Kokoomus haluaa eroon turpeen veroedusta – Mykkänen: ”olisi suurempi ilmastoteko kuin bensaveron korotus”
Kai Mykkänen (kok.) toteaa, että Suomen on kyettävä luopumaan polttoturpeesta vuoteen 2035 mennessä. (KUVA: Viena Kytöjoki / IS)
Julkaistu: 11.8. 11:06
Turpeen verotuki oli tänä vuonna 189 miljoonaa euroa.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Kai Mykkänen ehdottaa hallituksen kaavaileman bensan ja dieselin veronkorotuksen korvaamista polttoturpeen veroedun poistolla.
Kokoomus perustelee kantaansa sillä, että polttoaineita koskevan päästöverotuksen ulottaminen turpeeseen tuottaisi valtiolle suunnilleen saman verran tuloja kuin kaavailut bensan ja dieselin veronkorotukset.
Valtiovarainministeriön mukaan turpeen verotuki oli tänä vuonna 189 miljoonaa euroa.
– Turpeenpolton päästöt vastaavat koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä. Polttoturpeen veronkorotus aiheuttaisi selvästi vähemmän kipua suomalaisille, mutta olisi suurempi ilmastoteko kuin bensaveron korotus, Mykkänen arvioi.
”Merkittävä ilmastoteko”
Hallitustenvälinen ilmastopaneeli
IPCC julkaisi torstaina maankäyttöraportin, jonka mukaan turvemaita olisi suojeltava. Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden päästöt muodostivat vuoden 2017 laskujen mukaan yli 13 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä.
Mykkäsen mukaan Suomen on kyettävä luopumaan polttoturpeesta vuoteen 2035 mennessä.
– Muuten lupaus hiilineutraalista Suomesta 2035 on mahdoton, hän sanoo.
Mykkänen sanoo, että verotus voisi toimia myös keinona viestittää energiayhtiöille, että kaukolämmön tuottamisessa polttolaitoksia korvaavien keinojen kehitykseen kannattaa investoida.
– Turpeen käytön korvaaminen olisi yhdessä jo säädetyn hiilikiellon kanssa seuraavan 15 vuoden jaksolla merkittävin ilmastoteko, Mykkänen visioi.
Mykkänen huomauttaa, että enemmistö hallituspuolueista kannatti vielä ennen vaaleja turpeen polton alasajoa. Hallitusohjelmaan kuitenkin kirjattiin, että turve säilyy toimitus- ja huoltovarmuussyistä polttoaineena.
Mykkäsen mukaan hallitusohjelma ei taipunut keskustan painostuksesta edes siihen, että polttoturve maksaisi samaa päästöveroa kuin muut saastuttavat lämmityspolttoaineet.
Antti Rinteen(sd) hallituksen hallitusohjelmassa on kirjattu, että turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.
Turpeen energiakäytön on ennustettu loppuvan muutenkin 2030-luvun aikana päästöoikeuden hinnan noustessa.
Elsa Osipova