ZU-23-2 "Sergei" 23 Itk 61: Käyttö modernissa sodankäynnissä ja modernisoinnit

Corto

Alikersantti
Tähän ketjuun toivon asiallista ja suhteellisen kiihkotonta keskustelua tämän perinneaseen mahdollisuuksista 2020-30-luvun taistelukentällä. Olisi mukava koota ajankohtaista tietoa yhteen paikkaan. Näkökulma voitaisiin pitää siinä että miten aseella osutaan erilaisiin maaleihin, onko sille sopivia maaleja tarjolla ja miten käyttökelpoisuutta voitaisiin kasvattaa taktisesti tai teknisesti. Jätetään kevyet heitot ja vänkääminen vähemmälle tässä ketjussa. Tässä avauksessa on varmasti puutteita ja asiavirheitä, ja niitä saa mielellään oikaista.

Kokoan tähän aloitusviestiin nopeasti muutamia tietoja ja näkökulmia keskustelun avaamiseksi.

1. Tekniset ominaisuudet ja ammukset
2. Käyttö suomen puolustusvoimissa
3. Modernisointiprojektit
4. Spekulaatiota sergein perustekniikan asettamista rajoituksista ja mahdollisuuksista

1. Speksit ja ammukset, skipatkoot joka tietää, myös muutama "fakta" josta olisi kiva kuulla asiantuntijoiden kommenttia

Wikipedia:
Tyyppi Kevyt kaksiputkinen ilmatorjuntakanuuna
Tykki 2 × 2A14 Afanasjev-Jakušev
Putken väljyys 2 × 23 mm
Ammuksen massa 0,2 kg
Ammuksen lähtönopeus 970 m/s
Panssarinläpäisykyky 25 mm
Ampumaetäisyys ilmamaaliin 2 500 m
Tulinopeus 2 × 17 laukausta sekunnissa
Ammuksia 2 × 50 patruunalaukausta vyössä
Laskin ZAP-23
Miehistö 7 (joissakin lähteissä 5)
Mitat:
Pituus 4,57 m
Leveys 2,88 m
Korkeus 1,22 m
Massa 950 kg

Muita mielenkiintoisia tietoja joita kokemusasiantutijat voivat kommentoida(lähde: https://man.fas.org/dod-101/sys/land/row/weg.pdf ):
Hinausnopeus 70kmh (?hidasta)
Käyttökuntoon laitto 15-20s
Kuljetuskuntoon laitto 35-40s
Latausaika, (valmiit kannut kiinni, mitä muuta pitää tehdä?) 15s
suuntausnopeus: korkeussuunta 54astetta/sekunnissa, jossakin oli sivusuunaassa 70 astetta/sekunti

Ammuksia löytyy ainakin:
Panssarisytytyslaukaukset valojuovalla (970m/s)
sirpalekranaatti valojuovalla ja ilman(980 m/s)
moderni puolalainen sirpaloituva alikaliiperiammus tyyppiä APDS-T. Lähtönopeus n.1200m/s ja toimintaetäisyys max 3000m.
Ainakin konseptina tarjolla bulgarialainen eri etäisyyksille ajastettu airburst-ammus jossa 35 metallikuulaa muodostaa sirpalepilven esim. dronen tuhoamiseksi.

Onko tietoa milloin suomen ammukset suunnilleen vanhenevat ja kuinka kallista uusiminen olisi?


2. Käyttö suomen puolustusvoimissa tällä hetkellä

1. Perinteinen rooli ollut esim tykistön suojaamisessa. Onko vielä tässä käytössä jossakin kokoonpanossa? Mistä nykyisin tulee nopeus ja maalitieto?

2. Prikaati2005 suunnitelmissa oli ilmeisesti että prikaatilla on kaksi sergei-patteria joiden ensimmäisillä jaoksilla on 23 itk 95 versiot ja 23 itk 61 patterit on varustettu laseretäisyysmittareilla ja goniometreillä. Maalitiedot tulevat modernisoidulta Johtokeskus 87:lta, jonka perusteella modernisoidut sergeit saavat melko tarkan suuntauksen automaattisesti. Missä muodossa ja millä laitteilla tieto välitetään veivi-sergeille? Onko tämä visio ylipäänsä toteutunut?

3. 2017 aloitettiin jälleen koulutus vanhoillle sergeille. Käyttötarkoituksena tuottaa liikkuvaa ilmasuojaa mekanisoiduille osastoille. Sergeit laitetaan maastokuorma-autojen lavalle nopean tulenavauksen saavuttamiseksi. Artikkelissa ei kerrota miten etäisyys ja nopeus mitataan, vain että tieto tulee tulenjohtopaikalta.

4. Crotale-pattereissa on ollut molemmissa jaoksissa 2kpl 23 itk 95 suojaamassa crotalen lähialuetta. Olettaisin että näin edelleen. Tästä herää kysymys että wikipedian mukaan suomella on modeja 45 kpl ja ne menisivät kaikki tähän tarkoitukseen. Onko tykkejä modattu todellisuudessa enemmän?

5. kohdesuojausta oletettavasti, minkä alaisuudessa?


3. Modernisointiprojektit



Useat Itä-Euroopan maat ovat modernisoineet zu-23-2 aseita ja myös shilkoja. Kiinalta löytyy omat versionsa myös 25mm koossa. Lähi-idässä on niputettu jalla-jalla-tyyliin jopa 8 putkea samaan alustaan. Kiinnostavimpia ovat suomen oman modin lisäksi puolan ja tsekin modernisaatioprojektit. Puolan siksi että siinä haetaan suorituskykyistä ja modernia kokonaisuutta ja sergeillä nähdään siinä oma paikka. Tsekin projektin kuvaus siksi että siinä etsitään ehkä enemmän kustannustehokkuutta. Ukrainakin on modannut sergeitä ja ilmeisesti valmistanut niihin uusia parempia putkia, mutta näistä en ole löytänyt paljon tietoa.

23 Itk 95
Ilmatorjuntaupseeri-lehden summaus projektista
Perusteellinen modaus, sähköinen suuntaus, uusi digitaalinen laskin, lämpökamera, laser. Olen hukannut linkin keskusteluun jossa oli mielenkiintoista tietoa modernisointiprojektista ja hyllytetystä 57mm it-panssarin modernisaatiosta. Siinä keskustelussa kerrottiin tietoja tästä BASE-nimisestä laskimesta. Olisi myös kiinnostava tietää lisää tuosta ulkoisesta maalinosoitusjärjestelmästä. Käytetäänkö siinä ulkoista tietoa vai onko siinä omat optiset sensorit? Onko se sama kuin mystinen SFM97-tulenjohtolaite? Sillä pystytään antamaan aika tarkka suuntaus tykeille. Kantaerolaskin sallii 500m eron tykin ja maalinosoitusjärjestelmän välille.

modauksen plussat:
-suorituskykyyn oltiin tyytyväisiä, 90% osumatarkkuus tulenavausetäisyydelle lohtajalla.
- laskimeen voitaisiin ohjelmoida uudet ampumatarvikkeet
-pimeätoimintakyky
modauksen miinukset:
-hitaampi valmius asemaan ajossa, paino.
-vanhanaikaisen akuston paino ja kapasiteetin puute. Kaverit sanoivat aikanaan että ei kestä akut pakkasella ja voimakone saa huutaa jatkuvasti.
- Hitaampi tulenavaus ja suuntaus
23 ITK 95 on hitaampi ampumaan kuin 23 ITK 61. Moottorisuuntaus voi olla hitaampi kuin tykin ”heittokääntö” lataajien voimin. Myös varsinainen suuntaaminen vie aikaa, sillä modernin tähtäimen ristikko on saatettava ´millin tarkkuudella´ maaliin. Maalin kiinniottaminen vie siis aikaa (arviolta jopa 4-9 sekuntia enemmän kuin perus-Sergeillä). Kun suuntaaja kääntää tykin maaliin, menee tähtäin helposti ensin yli, siis maalin toiselle puolelle. Sitten täytyy vielä saada vähintään kaksi laserosumaa, jotta laskin tietää maalin etäisyyden - ja läheneekö vai loittoneeko maali. Vanha Sergei on ruilauttanut jo sarjan tai kaksi! Ilmatorjunta 3/2010
-Hinta? Miksi modattiin niin vähän? Onko tietoa hinnasta kenelläkään... oliko vain lama-suomessa rahat vähissä. Tsekkiläisten modernisointi-blogissa sanottiin että suomen modi oli liian kallis ja he tarvitsisivat halvemman version.

Puolalla on jo monen sukupolven versioita:

pilica-järjestelmään kuuluu tutkaa ja maalinosoituskeskusta. Itse tykkiin on yhdistetty myös GROM/Piorun ohjukset. Maalinosoitus saadaan keskukselta mutta jokainen kuudesta yksiköstä omaa suomalaisen modin tyyppiset teknologiat itsenäiseen toimintaan. modernisoitu versio löytyy myös HIBERNYT-versiona jossa tykki on panssaroidun auton lavalla.

Kiinnostavaa on, että zu 23+ohjus yksiköt on mukana vielä pilica+ suunnitelmassa jossa puhutaan myös ohjelmoitavista ammuksista. Tuskin näitä kuitenkaan sentään 23mm kaliiberissa tulee? Eiköhän puolalta löysy 35mm tykkejä siiihen tarkoitukseen. Joka tapauksessa nuo alikaliiberiammukset on ilmeisesti jo käytössä.

Tässä tsekkiläisestä Vlara-modernisaatiosta kertovassa jutussa on monta mielenkiintoista asiaa:

-Prosessin aikana muutamassa vuodessa elektroniikka on mennyt eteenpäin monessa suhteessa. Laitteet vievät vähemmän virtaa, ovat tehokkaampia.
-Spekulaatiota siitä että mitä hyötyjä on jos käytetään mil-speksattujen osien sijasta automotive-luokan elektroniikkaa.
- Tavoitteena halpa järjestelmä josta on eri versioita. Halvin on passiivisella optisella etäisyysmittauksella(ei kuvailla tarkemmin)
- Kaksi tykkiä pystyy mittaamaan kohteen passiivisesti triangulaatiolla.
-säädöt eri ampumatarvikkeille
-alkuperäiset tähtäimet ja laskimet jäävät varakäyttöön
- Sergein ballistiikkakuvaajasta (löytyy sivustolta)näkyy että totuttua pidemmilllekin matkoille ja korkeammallekin voi ampua, varsinkin uusilla ampumatarvikkeilla ja ammunnanhallinnalla. Itsetuhon minimiaika rajoittaa etäisyyttä.
-Ei tietoa onko näitä lopulta tilattu johonkin ja tuottettu


4. Spekulaatiota sergein perustekniikan asettamista rajoituksista ja mahdollisuuksista

Tähän aiheeseen voisi palata myöhemmin paremmalla ajalla mutta tässä mielenkiintoisia papereita sen pohtimiseen että mihin sergeillä voi parhaimmillaankaan mahdollisesti osua ja mihin ei. Sitäkin pitäisi avoimin mielin miettiä, että kuinka paha heikkous lyhyt kantama on niissä käyttötarkoituksissa joissa sergeitä voitaisiin parhaiten hyödyntää.

Yleistä ilmatorjuntatykistön tarpeesta ja mahdollisuuksista
https://www.armadninoviny.cz/domains/0023-armadninoviny_cz/useruploads/media/PVO_2001.pdf

Mielenkiintoinen teoreettinen katsaus ammusilmatorjunnan suorituskyvyn rajoihin. kohteen liikehtimisellä ja ammuksen tyypillä iso merkitys.
https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA426717

Ukrainassa on pohdiskeltu ohjemoitavien ammusten merkitystä.
https://www.researchgate.net/public...rammable_blasting_time_in_air-defense_complex

Olisiko 23 itk 61 käyttöön mitään helposti tiputeltavia hedelmiä, joilla niiden käyttökelpoisuus nousisi. Valovahvistinta on kokeiltu ilmeisesti jossakin vaiheessa.

Voin esittää teoreettisia laskelmia myöhemmin, mutta näppituntumalta sanoisin että sergeitä sopivasti modaamalla ja tehokkaalla maalinosoituksella+ennakkovaroituksella voitaisiin ehkä saada kustannustehokkaasti kohdetorjuntakykyä aika monia maaleja kohtaan.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä tuolla aseella on oikeasti saatu aikaiseksi sodissa sanotaan viimeisen 20 vuoden aikana? Juu aina välillä kuulee, että nyt on pudotettu jokin lentävä härveli mutta miten paljon sen pudottaminen on vaatinut jää usein kertomatta.
 
Poistoaikataulusta:

Tällä hetkellä käytössä olevan
tiedon mukaan ilmatorjuntajärjes -
telmistä vanhenevat 2020-luvulla eri
syiden vuoksi ITO90M, 35ITK88 ja
23ITK61:n eri versiot, mikäli elinjak-
soja jatkavia toimenpiteitä ei syystä
tai toisesta tehdä.
^Ilmatorjunta 3/2016 s. 9

23 ITK 61 (Sergei) ja sen mo-
difikaatio 23 ITK 95 (Sergejevitš)
ovat identtisiä varsinaisen aseen ja
ampumatarvikkeitten osalta. Aseen
toimintavarmuus on siis huippuluok-
kaa. Perusversio hävitetään lehtitie-
tojen mukaan ensin ja modernisoi-
dulla jatketaan.
^Ilmatorjunta 3/2010 s. 13
 
Kuuluu samaan paikkaan kuin Pystykorvat ja Suomi-KP:t, eli sulattoon.
Ainakin selkeä mielipide, vaikkei ehkä hirveän analyyttinen:D

Oli varmaan huono päivä laittaa tämä lanka tulille kun perjantaipullojen korkit jo narahtelevat maanpuolustajien syvissä riveissä.

Toivottavasti saadaan ketjuun muutakin kuin selkärankareaktioita, noihin kysymyksiin mitä esitin eri osioissa olisi kiinnostava saada valoa joka tapauksessa.
 
Onko tietoa milloin suomen ammukset suunnilleen vanhenevat ja kuinka kallista uusiminen olisi?

Yläpuolella jo tuota poistoaikataulua koskevaa materiaalia laitoin, ja siitä voinee vetää suuntaviivaa ampumatarvikkeiden osalta. Oletan, että poistoaikataulun sanelee ampumatarvikkeiden vanhentuminen, koska 23 ITK 61 menee pataan ensimmäisenä. 23 ITK 95 omannee paremman tehokkuuden (ammuskulutus per pudotus), joten on luontevaa säilyttää se rivissä pidempään, sikäli kuin modernisaation tekniikkaa pystytään ylläpitämään.

On kuitenkin huomattava, että ampumatarvikkeet eivät vanhene kertarysäyksellä, koska niitä on hankittu eri aikoina vuosikymmenien mittaan, eli poistuma on liukuva. Lisäksi harjoituskäyttö syö varastoja.

Yleisellä tasolla hylsyyn pakattujen laukausten kestoiäksi kai ajatellaan jotain 50 vuoden luokkaa. @Old Boy pystyisi ehkä sanomaan jotakin tarkempaa tästä asiasta? Oma käsitykseni pohjautuu mm. 2. MS:n aikaisista sellaisista aseista (pulttilukkokiväärit, KP:t, vanhat kenttätykit, IT-tykit, PST-tykit jne.) eroon hankkiutumiseen 90-luvulla sekä huhuista/tiedoista koskien DDR:stä tulleiden RK-patruunoiden vanhenemista 30-luvulla.

23 mm ampumatarvikkeet lienevät Neuvostoliiton ajalta, siis ennen n. vuotta 1990. Osa on tullut Neuvostoliitosta (ainakin tykkien mukana, ehkä muutoinkin?), osa yhdistyneestä Saksasta (DDR:n jäämistö). Eli tuoreimmillaankin puhutaan 30+ vuotta vanhasta kamasta, varastojen pääosa saattaa olla paljon iäkkäämpääkin.
 
Onko tietoa milloin suomen ammukset suunnilleen vanhenevat ja kuinka kallista uusiminen olisi?

Uusimisen osalta voisi tehdä jonkinlaisen guestimaation. Englanninkielinen Wikipedia kertoo Sergein putken eliniäksi 8 000 laukausta. Putkia on ilmeisesti neljä per ase, kaksi kiinni ja kaksi varaputkea. Tällöin tykin putkien elinikä olisi yhteensä 32 000 laukausta. Mutta oletetaan hankittavan maltillisempi laukausmäärä, esim. 10 000 lks per ase.

Mitä tuollainen laukaus sitten voisi maksaa? Sille lienee loputtomasti muuttujia, mutta jos katsotaan amerikkalaista tietoa, niin...

(AA22) 20MM, PGU-28 A/B Semi-AP, HEI: 223 663 laukausta yht. 7 milj. USD eli n. 31 USD per laukaus

Läntinen 20x102 mm on toki pienempi kuin itäinen 23x152mmB, joten hintaa täytyy ekstrapolodoida ylöspäin. Länsikaliberin projektiilin painoksi annetaan n. 100 grammaa siinä missä itäkaliberin projektiilin on lähempänä 190 grammaa. Näin ollen itäkaliberin laukauksen hinnaksi voisi arvioida 50+ dollaria. Olettaen siis, että ostetaan länsimaista kamaa eikä mitään Pohjois-Koreassa vankityövoimalla tehtyjä kolmoslaatuisia ampumatarvikkeita.

Yhden tykin ampumatarvikkeiden uusimisen kustannukseksi saadaan siis 10 000 lks * 50 USD / lks = 500 000 USD.

Lähteenä jenkkitavaran hinnalle:

 
-Hinta? Miksi modattiin niin vähän? Onko tietoa hinnasta kenelläkään... oliko vain lama-suomessa rahat vähissä. Tsekkiläisten modernisointi-blogissa sanottiin että suomen modi oli liian kallis ja he tarvitsisivat halvemman version.
Yhden sergein modernisointi markka aikana taisi maksaa yli 2 000 000 markkaa per ase.

Eli siinä on hintaluokka yhdelle vulcanin alustalle. Saa useamman stingerin tai kranaattikonekiväärin sillä rahalla.
 
Jos Ukrainan pojat kehittelevät sille toimivaa käyttöä ja ottavat lisää, niin poistojen suunta lienee selkeä. Teknikaalina tuo voi toimia kun jatkossa taistellaan Taganrogissa ja Belgorodissa katutaisteluja.
 
Toivon tälle ketjulle pikaista kuolemaa. Kaikki olennainen on jo sanottu. Kertakaikkiaan mitään järkeä ei ole ylläpitää tätä kalustoa, rahalle saa useamman kertaluokan parempaa vastinetta hankkimalla jotain muuta tilalle. Ei euroakaan näiden päivitykseen tai ammusten hankintaan.
 
Toivon tälle ketjulle pikaista kuolemaa. Kaikki olennainen on jo sanottu. Kertakaikkiaan mitään järkeä ei ole ylläpitää tätä kalustoa, rahalle saa useamman kertaluokan parempaa vastinetta hankkimalla jotain muuta tilalle. Ei euroakaan näiden päivitykseen tai ammusten hankintaan.
Äläs nyt, kun tämä on mun eka ketju tällä foorumilla:cry:;) aion tätä hieman kalseasta vastaanotosta huolimatta itsekkäistä syistä hoivailla.

Sitäpaitsi... niin kauan kuin tämä ketju elää ja voi hyvin, sinun ei tarvitse lukea niin paljon sergeistä muissa ketjuissa. Sitten kun tässä ketjussa on koottuna kaikki p*skanjauhanta, niin maailma on valmis.

Vielä nuo jonkun aikaa keikkuu kalustossa niin niistä on ihan järkevä jutella ja kiinnostavaa joka tapauksessa.

Olet selvästikin laajasti maailmaa ja sota-asioita nähnyt ihminen, ja sergeistäkin kaiken saanut selville. Kerro nyt vaikka maistiaisiksi tai laita linkkiä tuosta johtokeskus 87 modernisaatiosta ja että millä vehkeillä ja minkälaista tietoa sergeille nykyään syötetään. Minkälainen laite tuo goniometri on? Onko se integroitu lasermittariin? Kuinka kauas laseri mittaa? Saadaanko kombolla nopeus selville?Syöttääkö tuo kombo dataa takaisin johtokeskukselle. Mistä kaikesta datasta maalitieto koostetaan ja millä tarkkuudella korkeus ja sijainti saadaan?
 
Ainakin selkeä mielipide, vaikkei ehkä hirveän analyyttinen:D

Oli varmaan huono päivä laittaa tämä lanka tulille kun perjantaipullojen korkit jo narahtelevat maanpuolustajien syvissä riveissä.

Toivottavasti saadaan ketjuun muutakin kuin selkärankareaktioita, noihin kysymyksiin mitä esitin eri osioissa olisi kiinnostava saada valoa joka tapauksessa.
Täälläkin jo auennut useampi lesbosooda eli lonkero.
Itse olen ampunut 95 versiolla osumatta yhtään mihinkään.
Turun lentokerhon Cesnaa olen sotasataman yllä tähtäillyt. Koko ase on iso vitsi eikä sovi moderniin sodankäyntiin.
 
Toivon tälle ketjulle pikaista kuolemaa. Kaikki olennainen on jo sanottu. Kertakaikkiaan mitään järkeä ei ole ylläpitää tätä kalustoa, rahalle saa useamman kertaluokan parempaa vastinetta hankkimalla jotain muuta tilalle. Ei euroakaan näiden päivitykseen tai ammusten hankintaan.

Minusta tuntuu, että tämä ketju on vasta alkua "uudelle normaalille". Ensin MiKu, sitten Juke-häätäjä ja nyt Sergei-modaus. :alien:
 
Äläs nyt, kun tämä on mun eka ketju tällä foorumilla:cry:;) aion tätä hieman kalseasta vastaanotosta huolimatta itsekkäistä syistä hoivailla.

Sitäpaitsi... niin kauan kuin tämä ketju elää ja voi hyvin, sinun ei tarvitse lukea niin paljon sergeistä muissa ketjuissa. Sitten kun tässä ketjussa on koottuna kaikki p*skanjauhanta, niin maailma on valmis.

Vielä nuo jonkun aikaa keikkuu kalustossa niin niistä on ihan järkevä jutella ja kiinnostavaa joka tapauksessa.

Olet selvästikin laajasti maailmaa ja sota-asioita nähnyt ihminen, ja sergeistäkin kaiken saanut selville. Kerro nyt vaikka maistiaisiksi tai laita linkkiä tuosta johtokeskus 87 modernisaatiosta ja että millä vehkeillä ja minkälaista tietoa sergeille nykyään syötetään. Minkälainen laite tuo goniometri on? Onko se integroitu lasermittariin? Kuinka kauas laseri mittaa? Saadaanko kombolla nopeus selville?Syöttääkö tuo kombo dataa takaisin johtokeskukselle. Mistä kaikesta datasta maalitieto koostetaan ja millä tarkkuudella korkeus ja sijainti saadaan?

Luulen, että tässä mentäisiin asioihin, joita ei julkisesti tulla käsittelemään... Avainsanalla tuliasemapääte (TASP06) voi löytyä jotain, jos yleisemmin haluaa asiaa ihmetellä.
 
Minusta tuntuu, että tämä ketju on vasta alkua "uudelle normaalille". Ensin MiKu, sitten Juke-häätäjä ja nyt Sergei-modaus. :alien:
:p en vielä edes ehtinyt selostaa mun modernisaatiosuunnitelmaa kun porukka jo hyppii seinille. Se mikä mikusta alkaa, päättyy porttiteorian mukaan ilmapallolla lentävään sarvimiinaan tai musti-droneen/hoverbikeen tms.

Raskas aika vaatii raskaat huvit.
 
:p en vielä edes ehtinyt selostaa mun modernisaatiosuunnitelmaa kun porukka jo hyppii seinille. Se mikä mikusta alkaa, päättyy porttiteorian mukaan ilmapallolla lentävään sarvimiinaan tai musti-droneen/hoverbikeen tms.

Raskas aika vaatii raskaat huvit.

Raskaat huvit...

1668796547300.png
 
Sergeitä ei kannata modernisoida tai jatkokehittää ylipäätään.

1. Aseen ulottuvuus ja tarkkuus (suuri hajonta) ovat riittämättömiä moderniin sodankäyntiin (risteilyohjukset, lennokit, täsmäpommit ym. fyysisesti pienet maalit ja vaikutusetäisyyden ulkopuolelta ohjuksia laukovat helikopterit ja rynnäkkökoneet), vaikka tulenjohto modernisoitaisiin
2. Ase on logistisesti raskas (ryhmä operointiin + kuorma-autoalusta, jos halutaan sotia liikkuvasti)
3. Ase on helposti havaittava (erityisesti ajoneuvoalustalla)
4. Halpaa ampumatarviketta ei liene saatavilla (Venäjä ja Kiina poliittisesti mahdottomia nykytilanteessa)
 
23 ITK 95 on mainittu myös osana 35mm automaattipattereita. Kolmen Sergein jaos per patteri ja niitähän on kahdeksan. Noissa siis yhteensä 24 tykkiä ja prikaateilla yhteensä 18.

Crotale-pattereissa olen ymmärtänyt olevan ihan perus-Sergeit mutta tämä voi olla väärä tieto.
 
1. Aseen ulottuvuus ja tarkkuus (suuri hajonta) ovat riittämättömiä moderniin sodankäyntiin
Onko tietoa millä hujakoilla hajonta liikkuu? En oikein löytänyt täsmällistä tietoa asiasta. Jossakin sanottiin että putket on tarkoituksella löysässä että saadaan hajontaa. Löysin jonkun shilkan simulaattorin speksit josta laskin että hajonta olisi vähän alle 4mrad. Luulisi että tutkaohjatussa vesijäähdytetyssä systeemissä ne on aika tukevasti kiinni. Eli onko tuo tarkin mihin pystyy?

Saako ne normi sergeissä lukittua jotenkin. Hämärästi muistelen jonkun kertoneen että niitä voi kiristää ja löysentää.

EDIT:

En kyllä ymmärrä miten tuo hajonta toimii. Simulaattorin taulukossa hajontakulma kasvaa etäisyyden kasvaessa. Käykö siinä todellisuudessa siten?Shilka.jpg
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: aab
23 ITK 95 on mainittu myös osana 35mm automaattipattereita. Kolmen Sergein jaos per patteri ja niitähän on kahdeksan. Noissa siis yhteensä 24 tykkiä ja prikaateilla yhteensä 18.

Crotale-pattereissa olen ymmärtänyt olevan ihan perus-Sergeit mutta tämä voi olla väärä tieto.
Silloin kun itse crotale-patterissa olin, oli modernisoidut sergeit. Ei saaneet varauksetonta kiitosta kavereilta, aloitusviestissä mainituista syistä. Lämpökamerasta tykkäsivät kun sillä näki maaliosaston "sissit" pimeällä
 
Back
Top