Kymmenen kertaa suurempaa kirpaisee kaupan menetys vain kymmenesosan verran, verrattuna 10 kertaa pienempään. Britannian kauppa ei ole EU27:lle niin isoa että ilman sitä kaikki menisi isosti päin vittua
EU27:n kanssa käytävä kauppa taas on Britannialle aika iso juttu. Se on 44% viennistä, 53% tuonnista.
Näin referenssinä neukkukauppa oli Suomelle paljon pienempi osuus, silti sen loppuminen oli keskeinen tekijä lamassa joka jätti lähtemättömät arvet tähän maahan.
Jos kysyntä kohdistuu Britannian kotimarkkinoihin mutta tarjontaa ei ole, noh, kannattaa katsoa taloustieteen propuskoista mitä silloin käy. Inflaatiolta se kuulostaa. Ei perunanviljelijästä kouluteta hetkessä toisen alan työntekijää.
Se kysyntä, sekin saattaa kummasti vähentyä. Britanniassa on paljon teollisuustuotantoa jonka riski siirtyä nyt muualle EU:n alueelle on suuri. Ilman diiliä jos tavara ei liiku tai parhaassakin tapauksessa tavaroille tulee vaikkapa 10% tulli, on se tekemätön paikka firmoille jotka kilpailevat muutaman prosentin marginaaleilla. Tällainen on esim autoteollisuus.
Lääkkeitä saa toki rahalla, mutta jos ei ole sopimusta siitä miten rahat tai ihmiset tai tavarat tai palvelut liikkuu rajan yli, niin sitten ne ei liiku. Voiko tää nyt olla näin vaikeeta tajuta. Vai meinaatko että britit Brexitin jälkeen lopettaakin yhtäkkiä rajavalvonnan, sieltä lähtee Calaisin rannalta tummat veneellä kanaalin yli samantien.
Miksi ruoka kallistuisi? Tuotantokustannukset, tullit ja kuljetuskustannukset.