Löysit monia syitä siihen miksi jenkkien talouden kilpailukyvyssä on ongelmia. Siihenkin miksei tilannetta ole mahdollista korjata vapaan markkinatalouden rakenteellisen itsesäätelyn pohjalta. Ja ennen kaikkea syitä miksei kannata tehdä muutoksia ja parannuksia myöskään tuotantotalouden kilpailukykyyn.
Sinä näet että ongelmat korjaantuu ottamalla käyttöön rajoituksia sekä tulleja. Siis palataan käytännössä jo reilut sata vuotta sitten hylättyyn merkantilistiseen talousmalliin. Monelta osin samanlaiseen suljettuun suunnitematalouteen jota myös sen aikaiset kommunistiset talousteoriat suosittelivat ja joiden toimintaa päästiin seuraamaan 1900-luvun reaalisosialismissa (Neuvostoliitto jne.) ja minkä varassa edelleenkin porskutetaan eteenpäin mm. Pohjois-Koreassa.
Minä olen täysin erimieltä... Mutta, kuten olen aina todennut. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Jatketaan samaan malliin.
P.S. Palaan vielä tuohon mainitsemaasi kohtaan 2. Kysynnän määrä.
Maailmassa on tällä hetkellä 8 miljardia asukasta (ja määrä lisääntyy koko ajan) joista vähintäänkin 80% elää tilanteessa jossa heiltä puuttuu kaikki mahdolliset ns. hyvinvointiin liittyvät kotitalouden peruslaitteet jne.. Puhumattakaan muista tuotantovälineistä, koneista ja laitteista..traktoreista, mopoista ja autoista lähtien. Kaikesta löytyy kysyntää globaaleilla markkinoilla..pohjattoman paljon. Käytännössä kysymys on vain siitä miten tuotantotalouden kokonaisuus organisoidaan täyttämään näitä tarpeita/kysyntää.
En jaksa lähteä tarkemmin selvittämän näitä vapaaseen markkinatalouteen perustuvia tuotantotalouden rakenteita. Opiskelkoon jokainen niitä itsenäisesti..ja mieluummin muualta kuin historian kirjoista tai marxilaisesta taloustieteestä.
Tuossapa se perusongelma on. Sinä et näe sitä tosiasiaa, että nykyinen "vapaakauppa" ei ole vapaakauppaa ollenkaan, vaan perustuu itse asiassa eräiden maiden merkantilistiseen politiikkaan. Tämä estää markkinamekanismin toiminnan ja ainoa realistinen toimintatapa on silloin puhaltaa peli poikki. Suunnitelmatalouden kanssa asialla ei ole mitään tekemistä. Sinun näkökulmasi on toki teoreettisesti totta, mutta reaalimaailmassa mahdoton toteuttaa.
Ei pidä sekottaa reaalista kysyntäpotentiaalia ja teoreettista kysyntäpotentiaalia. Ongelma on siinä, että tulonjaon jakautuminen estää teoeettisen potentiaalin realisoitumisen. Ei rahaa, ei kysyntää. Ja edelleen sama merkantilistinen mekanismi mistä yllä puhuin, estää tulojen kasvua. Kun kilpailu pohjautuu hintapositioon kuten nykyään asia on, seurauksena on väistämätön "kilpa pohjalle" deflatorisella syklillä. Maailmantalous on pitkälti pääomaliikkeiden täydellisen vapauttamisen johdosta tässä syklissä. Ja tätä tilannetta ei korjaudu markkinamekanismilla koska se on mikrotalousnäkökulmasta optimaalinen toimintatapa. Tämä on yksi syy siihen, miksi laissez-faire politiikka ei ole koskaan toiminut eikä tule koskaan toimimaan sen enempää kuin kommunismikaan joka on saman asian toinen ääripää.
Mielenkiinnosta kysyisin, mistä sinä tarkkaan ottaen opiskelit "markkinatalouteen perustuvia tuotantotalouden rakenteita"? Niiden ymmärtämiseen kun tarvitaan aika paljonkin historiankirjoja. Mitä tulee Marxiin, niin hän ja Adam Smith olivat mielestäni kaksi kaikkien aikojen suurinta kansantalouden filosofia. Kukaan muu ei pääse edes lähelle. Se, että molemmat olivat monessa asiassa väärässä tai että heidän näkemyksiään on tulkittu milloin mitenkin jonkin poliittisen aatteen tueksi ei muuta tätä asiaa miksikään.