J0h1F
Ylipäällikkö
Meillä tuo veden kaataminen lattialle oli erikseen kiellettyä, ja siitä joutui esitutkintaan ja sai rangaistuksen, jos jäi kiinni sen tekemisestä. Siivous tehtiin ensin lastoilla irtolika lastaten ja sitten nihkeillä mikrokuituräteillä loppu.Muistellaanpa menneitä - joskus silloin viikkosiivouksessa se veden lotraus oli aivan älytöntä. Kivilattialle heitettiin sangolla vettä ja sitä vettä sitten siirreltiin mopeilla lattialla. Totta kai osa vedestä meni lattian reunoilta seinärakenteisiin. Eikä tuo ollut edes siivousta vaan lian siirtelyä. Päiväsiivous merkitsi lattioiden kuivalakaisua eli lattialla oleva hienoaines pöllyteltiin sisäilmaan.
Edellisen lisäksi likomärkiä varusteita sukista telttoihin kuivattiin pohjakerroksen käytävällä rakennuksessa jonka ilmanvaihto oli lähtökohtaisesti paska ja sitä paskaakin ilmastointia käytettiin vajaateholla koska säästöt. Väitän että joka ikinen kasarmi oli homeessa ja on varmaan vieläkin.
Eipä ihme että joka jannulla oli vähintään kerran parissa kuukaudessa poskiontelotulehdus jota sitten "hoidettiin" punkteerauksella. Paska sisäilma oli toki tunnettu ongelma jota "ratkottiin' lisäämällä siivousta. Lisää veden lotrausta, lisää kosteutta rakenteisiin.
Hyvä että järki on voittamassa tässä asiassa.
Joukkokohtainen materiaali oli erillisessä tykkihallirakennuksessa, niin siitä ei likaa tullut kasarmirakennukseen. Tämä siis johtui vanhojen tiilikasarmien rakenteesta, jossa ainoastaan hallinto-, majoitus- ja pesutilat ovat kasarmissa, materiaalivarastot erikseen.
P.S. akuutit poskiontelotulehdukset tulevat käytännössä aina ylähengitystieinfektioiden jälkitautina tai itse viruksen aiheuttamana, home oireilee sen sijaan astmatyyppisenä oireiluna. Kasarmimajoitus on vuosisatoja tunnettu tartuntatautialtiste, vaikka nykyaikana ei juuri enää vakavia tauteja varuskunnissa leviäkään.