Juuri näin. Kirjoitin tuon painottaen kiväärin osuutta ehkä suhteessa 80/20 tms. tai enemmänkin kiväärin hyväksi, mutta jos pistoolia aikoo kantaa, niin sitäkin pitää harjoitella, niin kuin mitä tahansa muutakin asiaa. Ei toki kiväärin kustannuksella, vaan sitä täydentäen. Kivääri on Kiväärimiehen pääase ja pistooli on pääsääntöisesti vara-ase niihin tilanteisiin, joissa pääase ei jostain syystä ole käytettävissä. Pistoolilla (ja toki kiväärilläkin) tulisi tämän ja ryssäläisten solttujen suojavarusteiden takia harjoitella ampumaan aina mahdollisuuksien mukaan feissiin, koska se on ainoa varma paikka saada läpäisyä ja kerralla tappava eikä vain säikäyttävä osuma.
On tärkeää, että pistoolia pystyy käsittelemään myös haavoittuneena ja sen takia mainitsemaasi vyötä tai koteloa vasten räkkäämiset tukikädellä tulisi opetella, koska on hyvinkin mahdollista, että oikeaan käteen haavoittunut ei oikealla kädellä enää asetta käsittele, mutta on kuitenkin siinä kuosissa, että pystyy vielä puolustautumaan edellyttäen, että on harjoitellut myös vetämisen, lataamisen, häiriönpoiston yms. alkuperäisellä tukikädellä, joka muuttuneen tilanteen takia saa toimia asekätenä.
Välttäkää ajatusta heikommasta kädestä ts. tukikädestä, koska se ehdollistaa ajattelemaan sitä oikeasti heikkona ja näinhän ei ole. Se "heikompi käsi" ei vain ole dominoiva, mutta ei se ole sen huonompi kuin varsinainen asekäsikään. On tukikäsi ja asekäsi, jotka vaihtavat tarpeen mukaan tehtäviään esim. kulmien tai haavoittumisen takia.
En varmaan ikinä lakkaa ihmettelemästä sitä, että henkilö X haluaa kehittää kiväärimiesosaamistaan ja on valmis sijoittamaan 1000-2000 euroruplaa aseeseen, mutta sitten ostaa leikkikaluun tarkoitetun halpistähtäimen (hinta esim. 40€) eikä osta kerralla kestävää ja laadukasta optiikkaa, vaikka se maksaisikin 7-15 kertaa tuon lelun verran.
Tai miksei pistä sitä muutamaa kymppiä tai muutamaa satasta aseen ergonomian ja käyttökelpoisuuden kehittämiseen esim. tukin, hihnan, kiskohässäkän tms. muodossa jos pelkkään aseeseen on valmis laittamaan nelinumeroisen määrän rahaa.
Lopputuloksena on kivääri, joka pilataan käyttökelvottomilla varusteilla ja paskalla tähtäimellä. Mahdollinen valaisin on kiinnitetty esimerkiksi teipillä suoraan piippuun ja valaisinkin on kenties tasoa Teboilin alelaari… Näitä näkee yllättävän paljon. Aseen päällä voi hyvin olla joku ilmakivääriin tarkoitettu tähtäin ja sitten ihmetellään, että miksei aseella osu ja miksi kohdistukset eivät pidä tai miksi tähtäin hajoaa melkeinpä siitä, että taivaalle ilmestyy pilviä.
En myöskään lakkaa hämmästelevästä sitä, että henkilö X pyrkii harjoittelemaan taistelua varten, mutta ampuu ”sukkahousuissa”, vetää avoimista pikavetokoteloista tai kantaa vaihtolippaita jopa taskuissaan. Oikeat varusteet ovat oleellinen osa harjoittelua, jotta asiat syöpyvät selkärankaan. Jos totutat itsesi vetämään lippaat aina pikavetokoteloista, mutta sodassa kantaisit niitä läpällisissä koteloissa, niin ongelmia tulee varmasti. Sama pistoolin osalta. Stressitilanteessa ihminen hakee varustetta aina siltä tutulta paikalta, josta on tottunut sen harjoitustilanteessa saamaan käsiinsä tietyllä tapaa. Tälläinen ajattelutapa on toki myrkkyä jos haluaa ampua kilpaa voittaakseen, mutta SRA alkaa muutenkin olla jo liian kaukana alkuperäisestä ajatuksestaan eli RESERVILÄISTEN TILANTEENMUKAISEN AMPUMATAIDOIN KEHITTÄMISESTÄ JA MITTAAMISESTA.
Tietysti jotain KSE:tä voi itselleen antaa eli ei esimerkiksi aina ammu kypärän tai suojaliivin kanssa ihan jo mukavuustekijöiden takia (+30 helle tms.) tai keventää varustusta jättämällä varusteliivin pois ja käyttäen vain vyövarustusta. Tuo tarkoittaa siitä huolimatta oikean varustuksen kantamista joskin kevennettynä. Jos jako on vaikkapa:
1. vyövarustus (+ mahdolliset suojavälineet) ts. first line kit
2. vyövarustus ja taisteluliivi (+ mahdolliset suojavälineet) ts. second line kit
3. vyövarustus, taisteluliivi ja päiväreppu (+ mahdolliset suojavälineet) ts. third line kit
niin mikä tahansa ”kitti” tarkoittaa oikeilla varusteilla harjoittelua, vaikka jonain päivänä menisikin kevyemmällä setillä. Myös sodan aikana tulee tilanteita, jolloin päällä ei ole kaikkea mahdollista, vaan tilanteenmukainen varustus. Kukaan ei kuitenkaan toivottavasti kanna varalippaita farkkujen perstaskussa sotatoimialueella…
Eivät nuo nyt maata kaatavan kalliita ole ainakaan jos ei edellytä sotilaskäyttöön tarkoitettuja vaan esim. softaukseen/RA-harjoituksiin sopivia varusteita. Toki sotilaskäyttöön tarkoitetut ovat kestävämpiä ja sellaisia, että niihin voi tykästyä niinkin kovin, ettei ole vaikea valita ottaako tornifirman M/85 tetsarin ja sipulisäkin vaiko oman, itselle sopivaksi kootun liivin kunnian kentille mukaan.
Suosittelen lämpimästi sitä sotilaskäyttöön tarkoitettua vaihtoehtoa, vaikka se olisi vähän kalliimpi. Harjoituskäyttöön sopivan liivin ja taskut saa kuitenkin hankittua XX tai XXX määrällä oravannahkoja. Sotilaskäyttöön sopivat ovat sitten tupla- tai triplahinnoilla, mutta laatuero on selvä. Minä en ainakaan halua, että second line kitin olkahihnat katkeavat heikon laadun takia taistelutilanteessa tiputtaen lippaat ja käsikranaatit nilkkoihin siinä kohtaa, kun kyse on elämästä ja kuolemasta.