Inhaa itäkalustoa: 605cm "Suuri Atsimutaalinen Kaukoputki" eli BTA-6:
1950-luvulla NL:n tiedemaailma alkoi kaivata isompia kaukoputkia kunnon havaintojen tekemiseen. 1949 oli USAssa otettu käyttöön ennennäkemättömän suuri Hale-teleskooppi jonka peilin halkaisija oli huikeat 200 tuumaa (508cm). NL:ssä kaavailtiin aluksi samankokoista mutta päätettiin pistää paremmaksi ja tavoitteeksi otettiin kuusimetrinen pääpeili. Hyppy oli iso koska tätä ennen suurin NL:ssä valmistettu kaukoputki oli 1961 valmistunut 2.6 -metrinen. Mutta sen arveltiin onnistuvan, olihan Halekin hypännyt 100-tuumaisesta 200-tuumaiseen kertaloikalla. Samaan aikaan valmisteltiin valtavaa RATAN-600 -radioteleskooppia ja päätettiin yhdistää nämä projektit samaan paikkaan. Observatorion paikaksi valittiin Zelentshukskaja Kaukasuksen vuorilta. Pääpeilin valu aloitettiin 1964 (tuohon aikaan ja myöhemminkin, teleskooppien valtavien peilien valu vei vuosia ellei vuosikymmeniä). Kaukoputken tyypiksi valittiin Ritchey-Chrétien atsimuuttisella asennuksella (eli akselit vain pysty- & vaakatasossa). Tietokonesuuntauksen ansiosta tällä menetelmällä pystyttiin tarkkaan seuraukseen ja se oli konfiguraatioltaan selkeästi modernimpi kuin porvarillinen vastineensa Palomarissa. Yleensä BTA:ssa ei käytetä lainkaan apupeilejä vaan instrumentit laitetaan suoraan pääpeilin polttopisteeseen. Useimpiin muihin suurteleskooppeihin verrattuna BTA-6 antaakin yksinkertaisen elegantin vaikutelman.
Teleskooppi vihittiin käyttöön joulukuussa 1975 ja tiedemaailma rupesi innokkaasti odottamaan tuloksia tältä valtavalta instrumentilta. Niitä tuli länteen kuitenkin hyvin nihkeästi. Äkkiä rupesi leviämään huhuja että teleskooppi ei toimi kunnolla, se on vain megalomaaninen valkoinen elefantti yms. Suomessakin olen kuullut sanonnan "Siperian suurin susi on Zelentshuksakajassa." Vasta NL:n romahdettua myös länsimaiset astronomit
pääsivät kokeilemaan kaukoputkea. Kävi ilmi että putki oli kyllä kovassa käytössä, mutta suurin osa tuloksista julkaistiin vain venäjäksi NL:ssä.
Kaukoputken kanssa oli kyllä todellisiakin ongelmia. Ensimmäinen pääpeili osoittautui epäonnistuneeksi kuplien ja halkeamien vuoksi. Ensimmäisissä havainnointijaksoissa peilin ongelma-alueita peitettiin mustilla kankailla etteivät ne pilaisi havaintoja. Toinen peili valmistui 1979 ja osoittautui tyydyttäväksi. Ongelmia kuitenkin oli edelleen:
-paikka oli valittu pitkälti pimeytensä (vähän valosaastetta) vuoksi, mutta vuoriston kovat tuulet ja oikukkaat säät tuottivat ongelmia.
-observatorion kupu on ylimitoitettu. Yhdistettynä pääpeilin 42 tonnin massaan ja valtavaan lämpönvarastointikykyyn, lämpötilavaihtelut tuottavat suuria vaikeuksia. Kupuun asennettiin jäähdytysjärjestelmä jotta lämpötilaeroja voidaan säädellä. Peiliongelmia voisi ratkoa uudella, paremmasta materiaalista valmistettuun peilillä mutta sellaiseen ei ole annettu rahaa.
Tarkkaan havainnointiin BTA-6 ei olekaan kovin hyvä. 'Perushyvä' erottelukyky on kaksi kaarisekuntia ja vain harvoina hyvinä öinä päästään alle yhden. Esimerkiksi Mauna Kean teleskoopit pääsevät selkeästi parempaan erottelukykyyn. Yleensä BTA-6:lla pyritäänkin tekemään tutkimuksia kuten spektroskopiaa joissa valonkeräys on tärkeämpää kuin resoluutio.
Vuonna 2007 teleskooppi päätettiin modernisoida. Peili pitää pinnoittaa uudelleen muutaman vuoden välein, ja jokainen uudelleenpinnoitus huonontaa peilin pintaa hiukan. Uuteen peiliin ei ollut rahaa (ja sellainen olisi pitänyt tilata Saksasta tms), mutta vanha ykköspeili oli tallessa. Aloitettiin massiivinen hiontaoperaatio jossa 7mm peilin pinnasta hiottaisiin pois ja sen mukana toivottavasti kaikki epätasaisuudet. Hiontaurakka saatiin valmiiksi 2017 jonka jälkeen peili kuljetettiin paikan päälle - 40 tonnisen helposti särkyvän kapineen kuljetus Moskovasta Kaukasuksen vuorille ei ole helpoin homma...peili saatiin paikalleen 2018, mutta pian osoittautui ettei se ollut läheskään odotusten mukainen. Peilin pinta oli hiottu väärään muotoon, samalla tavalla kuin aikoinaan Hubblessa. Kakkospeili pinnoitettiin uudestaan ja vaihdettiin takaisin kesällä 2019. 250 miljoonan ruplan operaatio oli mennyt kankkulan kaivoon.
Teleskooppi on tällä hetkelläkin ahkerassa käytössä, ja se on edelleen Euraasian suurin optinen kaukoputki mutta tulevaisuus on jossain määrin avoin. Ykköspeili voitaisiin epäilemättä hioa vielä oikeaan muotoon, mutta tällä hetkellä siihen ei ole rahaa.