VanhaPate
Respected Leader
Ruotsalaiset twiittaa Silja-harjoituksesta.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Nyt en tuota Snowdenin väitettä tunne, mutta vaikka olisikin, ei se tarkoita että siinä järjestelmässä kulkisi täysi tieto molempiin suuntiin.Varma tieto vai?
Kuinka realistista tämä on kun Snowden paljasti että Suomi on kytketty Yhdysvaltain tiedustelu- ja johtamisjärjestelmään?
Nyt en tuota Snowdenin väitettä tunne, mutta vaikka olisikin, ei se tarkoita että siinä järjestelmässä kulkisi täysi tieto molempiin suuntiin.
Ja ettei Suomi (ja Ruotsi) osallistu artikla 5 mukaiseen toimintaan ei nyt vain ole maiden Nato-vastustustajien syytä, vaan lähtee myös Nato:sta. Jo Islannin lento-harjoitusten aikana nähtiin että kun oli tarkoitus osallistua Islannin, joka on Nato-maa, ilmavalvontaan, vastustus tuli Natosta.
Syitä on kaksi. Toinen on hyvin spesifinen ja toinen yleisempi.
Spesifisempi syy on että vaikka Yhdysvallat ja Kreikka harjoittelevat Israelin kanssa, Turkki ja eräät muut välimeren Nato-jäsenmaat eivät halua Israelia mukaan Naton puolustusharjoituksiin. Jos Suomi ja Ruotsi päästettäisiin mukaan, alentuisi kynnys päästää Israel mukaan.
Toinen syy on, että Natossa jotkut katsovat että liiton ulkopuolella ei saa olla samoja etuja kuin liiton sisäpuolella, jollei ole jäsen ja jaa jäsenten vastuita.
Herää kysymys, kumpi oli Silja.Silja-harjoituksessa Suomalais-ruotsalainen yhteislaukaus.
Perinteikkään jalkaväkirykmentin ”Old Dozen” -komppania harjoittelee kaupunkisotaa Kaartin jääkärien kanssa.
Kaartin jääkärirykmentin loppusotaharjoitus ”Sapeli” käydään Helsingin ja Uudenmaan alueella 3.–10. kesäkuuta. Silloin sotilaalliset taitonsa pääsevät näyttämään tammikuussa 2019 ja heinäkuussa 2018 palvelukseen astuneet varusmiehet.
Harjoituksen johtaja, eversti Rainer Kuosmanen Kaartin jääkärirykmentistä kertoo joukkojen olevan koulutuksen osalta vaiheessa, jossa ne osaavat tehtävänsä ja pystyvät toimimaan yhdessä myös ammattisotilaiden kanssa. Mukaan harjoitukseen tulee ”Old Dozeniksi” kutsuttu brittikomppania, joka on osa Royal Anglian -rykmentin Viikinki-pataljoonaa. Kokonaisuudessaan harjoitukseen osallistuu noin 800 sotilasta, joista brittien vahvuus on vähän yli sata.
Eversti Kuosmasen mukaan kaupunkisotaan erikoistuneen Kaartin jääkärirykmentin tavoitteena on vahvistaa kansainvälistä kokemustaan ja harjoitella yhteistoimintaa brittien kanssa.
Aikaisemmin Kaartin jääkärirykmentin harjoituksia on järjestetty lähinnä ruotsalaisten kanssa, mutta nyt kansainvälistä kokemusta halutaan lisää. Pyrkimyksenä on kokeilla uutta toimintamallia, jossa ulkomainen komppania sijoittuu osaksi Kaartin omaa harjoitusta, osallistuen siihen yhtenä toiminnallisena yksikkönä.
Old Dozen -komppania on sopivasti vapautunut operatiivisista tehtävistä ja palannut koulutukseen juuri tämän tyyppistä yhteistoimintaa varten. Harjoituksessa tarvittavaa kokemusta kaupunki- ja asutuskeskustaisteluista ”vanhalla tusinalla” on kertynyt mm. Irakista ja Afganistanista.
Aseistuksen osalta britit tuovat mukanaan lähinnä jalkaväen aseita, kuten rynnäkkökiväärejä, keskiraskaita konekiväärejä, kevyitä kranaatinheittimiä, panssarintorjunta-aseita ja tarkka-ampujajoukkueen kivääreineen. Kuljetuskaluston suhteen he nojaavat puhtaasti suomalaisiin, kertoo komppanian yhteysupseeri majuri Charles Singleton IS:lle.
Britannian sotilasasiamies Suomessa, Kuninkaallisten ilmavoimien Wing Commander (everstiluutnantti) Mark Taylor paljastaa kuitenkin, että uutta tekniikkaakin tullaan näkemään: ainakin harjoitteluun tarkoitettuja laseraseita ja muun muassa tiedusteluun käytettäviä minidroneja. Vaikka Wing Commander Taylor on itse ilmavoimien upseeri, on hän onnistunut järjestelemään historian toistaiseksi suurimman brittien jalkaväkijoukon saapumisen Suomen maaperälle.
Vuonna 2017 Suomen allekirjoittama sotilaallinen yhteistyösopimus Joint Expeditionary Force (JEF) luo puitteet ja mahdollisuuden yhteistyölle Britannian kanssa.
– Käytännön tasolla kyseessä on kahdenvälinen taistelutekninen harjoitus, sanoo harjoituksen johtaja eversti Kuosmanen.
Sapeli-harjoitukseen liittyvä yhteinen osuus brittien kanssa on viralliselta nimeltään UWFEX-19 (engl. Urban Warfare Excercise -19).
Molemmin puolin arvostusta riittää ja kehuja on jaettu. Suomalaiset varusmiehet sanovat hieman jännittävänsä esityksiä brittiläisille ammattisotilaille, mutta vastapuolen kommenttien perusteella jännittämiseen ei ole tarvetta: heidän mukaansa varusmiehet osaavat tehtävänsä hyvin.
Brittisotilaat ovat vaikuttuneita suomalaisesta asevelvollisuusjärjestelmästä ja osa heistä pohti ääneen voisiko sellainen sopia myös Britanniaan. Positiivisin kommentein ajatusta täydensi heidän oma maanmiehensä korpraali Kristian Owen Kaartin jääkärirykmentistä, joka on tullut suorittamaan asevelvollisuutensa Suomessa.
Näitä KV-joukkoja on Suomessa ollut tänä vuonna niin paljon, että se ei ole enää edes uutinen. Uutinen olisi seuraavaksi se päivä, kun niitä ei olisi yhtään.
Ei paha, mutta kyllähän tässä on vähän ihmeissään. (Kekkosen tulkitsema) Paasikiven linja pyörii haudassaan.
No mutta eikös tuolla Sapeli-harjoituksen tuokiokuvissa vilahda RK62 M2-versio?
Katso liite: 30476
Katso liite: 30477