Avaruus

Nervas FTW!



Ei pelkästään SF kirjailijana mutta insinörttinä atomienergia on asia mitä tarvitsemme pitkällä juoksulla. Marssiin meno tippuisi kuudesta kuukaudesta kolmeen. Pitkät tutkimusmatkat helpottuisivat. Energiaa riittäisi vaikka valoa ei olisi paneleihin. Teknologia on tunnettu ja varsinkin minireaktorit on vakaita ja suht helppo käyttää. Polttoainetta ei tarvitse olla yli puolet kokonaispainosta ja kukaan ei välitä säteilystä koska se on normaalitila avaruudessa.
NERVAhan tehtiin melkein valmiiksi. Ei olisi tarvinnut muuta kuin pultata se rakettiin ja ampua taivaalle. Mutta ilmeinen käyttökohde oli Mars-ohjelma joka oli silloin poliittisesti epäsuosittu Apollon kalleuden jälkeen.
Ydinvoimalla toimivat sähköiset moottorit tyyliin VASIMR voisivat olla hyvä kompromissi nykyisten heikkotehoisten ionimoottoreiden ja poliittisesti hankalampien ydinlämpörakettien välillä. Venäjäkin on kehittämässä tällaista järjestelmää (TEM).

Fuusioreaktori tietenkin ratkaisisi pitkälti fissiomateriaalin tuomat vaaratekijät. Valitettavasti pientä fuusioreaktoria ei ole saatu aikaiseksi. Muutama vuosi sitten kohistiin kovasti Robert Bussardin kehittämästä Polywell-konseptista joka olisi toimiessaan mullistanut (muun muassa) avaruuslennot mutta se näyttää osoittautuneen umpikujaksi.
 
Viimeksi muokattu:
A solid rocket engine, with a diameter of 3.2 meters, was tested in Xi'an City, Shaanxi Province, northwest China, on 30 December 2020. Developed by the Academy of Aerospace Solid Propulsion Technology under the China Aerospace Science and Technology Corporation, this is China's most powerful rocket booster engine, so far.
 
RORSAT-tiedustelusatelliitteja. Käyttivät meritiedusteluun, erityisesti jenkkilaivaston lentotukialusosastojen kyttäämiseen.
Mielenkiintoisia laitoksia. Reaktorihan oli tosiaan irtoavaa mallia ja se oli tarkoitus boostata satelliitin lyhyehkön eliniän lopussa korkeammalle radalle, josta se palaisi ilmakehään vasta suhteellisen vaarattomana. Ei kuitenkaan ihan joka kerta toiminut suunnitellusti, kuten ylempänä jo mainittiinkin. Järjestelmään(Legenda) kuului myös EORSAT-signaalitiedustelusatelliitit, ja sillä oli tarkoitus paikantaa jenkkien tukialuksia sekä tarjota maalidataa pitkän matkan merimaaliohjuksille, esim P-700/SS-N-19 Granitille. Tai näin ainakin teoriassa. RORSAT jouduttiin tutkan rajoitteiden takia pitämään hyvin matalalla radalla, ja niiden käyttöaika oli erittäin lyhyt koska rataa piti jatkuvasti korottaa.
 
Mielenkiintoisia laitoksia. Reaktorihan oli tosiaan irtoavaa mallia ja se oli tarkoitus boostata satelliitin lyhyehkön eliniän lopussa korkeammalle radalle, josta se palaisi ilmakehään vasta suhteellisen vaarattomana. Ei kuitenkaan ihan joka kerta toiminut suunnitellusti, kuten ylempänä jo mainittiinkin. Järjestelmään(Legenda) kuului myös EORSAT-signaalitiedustelusatelliitit, ja sillä oli tarkoitus paikantaa jenkkien tukialuksia sekä tarjota maalidataa pitkän matkan merimaaliohjuksille, esim P-700/SS-N-19 Granitille. Tai näin ainakin teoriassa. RORSAT jouduttiin tutkan rajoitteiden takia pitämään hyvin matalalla radalla, ja niiden käyttöaika oli erittäin lyhyt koska rataa piti jatkuvasti korottaa.

Näinpä. On jäänyt mieleen itselleni Tom Clancyn romaanista Myrsky nousee, jossa USAF ampui noita alas F-15 Eagle -hävittäjillä jotka oli varustettu ASAT-ohjuksilla.

 
Kyllä se vain nykytekniikalla kestää...
Tuntuu kuin olisi jo pitkä aika kun tämäkin missio starttasi:
"NASA's Mars 2020 Perseverance rover will land at Mars' Jezero Crater on Feb. 18, 2021"

Lähde: NASA´s JPL mail list
 
Espanjalaisillahan on käytännön kokemusta mitä tapahtuu kun 2 vetypommia putoaa maahan ja ”räjähtää” kappaleiksi.
”wikipedia” kirjoitti:
B-52:n aseistuksena oli neljä vetypommia. Kaksi pommeista putosi maahan ilman laskuvarjon avautumista Palomaresin kylään ja niiden perinteinen räjähdysainelataus räjähti levittäen plutoniumia ympäristöön. Kukaan kylän 1 500 asukkaasta ei loukkaantunut, mutta pommit levittivät plutoniumia 226 hehtaarin alueelle. Palomaresin pelloilta kaivettiin noin 1 400 tonnia plutoniumin saastuttamaa maata ja kasvillisuutta, jotka lähetettiin Etelä-Carolinaan, ydinaselaboratorion ongelmajätealueelle.
Tanskalaisilla taas on kokemusta 4 vetypommista.
”wikipedia” kirjoitti:
380th Strategic Bomb Wing -yksikön B-52 lähti suorittamaan valvontatehtäväänsä Plattsburghin lentotukikohdasta 21. tammikuuta 1968.”

”Lastina oli neljä 1,1 megatonnin vetypommia, joiden aloitusräjähdyskomponenttien räjähdys ja lentopolttoaineen palaminen levitti plutoniumia ympäristöön”

Project Crested Ice
Project Crested Ice -nimellä tunnettuun radioaktiivisen aineen puhdistusoperaatioon, josta käytettiin epävirallista nimitystä ”Dr. Freezelove”, osallistui 700 Yhdysvaltain sotilasta ja tanskalaista siviiliä. Olosuhteet olivat erittäin vaikeat, sillä aurinko ei noussut ollenkaan ennen helmikuuta, tuulen nopeus oli kovimmillaan 137 kilometriä tunnissa, pakkasta oli kylmimmillään 57 °C ja laitteiden toiminta oli erittäin epävarmaa. Lisäksi työ oli saatava päätökseen ennen jään sulamista keväällä. Operaation arvioidaan maksaneen 9,4 miljoonaa dollaria.
Raskasta kalustoa varten rakennettiin teitä. Jäänteiden keräämiseen käytettiin tiehöyliä ja kuorma-autoja.Alueelta mitattiin paikoin 380 milligrammaa plutoniumia neliömetriltä. Noin 6 700 kuutiometriä materiaalia ja saastunutta lunta lähetettiin Yhdysvaltoihin Savannah River Site -ydintutkimuslaitokseen haudattavaksi. Jään sulamisen jälkeen tehdyt tutkimukset eivät löytäneet maalta tai mereltä merkittävää saastumista.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä ja Jupiterin ja Saturnuksen kohdalla oli historiallinen liittymä (conjuction). Jos niitä ihmettelee niin ne saattaa näyttää samalta pisteeltä kun ne on lähekkäin toisiaan.

Noin kerran 500 vuodessa. Sattui myös noin vuonna 0.
 
Tämä uutinen ei ole hyvä juttu Suomalaiselle avaruustekniikka-alan yritykselle ICEYElle.
Soppa on valmis ja mainehaittaa tulee. Pahus vieköön, ei ollenkaan hyvä juttu alkutaipaleella olevalle firmalle.


Suomalaisyritys myi Brasilian hallitukselle satelliitin, jota presidentti Bolsonaron pelätään käyttävän Amazonin metsähakkuiden vääristelyyn – Tutkija: “Suomen maine on jo kärsinyt”​

Avaruustekniikka-alan yritys ICEYE vahvistaa kaupan, mutta ei halua kommentoida sitä tarkemmin.


Suomalainen avaruustekniikka-alan yritys ICEYE on myynyt Brasilian ilmavoimille satelliitin.

Brasilia ja ICEYE allekirjoittivat joulukuun lopussa sopimuksen, jossa satelliitin hinnaksi sovittiin noin 30 miljoonaa euroa.
Kauppahinta käy ilmi Brasilian valtion nettilehdestä.

Kauppa on herättänyt Brasiliassa voimakasta arvostelua. Sen ovat kyseenalaistaneet erityisesti valtion avaruustutkimuslaitos INPE:n tutkijat.

INPE:n mukaan satelliittihankinnan taustalla on presidetti Jair Bolsonaron tarve vääristellä metsähakkuiden todellista määrää Amazonin sademetsissä.

Tukimuslaitos uskoo, ettäBolsonarohaluaa hankkia hallitukselle oman satelliitin kontrolloidakseen dataa, jota metsistä kerrotaan julkisuuteen.

– ICEYE:n satelliittia tullaan todennäköisesti käyttämään hallituksen viherpesuoperaatioon. Suunnitelma on tehdä metsien hävittämisestä salaista ja mitätöidä INPE:n työn läpinäkyvyyttä,
tutkimuslaitoksen entinen johtaja Gilberto Câmara sanoo Svenska Ylen haastattelussa.

INPE on Brasilian valtion tutkimuslaitos, joka on seurannut metsähakkuita ja paloja Amazonin alueella omien satelliittiensa avulla vuodesta 1988.

Laitos julkaisee päivittäin raportteja, joihin perustuvat muun muassa kansainvälisen median tiedot viimeaikaisten metsäpalojen laajuudesta.

Bolsonaro on arvostellut INPE:n tilastoja. Hän on pitänyt niitä harhaanjohtavina ja väittänyt, että ne vahingoittavat Brasilian mainetta.

– Hallitus haluaa itse mitata metsähakkuita ja jättää INPE:n tilastot huomiotta, sillä ne eivät ole miellyttäneet hallitusta.

ICEYE:n strategiajohtaja Pekka Laurila ei halua kommentoida INPE:n esittämää arvostelua.

INPE painottaa, että se ei arvostele suomalaisyrityksen toimia.

– Vastuu on [Brasilian] hallituksella, joka on saanut korkean tason asiantuntijoilta suosituksen olla ostamatta satelliittia. Se jatkoi operaatiota siitä huolimatta, Gilberto Câmara sanoo.

Suomalaistutkija: “On kyseenalaista, että tällaiselle hallitukselle mennään myymään satellittivalvontateknologiaa”​


Kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger Helsingin yliopistosta pitää kauppaa Bolsonaron johtaman hallituksen kanssa ongelmallisena.

– On kyseenalaista, että tällaiselle hallitukselle mennään myymään satellittivalvontateknologiaa. Kannattaisi harkita maineriskejä, joita Suomelle ja suomalaisyrityksille tulee, hän sanoo.

– Brasilian hallitus sivuuttaa tai poistaa sellaiset asiantuntijat, joiden kertomat tiedot eivät tue Bolsonaron päämääriä.

Hänen mukaansa se, että kauppa on tehty nimenomaan puolustusministeriön ja ilmavoimien kanssa, on olennaista.

– Satelliitin hankinta on puolustusministeriön projekti. Pyrkimyksenä näyttäisi olevan siirtää satelliittivalvontaa valtion siviilihallinnolta sotilashallinnolle, eri tarkoituksia varten kuin esimerkiksi Amazonin suojelu.

INPE:n lisäksi satelliittiseurantaa tekevät Brasiliassa muutkin tahot: metsää koskevasta datasta ei maassa siis varsinaisesti ole pulaa.

– Tiedetään jo vallan mainiosti, mitä siellä [Amazonin metsissä] tapahtuu, mutta ei haluta tehdä niitä muutoksia.
Hallituksen linjaus on pikemminkin se, että halutaan sinne karjan laidunmaita soijaplantaaseja ja kaivoksia.

Krögerin mukaan suomalaisyritykset eivät ole vielä ymmärtäneet, millainen maineriski kaupanteko Bolsonaron kanssa voi olla.
Hän pitää mahdollista vientilupaa ICEYE:lle ongelmallisena.

Krögerin mukaan Suomi on satelliittikaupan myötä tullut sekaantuneeksi maan sisäpolitiikkaan, kun tieto on levinnyt Brasilian mediaan.

– Suomen maine on jo kärsinyt. Tämä kauppa on liitetty hyvin isoihin poliittisiin keskusteluihin.


Kauppa on hänen mukaansa liitetty osaksi prosessia, jossa rapautetaan toimivia Amazonin suojelumekanismeja ja valtion instituutioita Bolsonaron päämäärien nimissä.
 
Tämä uutinen ei ole hyvä juttu Suomalaiselle avaruustekniikka-alan yritykselle ICEYElle.
Soppa on valmis ja mainehaittaa tulee. Pahus vieköön, ei ollenkaan hyvä juttu alkutaipaleella olevalle firmalle.


Suomalaisyritys myi Brasilian hallitukselle satelliitin, jota presidentti Bolsonaron pelätään käyttävän Amazonin metsähakkuiden vääristelyyn – Tutkija: “Suomen maine on jo kärsinyt”​

Avaruustekniikka-alan yritys ICEYE vahvistaa kaupan, mutta ei halua kommentoida sitä tarkemmin.


Suomalainen avaruustekniikka-alan yritys ICEYE on myynyt Brasilian ilmavoimille satelliitin.

Brasilia ja ICEYE allekirjoittivat joulukuun lopussa sopimuksen, jossa satelliitin hinnaksi sovittiin noin 30 miljoonaa euroa.
Kauppahinta käy ilmi Brasilian valtion nettilehdestä.

Kauppa on herättänyt Brasiliassa voimakasta arvostelua. Sen ovat kyseenalaistaneet erityisesti valtion avaruustutkimuslaitos INPE:n tutkijat.

INPE:n mukaan satelliittihankinnan taustalla on presidetti Jair Bolsonaron tarve vääristellä metsähakkuiden todellista määrää Amazonin sademetsissä.

Tukimuslaitos uskoo, ettäBolsonarohaluaa hankkia hallitukselle oman satelliitin kontrolloidakseen dataa, jota metsistä kerrotaan julkisuuteen.

– ICEYE:n satelliittia tullaan todennäköisesti käyttämään hallituksen viherpesuoperaatioon. Suunnitelma on tehdä metsien hävittämisestä salaista ja mitätöidä INPE:n työn läpinäkyvyyttä,
tutkimuslaitoksen entinen johtaja Gilberto Câmara sanoo Svenska Ylen haastattelussa.

INPE on Brasilian valtion tutkimuslaitos, joka on seurannut metsähakkuita ja paloja Amazonin alueella omien satelliittiensa avulla vuodesta 1988.

Laitos julkaisee päivittäin raportteja, joihin perustuvat muun muassa kansainvälisen median tiedot viimeaikaisten metsäpalojen laajuudesta.

Bolsonaro on arvostellut INPE:n tilastoja. Hän on pitänyt niitä harhaanjohtavina ja väittänyt, että ne vahingoittavat Brasilian mainetta.

– Hallitus haluaa itse mitata metsähakkuita ja jättää INPE:n tilastot huomiotta, sillä ne eivät ole miellyttäneet hallitusta.

ICEYE:n strategiajohtaja Pekka Laurila ei halua kommentoida INPE:n esittämää arvostelua.

INPE painottaa, että se ei arvostele suomalaisyrityksen toimia.

– Vastuu on [Brasilian] hallituksella, joka on saanut korkean tason asiantuntijoilta suosituksen olla ostamatta satelliittia. Se jatkoi operaatiota siitä huolimatta, Gilberto Câmara sanoo.

Suomalaistutkija: “On kyseenalaista, että tällaiselle hallitukselle mennään myymään satellittivalvontateknologiaa”​


Kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger Helsingin yliopistosta pitää kauppaa Bolsonaron johtaman hallituksen kanssa ongelmallisena.

– On kyseenalaista, että tällaiselle hallitukselle mennään myymään satellittivalvontateknologiaa. Kannattaisi harkita maineriskejä, joita Suomelle ja suomalaisyrityksille tulee, hän sanoo.

– Brasilian hallitus sivuuttaa tai poistaa sellaiset asiantuntijat, joiden kertomat tiedot eivät tue Bolsonaron päämääriä.

Hänen mukaansa se, että kauppa on tehty nimenomaan puolustusministeriön ja ilmavoimien kanssa, on olennaista.

– Satelliitin hankinta on puolustusministeriön projekti. Pyrkimyksenä näyttäisi olevan siirtää satelliittivalvontaa valtion siviilihallinnolta sotilashallinnolle, eri tarkoituksia varten kuin esimerkiksi Amazonin suojelu.

INPE:n lisäksi satelliittiseurantaa tekevät Brasiliassa muutkin tahot: metsää koskevasta datasta ei maassa siis varsinaisesti ole pulaa.

– Tiedetään jo vallan mainiosti, mitä siellä [Amazonin metsissä] tapahtuu, mutta ei haluta tehdä niitä muutoksia.
Hallituksen linjaus on pikemminkin se, että halutaan sinne karjan laidunmaita soijaplantaaseja ja kaivoksia.

Krögerin mukaan suomalaisyritykset eivät ole vielä ymmärtäneet, millainen maineriski kaupanteko Bolsonaron kanssa voi olla.
Hän pitää mahdollista vientilupaa ICEYE:lle ongelmallisena.

Krögerin mukaan Suomi on satelliittikaupan myötä tullut sekaantuneeksi maan sisäpolitiikkaan, kun tieto on levinnyt Brasilian mediaan.

– Suomen maine on jo kärsinyt. Tämä kauppa on liitetty hyvin isoihin poliittisiin keskusteluihin.


Kauppa on hänen mukaansa liitetty osaksi prosessia, jossa rapautetaan toimivia Amazonin suojelumekanismeja ja valtion instituutioita Bolsonaron päämäärien nimissä.
En nyt vielä repisi pelihousujani.
Krögerin kuplassa tapahtuva maineen meno ei välttämättä vaikuta kauppoihin millään tavalla.
 
Mitähän varten venäläiset näkevät tarpeelliseksi kehittää uusia Soyuz variantteja sen sijaan että keskittyisivät täysillä Angara raketteihin? Vaikuttaa oudolta ettei rajallista budjettia suunnata yhteen projektiin.

 
Mitähän varten venäläiset näkevät tarpeelliseksi kehittää uusia Soyuz variantteja sen sijaan että keskittyisivät täysillä Angara raketteihin? Vaikuttaa oudolta ettei rajallista budjettia suunnata yhteen projektiin.

Valmiiden tuotantolinjojen, laukaisuinfrastruktuurin ja osaamisen hyödyntäminen, ja siitä saatavat säästöt todennäköisesti. Esim. Soyuz-2.1v käyttää ikivanhoja, sinänsä kyllä tehokkaita ja erinomaisen ominaisimpulssin omaavia N1-projektin NK-33 moottoreita. Mutta silti ne rakennettiin jo 70-luvulla ja Antares Cygnus CRS Orb-3 räjähti sellaisen hajottua. Myöhemmin kai on tarkoitus siirtyä RD-170 -johdannaiseen ykkösvaiheessa, jollaista myös Soyuz-5 käyttäisi. Zenitit olisivat olleet paljon modernimpi ja kannattavampi rakettiperhe(Energiasta puhumattakaan, mutta se kuopattiin aikoja sitten) jatkoa ajatellen, mutta kas kun ne ovat suurelta osin ukrainalaisia, niin me kaikki varmasti tiedämme mitä se tarkoittaa.

Angara taas on aika lailla polkenut paikallaan vuosikaudet, prototyyppilaukaisuja lukuunottamatta. Venäjän koko avaruusteollisuus on kriisissä. Rahaa tuli hyvin kaupallisista laukaisuista vielä vuosikymmen sitten, mutta Protonin(joka oli se tärkein tehokkaan Geostationary-kyvyn takia) surkea laadunvalvonta ja lukuisat epäonnistumiset, sekä tietysti SpaceX:n nousu tuhosivat tämänkin kassavirran.
 
Back
Top