Entiseksi taistolaiseksi Pekka Sutelan Venäjä-kriittinen ja Nato-myönteinen kanta on aika mielenkiintoinen. Niin ne mielipiteet muuttuvat aikojan saatossa. Seuraavassa jutussa on huomionarvoista se, että hänen käsityksensä Nato-keskustelun pohjoismaa- ja EU-kiemuroista vastaavat aika pitkälti meidän täällä esittämiä. Hänhän voisi olla vaikka, vaikka.... baikal
!
Saisipa vastuuseen ne YYA-poliitikot jotka toimivat jarrumiehinä Neuvostoliiton hajottua!
Professori vakuuttaa: Nato ei halua Suomea
Lauantai 7.6.2014 klo 06.20
Professori Pekka Sutelan mukaan Suomi ei pääsisi Naton jäseneksi vaikka sinne pyrkisi.
Professori Pekka Sutela ei usko, että Nato kelpuuttaisi Suomea jäsenekseen. (TIINA SOMERPURO / KL)
- Nato ei halua Suomea jäsenekseen, vaikka maamme päätyisi jäsenyyttä hakemaan, sanoo Lappeenrannan Teknillisen Korkeakoulun professori
Pekka Sutela Iltalehdelle.
Venäjä-asiantuntija perustaa kantansa realismiin.
- Viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa vain korostavat tätä seikkaa. Pitäisi myös selvittää, mitä esim Englannissa, Ranskassa ja vaikkapa Italiassa ajateltaisiin Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Tuskin valo on vihreä.
Sutela on myös pessimistinen ajatukselle, että Venäjän talous enää lähitulevaisuudessa kääntyisi merkittävään kasvuun.
Professori Pekka Sutela on tehnyt aikaisemmin pitkän uran mm Suomen Pankissa. Hän on syvällisesti perehtynyt entisen Neuvostoliiton ja Venäjän talouteen ja talouspolitiikkaan.
Hän sanoo itse olevansa Nato-myönteinen, mutta ei usko, että Nato hyväksyisi Suomea eikä myöskään Ruotsia jäsenikseen.
- Jo Georgian sota ja nyt etenkin Ukrainan viimeaikaiset tapahtumat ovat vahvistaneet ajatustani. Toisaalta Venäjän olisi miltei mahdoton hyväksyä ajatusta, että Suomi ja Ruotsi kuuluisivat Natoon, silloinhan Tanskan salmen lisäksi koko Itämerikin olisi Naton hallussa.
- "Virallisissa" Nato-optio-keskusteluissa viitataan aina Balttiaan ja Yhdysvaltoihin. Mielestäni olisi asiallista selvittää, mitä Euroopan suuret Nato-maat, kuten Britannia, Saksa, Ranska, Espanja ja Italia ajattelevat asiasta.
"Kiusallinen tilanne"
- En usko että Suomen jäsenyyttä etenkään nyt ajatellaan kovin positiivisesti Euroopan pääkaupungeissa, poislukien tietysti Pohjoismaat ja Baltian maat.
Sutela uskoo, että käytännössä kävisi niin, että jo siinä vaiheessa, jos Suomi alkaisi vakavasti selvittää Nato-jäsenyysmahdollisuuttaan, meille ilmoitettaisiin, että "lykätkää hakemus hamaan tulevaisuuteen", sanoo Sutela Iltalehdelle.
- Se vasta olisi kiusallinen ja kauhea tilanne, jos hakemus jätettäisiin, eikä sitä hyväksyttäisi. Sitä tuskin haluaa kukaan.
Sutelan mukaan hänen on helppo ymmärtää miksi poliitikot niin mielellään puhuvat pohjoismaisesta sotilaallisesta yhteistyöstä.
- Sehän tarkoittaa sitä, ettei haluta puhua jostakin toisesta vaihtoehdosta, Natosta.
Talous ei kasva
Professori Pekka Sutelan mukaan ei ole mitään merkkejä siitä, että Venäjän talous alkaisi lähitulevaisuudessa merkittävästi kasvaa.
- Useimmat tekijät, jotka aiheuttivat Venäjän talouden voimakkaan kasvun 2000-luvun alkupuolella olivat kerrallisia.
- Ensinnäkin koko yhteiskunnallisen järjestelmän muutos (Neuvostoliiton häviäminen) alkoi kantaa hedelmää.
- Sitten Venäjällä oli patoutunutta kysyntää, joka osaltaan on päättymässä. Ajatellaan vaikka autokantaa joka on siellä voimakkaasti uudistunut.
- Käytännössä Venäjän koko rahatalousjärjestelmä syntyi viime vuosikymmenellä, siihen asti oli eletty pitkälti ns vaihtokauppasysteemillä.
- Kaiken kukkuraksi öljyn hinta kymmenkertaistui viime vuosikymmenellä. Enää voimakasta nousua ei ole näköpiirissä.
- Työvoiman määrä on lisäksi supistumassa, koska 1990-luvun jälkeen Venäjällä on syntynyt erittäin pieniä ikäluokkia.
Sutelan mukaan Venäjä ei ole saanut investointiastettaan kohoamaan.
- Näyttää myös siltä, ettei maan hallitus saa aikaiseksi mitään järkeviä talouspoliittisia päätöksiä, sanoo Sutela.
JUHA MUURINEN