Suomessa osa poliitikoista (ja ex. poliitikoista) on kovasti vannonut sen nimeen, että Ahvenanmaan demilitarisoinnista on olemassa kv. sopimus, jota eri maat ovat sitoutuneet noudattamaan. Kuinka uskottavaa sitten on, että kriisin aikana ulkovallat (lue Venäjä) noudattaisi kyseistä sopimusta? Tämä kysymys tuli mieleeni selaillessani Suomen Sotilas 3/2016 seuraavaa lyhyttä juttua s. 31.
"Tshetsheenit luvatta Hiuppuvuorilla
Venäläiset tshetsheeni-erikoisjoukot käyttivät ilman lupaa Norjalle kuuluvia Huippuvuoria tukikohtanaan pohjoisnavalle suuntautuneessa harjoituksessa.
Harjoituksessa tshetsheeniryhmä pudotettiin Il-76-kuljetuskoneesta laskuvarjolla pohjoiselle jääalueelle, jossa se 20 kilometrin marssin jälkeen iski vihollisen asemiin. Joukot hyppäsivät myös Mi-8-helikopterista ja levittivät taivalla Venäjän ja Tshetshenian liput, tshetshenialainen uutissivusto kertoo.
Huippuvuoret on Norjalle kuuluva demilitarisoitu saariryhmä ja vapaa-kauppa-alue. Sen asemasta on sovittu vuonna 1920 solmitulla kansainvälisellä sopimuksella - kuten Ahvenanmaan saaristakin samana vuonna. Huippuvuorilla on maailman pohjoisin pysyvä asutus, johon kuuluu myös venäläisen Arktikugol-kaivosyhtiön tukikohta.
Demilitarisoidun saariryhmän käyttäminen sotilaalliseen toimintaan on luonnollisesti kansainvälisen lain mukaan ankarasti kiellettyä."
Venäjä ei siis rauhan aikana kunnioita Huippuvuorten demilitarisoinnin takaavaa sopimusta, joten on perin naiivia kuvitella, että Venäjä kunnioittaisi Ahvenanmaan demilitarisoinnin takaavaa kansainvälistä sopimusta. Tai saahan näin kuvitella mielessään, mutta tässä tapauksessa toivoisin pientä herätystä ja "reality checkiä".
vlad