Kapiainen kirjoitti:
Voisikin miettiä mikä on muuttunut ja miten se/ne muuttuneet asiat vaikuttavat esimerkiksi juuri Afganistanin sodan kulkuun.
...
Minä väitän, että se johtuu paljolti siitä, että se totuus on unohtunut että kun ihmisiä lähdetään taistelussa tappamaan, kuolee niitä ihmisiä molemmilla puolilla.
Palaan vielä tähän hetkeksi. Tuossa on minusta hyvä kysymys ja hyvä havainto.
Jokin on todellakin muuttunut. Mielestäni vastaus ei ole se, että ennen puolustettiin omaa maata ja nyt soditaan jossain merentakaisilla alueilla. Merentakaisilla alueilla on sodittu aina. Länsi-Euroopan maat eivät toisaalta ole juuri sotineet omalla maallaan toisen maailmansodan jälkeen. USA taas ei ole tainnut tehdä niin Espanjan-Amerikan sodan jälkeen! On kuitenkin sodittu Indokiinat, Suezit, Algeriat, Vietnamit, Omanit, Malaijat ym. ym. ym. Lista on loputon. Jos joku muutos on tapahtunut, se on tapahtunut suht hiljattain, 70-luvun jälkeen.
1980- ja 90-lukuhan oli tavallaan aika hiljaista aikaa länsimaissa. Oli tosin Persianlahden sota, mutta sehän oli jonkinlainen anomalia. Briteissä kasvoi kokonainen sukupolvi sotilaita, joille sota oli Falklandin veteraanien tarinoita. Jenkeissä Vietnam oli vastaavasti "viimeinen oikea sota". Unohdettiinko tänä aikana, että sota on kovaa? Loiko Persianlahden sota mallin konfliktista, joka on nopea ja jossa kuolee vain vihollisia?