BRITANNIAN hallituksen omien tuoreiden laskelmien mukaan EU-ero iskee haitallisesti Britannian talouteen, olipa ero minkälainen tahansa.
Pääministeri
Theresa Mayn konservatiivihallitus julkisti keskiviikkona
arvion brexitin pitkäaikaisista talousvaikutuksista.
ARVION mukaan brexit tietää väistämättä heikennystä nykytilanteeseen eli EU-jäsenyyteen verrattuna. Pahiten talous kärsii, jos Britannia eroaa unionista tyystin ilman sopimusta.
Hallituksen arvion mukaan sopimukseton ero pienentäisi brittitalouden kokoa noin 9,3 prosenttia, kun myös EU-maahanmuutto loppuu. Keskimääräisellä vapaakauppasopimuksella heikennys olisi 6,7 prosenttia.
Jos Britannia sen sijaan jäisi EU:n sisämarkkinoille, pienenisi talous vain 1,4 prosenttia.
Samalla myös Englannin keskuspankki varoitti, että sopimukseton brexit voisi heikentää punnan vaihtokurssia jopa 25 prosentilla.
JOS taas brexit toteutuu pääministeri Mayn hallituksen suunnitelman mukaan, talous kutistuisi pahimmassa tapauksessa noin 3,9 prosenttia viidessätoista vuodessa.
May haluaa Britannian jättävän sekä EU:n tulliliiton että sisämarkkinat. Hän on myös useasti painottanut, että brexit lopettaa vapaan maahanmuuton EU-maista.
Britannia ja muu EU pääsivät sopuun brexitin ehdoista viime sunnuntaina. Brexitin ehdoista neuvoteltiin 20 kuukautta. Neuvottelut tulevasta EU–UK-suhteesta alkavat kunnolla vasta Britannian EU-eron toteuduttua ensi maaliskuun lopulla.
MAY puolusti brexit-sopimusta jälleen keskiviikkona brittiparlamentin alahuoneessa pääministerin kyselytunnilla. Mayn mukaan brittitalous jatkaa kasvuaan brexitin jälkeenkin:
”Analyysimme ei suinkaan osoita, että olisimme tulevaisuudessa köyhempiä. Sen sijaan se osoittaa, että sopimus auttaa meitä pärjäämään tulevaisuudessa paremmin.”
Oppositiojohtaja
Jeremy Corbyn puolestaan ilmoitti alahuoneessa, että parlamentti ei tule hyväksymään Mayn neuvottelemaa brexit-sopimusta.
”Ei ihme, että se on ’paras sopimus’, kun se kerran on ’ainoa sopimus’”, Corbyn näpäytti pääministeriä.
Työväenpuolueen kansanedustaja
Liz Kendall puolestaan ihmetteli, että hän ei ole koskaan ennen kuullutkaan pääministeristä, joka myöntäisi uudistuksiensa vievän maan taloutta entistä huonompaan suuntaan.
BRITTIPARLAMENTIN on määrä äänestää brexit-sopimuksesta tiistaina 11. joulukuuta. Ratkaisevaa äänestystä edeltävät monta päivää kestävät brexit-väittelyt.
Pääministeri Maylla tulee olemaan kova työ puhua riittävä määrä kansanedustajia vähemmistöhallituksensa neuvotteleman sopimuksen taakse. Jopa monet Mayn omat konservatiiviparlamentaarikot ovat sopimusta vastaan.
Jos parlamentti ei brexit-sopimusta hyväksy, on Britannialle edessään poliittinen kriisi ja Mayn hallitus voi kaatua.
Brexitin vastustajat puolestaan toivovat, että kaaos avaisi samalla tien uudelle EU-kansanäänestykselle.
Brittihallitus on tiukasti uutta kansanäänestystä vastaan. May sanoi keskiviikkona, että aika ei edes riittäisi uuden kansanäänestyksen järjestämiseen ennen brexit-päivää.
Ainakin teoriassa muu EU voisi kuitenkin myöntää Britannialle lisää aikaa, jos brittipäättäjät käynnistäisivät uuden äänestyksen.
MAANANTAINA riippumaton National Institute of Economic and Social Research -
ajatuspaja ennusti, että brexit-sopimuksen vuoksi Britannian pitkän ajanjakson bruttokansantuote on nelisen prosenttia alhaisempi kuin se olisi EU-jäsenyyden jatkuessa.
”Kyse on suurin piirtein samasta, jos [Britannian talous] menettäisi Walesin osuuden tai Lontoon finanssipalvelut”, NIERS-ajatuspaja totesi.
Ajatuspajan mukaan brexitin vuosihinta asukasta kohden on noin tuhat puntaa eli noin 1 130 euroa.
BRITANNIAN valtiovarainministeri
Philip Hammond myönsi keskiviikkona BBC:lle, että brittitalous kärsii brexitistä:
”Pääministerin suunnitelmassa tulevasta suhteesta kansantalous tulisi olemaan hieman nykyistä pienempi.”
Yhtenä syynä on se, että kaupankäynti vaikeutuu EU-eron myötä. Tuotteiden hinnat todennäköisesti nousevat ja liikkuvuus vaikeutuu, joten elintaso voi laskea.
Kyselyjen mukaan taloudelliset uhkakuvat eivät kuitenkaan juuri pelota brexitin vannoutuneimpia kannattajia. Moni haluaa EU-eron, vaikka siitä pitäisi maksaa aiempaa hitaamman talouskasvun muodossa.
Brexitiin on neljä kuukautta
Britannian on määrä erota EU:sta tasan neljän kuukauden kuluttua eli 29. maaliskuuta.
Brexit-sopimuksen voimaantulo edellyttää, että brittiparlamentti ja EU-parlamentti hyväksyvät sen.
Jos sopimus saadaan voimaan, pysyy Britannia EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa siirtymäkauden ajan eli vähintään vuoden 2020 loppuun.
Britannian äänivalta EU:ssa loppuu kuitenkin jo brexit-päivänä.