Samalla kannattaa huomioida TP Salen kommentit presidentinvaalipaneelissa, jotta kyllä ne liittoumat ja avunannot syntyvät jos ovat syntyäkseen ilman virallista liittoutumistakin. Eppäilemättä siellä on valmisteltu asioita turhalta julkisuudelta piilossa. Ja sitten voi muistella, miten hyvin ne paperille laitetut ja julkiset suurvaltojen turvatakuut Ukrainalle toimivat, kun se meni luovuttamaan ydinaseensa pois.
Tällaiset harjoitukset rauhoittavat mieltä kummasti.
https://yle.fi/uutiset/3-9916715
Puolustusministeri Niinistö pitää suursotaharjoituksen tarvetta Suomelle ilmeisenä – "Avun vastaanottamista syytä harjoitella"
Puolustusministeri Jussi Niinistö toivoo, että mahdollisimman moni kumppanimaa osallistuisi harjoituksen.
Jussi Niinistö
4.11.2017 klo 12:01
Puolustusministeri Jussi Niinistö eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 27. lokakuuta.Markku Ulander / Lehtikuva
Hanna Hanhinen
Aurora 17 -sotaharjoituksen kaltainen kansainvälinen suurharjoitus aikaisintaan vuonna 2020. Harjoituksen suunnittelu on parhaillaan käynnissä.
MTV uutiset(siirryt toiseen palveluun) kertoi perjantaina, että Suomi on aloittanut kansainvälisen sotaharjoituksen valmistelun. Ruotsin puolustusvoimat järjesti viime syyskuussa 20 000 sotilaan kaikki puolustushaarat täyttävän Aurora 17 -sotaharjoituksen, johon myös Suomi osallistui.
– Samantyyppisen harjoituksen tarve on ilmeinen Suomellekin, kun otetaan huomioon, että viime kesänä lainsäädäntö astui voimaan kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen Suomen puolustusvoimien tehtävänä. Kansainvälisen avun vastaanottamista on syytä Suomessa harjoitella, sanoo Niinistö.
Hän toivoo, että mahdollisimman moni Suomelle läheinen kumppanimaa pystyisi suunnitteillaolevaan harjoitukseen osallistumaan.
– Ruotsin puolustusministeri ilmoitti välittömästi, että Ruotsi on tässä mukana. Olen esittänyt tämän muillekin maille erilaisissa yhteyksissä. Ensi viikolla on mahdollisuus kertoa useammalle maalle, kun on Nordefco (Pohjoismaiden puolustusyhteistyö), Nordic Baltic (Pohjoismaiden ja Baltian välinen yhteistyö) ja Northern groupin (Pohjoisen ryhmän) kokoukset Helsingissä, johon myös Yhdysvaltain
puolustusministeri James Mattis osallistuu, sanoo Niinistö.
Helsingissä järjestetään ensi viikolla Pohjoisen ryhmän puolustusministereiden työistunto.
Laki hyväksyttiin kesäkuussa
Kansainvälistä avunantoa
koskeva laki mahdollistaa sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen
EU:n turvatakuiden yhteydessä toiselle valtiolle, EU:lle tai kansainväliselle järjestölle. Niinistön mukaan Suomi voisi olla apua vastaanottava osapuoli kriisitilanteessa. Sen enempää hän ei halua arvailla, minkälaisessa tilanteessa avun antaminen tai vastaanottaminen olisi tarpeen.
– On tärkeää, että puolustusvoimilla on edellytykset ottaa vastaan kansainvälistä apua, jos joudumme kriisiin. Sitä on syytä harjoitella, se ei käy sormia napsauttamalla, pitää olla nyrkit savessa ja harjoitella yhteistoimintaa, sitten se myös tositilanteessa luonnistuu.
Niinistön mukaan Suomessa järjestettävässä harjoituksessa olisi tarkoitus olla mukana kaikki puolustushaarat eli maa-, meri- ja ilmavoimat.