jurppi
Ylipäällikkö
Jahah, missäköhän kaulakiikussa siellä Britanniassa kohta killutaan. Haluaako kukaan tervejärkinen seuraan?
Britannia saa niellä kaikki markkinavaikutukset, joita sinne tulee.
http://m.kauppalehti.fi/uutiset/britit-uitetaan-kunnolla/FMEJdEPt
Britit uitetaan kunnolla
24.6.2016 9:40
Jos Euroopan unioni aikoo pysyä kasassa, britit uitetaan eroprosessissa kunnolla.
Britit eivät tule saamaan mitään myönnytyksiä. Jos joku on kuvitellut, että Britannia on EU:lle tärkeä unionin ulkopuolella, se pettyy.
Euroopan parlamentin saksalaisen puhemiehen Martin Schulzin lyhyet kommentit heti aamulla olivat paljon puhuvat. Hän ja Saksan liittokansleri Angela Merkel olivat varautuneet brittien lähtöön. Nyt vain odotetaan Lontoosta eroilmoitusta Eurooppa neuvostolle ja prosessi käynnistyy siitä.
Euroopan unionin suurin riski ei toteudu brittien lähdössä. Suurin riski on taudin leviäminen muihin jäsenvaltioihin ja koko EU:n hajoaminen. Se olisi onneton asia globalisoituneessa maailmassa, jossa Yhdysvaltojen lisäksi nousevia suurvaltoja ovat Kiina ja Intia.
Kansallisvaltioiksi murentuneen Euroopan ei olisi mitään mahdollisuuksia kilpailla yksistään miljardi-ihmisten jättejä vastaan.
Euroopan unionin vastuulliset johtajat tietävät tämän. Siksi Britannia saa niellä kaikki markkinavaikutukset, joita sinne tulee. Rajusti heikentynyt punta tuntuu välittömästi jalkapallon EM-kisaturistien kukkarossa.
Sitten alkavat brittien kauppasuhdeneuvottelut EU:n kanssa. Maailman kauppajärjestö WTO:n entinen pääjohtaja Pascal Lamy arveli toissailtana CNN:n haastattelussa, että jos britit jättävät EU:n, sen kauppasuhteet EU:hun järjestyvät Yhdysvaltojen ja Kiinan malliin kaikkine tulleineen.
Brittien väkiluku on 10 prosenttia EU:n väkiluvusta. Brittien viennistä puolet menee EU:n alueelle, kun vastaavasti EU:n viennistä vain 17 prosenttia suuntautuu Britanniaan. Siinä on brittien neuvotteluasema.
EU ja etenkin euroalue tulee tiivistämään rivejään. Brittien lähtö on shokki, mutta sitä ei näytetä ulospäin. Myönnytykset Britannialle avaisivat EU:n kyljen vastaavanlaisille operaatioille.
Kaija Ahtela
Brittien erosta voi hyvinkin lähteä liikkeelle uusi ja entistä suurempi kokonaisuus...ja mielestäni se on todennäköisesti jopa tarpeellinen kehityssuunta koko globaalille maailmaan..
Britit varmasti hakevat, EU:sta lähtiessään, jatkossa entistäkin kiinteämpää yhteistyötä USA:n kanssa. Sehän sopii heille erinomaisesti, sama kielialue ja kulttuuri jne. jne.
Mutta ehkä myös EU:n pitää hieman ravistella organisaatiotaan. Karistaa hartioiltaan turhat loiset ja hakeutua myös yhteiseen liittoon Pohjois-Amerikan kanssa. Näin syntyisi aivan uuden kokoluokan länsimaiden unioni joka tarjoaisi kaikille jäsenilleen sekä toimivan talouden että turvallisuuden. Suomessa kepu ja SOS-hallitus voisi valita jäämmekö painimaan yhdessä Venäjän kanssa vai lähteekö kansa mukaan länsimaisten demokratioiden liittoon..
Uusi yhteisö muodostaisi kokonaisuuden joka käsittää reilun miljardin asukkaan tullivapaan talousalueen joka pyörittäisi jopa lähes 80%:ia globaalista liikevaihdosta.Ehkä tämän kokoinen yhteisö osaisi jo priorisoida asioita oikealla tavalla. Aidon subsidiariteetti-periaatteen mukaisesti. Siis isot päätökset tehtäisiin isoissa pöydissä ja maakunta/kunta/kylä tasoiset asiat paikallisten päättäjien kesken.
Mutta jäädään seuraamaan. Mielenkiintoisia asioita on tulossa. Ensin erotaan ja sitten liitytään uudelleen.
Kannatan uutta järjestystä American - Europian - Union (AEU)