Brexit ja sen seuraukset

British Empire 2.0. Sitä komeaa menneisyyttä kun Britannia Ruled the Waves varmaan moni kaipaa. Mitäs kanadalaiset ja aussit saavat vasallivaltioiksi asettautumisesta?


Kukaan ei ole esittänyt mitään vasallivaltioita eikä mitään EU laajuisia integraatioita, tosin sotillaallisesi varmasti mentäisiin pitkälle.
 
No, Nigel Farage ja Boris Johnson ihan ensin lupasivat varmana tietona kansalle, että ruoho on aidan toisella puolella vihreämpää.
(Vrt. SKP)
 
Jos käy vielä niin että Skotlanti eroaa UK:sta ja päätyy siitä muutaman vuoden kuluttua EU:n jäseneksi, niin millaiset ovat sen jälkeen Englannin suhteet Brysseliin. Saattaa olla odotettavissa aika tiukkaa nationalismia (ruoho on meillä vihreämpää).

Ilman DDR-Merkeliä ja drunken-Junckeria Brexitiä ei olisi tapahtumassa. Suuret "humanistit"
 
Viimeksi muokattu:
Jos käy vielä niin että Skotlanti eroaa UK:sta ja päätyy siitä muutaman vuoden kuluttua EU:n jäseneksi, niin millaiset ovat sen jälkeen Englannin suhteet Brysseliin. Saattaa olla odotettavissa aika tiukkaa nationalismia (ruoho on meillä vihreämpää).

Ilman DDR-Merkeliä ja drunken-Junckeria Brexitiä ei olisi tapahtumassa. Suuret "humanistit"

En vähättelisi kuitenkaan ihan brittien omaa lehdistöä, Nigel Faragea ja Boris Johnsoniakaan.
 
Vähän talouden lukuja, joita brexitin kannattajat varmasti osasivat ennustaa erosta äänestäessään - vai osasivatko?

Brittihallitus julkisti laskelmat: Brexit jättää talouden nykyistä pahempaan jamaan, keskuspankin mukaan punta voisi heikentyä neljänneksen
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005914559.html
Pahinta taloudelle olisi, jos Britannia jättää EU:n ilman mitään erosopimusta. Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi, että sunnuntaina sovitulle brexit-sopimukselle ei löydy tukea brittiparlamentissa.
BRITANNIAN hallituksen omien tuoreiden laskelmien mukaan EU-ero iskee haitallisesti Britannian talouteen, olipa ero minkälainen tahansa.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallitus julkisti keskiviikkona arvion brexitin pitkäaikaisista talousvaikutuksista.

ARVION mukaan brexit tietää väistämättä heikennystä nykytilanteeseen eli EU-jäsenyyteen verrattuna. Pahiten talous kärsii, jos Britannia eroaa unionista tyystin ilman sopimusta.

Hallituksen arvion mukaan sopimukseton ero pienentäisi brittitalouden kokoa noin 9,3 prosenttia, kun myös EU-maahanmuutto loppuu. Keskimääräisellä vapaakauppasopimuksella heikennys olisi 6,7 prosenttia.


Jos Britannia sen sijaan jäisi EU:n sisämarkkinoille, pienenisi talous vain 1,4 prosenttia.

Samalla myös Englannin keskuspankki varoitti, että sopimukseton brexit voisi heikentää punnan vaihtokurssia jopa 25 prosentilla.

JOS taas brexit toteutuu pääministeri Mayn hallituksen suunnitelman mukaan, talous kutistuisi pahimmassa tapauksessa noin 3,9 prosenttia viidessätoista vuodessa.

May haluaa Britannian jättävän sekä EU:n tulliliiton että sisämarkkinat. Hän on myös useasti painottanut, että brexit lopettaa vapaan maahanmuuton EU-maista.

Britannia ja muu EU pääsivät sopuun brexitin ehdoista viime sunnuntaina. Brexitin ehdoista neuvoteltiin 20 kuukautta. Neuvottelut tulevasta EU–UK-suhteesta alkavat kunnolla vasta Britannian EU-eron toteuduttua ensi maaliskuun lopulla.

MAY puolusti brexit-sopimusta jälleen keskiviikkona brittiparlamentin alahuoneessa pääministerin kyselytunnilla. Mayn mukaan brittitalous jatkaa kasvuaan brexitin jälkeenkin:


”Analyysimme ei suinkaan osoita, että olisimme tulevaisuudessa köyhempiä. Sen sijaan se osoittaa, että sopimus auttaa meitä pärjäämään tulevaisuudessa paremmin.”

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn puolestaan ilmoitti alahuoneessa, että parlamentti ei tule hyväksymään Mayn neuvottelemaa brexit-sopimusta.

”Ei ihme, että se on ’paras sopimus’, kun se kerran on ’ainoa sopimus’”, Corbyn näpäytti pääministeriä.

Työväenpuolueen kansanedustaja Liz Kendall puolestaan ihmetteli, että hän ei ole koskaan ennen kuullutkaan pääministeristä, joka myöntäisi uudistuksiensa vievän maan taloutta entistä huonompaan suuntaan.

BRITTIPARLAMENTIN on määrä äänestää brexit-sopimuksesta tiistaina 11. joulukuuta. Ratkaisevaa äänestystä edeltävät monta päivää kestävät brexit-väittelyt.

Pääministeri Maylla tulee olemaan kova työ puhua riittävä määrä kansanedustajia vähemmistöhallituksensa neuvotteleman sopimuksen taakse. Jopa monet Mayn omat konservatiiviparlamentaarikot ovat sopimusta vastaan.

Jos parlamentti ei brexit-sopimusta hyväksy, on Britannialle edessään poliittinen kriisi ja Mayn hallitus voi kaatua.

Brexitin vastustajat puolestaan toivovat, että kaaos avaisi samalla tien uudelle EU-kansanäänestykselle.

Brittihallitus on tiukasti uutta kansanäänestystä vastaan. May sanoi keskiviikkona, että aika ei edes riittäisi uuden kansanäänestyksen järjestämiseen ennen brexit-päivää.

Ainakin teoriassa muu EU voisi kuitenkin myöntää Britannialle lisää aikaa, jos brittipäättäjät käynnistäisivät uuden äänestyksen.

MAANANTAINA riippumaton National Institute of Economic and Social Research -ajatuspaja ennusti, että brexit-sopimuksen vuoksi Britannian pitkän ajanjakson bruttokansantuote on nelisen prosenttia alhaisempi kuin se olisi EU-jäsenyyden jatkuessa.

”Kyse on suurin piirtein samasta, jos [Britannian talous] menettäisi Walesin osuuden tai Lontoon finanssipalvelut”, NIERS-ajatuspaja totesi.

Ajatuspajan mukaan brexitin vuosihinta asukasta kohden on noin tuhat puntaa eli noin 1 130 euroa.

BRITANNIAN valtiovarainministeri Philip Hammond myönsi keskiviikkona BBC:lle, että brittitalous kärsii brexitistä:

”Pääministerin suunnitelmassa tulevasta suhteesta kansantalous tulisi olemaan hieman nykyistä pienempi.”

Yhtenä syynä on se, että kaupankäynti vaikeutuu EU-eron myötä. Tuotteiden hinnat todennäköisesti nousevat ja liikkuvuus vaikeutuu, joten elintaso voi laskea.

Kyselyjen mukaan taloudelliset uhkakuvat eivät kuitenkaan juuri pelota brexitin vannoutuneimpia kannattajia. Moni haluaa EU-eron, vaikka siitä pitäisi maksaa aiempaa hitaamman talouskasvun muodossa.

Brexitiin on neljä kuukautta

Britannian on määrä erota EU:sta tasan neljän kuukauden kuluttua eli 29. maaliskuuta.

Brexit-sopimuksen voimaantulo edellyttää, että brittiparlamentti ja EU-parlamentti hyväksyvät sen.

Jos sopimus saadaan voimaan, pysyy Britannia EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa siirtymäkauden ajan eli vähintään vuoden 2020 loppuun.

Britannian äänivalta EU:ssa loppuu kuitenkin jo brexit-päivänä.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Brexit.

Iso-Britannia julisti sodan Suomelle 6.12.1941.Sotatila Suomen ja Liittoutuneiden välillä päättyi 19.9.1944, jolloin Suomi solmi välirauhansopimuksen Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen Kuningaskunnan kanssa. Lopullinen rauhansopimus solmittiin sitten Pariisissa vuonna 1947.

Lähteitä ja lisätietoja:

Rauhansopimus Suomen kanssa

http://www.kysy.fi/kysymys/milloin-paattyi-suomen-ja-iso-britannian-englannin-valinen-sotatila-virallisesti

"Meistä tulee kolmannen valtion kansalaisia. Menetämme vapaan liikkuvuuden. Jäämme EU:ssa ilman oikeuksia", pelkää 33 vuotta Espanjassa asunut brittiläinen opettaja Anne Hernández. Hänen kohdallaan se tarkoittaa, että koska hän ei ole Espanjan kansalainen, eikä enää EU-kansalainen, hänestä tulee ulkomaalainen maassa, jonne hänen elämänsä on asettunut jo kauan sitten. Eläkeiän kynnyksellä hänen pitää ehkä hakea oleskelulupaa tietämättä varmuudella miten sosiaaliturva järjestyy.

Järjestöt sanovat, että EU-maissa asuu pysyvästi noin 1,2 miljoonaa Britannian kansalaista, joista yli 300 000 on Espanjassa. Virallisen tilastoinnin mukaan Espanjassa oli kirjoilla viime vuonna noin 240 000 brittiä. Britanniassa taas asuu 3,6 miljoonaa muiden EU-maiden kansalaista, sanoo heidän etujaan puolustava kampanja The3million. Espanjalaisia heistä on arviolta noin 200 000.

Brexit-sopimusluonnos antaa mahdollisuuden rajallisiin kansalaisoikeuksiin, mutta vain kussakin asuinmaassa - ei enää koko EU-alueella.

"Se ei sisällä vapaata liikkuvuutta, jonka säilyttäminen olisi täällä monille tärkeää", Hernández sanoo.

"Brexitin jälkeen esimerkiksi loma-asunnon omistajien pitäisi aina kolmen kuukauden välein asua vähintään 90 päivää Britanniassa". Monia ulkobrittejä uhkaa lisäksi täydellinen äänioikeuden menetys. Britannian lakien mukaan heillä ei ole äänioikeutta Britanniassa, jos he ovat asuneet 15 vuotta ulkomailla.

EU-kansalaisina briteillä on ollut oikeus osallistua eurovaaleihin ja paikallisvaaleihin asuinkunnassaan, mutta sen oikeuden he ovat menettämässä Brexitin myötä.

"Olemme jäämässä kokonaan ilman äänioikeutta.”

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/brexit-vie-briteilta-eu-kansalaisuuden-edut-expatit-kauhuissaan-espanjassa-jaamme-ilman-oikeuksia/8a5b3103-bb90-4a3d-93bd-35fda68e9963
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
EU-tuomioistuin linjasi että Britannia voi perua eroilmoituksensa yksipuolisesti ilman että kellään on siihen nokan koputtamista. Aika erikoista että oikeusistuin on noin 180 astetta vastakkaisella kannalla kuin EU:n toimielimet: kertoo ainakin siitä ettei artikla 50:ttä ole mietitty kovin hyvin. Sen oli tarkoitus olla samalla tavoin muodollinen pykälä kuin NL:n perustuslain takaama eroamisoikeus neuvostotasavalloille eikä kukaan uskonut että sitä oikeasti ikinä käytettäisiin.
 
Niin makaa kuin petaa, mitäs läksitte. Olisitte pysynyt kotimaassa.

"Jäämme EU:ssa ilman oikeuksia", pelkää 33 vuotta Espanjassa asunut brittiläinen opettaja Anne Hernández. Hänen kohdallaan se tarkoittaa, että koska hän ei ole Espanjan kansalainen, eikä enää EU-kansalainen, hänestä tulee ulkomaalainen maassa, jonne hänen elämänsä on asettunut jo kauan sitten."

Olisikohan Annen kannattanut hakea Espanjan passia yli 30 vuotta maassa asuttuaan ja ilmeisesti herra Hernandezin kanssa avioiduttuaan?
 
Sekalaista jatkoa edelleen, rahoituspuolikin alkaa jo hermoilla:
Kauppojen selvitys ajautuu epäselväksi. Finanssijärjestelmän vakautta koetellaan.
Maailman pörssit ovat tulleet kolisten alas, ja samaa kolinaa on luvassa tällä viikolla.

Britannian sotkuinen ero EU:sta synnyttää poikkeuksellista epävarmuutta, joten edessä on myös poikkeuksellisen kuoppaista markkinakehitystä.

Citin Britannian-maajohtaja James Bardrick koordinoi pankkinsa brexitiin liittyvää valmistelutyötä. Hän varoittaa johdannaiskaupan häiriöistä, joita sopimukseton brexit-ero kärjistäisi.


”No deal -asetelma ja lainsäädännöllinen epävarmuus toisivat suuren luokan ongelmia. Johdannaiskaupat selvitetään Britanniassa, joten Euroopassa olevien asiakkaiden pääsy markkinoille voi häiriytyä”, Bardrick kertoi mediatapaamisessa Lontoossa.

Epävarmuus osuu johdannaiskauppaan, jonka volyymi on noin 40 000 miljardia dollaria. Jos näin massiivisten markkinoiden likviditeetti häiriintyy, vaikutukset leviävät vaarallisen laajalle.

”Pankit, vakuutusyhtiöt ja eläkeyhtiöt hallitsevat niillä riskejään, joten lopulta kyse on finanssijärjestelmälle tärkeästä tasapainosta. Tämän ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä sekä kansallista sääntelyä”, Bardrick korostaa.


Bardrick huomauttaa, että Citillä on jo nyt Euroopassa noin 14 000 työntekijää, kun Britanniassa on noin 8 000 ammattilaista. Se on viime aikoina siirtänyt kaupankäyntiä Dubliniin ja Frankfurtiin.

”Ja jos tarpeen, siirrämme väkeä Amsterdamiin, Milanoon, Madridiin, Pariisiin ja Luxemburgiin.”

Väkeään pois Lontoosta ovat muuttaneet myös J.P. Morgan, Bank of America Merrill Lynch ja Goldman Sachs.

EU ja Theresa Mayn hallitus pääsivät sopuun EU-eron ehdoista, mutta Britannian parlamentin uskotaan hylkäävän brexit-sopimuksen. Markkinoita hermostuttaa ennen kaikkea se, että Britannia on jäämässä ilman kauppasopimuksia ja muita sopimuksia EU:n kanssa.

Citin ekonomisti Christian Schulz puhuu ”perustuslaillisesta kriisistä”, jota edes pääministerin ja parlamentin vaihtuminen vaaleissa ei helpottaisi.

”Parlamentin enemmistö vastustaa kyselyiden perusteella brexit-sopimusta, mutta vastustajilla ei ole tarjota suunnitelmaa B”, Schulz huomauttaa mahdollisesti tiistaina (11.12.) tulossa olevasta brexit-linjauksesta.

Jos edessä on niin kutsuttu kova brexit, punnan arvo heikkenee ja kyyti osakemarkkinoilla on kylmää. Kova brexit tuonee tullimuodollisuuksia, jotka jarruttavat kaupankäyntiä: talouskasvu hidastuu sekä Britanniassa että EU-maissa.

Edessä voivat olla myös aikaistetut parlamenttivaalit, jotka työväenpuolue voi hyvinkin voittaa. Tässä skenaariossa yritys- ja osinkoverotus voivat kiristyä, jolloin Britannian sijoittajat joutuvat maksumiehiksi.


”Yritysten kohtaama poliittinen riski on siis muutakin kuin pelkkä brexit”, Schulz päättelee.

Citin asiantuntijat odottavat, että brexit-epävarmuus jatkuu pitkälle vuoden 2019 puolelle. Luvassa on poliittisia peliliikkeitä, jotka synnyttävät arvaamattomia markkinareaktioita.

”Yritysten kokema epävarmuus on jo nyt äärimmäistä, eikä brexit-sopimuksen kaatuminen parlamentissa auttaisi asiaa”, kuvaa Citin EU-asiantuntija Alan Houmann.

Houmann viittaa Yhdysvaltain pankkien pelastamiseksi vuonna 2008 rakennettuun TARP-tukeen. Se ei mennyt läpi kongressissa ensimmäisellä kerralla, mutta finanssikriisin kärjistyttyä ja markkinoiden horjuttua kongressi hyväksyi pankkituen.

”Tämä skenaario voi toteutua Britanniassa.”

Citin asiantuntijat muistuttavat, ettei tulevien finanssisääntöjen sisällöstä ole tarkkaa tietoa. Siksi päättäjien käsissä ovat pelimerkit, joiden arvosta on epäselvyyttä.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...aineessa/4351ca20-9076-4a5a-977c-6a4bd408ab25
 
"Jäämme EU:ssa ilman oikeuksia", pelkää 33 vuotta Espanjassa asunut brittiläinen opettaja Anne Hernández. Hänen kohdallaan se tarkoittaa, että koska hän ei ole Espanjan kansalainen, eikä enää EU-kansalainen, hänestä tulee ulkomaalainen maassa, jonne hänen elämänsä on asettunut jo kauan sitten."

Olisikohan Annen kannattanut hakea Espanjan passia yli 30 vuotta maassa asuttuaan ja ilmeisesti herra Hernandezin kanssa avioiduttuaan?
Miksi? Eihän hänen EU:n ansiosta sellaista tarvinnut tehdä.
 
Miksi? Eihän hänen EU:n ansiosta sellaista tarvinnut tehdä.

Jos perustaa parisuhteen toiseen maahan, niin mitä suuremmissa määrin on tarve hakea kansalaisuutta. Anne on luottanut pelkästään siihen, että on aina töitä.

EU ei oikeuta oleskelemaan toisessa EU maassa, ikuisesti, noin vain. "Vapaa työvoiman liikkuvuus", niin kuin sanotaan, ei kuitenkaan 'vapaa työttömien liikkuvuus'.

Jos Anne olisi jäänyt työttömäksi, niin työttömyyden pitkittyessä olisi tullut lähtö, samalla tavalla kuten Anne nyt esittää:

Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu ulkomailla

Jos haluat oleskella ulkomailla yli kolmen kuukauden ajan, sinun on haettava oleskeluajan pidentämistä sen maan kansallisilta työvoimaviranomaisilta, jossa jäit työttömäksi: lupa voidaan pidentää 6 kuukauden pituiseksi. - Sinun Eurooppasi, Euroopan Unioni.


Mutta nou hätä, Anne nyt vain joutuu näkemään hieman vaivaa ja hakemaan oleskelulupaa Espanjan maahanmuuttovirastosta. Varmaan samalla tavalla kuin olisi työttömäksi jäätyään joutunut tekemään.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Jos perustaa parisuhteen toiseen maahan, niin mitä suuremmissa määrin on tarve hakea kansalaisuutta. Anne on luottanut pelkästään siihen, että on aina töitä.

EU ei oikeuta oleskelemaan toisessa EU maassa, ikuisesti, noin vain. "Vapaa työvoiman liikkuvuus", niin kuin sanotaan, ei kuitenkaan 'vapaa työttömien liikkuvuus'.

Jos Anne olisi jäänyt työttömäksi, niin työttömyyden pitkittyessä olisi tullut lähtö, samalla tavalla kuten Anne nyt esittää:

Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu ulkomailla

Jos haluat oleskella ulkomailla yli kolmen kuukauden ajan, sinun on haettava oleskeluajan pidentämistä sen maan kansallisilta työvoimaviranomaisilta, jossa jäit työttömäksi: lupa voidaan pidentää 6 kuukauden pituiseksi. - Sinun Eurooppasi, Euroopan Unioni.


Mutta nou hätä, Anne nyt vain joutuu näkemään hieman vaivaa ja hakemaan oleskelulupaa Espanjan maahanmuuttovirastosta. Varmaan samalla tavalla kuin olisi työttömäksi jäätyään joutunut tekemään.
Juu, tuo toisinpäinen maahantulohan onkin briteille ongelma ja itseaiheutettu. Jos kerran eivät itse pidä lukua maahan tulleista, on huono heitä poiskaan heittää. Vaikka kuinka olisi lupa. Ja sitten itketään, että EU:sta tulee väkeä.

Edit typo
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top