mietin mistähän tämä toinen Kalle on tuttu, niin mieleen tuli täälläkin on esitelty Rovajärvi-video:

 
Back
Top