Ari Paulow
Oulussa asuva brittiläinen uskontoantropologi, dosentti Edward Dutton:
""Black Lives Matter -mielenosoituksista on tullut joillekin nuorille suomalaisille naisille uskonnon korvike."
"Uskonnollisen hurskauden sijasta nykynaiset haluavat osoittaa, miten suvaitsevaisia he ovat."
"Suomalaiselle kansanluonteelle tyypillinen ”mitähän ne muut meistä ajattelevat” -käyttäytymismalli näkyy myös BLM-liikkeen saamassa suosiossa."
"Tässä todellakin tulevat esille suomalaisille tyypilliset luonteenpiirteet: ollaan kovasti huolissaan siitä, mitä muut ajattelevat ja halutaan toimia samalla tavalla kuin muutkin."
"Taustalla oleva ajatus on se, että meidän on toimittava samalla tavalla kuin muissa, isommissa maissa tehdään, tai muuten ne ajattelevat meistä pahaa."
BLM-mielenosoituksissa on kyse hyveliputuksesta ja sääntöihin mukautumisesta. Naiset ovat uskonnollisempia kuin miehet, ja joillekin Black Lives Matter -liikkeestä on tullut uusi uskonto.""
"BLM-mielenosoituksessa ei-suomalaiset kertoivat suomalaisille, miten kamalia suomalaiset ovat. Ja suomalaiset kuuntelivat nöyrinä, koska heikko itsetunto on yksi suomalaisten kansallisista ominaispiirteistä."
Dutton käsitteli Oulun raiskausepidemiaa kirjassaan Suomen vaiennettu raiskausepidemia: Miten suomalaiset valjastettiin rakastamaan hyväksikäyttäjiään.
Oulun yliopisto reagoi Duttonin kirjoituksiin Twitter-tilillään näin:
Edward Dutton ei työskentele eikä opeta Oulun yliopistossa. Nykylainsäädännön mukaan dosentuuria ei ole kuitenkaan mahdollista perua.
Jo aiemmin Oulun yliopisto twiittasi Duttonista näin:
Dutton ei edusta yliopistomme arvoja, jotka korostavat vastuunkantoa ja yhdenvertaisuutta.
The Beatles -orkesterin keikalla 1960-luvun alussa napattu kuva todistaa hyvin, että länsimaissa nuorten naisten halu kuulua joukkoon ei ole uusi ilmiö.