Presidentti Niinistöltä mielenkiintoinen vastaus Ahvenanmaan puolustamisesta: ”Emme puolusta Ahvenanmaata, vaan sen neutraliteettia”
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili maanantaina Ahvenanmaalla, jossa hän osallistui Itämeren parlamentaarikkokonferenssiin ja keskusteli myös maakunnan turvallisuuskysymyksistä.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/201808272201164022_pi.shtml
Viime vuosina Itämeren alueesta on tullut sotilaallisesti entistä aktiivisempi.
Myös presidentti
Sauli Niinistö totesi maanantaina Maarianhaminassa, että Itämerellä näkyy nykyisin aiempaa enemmän sotilaallista toimintaa niin ilmassa kuin merellä.
Ikävien välikohtausten estämiseksi Niinistö toivoi Itämerelle Syyrian sodasta tuttua "hyvää järjestelmää", joka on ollut käytössä Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä.
Niinistö kertoi keskustelleensa tästä järjestelmästä sekä
Donald Trumpin että
Vladimir Putinin kanssa Helsinki-kokouksen yhteydessä.
- Luulen, että he työskentelevät nyt hieman tähän suuntaan.
Sanallista taidetta
Niinistö kertoi Maarianhaminassa myös, miten Suomi voi puolustaa neutraalia, demilitarisoitua Ahvenanmaata, jonne ei saa ennen konkreettisen uhan ilmaantumista tuoda sotilasjoukkoja, sillä Ahvenanmaan asemaa sääntelevät valtiosopimukset kieltävät alueen linnoittamisen ja joukkojen sijoittamisen normaali-oloissa.
Sopimuksia pystytään kuitenkin kiertämään Niinistönkin käyttämällä määritelmällä, jossa todetaan, että ”Suomi on sitoutunut puolustamaan Ahvenanmaan neutraliteettia, vaikka ei suoraan Ahvenanmaata".
Kysymykseen, onko Suomella riittävä kyky puolustaa nykyisellä ”vihreiden miesten” aikakaudella Ahvenanmaata, kun varsinaiset joukot voidaan tuoda alueelle vasta kriisin tullen, Niinistö vastasi, että ”Suomi on sitoutunut puolustamaan Ahvenanmaan neutraliteettia, ja jos tulee kriisi, me tunnemme vastuumme”.
Monta keinoa
Ahvenanmaa on Suomelle tärkeä strategisen sijaintinsa ja puolustus- ja huoltovarmuuden lisäksi myös ulkomaankaupan sekä tietoliikenneyhteyksien osalta, ja aina kun Itämerellä on historian saatossa käyty sotaa, myös Ahvenanmaa on joutunut sotatoimialueeksi tai niiden piiriin.
Onko nykyinen järjestelmä riittävä sekä Ahvenanmaan että Suomen ja Ruotsin turvallisuuden takaamiseksi?
- Kyllä minä uskon, että olemme kyenneet paitsi puhtaasti omia puolustusvoimia kehittämällä ja myös ulkopoliittisin keinoin rakentamaan suojaa sekä Ahvenanmaalle että mantereelle, Niinistö vastasi.
Ei ajankohtaista
Puolustusministeri
Jussi Niinistö (sin) on aiemmin ehdottanut, että "neutraalien" ahvenanmaalaisten pitäisi suorittaa edes pakollinen siviilipalvelus.
Presidentti ei maanantaina Maarianhaminassa lämmennyt ajatukselle ahvenanmaalaisten pakollisesta siviili- tai kansalaispalveluksesta.
- Mistään sellaista ei ole nyt ollut keskusteluissa, Niinistö totesi.
Ruotsi mukana
Sen sijaan presidentti muistutti, että myös Ruotsi on sitoutunut Ahvenanmaan neutraliteetin puolustamiseen.
Esimerkiksi heinäkuussa 2015 Ruotsin parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja totesi Lännen medialle, että Ruotsi reagoisi jopa itsenäisesti, jos Ahvenanmaalla sattuisi jotain oikein vakavaa.
Niinistön mukaan Ruotsin mukana olo Ahvenanmaan neutraliteetin puolustajana on luonnollista, koska Ruotsi on yksi tämän statuksen takaavan asiakirjan allekirjoittajista.
Lisää turvallisuutta
Ahvenanmaan maakuntapäivien jäsen, maaneuvos
Katrin Sjögren (lib) pitää Ahvenanmaan neutraliteetti-asemaa ehdottomana, ja samalla myös tärkeänä turvallisuutta vakauttavana osana Itämeren alueella.
- Emme silti elä täällä missään turvallisuustyhjiössä, ja siksi arvostamme ja pidämme tärkeinä Suomen ja Ruotsin toimia, Sjögren sanoi.