Kulutan aikaani tähän viestiketjuun tasan tämän viestin verran. Syvälle poliittisiin poteroihinsa kaivautuneiden mielipiteitä on yleensä turha lähteä käännyttämään argumentoinnilla ja kuten viestini lopussa totean, muutos tulee riippumatta teistä kitisijöistä. Uskon myös omaavani aiheesta enemmän tietämystä alan työkokemuksen ja maisteritutkinnon kautta, kuin esimerkiksi viestiketjun aloittaja. Mistä voin näin päätellä? Ravenin viestin sisällöstä. Toivottavasti viestini selventää tilannetta muille.
Hoitajien työtaistelussa on kyse ensisijaisesti palkkauksesta. Moni muu hoitoalan ongelma ratkeaisi tämän kautta. Hakijoita vapaina oleviin vakansseihin tulisi enemmän, jos alan houkuttelevuus nousisi palkkauksen myötä. Näin alimiehitys paranisi. Korupuheista ja sinisistä seinävaloista huolimatta alan arvostusta mitataan ensisijaisesti palkalla. Tämä näkyy esimerkiksi lääkärien kohdalla. Ei heille tarjottu palkkaneuvotteluissa printattavaa kiitoskorttia, vaan 12 % pyytämällä. Pyytämällä. Alalla on myös muita ongelmia, mistä suurimpina pidän heikkoa johtamista ja aataminaikaista organisaatiokulttuuria. Nämä ovat sitten asia erikseen. Tosin jos johtajille maksettaisiin paremmin, sinne voisi hakeutua laadukkaampaa ainesta.
Palkkakysymyksen kohdalla nostetaan välillä esiin tuo ketjun aloittajankin puheen tuottavuudesta ja että sen pitäisi nousta, jotta palkkausta voisi parantaa. Tähän vetoaminen on epärehellistä. Mikäli sote-ala toimisi markkinatalouden lakien mukaisesti (milloin tuottavuuteen voisi vedota), pitäisi palkkauksen määräytyä kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti. Näinhän ei nyt yleisesti ottaen (vielä) ole, vaikka hoitajapula käsittääkin koko maata. Tuottavuuteen vetoaminen on rusinoiden noukkimista pullasta.
Sairaanhoitajan palkkauksesta liikkuu monenlaista legendaa. Peruspalkka julkisella sektorilla on alueesta riippuen noin 2500-2600e. Tästä jää käteen noin 1900e/kk. Tämä ei ole paljon. Vuorotyötä tekevä saa tähän päälle erilaisia haittalisiä, mutta esimerkiksi allekirjoittaneelle nämä eivät kuuluneet. Suurin osa polikliinistä työtä tekevistä hoitajista on töissä arkisin 8-16. Vuorotyö on tutkitusti vakava terveyshaitta ja se heikentää myös sosiaalista elämänlaatua merkittävästi.
Usein törmää väittämään, ettei palkankorotus motivoi työntekijää pidemmällä aikavälillä. Tuota voi jokainen testata seuraavalla ajatusleikillä: Leikkaa omasta palkastasi kolmannes pois ja mieti työmotivaatiotasi tämän jälkeen. Lähipiriin neljän tonnin kuukausipalkan lentomekaanikko argumentoi hoitajien palkankorotuksia vastaan juuri palkankorotusten väliaikaisella motivaatiobuustilla. Kysyin kaverilta, miten hänen työmotivaatioonsa vaikuttaisi nettopalkan laskeminen 1900e/kk. Kokisiko hän palkankorotuksen motivoivana? Alkaisiko katsella muita, paremmin palkattuja hommia? Meni hiljaiseksi.
Hallitus sorvaa orjatyölakia vuorokauden kestävien tehon lakkojen takia. Kuten jo aiemmin on tullut esiin, tehot pyörisivät vallan hyvin tuon ajan lääkärien ja osastonhoitajien/ylihoitajien + liittoon kuulumattomien avulla. Lakosta ilmoitettiin hyvissä ajoin. Työnantajapuolella olisi ollut hyvin aikaa varmistaa potilasturvallisuus edellä mainittujen lääkärien ja esihenkilöiden turvin. Näin ei kuitenkaan tehty, vaan päädyttiin hoitajien kyykyttämiseen. Tämä ilmentää jo aiemmin mainitsemaani organisaatiokulttuuria, missä pähkinänkuoressa hoitajan rooli on pitää turpa kiinni ja tehdä niin, kuin hänelle sanotaan.
Tulevaisuus hoitoalalla on äärimmäisen synkkä. Sisäisen ja ulkoisen ympäristön muutos on sivuutettu päättäjien ja johtajien puolelta täysin. Väkerrellään erilaisten himmeleiden parissa ja ratkaisuiksi esitetään koulutuspaikkojen lisäämistä tai muuta ympäripyöreätä jargonia, vaikka hoitajapulaa ei näillä ratkaista. Miten koulutuspaikkojen lisäämisellä saadaan alalle lisää työvoimaa, jos tälläkin hetkellä osa koulutuspaikoista jää täyttymättä ja valmistuneet miettivät jo valmiiksi alan vaihtoa? Ulkomailta roudatut hoitajat miettivät ensimmäisen talven jälkeen ”ei vittu” ja lähtevät parempien palkkojen perässä naapurimaihin.
Muutosjohtamisen perusteorioihin kuuluvat Sigmoid-käyrät esittävät muutosta jatkuvana ja vääjäämättömänä prosessina, missä uusi strategia pitäisi aloittaa ennen vanhan sakkaamista. Näin organisaatio pysyy elinvoimaisena ja uudistuvana. Koska julkisella sote-alalla on maassamme monopoliasema, eivät hoitajat ole pystyneet äänestämään jaloillaan näihin hetkiin saakka. Tämän vuoksi uudistumistarvetta ei ole otettu tosissaan ja tilanne on eskaloitunut. Tämän hetken työtaistelussa niitämme vuosien uudistumisvelkaa. Muutos on kuitenkin tulossa tavalla tai toisella, riippumatta Ravenin kaltaisten, alan kokemusta omaamattomien setämiesten huuteluista. Tästä äärimmäisen konkreettisena esimerkkinä on jo alalla alkanut palkkakilpailu hoitajista. Oma palkkani on yksityisen vuokrafirman kautta 5000e kuukaudessa. Teen pelkkää arkivuoroa klo 8-16. Meitä vastaavalla palkalla olevia sairaanhoitajia on kyseisen firman kautta tässä tietyssä Keski-Suomalaisessa terveyskeskuksessa tällä hetkellä viisi. Toisen vastaavan firman kautta työllistyy kuudes. Kyseinen terveyskeskus ei maksa näitä palkkoja huvikseen. Muilla keinoin he eivät ole saaneet työntekijöitä. Tällä hetkellä työpaikkani suorassa työsuhteessa olevat hoitajat ihmettelevät omaa palkkaustaan ja kyselevät johdolta pitääkö heidänkin vaihtaa vuokrafirmaan, vai kiinnitetäänkö heidän palkkaansa huomiota. Tiedän useita vastaavia keissejä ympäri Suomen. Muutos on tulossa.
Ja heille, ketkä jeesustelevat julkisen talouden kestävyyttä palkankorotusten myötä: Onhan se nyt pöyristyttävää, kun osaavalle henkilöstölle joutuu maksamaan kilpailukykyistä palkkaa. Julkisen talouden kestävyys ei kuitenkaan ole Sari Sairaanhoitajan harteilla. Siitä vastaavat moninkertaista palkkaa nauttivat päättäjät, jotka kyllä voivat priorisoida julkistalouden rahankäyttöä arvoihinsa sopiviin kohteisiin. On myös vakavasti syytä miettiä, onko meillä yksinkertaisesti varaa nykyisen kaltaiseen julkiseen terveydenhuoltoon huoltosuhteen heikentyessä. Jos ei, ei sekään ole yksittäisen rivityöntekijän vastuulla. Olisitte nussineet ajoissa enemmän.