Case: Venäjän reagointi Suomen NATO-hakemukseen

scip10

Kenraali
UM:n uunituoreen NATO-selvityksen innoittamana pohdimme tässä ketjussa, miten Venäjän "ankara ja jopa tyly" reaktio Suomen mahdolliseen NATO-jäsenyyteen konkreettisesti ilmenisi.

Tarkoitus ei ole miettiä jäsenyyden plussia ja miinuksia, vaan nimenomaan Venäjän turvallisuuspoliittista strategiaa Suomen NATO-jäsenyyden edellä ja Suomen strategiaa Venäjän vastatoimista selviämiseen.


Skenaario: On vuosi 201X, Suomessa hallitsee edelleen nykyinen hallituskoalitio, mutta Ruotsissa on vaalivoiton myötä noussut valtaan porvarihallitus, joka ilmoittaa järjestävänsä kansanäänestyksen Ruotsin mahdollisesta NATO-jäsenyydestä. Ruotsin yleinen mielipide on vahvasti NATO:n puolella ja äänestyksen tulosta pidetään varmana Kyllä-äänten voittona.

Ruotsin NATO-jäsenyyden häämöttäessä lähitulevaisuudessa, alkaa Suomessa NATO-keskustelu käydä kuumana. Yleisesti odotetaan Suomen hakevan jäsenyyttä yhdessä Ruotsin kanssa, vaikka äänestystä asiasta ei ole tarkoitus järjestää. NATO:ssa toivotetaan mahdolliset uudet pohjoiset jäsenet tervetulleeksi.

Elämme siis vaarallista välitilaa ennen 5. artiklan turvatakuiden voimaantuloa, ja tämän ajan arvioidaan kestävän 6-12 kk.

Talousongelmista kärsivälle Venäjälle Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyys olisi sekä sotilastrateginen takaisku Itämeren alueella, että ennen kaikkea valtava suurstrateginen ja poliittinen arvovaltatappio. NATO:n laajeneminen on Venäjän sotilasdoktriinin uhka numero yksi, sen sisäisen propagandan päämaali, ja lännen vastaiseen kamppailuun on käytetty valtavasti korkeimman johdon arvovaltaa.

Miten Venäjä reagoi estääkseen Suomen NATO-jäsenyyden tai minimoidakseen sen itselleen aiheuttaman haitan? Miten Suomi voi tähän vastata, vai voiko mitenkään?
 
Suomen on hankittava osaamista informaatiovaikuttamisen alalla, kv-yhteistoiminta korostuu. On kyettävä hallitsemaan melkoinen informaatiohyökkäys.

Suomalaisyritykset Venäjällä saattavat joutua todelliseen tulikokeeseen. Kestää? aikaa.

Pitääkö varautua öljyn, sähkön ja kaasun toimitusten "ongelmiin", viivästyksiin?

Kyberhyökkäyksiä?

Pakolaisia rajanylityspaikoilla?

Aktivoituuko elementtejä järjestäytyneestä rikollisuudesta ja nukkujista?

Viides kolonna aktivoitunee?

Suomessa olevat venäläisyritykset?

Suomen venäläisvähemmistö?

Venäläisomisteiset kiinteistöt ja niiden ympärille kenties syntyvä -aktiivisuus-?

Käyttäkää mielikuvitustanne. Panssarilautta Pälkäneellä saattaisi olla vapauttava kokemus, kun vertaa sitä kaikkeen siihen kirjoon, jota voidaan aidosti ja de facto käyttää meitä vastaan. Auttaako 5. artikla yllä mainittuihin ja mainitsemattomiin uhkiin? Nou. Iha ite ja rautabökillä pitää taapertaa.

Lähettääkö valtiojohtomme kuriirin kainalossa hakemuksen, jossa lukee: TAHDON, jos ollaan varmoja siitä, että sen takia alkaa välitön tai lähes välitön sotilaallinen interventio maatamme kohtaan? Lähettääkö? Jos vastaatte, niin ei mitään isi isi isi - vastauksia, vaan de facto: jees tai nou. Venäjän naapurina meillä pitää olla takuut siitä hetkestä, kun jäsenhakemus lähtee liikenteeseen, muuten joudutaan kyllä sellaiseen hillomyllyyn, että siitä on oksat vek. Kun näitä pohtii, niin sopii sitä järkeäänkin käyttää.

Tottakai Venäjä "kostaisi" hakemuksen, keinovalikoima on arvoitus.

Aikaikkunaa tässä kyttäillään enää ja selvästi. Kun SE hetki tulee, niin alkaa tapahtua. Sanokaa waarin sanoneen. Henkilökohtaisesti tuen valtiojohtoa, päätti se mitä tahansa ja olivatpa seuraukset sitten mitkä hyvänsä. Muuta ei pikkuihminen voikaan. Ei Suomi ilkeyttään ja pahuuttaan mahdollista liittoutumista hae, kyllä syytä pitää etsiä aidosti turvallisuuspolitiikasta ja siitä, että paikkamme pallolla käy kiistämättä koko ajan ahtaammaksi. Kehityssuunta on harvinaisen ruma ja kristallipallossa ei parempia enteitä juuri näy.
 
Baikalin viestissähän tuo "paletti" on. Suora sotilaallinen hyökkäys lienee käytännössä mahdoton, ellei Venäjä sekoa täydellisesti. Sellainen olisi äärimmäisen vaikea edes Putinin metodeilla ajaa läpi nykytilanteessa sikäläisestä koneistosta, kun suurin osa kansasta taitaa luulla Suomen kuuluvan nytkin NATOon. Toteutuspuolikaan ei ole ihan paraatimarssia kuutostietä pitkin?

Joku yhdistelmä noista tulisi. On mahdollista, että se ei olisi niin raju kuin luullaan, koska Venäjälle olisi NATOsta huolimatta uskoakseni taloudellista ja poliittista hyötyä jokseenkin sivistyneestä yhteistyöstä Suomen kanssa.

Väitän että Venäjä pistää tällä hetkellä panoksensa heikkojen päättäjien pelotteluun, siinä hyvin onnistuen. Tehokasta kielenkäyttöä on höpinä "Venäjän sotilaallisista vastatoimista", minkä itse tulkitsen vain siksi, että rajojemme läheisyyteen keskitettäisiin ehkä näön vuoksi jokin uusi joukko-osasto, tuskin edes Alakurtin veroinen, koska Venäjä ei voi loputtomiin irrottaa joukkoja muilta rajoiltaan saati rahoittaa uusien perustamista, paitsi paperitiikereinä.

Minä väitän että vastatoimet olisivat jonkin ydinaseisiin liittyvän joukon siirtäminen lähinnä paperilla lähemmäs meitä, sanallinen älämölö, viidennen kolonnan ja "tiedostavien" hyväksikäytettävien ääliöiden elämöinti NATO-miehityksestä, jokunen ilmatilanloukkaus ja erityisesti Fortumin ja muiden isojen idässä toimivien kiusaaminen ja häiriköinti. Lopulta palattaisiin käytökseen joka on ainakin nippa nappa kalustetussa huoneessa asuville ihmisille soveliasta.

Komppaan Baikalia että tässä päätöksessä peesaan päättäjiämme - olen positiivinen NATO-jäsenyydelle, mutta tarvittaessa voimme olla ilmankin - tai ehkä hakea jonkin ihan oman meidän erityisolosuhteisiimme sopeutetun ratkaisun :rolleyes:. Olen erittäin iloinen että esim. hävittäjähankintaa ei ole Vassareita (ja muutamia "viisaita") lukuunottamatta pommitettu ja rampautettu etukäteen - jopa Vihreiden Niinistö on haistanut poliittiset tuulet ja kannattaa järkevää aseistautumista epäluotettavan ja identiteettikriisiä potevan, heikon mutta silti väärissä asioissa potentiaalisesti vahvan karhun naapurissa. Vaikka se maksaa ihan tuhottomasti niin väitän että se on ihan elinehto tehdä oikein ja riittävästi, vaikka mentäisiin nelikirjaimisen (eli lähinnä sen kolmikirjaimisen, missä on mm. Trump-kortti vielä riskinä) "suojiin". Ilmeisesti poliitikot tietävät että kansa tajuaa tämän, vaikka toki yleisesti ottaen onkin ihan paska ja tyhmä ja vääränlainen impiwaaralaisporukka.

Edit: Muotoiltu tekstiä
 
Ei sotilaallisimmasta päästä mamujen virtaaminen Suomeen kootusti koko Venäjän federaation alueelta. Organisoitu toiminta.
 
Epäilen vahvasti ainakin "teknisiä ongelmia" sähkön ja kaasun siirrossa. Fennovoiman työmaalla voisi tulla viivästyksiä, mutta siitäpä en niin suuresti surisi, koska myös Rosatom on ottamassa käkättimeen jos rakennustyö viivästyy paljon. Silläkin on rajansa, miten monta sarjaa edes venäläiset jaksavat itseään ampua jalkaan.

Monenlainen yhteistyö ja eritoten yhteistyön laajentaminen lyötäisiin jäihin, ja voi olla, että allekirjoittanutkaan ei enää saisi Venäjä-viisumia. Kun olen toisinaan ihan omalla nimellä avautunut tietyillä kanavilla venäläisten toimintatavoista ja Putinista.

Fortumin osakkeille toi olisi kyllä "vahva myy." En haluaisi olla ison F:n johtokunnan jäsenten housuissa, jos/kun Suomi ilmoittaa NATOon menevänsä. No, se on vaan rahaa ja sitä saa lisää painokoneilla.

Pakolaisia tulisi aivan varmasti, ja itärajasta tulisi monille uusi reitti Eurooppaan. Tässä kohdassa saattaisi sitten jotkut tännekin kirjoittajat olla huutamassa EU:n taakanjakoa apuun; en tiedä mihin Venäjän rautateiden logistinen kyvykkyys riittäisi, mutta eiköhän tuonne rajoille saataisi ainakin kesäaikaan jokunen kymmenen tuhatta uutta tulijaa per viikko.

Suomen venäläisvähemmistöä myös aktivoitaisiin aivan varmasti, ainakin venäläisessä mediassa. Ehkäpä ne samat mummot jotka mm. Ukrainassa olivat alistettuina, löytyisivät myös Suomesta. Itse en suoraan sanottuna ihan hirveästi usko kotoperäiseen venäläisvähemmistön liikehdintään, mikä ei tietty tarkoita, ettäkö tämä sektori voitaisiin jättää ihan valvomatta. Koska äkkiä voisi löytyä kotoperäisten lisäksi "kotoperäisiä."

Kaikenlaista pikku kiusaa ja ilkeilyä tapahtuisi varmasti, ja MV-lehteä varmaan ryhdyttäisiin julkaisemaan ihan paperiversiona - tai ainakin Janitskin palkkaisi äkkiä monta uutta apinaa paskanheittoa varten. (Voipi muuten tapahtua jo ihan pikapuoliin, kunhan keskustelu NATO-selvityksestä käynnistyy.) Ylipäätään jäsenyyttä julkisesti kannattavien tulisi jo ajoissa varautua kyberhyökkäyksiin ja nettikiusaamiseen, identiteettivarkauksista alkaen. Enpä ihmettelisi jos jonkun jäsenyyttä äänekkäästi kannattavan, koneensa vähän huonosti suojanneen kiintolevyltä löytyisi yllättäen sata gigaa pahimman laatuista lapsipornoa. Tai postista paketti hänelle osoitettuja huimausaineita.

Kirjaimellista paskanheittoa varmaan alkaisi tapahtumaan esim. Pietarin vedenpuhdistamoilla, ne sovitut päästörajat luultavasti unohtuisivat aika nopsaan.
 
Olisiko Suomella munaa olla päästämättä asyylin vonkaajia maahan? Veikkaan ettei ole.
Rajajoukkoja lisättäisiin mutta raja-asemilla väkeä otettaisiin sisään entiseen malliin. Toki yritettäisiin keksiä jotain pykäliä joilla yritettäisiin hidastaa saapujien määrää. Esimerkiksi kielto saapua polkupyörillä tyyliin Lappi viime talvena.
 
Pienten raja-asemien sulkeminen kokonaan ja muualle sellainen neljä metriä korkea piikkilanka-aita saattaisivat vähän hidastaa.
 
Itse en suoraan sanottuna ihan hirveästi usko kotoperäiseen venäläisvähemmistön liikehdintään, mikä ei tietty tarkoita, ettäkö tämä sektori voitaisiin jättää ihan valvomatta.

En minäkään. Vaikka laumaidiootteja löytyy täältäkin, niin jopa tuolla rajan toisella puolen on ihan riittämiin sakkia, joka ei ihan hirveästi perusta Putinin unelmista. Venäjä on maantieteellisesti melkoisen iso paikka, ja Moskova on kaukana monesta paikasta niin maantieteellisesti kuin henkisestikin. En tarkoita että nämä olisivat mitään "toisinajattelijoita", mutta eivät myöskään sakkia joka menee Putinin perässä vaikka kaivoon.

Silläkin on rajansa, miten monta sarjaa edes venäläiset jaksavat itseään ampua jalkaan.

Tämä on se oleellinen juttu. Käytännön tasolla NATO-Suomi ei kumppanina eroa Venäjän näkökulmasta mitenkään nykyiseen. Asia on kiinni vain siitä, miten suuri poliittinen sirkus on pakko tehdä "näön vuoksi". Lähtökohtaisesti Venäjän todellinen etu olisi viitata kintaalla koko asialle.
 
Kyllä mutta en tarkoittanut maastoylityksiä.

Muokkasin viestiäni, kun ajattelin enemmän. Eli pienet raja-asemat kiinni ja maastoylityksien estämiseksi piikkilangat. Niitäkin saattaisi kireässä tilanteessa tulla, jos rajat eivät muuten 'vedä' tarpeeksi.
 
Olisiko Suomella munaa olla päästämättä asyylin vonkaajia maahan? Veikkaan ettei ole.
Rajajoukkoja lisättäisiin mutta raja-asemilla väkeä otettaisiin sisään entiseen malliin. Toki yritettäisiin keksiä jotain pykäliä joilla yritettäisiin hidastaa saapujien määrää. Esimerkiksi kielto saapua polkupyörillä tyyliin Lappi viime talvena.

Sitä rajaa on se kuuluisat 1340 kilometriä ja rajavartijoita on se mitä on. Kattoo miten paljon tuolla eteläisemmillä merirajoilla on kyetty tulijoita voimakeinoin estämään, niin siitä voipi päätellä miten hyvin se onnistuu maarajalla, jos veli V. äityy ilkeäksi. Joo, voidaan kutsua palvelukseen reservejä ja rakennella aitoja... mutta tästä sitten suosittelen kattelemaan miten toi maarajan ja aitojen valvonta toimii vaikkapa USA:n ja Meksikon rajalla.

Kyllä se vaan karu fakta on semmoinen, että jos tonne rajaseudulle ilmaantuu Venäjän viranomaisten sallimuksen myötä kymmenen tuhatta tulijaa, niin niistä vähintään tuhansia tulee pääsemään myös rajan yli, tavalla eli toisella.

Tää on semmoinen syy, miksi olen vähän nihkeillyt täällä sen EU:n taakanjakoa kritisoivan porukan ajatuksille. Voi olla yllättävänkin äkkiä, että me ollaan siinä taakanjakoa tarvitsevana osapuolena.
 
Noista rajaylityksistä vielä. Jos venäläinen on juonessa mukana niin se on ihan se ja sama miten paljon ostetaan natolankaa tai palkataan uusia rajamiehiä. Kas kun homma toimii sit niin, että tuonne pitkin mettää ilmestyy rajan pintaan telttakyliä, joista ei tarvi kuin vahdata, milloin se ylityöllistetty partio lähtee alueelta pois. Sit piikkilankaleikkureiden tai tikkaiden kera ryntäys rajalle, ja sisämaahan. Totta mooses iso osa jää kiinni, mutta mitäpä niille tehdään, palautetaan lähinnä uutta yritystä varten. Venäläinen tarjoaa näille sit borssikeitot että jaksavat uudelleen yrittää, ihan hyvää hyvyyttään toki. Eivätkä vahingossakaan päästä rajavyöhykkeeltä enää pois, sieltä ei sit mennä kuin yhteen suuntaan eli Suomenmaahan.

Sit tuleekin talvi, ja telttakylät uhkaavat jäätyä. Tossa on sitten hintsun hankala paikka, että päästetäänkö tulijat lämmittelemään vai annetaanko jäätyä. Täällä varmaan moni antaisi jäätyä, mutta inhimillisestä katsantokannasta on onni, että voipi tuo maailman mielipide olla toisen suuntainen.
 
Ilmatilaloukkaukset tulisivat jälleen lisääntymään. Muillakin lentokonetyypeillä kuin rahtikoneilla jotka matkaavat Kaliningradiin. Ilmavoimat joutuisivat kenties sijoittamaan hornetteja Helsinki-Vantaalle päivystykseen. Kuoppiijoosta kun ei kerkeä pelipaikalle
 
Eli meilläkö olisi sitten niiden Krimin vihreiden sijasta maahan ujuttautumassa ruskeita miehiä? Entäpä jos vain vedottaisiin turvallisuustilanteeseen ja sanottaisiin, että tässä tilanteessa mahdotonta selvittää, kuka on oikealla asialla.
 
Eli meilläkö olisi sitten niiden Krimin vihreiden sijasta maahan ujuttautumassa ruskeita miehiä? Entäpä jos vain vedottaisiin turvallisuustilanteeseen ja sanottaisiin, että tässä tilanteessa mahdotonta selvittää, kuka on oikealla asialla.
Mutta kun kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja muut blaa blaa blaa.
 
Tää on semmoinen syy, miksi olen vähän nihkeillyt täällä sen EU:n taakanjakoa kritisoivan porukan ajatuksille. Voi olla yllättävänkin äkkiä, että me ollaan siinä taakanjakoa tarvitsevana osapuolena.

Sinänsä vaan taakanjakoihin liittyvä asia ei mitenkään riipu EU-tasolla täkäläisten viiden pilkku jotain miljoonan ihmisen mielipiteistä.

Voin sanoa 110% varmuudella, että vaikka jokainen suomalainen sitä kannattaisi, niin muut EU-maat eivät tule sitä taakanjakoa tekemään tässä "10000 rajanylittäjää per päivä" -tyyppisessä skenaariossa. Joka ikinen tulee jäämään tänne, jos ei itse halua lähteä.

Mallia voi katsoa aiemmista taakanjaoista. Suomi otti vähän porukkaa ja sitten totesi, että kukaan muu ei ota ketään, vaikka on sanonut jotain muuta.

Taakanjako ei meitä tule "pelastamaan" tältä painostuskeinolta, joka itse asiassa muuttuu tuota tahtia de facto tuhoamiskeinoksi.
 
Sit tuleekin talvi, ja telttakylät uhkaavat jäätyä. Tossa on sitten hintsun hankala paikka, että päästetäänkö tulijat lämmittelemään vai annetaanko jäätyä. Täällä varmaan moni antaisi jäätyä, mutta inhimillisestä katsantokannasta on onni, että voipi tuo maailman mielipide olla toisen suuntainen.

Tätäkin on tullut mietittyä.

Ongelmana "maailman mielipiteessä" on se, että maailma on sitä mieltä, mutta tuskin auttaa mitenkään sen toteuttamisessa.

Toinen ongelma on se, että kun huomataan että jokin keino toimii, niin sitä käytetään lisää. Ja lisää. Ja lisää. Ja lisää.
 
Sauli Niinistö on tolkun mies. Luotan hänen kuin kivimuuriin. Hänen kaudellaan tuskin näitä skenaarioita tarvitsee murehtia. Herran haltuun jos Stubb presidenttinä jonain päivänä on samojen kysymysten äärellä. Onneksi hänen tähtensä on jo himmenemässä.
 
@baikal listasikin jo aika setin. Luulen että Venäjän reaktio olisi yllättävän voimakas, eikä edes sotilaallisen voiman rajoitettua käyttöä voi sulkea pois. Asiaan on ladattu niin paljon arvovaltaa, eikä Putin mielellään jää näissä jutuissa tappiolle.

Venäjällä toimivien suomalaisyritysten omaisuus takavarikoidaan ja energian tuonti ja Finnairin ylilennot lopetetaan.

Ilmatilaloukkauksia tulee paljon ja rajan takana harjoittelee jatkuvasti jokin hyökkäyskykyinen pumppu. Ilmassa, merellä tai rajavyöhykkeellä saatetaan ampuakin.

Pakolaisten tulo on lähes selviö, koska se painostaa myös Ruotsia ja muuta Eurooppaa ja meidän kykymme kestää pakolaisvirtaa on osoittautunut heikoksi. Samalla saadaan raja vuotamaan jolloin Suomeen on mahdollista ujuttaa kukaties mitä porukoita tsetseenipalkkasotureista Yön susiin. Myös ihan todellisia vapaaehtoisia Venäjällä varmasti riittää. Massiivinen pakolaismäärä ylikuormittaa viranomaiskoneiston jonka jälkeen järjestäytyneellä rikollisuudella ja sabotööreillä on tilaa toimia.

Informaatio-operaatioilla saadaan Suomen valtiojohto esitettyä epäluotettavana joukkiona joka NATO-kiihkoissaan toimii maan omien kansalaisten ja maassa asuvien venäläisten etua vastaan. Konkreettisena osoituksena tästä Suomeen syntyy levottomuuksia ja erilaisia ongelmia.

Ylipäätään homman juju on saada maa sekasortoiseen tilaan, jonka jälkeen Venäjä voi epävirallisten kanavien kautta kontrolloida täällä tapahtumia ja samalla meidän oma päätöksentekokyky lakkaa. Venäjän ei siis tarvitse miehittää Suomea vaan estää vihamieliseksi katsomansa toiminta. Näinhän se Ukrainassakin toimii.
 
Näitä lukiessa tulee vain yhteen johtopäätökseen. Jos johonkin Suomen kannattaisi liittyä, niin uudeksi osavaltioksi osana Yhdysvaltoja.
 
Back
Top