Ydinaseet | Tutkijat: Ydinsota Venäjän ja Yhdysvaltain välillä voisi johtaa yli viiden miljardin ihmisen kuolemaan ruoantuotannon romahtaessa: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009006268.html?share=e83f2b957f7af2f50d75148de8b15e38
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Siis, mitä ionisoivaa säteilyä siellä kärjessä on? Se fissiopommi on siis plutoniumia (Pu-239), joka toki hajoaa radioaktiivisesti 24000 vuoden puoliintumisajalla. Mutta se hajoaminen tapahtuu alfasäteilyn kautta, ja alfat taas eivät mene mistään läpi, joten eivät aiheuta mitään haittaa pommille. Hajoamistuotteena on U-235, jota on luonnon uraanissa (tosin vain 0.7%) ja sen puoliintumisaika taas on 700 miljoonaa vuotta, joten sekään ei minkään ydinaseen säilyttämisajan puitteissa juuri tee mitään.Kotelointi ja siinä eritoten todella täsmällisesti hiottu räjähdyslinssi eli konventionaalisilla paukuilla tehty suunnattu räjähdys jonka tehtävänä on 1. vaiheen räjähdyksen paineaallon kompressoiminen pistemäiseen alueeseen jotta syntyy kriittinen paine fissiolle. Nämä kuluvat ionisoivan säteilyn alla ja muutoksen ei tarvitse olla iso jotta paineaalto 1. vaiheesta hajoaa liikaa ja ketjureaktio pysähtyy siihen.
-Plutonium hajoaa epä-fissiiliksi isotoopikseen joka säteilee entistä enemmän. Tämä on pakko vaihtaa tietyin väliajoin, pommin toiminta ei sinänsä tästä häiriinny mutta parissakymmenessä vuodessa itse pommista tulee radioaktiivinen jolloin se on vaarallinen ympäristölleen ja ihmisille. Osa puikoista käyttää uraania jossa tätä ongelmaa ei käsittääkseni ole.
-Tritium. Tätä ei pommissa ole paljon mutta se vähä mitä fission ajoaineeksi tarvitaan on ihan helvetin kallista tuottaa, ja sillä on puoliitumisaika pirun lyhyt, reilu 12 vuotta. Vaatii vaihdon viimeistään 10 vuoden kohdalla tai pommi ei inahdakaan.
Liekö niillä itselläkään tietoa?
FAS mukaan deployed strategic luokassa olisi 1588 ja nondeployed luokassa 2899 kpl. Deployed strategic luokka tarkoittaa ballistisissa ohjuksissa olevia taistelukärkiä ja pommikoneisiin lastattavia aseita. Ilmeisesti uusi START sopimus rajoittaa strategisten aseiden määrää. Kuljelutusalustoja on myös vähemmän kuin taistelukärkiä.
Status of World Nuclear Forces - Federation of American Scientists
Despite progress in reducing nuclear weapon arsenals since the Cold War, the world’s combined inventory of nuclear warheads remains at a very high level.fas.org
Gerassimovin mukaan 95 % strategisista olisi jatkuvasti laukaisuvalmiina:
Ei-strategisten suhteen laukaisuvalmius on varmasti paljon hankalampi määritellä.
Ukraina-ketjussa on käsitelty "FSB-vuotajan" tekstiä, jossa epäillään ydinaseiden toimivuutta käytännössä. Perushavaintona Venäjällä, että mitä ei pysty valvomaan ja mistä tulee erinomaisia raportteja, on tyypillisesti eniten ongelmia käytännössä. Kysymys aseiden käytännön toimivuudesta on kiinnostava riippumatta FSB tekstin aitoudesta. Shoigun mukaan modernisoitujen aseiden osuus olisi jo lähes 90 % strategisissa ydinasejoukoissa. Modernisoituihin lie heillä luottamus korkeammalla kuin neuvostoaikaisiin, mutta tiedäpä tuosta.
FSB vuodon käännöksessä lukee erityisesti: "the plutonium charge needs to be replaced every 10 years". Ei varmastikaan tarvitse noin usein.
Jenkit miettii myös, tarviiko heidän lisätä plutoniumydinten tuotantoa ylläpitääkseen aseidensa toimivuuden:
"the National Nuclear Safety Administration (NNSA) committed to a surge production capacity of at least 80 plutonium pits a year by 2030. It is not clear why rebuilding pits is necessary; a study by Jason, a key group of U.S. scientific advisors, indicated pits should be stable for a century or more."
Jos jenkit suunnittelee uusivansa 80 per vuosi, niin kiertoajaksi tulee useita kymmeniä vuosia koko arsenaalin tasolla. Jason tutkimus keskittyy nimenomaan plutoniumin ikääntymiseen. Toki ydinaseessa on muitakin ikääntyviä komponentteja, kuten tavanomainen räjähdysaine.Plutonium Pits Are a Critical Obstacle in U.S. Nuclear Plans
Modernization programs need to be realistic—and may be unnecessary.foreignpolicy.com
Edelliseen liittyen ohessa juttu NATOn vuosittain pidettävästä Steadfast Noon harjoituksesta, joka on parhaillaan käynnissä. Jutussa ei kuitenkaan ole mukana Tulikomennon postaamaa uusinta käännettä aikataulun aikaistumisesta.B-61-12 -jytkyt Eurooppaan etuajassa.
Politico: USA päivittää etuajassa ydinpomminsa Naton tukikohdissa Euroopassa
Politico: USA päivittää etuajassa ydinpomminsa Naton tukikohdissa Euroopassayle.fi
Edelliseen liittyen ohessa juttu NATOn vuosittain pidettävästä Steadfast Noon harjoituksesta, joka on parhaillaan käynnissä. Jutussa ei kuitenkaan ole mukana Tulikomennon postaamaa uusinta käännettä aikataulun aikaistumisesta.
NATO Steadfast Noon Exercise And Nuclear Modernization in Europe - Federation of American Scientists
[Updated version] Today, Monday October 17, 2022, the North Atlantic Treaty Organization (NATO) will begin a two-week long exercise in Europe to train aircrews in using U.S. non-strategic nuclear bombs. The exercise, known as Steadfast Noon, is centered at Kleine Brogel Air Base in Belgium, one...fas.org
Kiinnostava kohta NATOn nuclear sharing systeemiä koskien:
“If NATO was to conduct a nuclear mission in a conflict,” NATO says, “the B-61 [sic] weapons would be carried by certified Allied aircraft…However, a nuclear mission can only be undertaken after explicit political approval is given by NATO’s Nuclear Planning Group (NPG) and authorisation is received from the US President and UK Prime Minister.” It is unclear why the U.K. Prime Minister would have to authorize employment of U.S. nuclear weapons, and unless NATO territory had been attacked with nuclear weapons first, it seems unlikely that the 29 countries in the NPG would be able to agree to approve of employment of non-strategic nuclear weapons from bases in Europe.
Artikkelin kirjoittaja Kristensen ei usko 29 jäsenmaan NPG:n pääsevän yhteisymmärrykseen näiden käytöstä, jollei NATOa vastaan olisi hyökätty ydinasein.
Jutun mukaan B-61 pommeja on Eurooppaan sijoitettuna yhteensä 100 kpl.
Odottihan ne, joidenkin mielestä jopa innolla. Vielä 3,5" korppujen kahdeksankymmentäluvulla tuli käyttöön uusi LGM-118A Peacekeeper-ohjus. Mutta kylmän sodan jälkeisissä aserajoituksissa mannertenvälisen sallitun lukumäärän mittariksi tuli niiden kantamien ydinkärkien lukumäärä. Jenkit laskivat että suurempi määrä kolme kärkeä kuljettavia Minuteman-ohjuksia on selviytymiskykyisempi kuin pienempi määrä kymmenen kärjen Peacekeeper-ohjuksia. Siksi vanha antiikkiteknologia jäi käyttöön ja uudempi, hienompi ja parempi purettiin osiksi. Toki myös LGM-118:n pieni lukumäärä painoi päätöksessä. 50 valmistettua ohjusta ei olisi riittänyt täyttämään USAn valmiustarpeita, joten olisi pitänyt käyttää rahaa uusiin ohjuksiin tai Minuteman pitää kuitenkin rinnalla käytössä.Ydinsotaa ei ole odotettu Jenkeissäkään sitten 8” lerppujen? Noinko tuo pitäisi ymmärtää? Onhan se jotenkin huojentavaa että se olisi noin?
Venäjällä vastaava tekniikka olisi siis jollakin ns. radioputki tasolla?
Elektroniputki – Wikipedia
fi.m.wikipedia.org
Rahat menneet bilettämiseen Lontoossa ja etelä-Ranskassa Rivieralla?
No hyvähän se tavallaan on jos noin oikeasti on…
Repetitio mater studiorum est.Toisin sanoen, kukaan jäsenmaa (sellaisten lisäksi, joiden maaperällä ydinaseita jo nyt on) ei ole pyytänyt sijoittamaan niitä aluelleen. En sanoisi uutiskynnyksen ylittämiseksi.