Oikeastaan mahdotonta vertailla eri maiden politiiikkaa keskenään jos tuolla on valinnan varaa 2 puoluetta Sillä sipuli ja pulinat pois. Antaa Jenkkien äänestää
ja me täällä vaan viisastutaan. Ja toivotaan että jenkit valitsee parhaimman pressan.
Aika pitkälle näin, varsinkin kun kysymys on maasta jossa valinta tehdään kahden puolueen välillä. Kummallakin puolella mahtuu mukaan monenlaista näkemystä. Toisekseen jenkeissä presidentin osalta poliittinen linja muodostuu ehdokkaan henkilökohtaisista taustoista ja yhteiskunnallisista näkemyksistä.
Jenkkien osalta pidän itsekin konservatiiveja parempana vaihtoehtona. Mutta nyt onkin kysymys ensisijaisesti presidentin valinnasta.
Suomessa kun ollaan, niin USA:n sisäpolitiikka ei ole meille kovin merkityksellistä. Mutta USA:n ulkopolitiikka ja presidentin henkilökohtaiset mieltymykset sekä näkemykset Venäjän toiminnasta on paljon konkreettisempi asia. Siltä osin luotan erityisesti USA:n konservatiiveihin. He ovat perinteisesti suhtautuneet tiukasti Venäjän sotilaalliseen uhkaan sekä laajenispolitiikkaan jne.
Nimenomaan tässä kohtaa syntyy suuri ongelma Trump'in kohdalla. Häneen kohdistuva ulkopoliittinen epäluottamus on varsin suuri myös USA:n konservatiiveilla. Mutta erityisesti meille suomalaisille sekä kaikille muille Venäjän naapurivaltioille. Trump'in henkilökohtaiset suhteet Venäjän diktatuurin johtoon ja erityisesti Putin'iin ovat arvaamattomia (eikä käydyistä keskusteluista ole tietoa muilla kuin Trumpilla ja tietysti Venäjän hallinnolla).
- esim. viime aikoina Trump on pyrkinyt välttelemään Venäjän tuomitsemista ulkomailla toteutetuista murhaiskuista, hermomyrkkyjen jne. käytöstä. Venäjän sopimusrikkomuksista Ukrainassa ym.
- eikä Trump ole juurikaan antanut tukeaan Valko-Venäjän tilanteessa diktaatuurin vastustajille. Liekö tästä sovittu kahden kesken Putinin kanssa?
- jossain määrin on jäänyt epäselväksi kuinka innokkaasti Trump on ollut puolustamassa esim. Ukrainaa Venäjän hyökkäyksiä vastaan. (USA oli takaamassa Ukrainan koskemattiomuutta sen luopuessa ydinaseistaan)
Eikä kysymys ole pelkästään eurooppalaisten huolestumisesta. Jopa USA:n kongressi (konservatiivit ja demokraatit yhdessä) poistivat erityislailla Trumpilta presidentin oikeuden Venäjään kohdistuvien pakotteiden lieventämiseen.
Ulkopolitiikassa pidän Bidenia paljon luotettavampana presidenttinä varsinkin Suomen, Baltian, muun Euroopan ja NATO:n kannalta katsottuna.
- uskon jopa siihen että Biden suhtautuu paljon vakavammin myös Venäjän suunnalta kohdistuvaan sotilaalliseen uhkaan sen rajanaapureita (Ukraina, Valko-Venäjä, Georgia jne.) kohtaan kuin Trump.
Mutta jää nähtäväksi. Ensi viikolla jenkit äänestävät itselleen juuri sellaisen presidentin johon luottavat ja katsovat parhaaksi omalle maalleen. Hyvä niin.