Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ahvenanmaa

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja scip10, 23.09.2016.

 1. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,038
  Tykkäykset:
  9,285
  Pisteet:
  1,286
  [​IMG]
  Vaikka pääsaaren valtaisikin niin jää monta pienempää ja suurempaa saarta itäpuolelle jonne suomalaiset pääsevät pesiytymään ja josta tekemään vastaiskuja.
   
  Pistemaali tykkäsi tästä.
 2. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,656
  Tykkäykset:
  2,617
  Pisteet:
  1,286
  Ja Kumlingen lentokenttä riittää C-295:lle.
   
 3. Mainos 4. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,599
  Tykkäykset:
  4,637
  Pisteet:
  1,286
  Ajatus Ahvenanmaan valtaamisesta kuvattua tarkoitusta varten on mielestäni epäuskottava. Jos kyseessä on Baltian suunnalla tapahtuva operaatio, niin pohjoisen sivustan varmistaminen onnistuisi huomattavasti luontevammin Viron länsirannikolla sijaitsevalta Hiidenmaalta.

  Hiidenmaa on yhtenäisyytensä (saari vrt. saariryhmä) ja pienen väkilukunsa (alle 10 000) vuoksi helpommin hallittavissa ja kontrolloitavissa kuin Ahvenanmaa. Se on myös lähempänä Kaliningradia ja Pietaria kuin Ahvenanmaa, eli mahdollisuus puolustajan yllättämiseen on parempi ja matka sinne on vähemmän vaivalloinen.

  Lisäksi pitää muistaa vastatoimet, joihin kumpikin maa kykenee: Virolla pystyy reagoimaan lähinnä maalla, ilmassa ja merellä se on melkein voimaton ja nojaa täysin liittolaistensa voimaan, jota on toistaiseksi alueella vähänlaisesti. Viro ei omista edes meritorjuntaohjuksia. Suomi taas pystyy puolustamaan itseään paitsi maassa myös ilmassa ja merellä. Suomella, tai vähintäänkin suomalaisilla poliitikoilla, on myös vähemmän insentiiviä Venäjän vastaisiin sotatoimiin, mikäli Suomi ei itse ole hyökkäyksen kohteena.
   
  TBman tykkäsi tästä.
 5. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,038
  Tykkäykset:
  9,285
  Pisteet:
  1,286
  TBman tykkäsi tästä.
 6. Ressu70

  Ressu70 Luutnantti

  Liittynyt:
  26.10.2016
  Viestejä:
  329
  Tykkäykset:
  230
  Pisteet:
  36
  Ei ole pienintäkään mahdollisuutta sille, että Ahvenanmaa annettaisiin venäjän haltuun. Baltian ja Puolan puolustuksen turvaamiseksi NATO ottaisi saaret haltuun jos suomi ei tekisi sitä itse. Tämä kuvio on varmasti selvä myös venäläisille.
   
  Juna112Porojetsiin tykkäsi tästä.
 7. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,271
  Tykkäykset:
  32,478
  Pisteet:
  1,286
 8. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,656
  Tykkäykset:
  2,617
  Pisteet:
  1,286
  Merkittävä ero on kuitenkin siinä että Ahvenanmaa voidaan vallata etukäteen ennen mahdollista suurempaa sotaa. Ja venäläisillä on nyt paljon vanhenevaa kalustoa josta voidaan ottaa kaikki hyöty irti stenauksen sijaan.
  Kuten pelkästään Tu-95 pommareita olisi jotain 50 kappaletta ohjusruokaa. Su-25 yli 200 kappaletta, Su-24 yli 300 kappaletta, jne.
   
 9. Platypi

  Platypi Luutnantti

  Liittynyt:
  17.04.2015
  Viestejä:
  308
  Tykkäykset:
  343
  Pisteet:
  36
  Toisaalta Ahvenamaalta saadaan siirrettyä ilmatorjunnan painopistettä pohjoisemmaksi ja lännemmäksi, kuin Hiidenmaalta. Lisäksi Ahvenanmaalta pystytään tarvittaessa uhkaamaan Tukholmaa myös Iskanderia vanhemman mallisilla ohjuksilla, esim Tochka-U:lla, ja täten painostamaan Ruotsia olemaan vähän vähemmän innokas Gotlannin palauttamisessa oikean omistajansa haltuun. Toki Ahvenanmaalla leikkiminen on vähän uhkapelaamista, mutta itse sijoittaisin mieluummin ilmatorjuntaohjuksia Ahvenanmaalle kuin Hiidenmaalle. Toki kaikki suunnitelmat elävät hetkessä ja Hiidenmaa vai Ahvenanmaa päätöksessä kysymys lienee sen hetkisistä mahdollisuuksista.

  Olipas helvetin ympäripyöreää.
   
 10. Juna112Porojetsiin

  Juna112Porojetsiin Kapteeni

  Liittynyt:
  09.04.2016
  Viestejä:
  725
  Tykkäykset:
  1,292
  Pisteet:
  76
  Sanamuotoihin on vaikea ottaa kantaa, pitäisi saada se alkuperäinen ranskankielinen tulkittavaksi. Mm sana "saattaa" , saattaa olla sitä sun tätä - mutta jos katsoo sopimuksen henkeä, ja ylipäänsä kun jotain sovitaan pyritään olemaan eksplisiittisiä, niin luonnollisin tulkinta sanalle on "kykenee" tai "pystyy".
  Mutta mistä sinä sait tuon YK:n mukaan? Ei sopimuksia sillä lailla tehdä, että jokin "sopiva" taho tuosta vain omii jonkin aiemman sopparin. YK ei ole vastuussa Kansainliiton tekemisistä, siitä voi olla täysin varma. Eikä KL:n sopimukset ole siirtyneet YK:lle. Ellei näin ole jossain sovittu - missä ?
  Kyllä siellä varsin selvästi sanotaan 4 Artiklassa kohdassa a) että "Suomi voi poikkeuksellisten olosuhteiden vaatiessa viedä sinne ja väliaikaisesti siellä pitää muita sellaisia aseellisia voimia, jotka ovat välttämättömän tarpeelliset järjestyksen pitämiseksi." Eipä tuossa sanota sotatilasta mitään.

  .. ja aika erikoisen tulkinnan esität kohdasta (7 Artikla):
  "II. Jos Ahvenanmaan saaria taikka niiden kautta Suomen mannermaata vastaan suunnattu äkillinen hyökkäys saataisi vyöhykkeen puolueettomuuden vaaran, on Suomen ryhdyttävä vyöhykkeellä tarpeellisiin toimenpiteisiin hyökkääjän pysäyttämiseksi tai torjumiseksi, siksi kunnes Korkeat Sopimuksentekijät tämän sopimuksen määräysten mukaisesti saattavat puuttua asiaan puolueettomuuden arvossapitämiseksi." Kyseessähän on Ahvenanmaan demilitarisointisopimus, ei siinä tarvitse eikä voi ottaa kantaa siihen jos jokin muu osa Suomesta joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Ne joukot sijoitettiin sinne tuon 4.Artiklan mukaisesti.

  Unohda nyt se YK ja turvallisuusneuvosto, niillä ei ole osaa eikä arpaa tässä asiassa.
  Sopimuksissa on sellainen asia, että jos kun sopimusosapuoli on kadonnut, sopimusta ei voida enää soveltaa ja tällöin sopimus on muuttunut obsoliitiksi. Se on todellisuudessa ainoa oikea ratkaisu. Se että NL teki oman sopparinsa -40 jonka rikkoi lähes välittömästi, ja se että Pariisin rauhansopimukseen laitettiin tuo kohta jossa pidetään status quo, on niin höttöä että vähintäänkin tämä koko soppa pitäisi juurikin neuvotella uusiksi.

  Jos taas katsotaan että moinen sopimuksen raunio on olemassa, se moraalisesti sitoo myös muita osapuolia. Jos ei sido - ei sido Suomeakaan.
   
 11. Juna112Porojetsiin

  Juna112Porojetsiin Kapteeni

  Liittynyt:
  09.04.2016
  Viestejä:
  725
  Tykkäykset:
  1,292
  Pisteet:
  76
  Miten niin "vallata.. ennen .. suurempaa sotaa " ? Venäjän on kovasti uskaliasta kuvitella, että se valtaus tapahtuisi ilman suurempaa sotaa, saati etukäteen - sotahan alkaisi siitä valtausyrityksestä. Jonka onnistumisen mahdollisuudet ovat kovasti pienet.
  Vanhenevasta kalustosta otettaisiin hyöty irti ? Tilataideteoksia vaiko jotain turistilentoja ... Ohjusruokana käyttäminen on ehkä huono ajatus ... sitä paitsi mahtaako noi kaikki edes olla lentokelpoisia.
   
 12. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,599
  Tykkäykset:
  4,637
  Pisteet:
  1,286
  Ahvenanmaalla ilmatorjuntaa saadaan työnnettyä pohjoisemmaksi ja lännemmäksi, kyllä, mutta saavutetaanko sillä lopulta paljoakaan? Näkisin Ahvenanmaan/Hiidenmaan ilmatorjunnan tarkoituksena, ettei Naton koneita pääse Viron ilmatilaan teurastamaan hyökkääviä venäläisiä maajoukkoja ja niitä tukevia ilmavoimia. Torjunnan työntäminen mahdollisimman länteen tai pohjoiseen ei sinällään ole mikään itseisarvo.

  Gotlannin pohjoiskärjestä Fårösundista Maarianhaminaan on n. 250 kilometriä. Fårösundin ja Hiidenmaan länsikärjen välinen etäisyys taas on n. 220 kilometriä. Tämä etäisyysero on aika pieni, mutta pienemmällä etäisyydellä saadaan marginaalisesti parempi ilmatorjunnan peitto lännestä Baltiaa lähestyviä Naton koneita vastaan.

  Toinen, huomattavasti suurempi Hiidenmaata puoltava seikka on, että sieltä käsin on helpompi suojata Viron pohjoinen rannikko ja Suomenlahti yhdessä Narvan läheisyyteen sijoitettavan ilmatorjuntaohjusyksikön kanssa. Etäisyys Maarianhaminan ja Tallinnan välillä on noin 280 kilometriä. Sen sijaan etäisyys Hiidenmaan ja Tallinnan välillä on parhaimmillaan vain 120 kilometrin luokkaa, Hiidenmaan länsikärjestäkin vain 160 kilometrin luokkaa. Tämä on huomattava ero ajatellen pohjoisesta, Suomen ilmatilasta tapahtuvaa Naton lentotoimintaa.

  Mitä tulee tykistöohjuksiin, niin pidän epäuskottavana, että Ruotsin kantti pettäisi, koska Tukholmaan uhkaa lentää pari tykistöohjusta. Yhtä hyvin voisi sanoa, että Suomi luopuisi kaikista toimenpiteistä Ahvenanmaan palauttamiseksi, koska rajan pintaan tuotiin muutama Iskander. Kaikki on tietysti mahdollista, mutta mutta... tuskin muutama tuhat siviiliuhria tai Tukholma ilman sähköä ja kommunikaatioyhteyksiä on kynnyskysymys. Siviiliyhteiskuntaa vastaan voidaan iskeä, mutta uskoisin sen vain kasvattavan ruotsalaisten puolustustahtoa.

  Sitä paitsi on ollut juttua, että ruotsalaiset harkitsisivat ohjustorjuntajärjestelmän hankintaa. Patriot tai SAMP/T on ilmeisesti harkinnassa:

  www.defensenews.com/story/defense/show-daily/eurosatory/2016/06/15/france-sweden-aster-30-missile/85927426/


  Toivottavasti noihin koneisiin löytyy riittävästi koulutettuja lentäjiä...

  Kaikki tuskin ovat ainakaan välittömästi lentokelpoisia, ehkä tehdashuollon jälkeen. Ja sitten se äskeinen kysymys, kuinka moneen on oikeasti istuttaa pilotti, kun todellinen vahvuus on usein rankasti paperivahvuutta pienempi?
   
  John Hilly tykkäsi tästä.
 13. Nurkantakanen

  Nurkantakanen Kapteeni

  Liittynyt:
  19.10.2016
  Viestejä:
  698
  Tykkäykset:
  1,056
  Pisteet:
  76
  Pari tuoreehkoa arviota Suomen, Ruotsin ja Naton roolista sekä Ahvenanmaan merkityksestä Itämeren alueen ja Baltian puolustamisessa. Coffeyn ja Kochisen artikkelissa todetaan, että Yhdysvaltojen ja Naton on varauduttava toimimaan alueella myös ilman Suomen ja Ruotsin tukea. Tämä tarkoittanee käytännössä Ahvenanmaan ja Gotlannin haltuunottoa, jos Suomi ja Ruotsi eivät siihen jostain syystä kykene.

  http://www.nato.int/docu/Review/2016/Also-in-2016/security-baltic-defense-nato/EN/index.htm
  http://www.heritage.org/research/re...finland-in-natos-defense-of-the-baltic-states
   
  Myrskyhiiri ja Sardaukar tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,943
  Tykkäykset:
  18,563
  Pisteet:
  1,286
  Oltaisiin aika nolossa tilanteessa jos NATO ottaisi Ahvenanmaan haltuunsa. Silloin viimeistään Venäjä rullaisi rajan yli koska "Suomi ei pysty puolustamaan aluettaan"...
   
 16. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,232
  Tykkäykset:
  586
  Pisteet:
  636
  Joo, se olisi aika täydellinen kasvojen menetys...Ja kuten totesit, äärettömän hyvä (teko)syy Venäjän invaasiolle Suomeen.
   
 17. Nurkantakanen

  Nurkantakanen Kapteeni

  Liittynyt:
  19.10.2016
  Viestejä:
  698
  Tykkäykset:
  1,056
  Pisteet:
  76
  Tarkennetaan vielä sen verran, että tuossa skenaariossa Venejä olisi jo miehittänyt Ahvenanmaan ja / tai Gotlannin. Lainaus artikkelista:
  • Prepare contingency operations to defend the Baltics that do not include support from Finland and Sweden. The U.S. should plan and rehearse defense of the Baltic States without the cooperation of Finland and Sweden. However unlikely this might be, until Finland and Sweden become full members of NATO, it would be irresponsible for U.S. military planners not to plan for this scenario. This training should include scenarios in which Russian forces capture the Åland Islands and Gotland.
   
 18. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,869
  Tykkäykset:
  7,717
  Pisteet:
  1,286
  Tulkitsen tuon lauseen siten että harjoitellaan tilannetta jossa Russia valtaa Ahvenanmaata. Se ei siis ole vielä valloittanut jolloin sanamuoto olisi captured.
  Tässä on mielestäni olellinen tilanne-ero. Munsta näin.
   
 19. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,086
  Tykkäykset:
  1,530
  Pisteet:
  636
  Onneksi jenkit eivät edes ajattele Affenanmaan ennaltaehkäisevää haltuunottoa, eiväthän?
   
 20. Nurkantakanen

  Nurkantakanen Kapteeni

  Liittynyt:
  19.10.2016
  Viestejä:
  698
  Tykkäykset:
  1,056
  Pisteet:
  76
  Joka tapauksessa Venäjä olisi jo aloittanut sotilaalliset toimet Suomen ja Ruotsin aluetta vastaan erotuksena sille, että Nato ja tai Yhdysvallat yksin ottaisi saaret haltuun "harmaan vaiheen" aikana.
   
  Myrskyhiiri tykkäsi tästä.
 21. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,086
  Tykkäykset:
  1,530
  Pisteet:
  636
  Ahvenanmaan haltuunotto on nopeuskisa ja semmoiset voittaa yleensä se joka lähtee liikkeelle ensin. Jos amerikkalaiset päättävät puolustaa Baltiaa ja jos he saavat ennaklovaroituksen Venäjän hyökkäyksestä, niin yksi vaihtoehto on että he varoittavat Suomea, onhan se mahdollista. Mutta jos Suomella ei jenkkien analyysissä ole mahdollisuutta riittävän nopeaan vasteesee niin sillon vihreät miehet puhuvat enklatia eivätkä venäjää.
   
  ctg tykkäsi tästä.
 22. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,656
  Tykkäykset:
  2,617
  Pisteet:
  1,286
  Suomi/Venäjä sota mutta se on pientä verrattuna tilanteeseen jossa taistelut ulottuvat Atlantilta Tyynelle Valtamerelle.

  Riippuu suomalaisten sisukkuudesta ja ulkomaisesta tuesta.

  Ensimmäiset hyökkäysaallot ottavat pataan ja jokainen vanhempi alas ammuttu kone on säästänyt uudemman.
  E.i ilmavoimat voi antaa näiden pommittaa lentotukikohtia rauhassa enkä myöskään tarkoittanut että tulisivat ilman saattuetta. Eikä hyökkäystä tarvitse aloittaa ennen kuin riittävä määrä on saatu toistaiseksi lentokelpoiseksi.
  Jotkut ovat spekuloineet että tuleva hyökkäys voitaisiin ennakoida tiettyjen huoltoon käytettävien tuotteiden kuten ruosteen irroittajan menekistä.

  Tai sitten nopea vaste järjestetään tähtikoneiden kuljetuksilla.
   

Jaa tämä sivu