Valkoiset paistattelivat sankaruudessa, punaiset leimattiin murhaajiksi vuosikymmeniksi: Näin julmasti suomalaiset jakautuivat sisällissodan jälkeen
Tänään klo 9:07
Mikään sota ei pääty aseiden laskemiseen. Ennen kuin elämä palaa tavallisiin uomiinsa, siihen kuluu vielä pitkä aika – varsinkin, jos sodan osapuolet elävät samassa valtiossa.
Valkoiset palasivat sodasta vapaussotureina, juhlittuina sankareina, joiden urotekoja muisteltiin vielä vuosikymmenten päästä. Heille pystytettiin patsaita ja muistomerkkejä. Kuva Laukaasta vuodelta 1918.
Sisällissodasta palasi kotiin kahdenlaisia suomalaisia. Valkoista nauhaa kantaneet otettiin vastaan sankareina. Heille jaettiin kukkia ja mitaleita. Heistä kirjoitettiin sankaritarinoita vielä vuosikymmenten päästä. Heille kerrottiin, että he olivat vapauttajia ja oikeuden toteuttajia.
Punanauhaa kantaneille sodan päätös oli kovin erilainen. Heitä teloitettiin ja heidät suljettiin piikkilankojen taakse. Jos nälkäkuolema ei korjannut, heille jaettiin tuomioita. Heistä kirjoitettiin murhamiehinä ja kirkonpolttajina vielä vuosikymmenten päästä. Heille kerrottiin, että he olivat maanpettureita ja he olivat saaneet ansionsa mukaan.
Ennen pitkää hekin kuitenkin palasivat koteihinsa. Suurin osa punavangeista sai vapautensa jo vuoden 1918 loppuun mennessä.Vankeudesta palattiin kalpein kasvoin, tyhjin katsein, epävarmoin askelin, vaaterievut päällä roikkuen, kansalaisluottamusta vailla.
Uudistuksia ja urheilua
Kansakunta ponnisti kuitenkin kohti itsenäisen valtion täysiä tunnusmerkkejä. Nuoren itsenäisen Suomen perustukset saatiin valettua. Sisällissota ei onneksi ollut raunioittanut kaupunkeja pahemmin. Tampereen puutalokorttelien palot jäivät suurimmaksi tuhoksi, mutta metsäähän maassa riitti rakennusaineiksi.
Valtiomuodoksi saatiin tasavalta, kun voittajan pyrkimykset kuninkaan saamiseksi valuivat Saksan häviöön maailmansodassa.Samalla isänmaa pelastui valkoisen senaatin Saksan kanssa tekemistä sopimuksista, jotka olisivat tehneet Suomesta Saksan alusmaan.
Torpparit vapautettiin.Ensimmäiset demokraattiset kunnallisvaalit pidettiin jo joulukuussa 1918.Sosialidemokraatit tekivät jyrkän pesäeron kommunisteihin ja saivat 80 edustajapaikkaa maaliskuun 1919 eduskuntavaaleissa.Viimeisetkin suuret ulkovallat Englanti ja Yhdysvallat tunnustivat Suomen riippumattomuuden.Tasavalta sai ensimmäisen presidenttinsä, kun
Kaarlo Juho Ståhlberg valittiin virkaan heinäkuussa 1919.
Paavo Nurmi juoksi Suomen maailmankartalle Antwerpenin olympialaisissa 1920. Vuoden lopulla annettiin yleinen oppivelvollisuuslaki, joka takasi vähintään kuusivuotisen kansakoulun kaikille suomalaisille.Suomi pääsi jäseneksi Kansainliittoon.
Ei edes kukkia
Punaiset palasivat sodasta tuomittuina rikollisina. Kuvassa punakaartilainen Karl Hellgren Kuopion vankileiriltä vapautuneena. Hän oli osallistunut aseettomana Länkipohjan taisteluun ja todistanut siellä yli sadan punaisen teloitusta. Aseettomuutensa takia hän selvisi kahden vuoden ehdollisella kuritushuonetuomiolla.
Juopa voittaneen ja hävinneen kansanosan välillä oli kuitenkin viiltävän syvä.Muistamisen oikeus annettiin vain voittajalle, joka julisti käyneensä vapaussotaa Venäjää ja sen avuksi lähteneitä punaryssiä vastaan.Historian unholaan painettiin ylipäällikkö
Mannerheimin julistus ”Venäjän urheille sotilaille” Vaasassa 30.1.1918. ”Minun päällikkyyteni alaiset, itsenäisen Suomen tasavallan talonpoikaisjoukot eivät sodi Venäjää vastaan…”
Suurin osa Suomessa olleista venäläisistä oli luovuttanut aseensa Suomen hallituksen joukoille vapaaehtoisesti ja kotiin pyrkien. Vain joitakin tuhansia oli intoutunut liittymään Suomen punakaartin rinnalle sotimaan.Venäläisten apu oli ollut suorastaan vaatimaton, verrattuna toisen puolen Ruotsista ja etenkin Saksasta saamaan apuun.
Voittajan muistoa vaalittiin paraatein, juhlapäivin ja patsain.Vuoden 1929 kartoituksessa maahan oli pystytetty 333 vapaussodan patsasta ja muistomerkkiä. Sankarihaudoista oli jopa riidelty. Kun Nauvo jäi vaille sankarivainajia, sinne siirrettiin Korppoon haudoista Ahvenanmaalla kaatuneiden saksalaisten kalmot. Valkoisten sankarillisia sotamuistoja ruvettiin keräämään talteen jo ennen kuin sota kunnolla oli ehtinyt päättyä.
Hävinneiden ruumiit olivat joukkohaudoissa, tai yksittäisillä soramontuilla, soissa ja metsissä.Hautakiveä ei saanut pystyttää, muistotilaisuuksia ei saanut järjestää – ei edes viedä kukkia omaisen haudalle, kirkollisesta siunauksesta nyt puhumattakaan.Vasta talvisodan jälkeen vainajia ryhdyttiin siirtämään kirkkomaihin.Suomen suurimman, Tammisaaren punavankileirin joukkohaudan yli 3 000 vainajaa saivat siunauksensa vasta 1993. Ensimmäisen muistomerkkinsäkin joukkohauta sai vasta 1951. Uudelleen ilmestymisensä aloittanut Suomen Sosialidemokraatti lakkautettiin marraskuussa 1918 suojeluskuntien johdon vaatimuksesta, kun lehti oli julkaissut etusivullaan ammuttujen ja vankileireillä menehtyneiden kuolinilmoituksia.
Hiljaista katkeruutta
Iltalehden uusi historialehti SUOMEN NOUSU - Kansallinen eheytyminen 1918–1939 kertoo ajasta repivän sisällissodan jälkeen. Valkoiset juhlivat voittajina, punaiset palasivat kotiinsa rikollisina. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin kansa oli kuitenkin yhtä, kun Stalinin hirmuinen Puna-armeija vyöryi Suomeen. Myydään yhdessä Iltalehden kanssa, Iltalehden hinta + 3,90 euroa.
Sisällissodan jälkeen valkoinen terrori vaati moninkertaisesti enemmän kuolonuhreja kuin varsinaiset sotatapahtumat.Sitä ei koskaan tutkittu, eikä virallinen historiankirjoitus sitä pitkään edes tunnustanut tapahtuneeksi.
Monen entisen punavangin käsi puristui nyrkkiin taskussa. Ääneen puhuminen olisi vienyt takaisin Tammisaareen. Moni tunsi hiljaisen pohjatonta katkeruutta. Mutta töihin oli käytävä, ja se sai kelvata terapiaksi, jos siihen pystyi. Aikakin alkoi tehdä tehtäväänsä.
Äärioikeisto nosti vielä 1930-luvulla päätään kitkeäkseen vasemmistolaisuuden Suomesta.Siihen mennessä vakaa suomalaisuus oli jo löytänyt syvimmän olemuksensa.Mustapaidat saivat jäädä ääri-ilmiöksi. Talvisotaan 1939 suomalaiset lähtivät yksituumaisina. Kerran oli jo lähdetty sotimaan vapauden lippu hulmuten – joskin osapuolet eri syistä. Nyt se lippu liehui yhteisissä käsissä – sinivalkoisena.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/4edb61df-1f20-4c40-b41e-6df0f189e56a_u0.shtml