https://yle.fi/uutiset/3-10205914
Pitäisikö ...sodasta solmia virallinen rauhansopimus? Paleface ja tutkijat pohtivat asiaa suorassa keskustelussa 17.30
Lähetyksessä vierailee myös entinen uusnatsi Esa Holappa, joka tunnetaan Suomen vastarintaliikkeen perustajana.
Se rauha solmittiin Tarton rauhansopimuksen muodossa vuonna 1920 sotivien osapuolien, Suomen ja neuvosto-Venäjän kesken.
Huomenna tulee kuluneeksi sata vuotta vapaussodan päättymisestä ja täten todellisen itsenäisyyden, vapauden ja ennen pitkää myös laillisen yhteiskuntajärjestyksen saavuttamisesta.
Ikävä kyllä sodan päättyminen ei lopettanut Suomen kansan asuttaman isänmaan kamaran kastuttamista kansalaisverellä.
Kun Ylekin runsaasti lainaili tuossa aiemmin linkitetyssä kuunnelmassaan samaa teosta, niin tässä J.O. Hannulan (tai paremminkin Mannerheimin) näkemys tuosta historiallisesta päivästä Suomen vapaussodan historiassaan:
16. 5. 1918,
säteilevänä kevätpäivänä, marssi maansa vapauttanut valkoinen armeija suuren ylipäällikkönsä johtamana pääkaupunkiin.
Aamulla olivat joukot kokoontuneet Eläintarhaan, jossa ylipäällikkö oli päämajansa upseerien seuraamana suorittanut katselmuksen. Eräs mukana ollut kertoo: "Valkoinen kenraali ratsasti hitaasti kunnia-asennossa seisovien talonpoikaisjoukkojen ohitse, pysähtyi hetkiseksi osastojen eteen, tarkasti tuikein katsein harmaat rivit, tervehti, sai tuhansista suista raikuvan vastauksen, hymähti kuin vanhoille tutuille ja ratsasti edelleen. Kuljettuaan kaikkien osastojen sivuitse kenraali antoi merkin ja aloitti tuhansien, taisteluissa ja koettelemuksissa karaistuneiden miestensä seuraamana historiallisen marssinsa kevätauringossa odottavaan pääkaupunkiin".
Oulun, Ruoveden, Vilppulan, Ahvolan, Mouhun, Länkipohjan, Kyröskosken, Tampereen, Raudun, Viipurin ja monen muun jo kuuluisaksi tulleen taistelun voittajat marssivat Helsingin katuja Senaatintorille. Riemullisen innostuksen valtaamina väkijoukot tervehtivät harmaita rivistöjä, omaa armeijaansa, jääkäreitä, uljasta ylipäällikköä.
Uudenmaan rakuunat, Savon, Karjalan ja Pohjanmaan rykmentit, Porin rykmentti! Kaukaisten aikojen suuret muistot tulivat samalla eläviksi. Sytyttävinä kaikuivat Porilaisten marssin ja Jääkärimarssin sävelet tykkien kumean jyrinän säestäessä.
"Nyt, yli sadan vuoden jälkeen kuulemme ensi kerran suomalaisten tykkien jyskeen Viaporin linnasta", lausui ylipäällikkö armeijalleen. "Se on tervehdys kaatuneille urhoille, mutta myöskin viesti uuden päivän noususta.
"Uusi aika uusine velvollisuuksineen! Ja kuitenkin ratkaistaan nyt, kuten ennenkin, suuret kysymykset raudalla ja verellä. Suojellakseen vapauttamme täytyy armeijan seistä valmiina. Linnoitukset, tykit ja vieras apu eivät auta, ellei joka mies itse tiedä, että juuri hän seisoo maansa vartijana. Muistakoot Suomen miehet, että ilman yksimielisyyttä ei luoda vahvaa armeijaa, ja ainoastaan voimakas kansa voi turvallisena käydä kohti tulevaisuuttaan."
Joukkojen kokoonnuttua Senaatintorille kenraali Mannerheim astui Senaatintaloon lausuen kokoontuneelle hallitukselle mm. seuraavaa: "Hyvät herrat! Meidän ensimmäinen suuri tehtävämme on suoritettu, jota vastoin Teidän nyt vasta alkaa koko laajuudessaan. Edessämme ovat suuremmat ratkaistavat kuin mitä millään hallituksella tai eduskunnalla meidän maassamme tätä ennen on ollut.
"Ja näiden suurien tehtävien ratkaisu joutuu sen saman hallituksen osaksi, joka viime syksynä lausui julki tuon ylpeän ajatuksen - Suomi suvereeniseksi valtioksi, mutta joka kiitokseksi on saanut tyhjentää koettelemuksen maljan pohjaan asti, joka on pakosta ollut voimatonna ryöstöjä ja rosvouksia vastaan, jonka on täytynyt avuttomana nähdä Suomen kansalaisia murhattavan, kunnes siltä vihdoin riistettiin viimeinenkin vallan varjo ja sen jäsenten oli paettava tai piileskeltävä.
Armeija pitää oikeutenaan avoimesti lausua toivomuksenaan, että moisten olojen uudistumisen välttämiseksi annetaan takeita, luomalla yhteiskuntajärjestys ja hallitusvalta, jotka ainaiseksi suojaavat meitä uudelta samanlaiselta hirmukaudelta, josta maamme juuri on pelastunut.
Armeija pitää tältä varalta ainoana takeena sitä, että Suomen valtiolaivan peräsin uskotaan lujiin käsiin, joihin eivät puoluekinat ylety, ja joiden ei tarvitse kompromissejä tehdä, pilkkahinnasta kaupitella hallitusvaltaa.
"Valkoisen armeijan riveissä seisoo jokainen luottavaisena uskoen, että aika, joka on koittamassa, ei ole pettävä hänen toiveitaan. Tuhannet valkoiset ristit hautausmailla, tuolla kaukaisilla Suomen seuduilla, puhuvat äänetöntä kieltänsä. Vainajat vaativat, ettei heidän uhrinsa ole ollut turha." [kursiivi alkuperäisessä tekstissä, kolmessa ensimmäisessä painoksessa].
Ylipäällikkö oli jättänyt valkoisen armeijan testamentin, hän oli ilmaissut sen, mitä nuo kuoleman kentiltä tulleet miehet tunsivat työnsä päätettyään.
Viaporin tykkien jyske oli sillä välin tauonnut - vakaa, tahdikas poljenta vain kaikui vielä hetken pääkaupungin kaduilla.