Olen edelleen (osittain) eri mieltä
Se on selvä ettei sota ole muuttunut fyysisesti kevyemmäksi. Meikäläisittäin se on muuttuneen taktiikan myötä muuttunut jopa osittain raskaammaksi kuin se olisi ollut joskus aikaisemmin. Myös yksittäisen sotilaan varustuksen lisääntyessä teknologian kehittyessä sotilaan päällä oleva kilomäärä on koko ajan kasvussa.
Samaan aikaan ihmisten (miesten ja naisten) fyysinen suorituskyky heikkenee, joskin ehkä nyt jo vähän hitaammin kuin aikaisemmin.
Sotilaiden fyysinen suorituskyky, tai siis sen puute, on ongelma meillä ja myös muualla.
Sitä ongelmaa olisi syytä ryhtyä ratkomaan.
Riittävän suorituskyvyn omaavia yksilöitä on sekä miehissä että naisissa. Huonokuntoisia on niinikään sekä miehissä että naisissa.
Fyysiset vaatimukset täyttävä nainen on sotilaana käyttökelpoisempi kuin fyysiset vaatimukset täyttämätön mies. Sukupuolella ei ole merkitystä, ainoastaan suorituskyvyllä. Siksi en näe järkevänä todeta kategorisesti että nainen = ei käy, fysiikka ei riitä, sen enempää kuin mies = fysiikka riittää.
Olennaista olisi saada mahdollisimman laaja pohja "sotilaan aihioita" joista voisi valita sopivimmat kuhunkin tehtävään.
Tämän voi tietysti kääntää niinkin että puhutaan nykyistä valikoivammasta asevelvollisuudesta. Toisaalta jo nykyinen malli on tosiasiassa hyvin valikoiva, siinä mielessä materiaalipohjan kasvattaminen olisi vain eduksi.
Sinänsä en välttämättä kannata naisten täyttä asevelvollisuutta, mutta jokainen motivoitunut, fyysisiltä ominaisuuksiltaan sopiva nainen on minun puolestani enemmän kuin tervetullut sotilaskoulutukseen.
Ja edelleen pitää muistaa, että suurin osa sotilaista EI OLE ns. "etulinjan" jalkaväkisotilaita, jolloin suurimman osan fyysiset vaatimuksetkin ovat kevyemmät kuin raskaimmissa tehtävissä. Näin ollen myös niille vähän heikomman fysiikan omaaville ihmisille kyllä on tehtäviä joissa heistä saa täydet tehot irti.
En siis edelleenkään näe tätä kategorisena sukupuolikysymyksenä vaan ihminen vs tehtävän vaatimukset problematiikkana.
Äh! Me alamme olemaan sen verran lähellä toisiamme kantojemme suhteen että jatkaminen menee enemmän filosofian kuin käytännön tasolle.
Sen verran pakko kuitenkin sanoa, että pelkään valikoivan asevelvollisuuden (joka meillä jo käytännössä on, kuten sanoitkin) tarkoittavan jollain aikavälillä asevelvollisuuden loppua.
Tuo jäsen @Passi ylempänä mainitsema pointti kiteyttää hyvin omaa kantaani. Slippery slope kohti tasa-arvon onnelaa.