Avaruus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Juke
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tuosta kuvasta en mene sanomaan mitään, mutta resoluutiota en pidä mitenkään mahdottomana jos huomioi sotilassatelliittien kyvyistä jo 20-30 sitten liikkuneet huhut sekä nykyisten kaupallisten satelliittien tarkkuuden.

Itse uskon markkinavoimiin. Tuo myytti että sotahommis mentäis jotenkin automaattisesti edellä muuta teknologiaa nykyaikana on mielestäni täysin liioiteltua. Jos jollain alalla on mahdollisuus tienata rahaa rutkasti niin tekniikka kehittyy automaattisesti kovaa kyytiä. Ja tämä kuvauspuoli on tulevaisuuden juttu, niin en pitäisi ollenkaa mahdottomana että kaupallisella toimijalla on jo nyt paremmat vehkeet. Jollain tavalla esimerrkinä vois pitää spacex.


Tuolta löytyy muuten kuvia yhdysvaltojen sateliiteista vuosikymmenien takaa.
U.S. Satellite Imagery, 1960-1999
National Security Archive Electronic Briefing Book No. 13
https://nsarchive2.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB13/


An advanced KH-11 photograph of the Shifa Pharmaceutical Plant, Sudan. This degraded photo, of approximately 1-meter resolution, was officially released after the U.S. attack on the plant in August 1998 in retaliation for attacks on two U.S. embassies in Africa. The U.S. alleged, at least partially on the basis of soil samples, that the plant was involved in the production of chemical weapons.
7.jpg


Mihinkää amerikkalaisten viihde sarjojen tuttuihin lähikuviin en usko ollenkaa.
 
Jos jollain alalla on mahdollisuus tienata rahaa rutkasti niin tekniikka kehittyy automaattisesti kovaa kyytiä. Ja tämä kuvauspuoli on tulevaisuuden juttu, niin en pitäisi ollenkaa mahdottomana että kaupallisella toimijalla on jo nyt paremmat vehkeet.

Ilmasta tai avaruudesta tapahtuvassa kuvaamisessa on karkeasti kolme teknologista pullonkaulaa:
- Liike
- Kenno
- Optiikka.

Jos haluaa saada jotain käsitystä siitä, että millä tasolla nuo liikkuvat kaikille myytävissä muodoissaan, niin kannattaa tutkailla sekä parhaita kännykkäkameroita (paljon pikseleitä per pinta-ala) että keskiformaatin valokuvauslaitteita.

Keskiformaatissa selviäää varmaan helpoimmalla jos keskittyy tarkastelemaan Hasselbladin ja Phase Onen suorituskykyä. Hasseli siksi, että se on vanha ja arvostettu laatupeli, jota on pitkään käytetty avaruudessa. Phase One siksi että se tehdään tarkoituksella kestämään aika äärimmäisiä olosuhteita.

Netistä löytynee täysikokoisia kuvia, joita voi tarkastella.

Jos joku haluaa viedä omaa ilma- tai muuta valokuvaamistaan gopro-touhusta hiukan teknisesti laadukkaampaan suuntaan, niin siitä vain Studiovarustamoon tutkimaan laitteiden ja lompakon keskinäistä tasapainoa.

https://studiovarustamo.fi/tuote/phase-one-xf-iq3-100mp-trichromatic-digipera/

Tuubilandiasta löytyy myös kaikenlaista aiheeseen liittyvää.



Ja tossa osoitteessa yksi esimerkkikuva - ei edes teknisesti kovin hyvä - jota vaikkapa johonkin kohtaan taloa klikkaamalla saa vähän kuvaa siitä, minkä verran keskiformaatin kuvasta irtoaa yksityiskohtia. Myös etualan kivimuurin takana olevat neulaset kertovat jotain jos niitä tarkastelee. Ja varjossa olevasta ovesta on heijastuksista huolimatta helppo lukea, että mikä paikka on kyseessä - etenkin jos kuvaa suurentaa näytöllä 100% vastaavuutta isommaksi.

http://cnet4.cbsistatic.com/hub/i/2...f0/20150728-phase-one-xf-iq3-full-res-003.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Japan's Aerospace Exploration Agency (JAXA) is developing a radar that will be capable of detecting space micro-debris of about 10 centimeters (3.9 inches), local media reported on Monday.

According to the Yomiuri newspaper, the current JAXA's radar is capable of finding the debris only of over 150 centimeters in Earth orbit, whereas the future radar, that is expected to be put into operation in 2023, will be about 200 times more sensitive.

The new device will aim to study the ways of preventing the collisions between the space debris and the satellites that are operating at the height of up to 2,000 kilometers (1,242 miles), the news outlet reported.

The Japanese Defense Ministry is preparing to construct in Yamaguchi Prefecture another radar that will be capable of detecting the space debris in geosynchronous orbit at the height of around 36,000 kilometers, the newspaper added.
Linkki
 
https://yle.fi/uutiset/3-10016860

Suomi siirtyy avaruusaikaan – presidentti allekirjoittaa avaruuslain samalla, kun ensimmäinen kaupallinen suomalaissatelliitti asettuu kiertoradalleen

ICEYE-X1 saa kyydin kiertoradalleen PSLV-raketilta, jonka ensisijaisena tarkoituksena on viedä Intian valtiollinen tutkimussatelliitti avaruuteen. Kyydissä on myös seitsemäntoista muuta piensatelliittia.

Lopulta 500 kilometrin korkeuteen asettuvasta ICEYE-X1:stä tulee ensimmäinen kaupallinen suomalaissatelliitti. Jatkoa on luvassa tänä vuonna vielä kahden satelliitin verran. Kahdenkymmenen piensatelliitin konstellaation on määrä kiertää Maapalloa vuoteen 2020 mennessä.
...


Laukaisu näytti onnistuneen!

ICEYE:n kotisivut ovat parantuneet huimasti, kannattaa vierailla

https://www.iceye.com/
 
.
 
2020 mennessä suomella on todennäköisesti 20kpl sateliitteja taivaalla mitkä kaikki kuvaavat. Tietysti kaikkien pitää selvitä kiertoradalle.
 

Melkein tuli kaupungin päälle. On vain ajasta kyse ennenkuin se tapahtuu Kiinan avaruustouhujen vain lisääntyessä.
 

Melkein tuli kaupungin päälle. On vain ajasta kyse ennenkuin se tapahtuu Kiinan avaruustouhujen vain lisääntyessä.

Onhan siellä tapahtunut kokonaisen raketinkin tipahtaminen, mutta sekään ei laittanut kapuloita rattaisiin joten tuskinpa noiden palasten tippuminenkaan muuttaa mitään. Yleensä nuo yritetään saada tippumaan mereen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intelsat_708
 
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201801202200683985_ul.shtml
Nasa julkaisi näyttävän kuvan galaksien törmäyksestä - tähtitieteilijä muistuttaa, että Linnunrataa vartoo sama kohtalo
Lauantai 20.1.2018 klo 20.28
- Ne törmäilevät jatkuvasti toisiinsa ja syövät toisiaan, tähtitieteilijä kertoo rengasgalakseista Iltalehdelle.

Nasan kuvaa galaksien törmäyksestä kelpaa ihastella, vaikkei se varsinainen uutinen olekaan. (ESA/HUBBLE & NASA)
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaisi Hubble-avaruusteleskoopin ottaman kuvan galaktisesta yhteentörmäyksestä perjantaina. Kuvassa pienempi galaksi syöksyy kärrynpyörägalaksin läpi.
Nasan tuoreesta julkaisusta uutisoi Suomessa ensin Savon Sanomat. Iltalehden tavoittama tähtitieteen dosentti Heikki Oja kuitenkin toteaa heti alkuun, ettei näyttävä kuva ole varsinainen uutinen.
- Ei tässä mitään uutta ole. Kuva on otettu alun perin vuonna 1992 ja käsitelty uudelleen viimeksi vuonna 2010. Joku kaveri on saanut tehtäväkseen tehdä uutisia Hubblesta, Oja arvioi Iltalehdelle.
- Varmasti suurelle osalle suomalaisista tämä on uutinen, hän lisää.
Kuvassa pienempi rengasgalaksi menee isomman läpi ja tuloksena syntyy uusia tähtiä. Sama kuva löytyy Ojan vuonna 2015 julkaistusta Galaksit-kirjasta.
Rengasgalakseja tunnetaan kaikkiaan noin 100.
- Ne törmäilevät jatkuvasti toisiinsa ja syövät toisiaan. Noin kolmen miljardin vuoden kuluttua Andromeda törmää meidän Linnunrataan.
Hubble-teleskooppi on kiertänyt maata vuodesta 1990. Alun perin se kiersi noin 550 kilometrin korkeudessa, mutta iän myötä sen kiertorata on madaltunut.
- Nyt se taitaa kiertää noin 400 kilometrin korkeudessa.
Heikki Oja tunnetaan tähtitieteen monitoimimiehenä. Hän on kirjoittanut aiheesta useita kymmeniä kirjoja ja luennoinut tähtitieteen perusteista Helsingin yliopistossa. Oja jäi eläkkeelle yliopiston almanakkatoimiston johtajan tehtävästä vuonna 2013.
Oja oli tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan julkaisupäällikkö 1990-luvun puoliväliin.
- Silloin jäseniä oli noin 6 000, mutta nyt noin 18 000. Suomalaiset ovat hulluna tähtitieteeseen. Harrastajia on eniten väestöön suhteutettuna.
Yksi uhkakuva kuitenkin löytyy: ilmastonmuutos. Taivaalle tähyäminen on yhä vaikeampaa, jos talvet muuttuvat sateisiksi ja pilvisiksi.
- Toisaalta eihän täällä koskaan ole hyvät kelit. Jos on kirkasta, niin pakkasta on 30 astetta ja täytyy olla todella hullu harrastaja, Oja letkauttaa.
PETRI MANSSILA
Oja oli tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan julkaisupäällikkö 1990-luvun puoliväliin.
- Silloin jäseniä oli noin 6 000, mutta nyt noin 18 000. Suomalaiset ovat hulluna tähtitieteeseen. Harrastajia on eniten väestöön suhteutettuna.

Uutta tietoa suomalaisista. Muistan äitini sanoneen, että isänsä (sotaveteraani, maanviljelijä) olisi halunnut lähteä lukemaan tähtitiedettä, jos olisi ollut mahdollisuus.
 
The long-awaited Falcon Heavy rocket roared to life on Wednesday at 12:30 pm Eastern, as SpaceX fired up the 27 Merlin engines that power the triple-booster rocket at Kennedy Space Center. Perched atop what CEO Elon Musk claims will be the most powerful lift vehicle in the world is the billionaire’s Tesla Roadster, which will launch toward a Mars elliptical orbit on the Falcon Heavy’s upcoming maiden flight.

The firing lasted a whopping 12 seconds, creating a mountain range of exhaust plumes that surrounded the facility and rattled the space coast with over 5 million pounds of thrust power. A loud rumbling lasted most of the firing, capped by a giant boom.
Linkki
 
Back
Top