vlad
Respected Leader
A-10: ssä on lukemani perusteella lähes aina hehkutettu sen voimakasta, läpäisevää ja kauaskantoista tykkiä. Tietenkin tuo kone tarvitsee täyden ilmaherruuden, mutta sitä ihmettelen, kun täälläkin konetta moititaan tyhjänpäiväiseksi nykyaikana(poislukien kehitysmaasodat), miksi USA toi Viroon A-10 koneita muutama viikko sitten, jos niillä ei ole edes pelotearvoa ??? Onko USA nyt ymmärtänyt jotain väärin?
@baikal nosti esille jo merkittävänä tekijänä pelotearvon ja kyllä - minustakin kyseisellä koneella on edelleen olemassa oleva pelotearvo, mutta on tietenkin huomioitava se, että suunnittelussa on jo alunperin huomioitu tietyt lähtökohdat ja asetelmat, jotka puhuvat koneen käytön puolesta.
Välttämättä suomalaisessa metsämaastossa kone ei olisi parhaimmillaan mutta Keski-Euroopassa laajempia ja sankkoja metsiä on olennaisesti vähemmän ja vastaavasti aukeita ja tasaisia alueita huomattavasti enemmän, jolloin, kun huomioidaan vastustaja eli koneen suunnitteluajankohtana Neuvostoliiton ja sen liittolaisten asevoimat (runsaasti panssari- ja motorisoitua kalustoa keskisen Euroopan aukeilla mailla), niin koneella ja sen tykillä & ohjuksilla ja tuolloin pommeilla oli olennaisesti enemmän kohteita ja pidettiin itsestään selvänä sitä, että hitaahkosti matalalla lentävä tehokkain asein (sitä tykkiä unohtamatta) lentävä rynnäkkökone muodostaa etenkin runsaille apc ja ifv ja muulle kalustolle huomattavan uhkatekijän, unohtamatta niitä taistelupanssarivaunujakaan. Kyse oli koneen pelotevoimasta ja myötä tulevasta oletettavissa olevasta demoralisoivasta voimasta.
Edelliseen kun yhdistetään vielä se, että kone kesti hyvin osumia ja osaavat lentäjät saivat huomattaviakin vaurioita saaneen koneen lennettyä takaisin tukikohtaansa niin ei pidä ryhtyä väheksymään konetta, ei etenkään kun huomioidaan mille aikakaudelle se oli suunniteltu ja millaiseen tilanteeseen se oli tarkoitettu.
Nykyään koneen tulivoimaisen tykin rooli tietyissä sodissa on vähentynyt, osaltaan tämä johtuu muun aseistuksen kehittymisestä ja toisaalta siitä, että trendi on ollut se, että pyritään saavuttamaan tilanne, jossa voidaan operoida lähi-ilmatorjunnan ulottumattomista - aina tämä ei tietenkään ole mahdollista eikä välttämättä edes tavoitekaan. Operaatio Desert Stormin aikana ns. täsmäaseiden keskimääräinen operointietäisyys oli vain reilut 4 km kun se toisen Persianlahden sodan aikana (2000-luvun puolella) oli moninkertaisesti edellinen. Tietty aavikko-olosuhteet tarjoavat otollisen ympäristön täsmäaseiden tehokkaammalle käytölle vrt. rikkonainen, vuoristoinen, metsämaasto tms. vastaava maasto, jossa kasvillisuus ja maaston muodot tuottavat ongelmia. Mutta tästäkään kehityksestä huolimatta en nyt lähtisi väheksymään A-10:ä. Ja jotain sen merkityksestä kertoo kuitenkin se ettei siitä ihan helpolla olla halukkaita luopumaan. Jos korvaava riittävän tehokas asejärjestelmä olisi tilalla niin uskoisinpa, että korvaaminen olisi olennaisesti kivuttomampi tehtävä mitä se näyttää olevan - ja on.
vlad.