Hitlerissä taisi olla sellaista hieman piittaamatonta uhkapelaajan vikaakin aika paljon. Kun tuo uhkapelaaminen tuotti Eurooppalaisissa operaatioissa kysta kyllin tulosta, niin on ehkä aivan luontevaa uskoa siihen, että samalla linjalla jatkaminen oli jossain mielessä perusteltuakin. NLn piti kuitenkin kaatua muutamassa kuukaudessa....samaa loilotettiin muuten Suomessakin, kuten varmasti tiedätte.
Jonkin verran ja välillä paljonkin kritiikillä luen sodanjälkeisiä lailatuksia. Niissä on selvästi hyvin usein painotuksia, jotka ottavat voimansa oman ja vertaisjoukon kilvenkiillottamisvimmasta ja toisaalta Hitlerin niskaan kaadettiin sodan jälkeen kaikki alkaen poliopotilaiden ummetuksesta aina päätyen routavaurioihin uusimmalla autobahnilla.
Oli tottakai vapahtavaa pyrkiä esittämään asiat siten, että nokuseaatu. Tai kunaatukäski ellei peräti joseiaatuolisi.
Hieman epäilen sitäkin väitettä, että Adikka olisi koko siunatun sodan ajan mikromanageerannut pataljoonatason toimia ja kun mietitte asioiden mittakaavaa, niin epäilette tekin. Jos nyt jonkun kerran on Aatu jossain kokouksessa piirtänyt pataljoonan paikan uudelleen, niin tuskin siitä on säännöksi asti ollut. Niitä pataljoonia oli sentään melko paljon, puhutaan helposti tuhatluokasta pataljoonia, pstoja jne. Kyllä se pataljoonien liikuttelu on väkisin jäänyt aika marginaaliin.....
Oliko Adikka strategi? Olihan se strategi, mutta oliko sotastrategi? Kuka 2 ms:n päättäjä olisi hyvä esimerkki valovoimaisesta sotastrategista? Ja tällä ei voida nyt tarkoittaa mitään kenraalia tai edes marsalkkaa, vaan valtionjohtajaa, jotta vertailu ei ontuisi kuin lahtiin menevä ikikulu kameli. Kun löytyisi verrokki, niin Adin määrittely olisi helpompaa.