Äänestys Zapad 2017

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tyrsky
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Jos Venäjä käyttää sotilasvoimiaan Zapadin aikana, niin mikä on mielestäsi todennäköisin kohde?

  • Valko-Venäjä

  • Ukraina

  • Baltian maat

  • Ruotsi

  • Suomi

  • Puola


Tulokset ovat nähtävillä vasta äänestyksen jälkeen.
Raitasalon esityksestä:

minä en löydä pahimmalla tahdollakaan siitä politisointia, en pätkääkään. Esitys on aika visusti synkassa TPn puheenparsien kanssa, jos olette seuranneet, niin huomaatte, mitä tarkoitan. PM Niinistö taas osaltaan taitaa myös politikoida, joka on huomattava.

Raitasalon esitys kertoo minun katsannossani siitä, että Suomi itsenäisenä toimijana tekee omat johtopäätöksensä ja onneksi meillä on turvallisuusinstanssi, joka pystyy tuottamaan tietoa päätöksenteon pohjaksi. Raitasalon esitys ei ole kaupan hyllyltä napattu tuuppaus, se on selvästi Suomessa tuotettu ja luotan siihen enemmän kuin mihinkään muuhun täräykseen tässä kohtaa.

Edelleen Raitasalon esityksestä puuttuvat metialle tyypilliset alarmistiset viittaukset ja tämä nostaa silmissäni sen de facto - arvoa. Kliinisen harmaata intin tuotantoa, joka on ah niin ikävää, mutta jonka asia-arvo ylittää heittäen Suomessa esiintyneen pöhinän ainakin puolen vuoden ajalta.
 
Niin siis pähkinänkuoressa: Zapad on harjoitus, jossa Minskin lähistöllä on kuvitteellinen Veišnorija, jossa on alkanut kapina, jota tukevat kuvitteelliset vihollisvaltiot Vesbarija ja Lubenija.
 
Luento siis oikein, että skenaariossa Valko-Venäjällä on tapahtunut värivallankumous, jota tukevat kuvitteelliset vihollisvaltiot Saksa ja Puola?

Jotain sellaista. Tai Liettua ja Puola. Loppu politikointi on siis enää sitä, onko kyseessä hyökkäyksellinen vai puolustuksellinen harjoitus. Koska Valko-Venäjän diktatuuri on mukana, se on sisäinen (puolustuksellinen) mutta jos vaikka ensi vuonna alkaisi "maidanit" ja voimankäyttö pantaisiin täytäntöön, koko lännelle Venäjä olisi hyökkääjä.

Zapad (2013) edelsi myös Krimiä ja loi varmasti valmiuksia. Janukovits oli Venäjän kannalta hyvä marionetti mutta liian heikko ja se oli nähtävissä pitkään.
 
Mihin artikkeliin viittaat, linkkaamaani Raitasalon kirjoittamaan, vai suomalaisessa lehdistössä esiintyneihin artikkeleihin alkuperäisestä jossa toimittaja tulkitsee Raitasaloa?

Olet kyllä täysin väärässä Raitasalon teksteistä. Suosittelen tutkimaan hänen kirjoittamaan artikkeleita hiukan laajemmin ennen tuollaisten leimaavien kommenttien kirjoittelua. Hän on hyvinkin suorasanaisesti tuonut aemmin esiin Venäjän laittoman sodan Ukrainassa aikasemmin.

Ja toinen asia: sotilaat ei politikoi. Ei ketään kiinnosta joku KEPU:n linja ihan kuin ei kiinnosta PERSU:jenkaan linja. Sotilaat tekevät johtopäätöksiä ja analyysejä faktojen eikä poliittisten mielipiteiden pohjalta - toinen asia on sitten mitkä mielipiteet pääsevät läpi poliittisesti värittyneessä lehdistössämme ja mitä poliitikot sallivat sotilaiden lausua (vrt. esim. ET:n pillastumiset).

Luin uudelleen kyseisen Akaan lehden uutisen jota jo aiemmin kommentoin.. Kysymys on toimittajan tulkinnasta ja siksi hieman jo tarkensin kritiikkiä. Muuten en näe tarvetta muuttaa mitään aikaisemmasta.

Yleisellä tasolla (nousee esille myös Raitasalon mielipiteissä) voisi sanoa että Suomessa on jonkin verran väärä käsitys Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan syistä ja seurauksista. Koskien myös maiden välistä tilannetta juuri tällä hetkellä. Meillä ollaan jossain määrin taipuvaisia ymmärtämään "Venäjän etuja/tarpeita" Ukrainan osalta. Hieman jopa syyttelemään että Ukraina olisi itsekin ollut aiheuttamassa tilannetta varomattomuudellaan. Osin syytellään jopa EU:ta siitä että se Ukrainan kohdalla lähti ikään kuin "Venäjän alueelle" luomaan kilpailua..jne.
 
Mukavaa naapurikäytöstä. Historia toistaa itseään.
Esittikö Putin uhkavaatimuksen Liettuan presidentille Suomessa?

Grybauskaiten mukaan Putin antoi hänelle reilut seitsemän vuotta sitten suorasukaisen listan vaatimuksia, jotka Liettuan pitäisi täyttää.

– Ensimmäisestä tapaamisesta herra Putinin kassa sain listan vaatimuksia, jotka Liettuan on täytettävä. Ei saa rakentaa ydinvoimalaa, pitää tehdä ehdottomasti yhteistyötä heidän kanssaan ja niin edelleen, Grybauskaite muisteli Delfi-sivustolle.

– Se ei ollut ehdotus ystävyydestä tai yhteistyöstä – se oli, joko sinä menet polvillesi ja täytät ehdot, tai sinä olet vihollinen. En voinut suostua sellaisiin suhteisiin, Grybauskaite sanoi haastattelussa.

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005364087.html
 
Siellä on kuitenkin väestöä joka suhtautuu Venäjään positiivisesti ja puheissa ovat olleet valmiita puhdistamaan alueet tyhjäksi Ukrainalle uskollisista.
Tsetseniassa on vuoristo mutta Ukrainan maaseutu on täysin tyhjennettävissä puolisotilaallisilla joukoilla joita on paljon käytettävissä selustaan.

Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon tätä väestöä on (on ollut), vastaus on se, että ei läheskään niin paljon, mitä esim. venäläispropaganda antoi keväällä 2014 ymmärtää ja mikä - lähes sellaisenaan - nieltiin kohtalaisessa osassa länsimediaa, syystä, ettei tuolloin vielä ymmärretty/tiedostettu sitä, että Venäjä kohdisti Ukrainan ja etenkin EuroMaidanin mahdollisiin tukijoidin hyvin voimakasta disinformaatiokampanjaa. Venäjä kävi jo tuolloin sotaa länttä vastaan, sotaa, jonka olemassa oloa länsi ei oikeastaan vieläkään uskalla konkreettisesti myöntää. Siitä puhutaan kiertoilmausten kautta tai mainitaan kyseessä olevan kohdistettuja disinformaatiokampanjoita.

IRI:n kevättalvella 2014 Ukrainassa suorittaman laajan mielipidetiedustelun tuloksia:

Kysely järjestettiin tuolloin kaikkialla Ukrainassa, myös Krimillä, 14. - 26. maaliskuuta eli Krimin miehityksen ollessa jo käynnissä ja Itä- sekä Etelä-Ukrainan kuohunnan alkaessa. Kyselyn anti on 135 sivua, joista poimin alle kaksi hyvin oleellista sivua.

Ukr12.webp

Yhtenäisen Ukrainan kannalla on 64 % väestä, yhtenäistä Ukrainaa ilman Krimiä kannatti 10 % ja liittovaltiota kannatti 14 % kyselyyn osallistuneista. Hajoamista useampaan valtioon kannatti prosentti ("kansantasavalta"-projektit), samat vaihtoehtoa "muut" - johon voitaneen laskea liittäminen Venäjään. 10 % ei joko halunnut, voinut, osannut vastata.

Jos pilkotaan yllä oleva kuvio alueisiin, niin saadaan seuraava tulos:

Ukr13.webp

Nyt voimme jättää käsittelemättä "lännen" ja "keskisen" Ukrainan tässä kontekstissa epäolennaisina alueina, niillä itsenäisen Ukrainan kannatus on aina ollut voimakkainta, eikä etenkään Dnepristä länteen (pl Kiovan seutu) venäläistämisyritykset ole olleet neuvostoaikoinan niin rajuja mitä idässä ja etelässä sekä Krimillä.

Ymmärrettävää, että etelässä yhtenäinen Ukraina ilman Krimiä saa kohtalaisen suuren kannatuksen (25 %), mutta sielläkin yhtenäinen Ukraina kerää suurimman kannatuksen 44 % ja liittovaltiokin yli 20 % kannatuksen (22 %). Ukrainan hajoaminen useaan osaa saa marginaalisen kannatuksen 2 % ja jokin muu 1 %. 6 % ei vastaa syystä tai toisesta.

Idässä, eli missä nyt soditaan, yhtenäisen Ukrainan kannatus oli 45 %, liittovaltio-projekti sai 26 % kannatuksen - johtuen merkittävässä määrin siitä, että jo ennen EuroMaidania Janukovitshin Alueiden puolueen tavoitteena oli lisätä Itä-Ukrainan päätövaltaa ukrainalaisessa päätöksenteossa (syy on näin jälkikäteen tarkasteltuna ymmärrettävä). Alueella Ukraina ilman Krimiä sai 8 % kannatuksen, hajoaminen useampaan valtioon 4 % ja "muu" 1 % (esim. liittäminen Venäjään). 16 % ei syystä tai toisesta vastannut kyselyyn.

Jo tämän perusteella voi tehdä jonkin sortin johtopäätöksiä siitä, että kuinka laajaa kannatus "kansantasavalloilla" tia Venäjään liittymisellä idässä oli kevättalvella 2014. Ero on huomattava kun sitä vertaa venäläispropagandan uutisointiin tai "kansanäänestysten" tuloksiin idässä.

Krimillä äänestystulos rehellisissä vaaleissa olisi ollut kireämpi, mutta on syytä huomioida, että kysely käsittää ne aikuiset ihmiset, joiden asuinpaikka on Ukrainassa eli myös Venäjän kansalaiset ovat voineet ottaa osaa kyselyyn. Kansanäänestyksessähän asetelma olisi ollut toinen, koska se olisi koskettanut vain Ukrainan kansalaisia, ei muiden maiden kansalaisia, joita etenkin Krimillä on ollut huomattavan paljon. Myös idässä asui ja asuu edelleen kohtuudella kansalaisia, joilla on Venäjän passi - mutta joista osa nautti ja nauttii edelleen Ukrainan hallinnon myöntämistä eduista.

IRI on tämän jälkeen säännöllisesti suorittanut vastaavia mielipidetiedusteluja Ukrainassa, kuitenkin siten, että niitä ei ole voitu ulottaa Krimin niemimaalle tai Itä-Ukrainan miehitetyille alueille. Uusimmissa mielipidetiedusteluissa mukaan on kuitenkin otettu alueita, jotka on vapautettu miehityksestä esim. Slovjansk, Kramatorsk, Mariupol.

Linkki: http://www.iri.org/sites/default/fi...nion Survey of Ukraine, March 14-26, 2014.pdf

vlad
 
.
Yleisellä tasolla (nousee esille myös Raitasalon mielipiteissä) voisi sanoa että Suomessa on jonkin verran väärä käsitys Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan syistä ja seurauksista. Koskien myös maiden välistä tilannetta juuri tällä hetkellä. Meillä ollaan jossain määrin taipuvaisia ymmärtämään "Venäjän etuja/tarpeita" Ukrainan osalta. Hieman jopa syyttelemään että Ukraina olisi itsekin ollut aiheuttamassa tilannetta varomattomuudellaan. Osin syytellään jopa EU:ta siitä että se Ukrainan kohdalla lähti ikään kuin "Venäjän alueelle" luomaan kilpailua..jne.
Lue edellinen postaukseni uudestaan. Yleisessä keskustelussa saattaakin ollakin kuten sanoit, mutta ei kyllä sotilaiden ja varsinkaan ei upseerien keskuudessa. Kyllä meille on täysin selvää mitkä ovat syy-seuraus suhteet. Edelleen: Sotilaat eivät lausu ihan kaikkea julkisuuteen, mutta mm. Raitasalon (ja muutaman muun Strategian dosentin) tieteellisistä artikkeleista tämä todellinen kanta on löydettävissä - varsinkin leimatuista. Mutta päätän keskustelun tähän kun en voi tuoda mitään millä on julkisuudessa todiste arvoa.
 
Peiteoperaatio 2017

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709112200384867_ul.shtml

Peiteoperaatio tuo jollakin tasolla ihan varmasti on, mutta nähtäväksi jää mitä Putin ja kumppanit varsinaisesti tavoittelevat.

Olen kyllä todella hämmästynyt, jos venäläisjoukot poistuvat maasta harjoituksen jälkeen.
 
Eversti muistuttaa, että länteen suuntautuva Zapad on vain yksi kolmesta isosta sotaharjoituksesta, joita Venäjä järjestää. Kaksi muuta järjestetään idässä ja etelässä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709122200386977_ul.shtml

- Tässä on pilkottu todellinen sotilasmäärä palasiksi ja kierretty sopimuskäytäntöä. Venäjä on ennenkin harrastanut tätä, muun muassa edellisessä Zapad-harjoituksessa vuonna 2013, Rautala sanoo.
 
Kyllä meille on täysin selvää mitkä ovat syy-seuraus suhteet.

Itse asiassa selvempiä kuin kenellekään muulle siinä vaiheessa, kun politiikkaa tehdään sodan keinoin, jotta tietty päämäärä saavutetaan.

Ymmärrän oikein hyvin, miksi sotilaan ei kannata sotkeutua moralisoimaan yhtään mistään. Se on loputon suo tulkintoja ja kaikkea joutuu selittämään ja joka sanasta joutuu luokille jossain vaiheessa. Mikään ei ole ikuista. Strategian pääopettajan pitää katsoa kenraalien silmin ja osata siirtää näkökulmaa yli rintamalinjojen ilman tunteilua.

Lisäksi en näe, että eversti R olisi ollut Ukrainan yhteiskunta-analyysissa väärässä.

Me siviilit voimme sitten moralisoida. Jos taas meitä tarvitaan sotilaina, moralisointi loppuu siihen paikkaan ja edessä on vain tehtävä, ei muuta.
 
Lue edellinen postaukseni uudestaan. Yleisessä keskustelussa saattaakin ollakin kuten sanoit, mutta ei kyllä sotilaiden ja varsinkaan ei upseerien keskuudessa. Kyllä meille on täysin selvää mitkä ovat syy-seuraus suhteet. Edelleen: Sotilaat eivät lausu ihan kaikkea julkisuuteen, mutta mm. Raitasalon (ja muutaman muun Strategian dosentin) tieteellisistä artikkeleista tämä todellinen kanta on löydettävissä - varsinkin leimatuista. Mutta päätän keskustelun tähän kun en voi tuoda mitään millä on julkisuudessa todiste arvoa.
Juurin näin...Tässä ei ole mitään todistettavaa, ei ole oikeaa eikä väärää. On vain erilaiset mielipiteet asiasta. Ja, kuten olen jo pariinkin kertaan todennut niin arvostan myös Raitasalon näkemystä aiheesta.
 
Mukavaa naapurikäytöstä. Historia toistaa itseään.
Esittikö Putin uhkavaatimuksen Liettuan presidentille Suomessa?

Grybauskaiten mukaan Putin antoi hänelle reilut seitsemän vuotta sitten suorasukaisen listan vaatimuksia, jotka Liettuan pitäisi täyttää.

– Ensimmäisestä tapaamisesta herra Putinin kassa sain listan vaatimuksia, jotka Liettuan on täytettävä. Ei saa rakentaa ydinvoimalaa, pitää tehdä ehdottomasti yhteistyötä heidän kanssaan ja niin edelleen, Grybauskaite muisteli Delfi-sivustolle.

– Se ei ollut ehdotus ystävyydestä tai yhteistyöstä – se oli, joko sinä menet polvillesi ja täytät ehdot, tai sinä olet vihollinen. En voinut suostua sellaisiin suhteisiin, Grybauskaite sanoi haastattelussa.

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005364087.html

Onko Putin esittänyt vaatimuslistaa Sauli Niinistölle?
 
Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon tätä väestöä on (on ollut), vastaus on se, että ei läheskään niin paljon, mitä esim. venäläispropaganda antoi keväällä 2014 ymmärtää ja mikä - lähes sellaisenaan - nieltiin kohtalaisessa osassa länsimediaa, syystä, ettei tuolloin vielä ymmärretty/tiedostettu sitä, että Venäjä kohdisti Ukrainan ja etenkin EuroMaidanin mahdollisiin tukijoidin hyvin voimakasta disinformaatiokampanjaa. Venäjä kävi jo tuolloin sotaa länttä vastaan, sotaa, jonka olemassa oloa länsi ei oikeastaan vieläkään uskalla konkreettisesti myöntää. Siitä puhutaan kiertoilmausten kautta tai mainitaan kyseessä olevan kohdistettuja disinformaatiokampanjoita.

IRI:n kevättalvella 2014 Ukrainassa suorittaman laajan mielipidetiedustelun tuloksia:

Kysely järjestettiin tuolloin kaikkialla Ukrainassa, myös Krimillä, 14. - 26. maaliskuuta eli Krimin miehityksen ollessa jo käynnissä ja Itä- sekä Etelä-Ukrainan kuohunnan alkaessa. Kyselyn anti on 135 sivua, joista poimin alle kaksi hyvin oleellista sivua.

Katso liite: 16502

Yhtenäisen Ukrainan kannalla on 64 % väestä, yhtenäistä Ukrainaa ilman Krimiä kannatti 10 % ja liittovaltiota kannatti 14 % kyselyyn osallistuneista. Hajoamista useampaan valtioon kannatti prosentti ("kansantasavalta"-projektit), samat vaihtoehtoa "muut" - johon voitaneen laskea liittäminen Venäjään. 10 % ei joko halunnut, voinut, osannut vastata.

Jos pilkotaan yllä oleva kuvio alueisiin, niin saadaan seuraava tulos:

Katso liite: 16503

Nyt voimme jättää käsittelemättä "lännen" ja "keskisen" Ukrainan tässä kontekstissa epäolennaisina alueina, niillä itsenäisen Ukrainan kannatus on aina ollut voimakkainta, eikä etenkään Dnepristä länteen (pl Kiovan seutu) venäläistämisyritykset ole olleet neuvostoaikoinan niin rajuja mitä idässä ja etelässä sekä Krimillä.

Ymmärrettävää, että etelässä yhtenäinen Ukraina ilman Krimiä saa kohtalaisen suuren kannatuksen (25 %), mutta sielläkin yhtenäinen Ukraina kerää suurimman kannatuksen 44 % ja liittovaltiokin yli 20 % kannatuksen (22 %). Ukrainan hajoaminen useaan osaa saa marginaalisen kannatuksen 2 % ja jokin muu 1 %. 6 % ei vastaa syystä tai toisesta.

Idässä, eli missä nyt soditaan, yhtenäisen Ukrainan kannatus oli 45 %, liittovaltio-projekti sai 26 % kannatuksen - johtuen merkittävässä määrin siitä, että jo ennen EuroMaidania Janukovitshin Alueiden puolueen tavoitteena oli lisätä Itä-Ukrainan päätövaltaa ukrainalaisessa päätöksenteossa (syy on näin jälkikäteen tarkasteltuna ymmärrettävä). Alueella Ukraina ilman Krimiä sai 8 % kannatuksen, hajoaminen useampaan valtioon 4 % ja "muu" 1 % (esim. liittäminen Venäjään). 16 % ei syystä tai toisesta vastannut kyselyyn.

Jo tämän perusteella voi tehdä jonkin sortin johtopäätöksiä siitä, että kuinka laajaa kannatus "kansantasavalloilla" tia Venäjään liittymisellä idässä oli kevättalvella 2014. Ero on huomattava kun sitä vertaa venäläispropagandan uutisointiin tai "kansanäänestysten" tuloksiin idässä.

Krimillä äänestystulos rehellisissä vaaleissa olisi ollut kireämpi, mutta on syytä huomioida, että kysely käsittää ne aikuiset ihmiset, joiden asuinpaikka on Ukrainassa eli myös Venäjän kansalaiset ovat voineet ottaa osaa kyselyyn. Kansanäänestyksessähän asetelma olisi ollut toinen, koska se olisi koskettanut vain Ukrainan kansalaisia, ei muiden maiden kansalaisia, joita etenkin Krimillä on ollut huomattavan paljon. Myös idässä asui ja asuu edelleen kohtuudella kansalaisia, joilla on Venäjän passi - mutta joista osa nautti ja nauttii edelleen Ukrainan hallinnon myöntämistä eduista.

IRI on tämän jälkeen säännöllisesti suorittanut vastaavia mielipidetiedusteluja Ukrainassa, kuitenkin siten, että niitä ei ole voitu ulottaa Krimin niemimaalle tai Itä-Ukrainan miehitetyille alueille. Uusimmissa mielipidetiedusteluissa mukaan on kuitenkin otettu alueita, jotka on vapautettu miehityksestä esim. Slovjansk, Kramatorsk, Mariupol.

Linkki: http://www.iri.org/sites/default/files/2014 April 5 IRI Public Opinion Survey of Ukraine, March 14-26, 2014.pdf

vlad

Tämäkin aineisto kertoo omalla tavallaan (omasta näkökulmasta) siitä miksi Venäjän pitkään valmisteltu yritys vallata/saattaa Ukraina Venäjän alusmaaksi/valtansa alaiseksi epäonnistui täydellisesti.

Eikä pelkästään epäonnistunut vaan se johti myös Venäjän kansainvälisen yhteistyön ulkopuolelle. Putinin hallintoa vastaan asetettujen pakotteiden vaikutuksesta Venäjän talous on kärsinyt niin suuria tappioita että niistä selviäminen kestää kymmeniä vuosia. Eikä Venäläisen yhteiskunnan selviäminen kasvupolulle tule edes alkamaan ennen kuin Putinin väkivalloin ylläpidetty diktatuurihallinto kaatuu.

Se että Venäjän asevoimat edelleenkin miehittävät Krimiä sekä Donetskin ja Luhanskin kaupunkien lähiseutuja ei todellakaan ole muodostanut voittoa Venäjälle. Ei siitäkään huolimatta että alueiden menetys oli tappio Ukrainalla ja nykyinen tilanne on haitallinen Ukrainalle. Kyseessähän ei ole nollasummapeli. Kaiken lisäksi Ukrainaan liittyvä poliittinen ja sotilaallinen asetelma on ajautunut Venäjän kannalta sikäli epätoivoiseen suuntaan ettei sillä ole juurikaan mahdollisuuksia parantaa omaa tilannettaan jatkossa.

Tällaisilla keinoilla ja suorituksilla Putinin diktatuuri ei tule nousemaan "suurvallaksi". Itseasiassa on käynyt päin vastoin. Venäläinen yhteiskunta on ajautunut pysyvästi kansainvälisen yhteistyön ulkopuolelle. Venäjä on pakotettu tukemaan sotilaallisesti epämääräisten rikollisjoukkojen ylläpitämää hallintoa Itä-Ukrainassa. Samalla kun se miehittää omilla asevoimillaan Krimiä, Georgiaa, Moldovaa jne. Tällaiset tekijät ovat aika heikkoja kortteja kun pyritään hankkimaan vaikutusvaltaa kansainvälisessä yhteisössä.

Tutkimus vahvistaa sitä näkemystä että Ukrainan kansa on seisonut varsin yhtenäisenä itsenäisyytensä takana. Huolimatta ulkopuolisten syytöksistä kohdistuen ukrainalaisten hitauteen ja haluttomuuteen puolustaa maataan. Länsimaiden sanktiot sekä aika toimii Ukrainan eduksi. Hyvä niin.
 
Itse asiassa selvempiä kuin kenellekään muulle siinä vaiheessa, kun politiikkaa tehdään sodan keinoin, jotta tietty päämäärä saavutetaan.

Ymmärrän oikein hyvin, miksi sotilaan ei kannata sotkeutua moralisoimaan yhtään mistään. Se on loputon suo tulkintoja ja kaikkea joutuu selittämään ja joka sanasta joutuu luokille jossain vaiheessa. Mikään ei ole ikuista. Strategian pääopettajan pitää katsoa kenraalien silmin ja osata siirtää näkökulmaa yli rintamalinjojen ilman tunteilua.

Lisäksi en näe, että eversti R olisi ollut Ukrainan yhteiskunta-analyysissa väärässä.

Me siviilit voimme sitten moralisoida. Jos taas meitä tarvitaan sotilaina, moralisointi loppuu siihen paikkaan ja edessä on vain tehtävä, ei muuta.

Myös sodan keinot ovat muuttuneet. Aseelliset toimet ovat vain yksi tapa vastustajan nujertamiseksi.

Tiedolla, tiedonvälityksellä, teollisilla ja taloudellisilla resursseilla sekä kaikenlaisilla poliittisilla asioilla on paljon aikaisempaa suurempi vaikutus/merkitys. Kaikki tämä on johtanut siihen että ihmisen (=sotilaan) tappamisesta on tullut niin kallista puuhaa ettei köyhemmillä mailla ole osoittaa siihen riittävästi varoja.
 
Back
Top