En osaa sanoa onko tämä hyvä vai huono juttu.
Mietityttää vuotaako Rafalen teknologia tätä kautta vaan venäläisten käsiin.
Tämä voi olla yksi syistä, miksi huolto haluttiin ulkoistaa. Kaitpa Ranska kokee voivansa hallita tietovuotoriskit, Serbiaan meni kaupaksi mm.
Mistral 3 -IT-järjestelmä jo 2019. Luovutus viivästyi parilla vuodella, onkohan sovittu kulisseissa käytännöistä että mitä ei sitten saa ulkopuolisille jakaa? Rafalet toimitetaan uusina tehtaalta, mutta onkohan luvattu kuranteinta versiota (F4 tai edes F3R)? Voisin kuvitella, että mm. Meteor-tuki voi olla jätetty pois, tai on sellainen 'fitted for but not with', ehkä myös SCALP (kummankaan toimitus ei ole vain Ranskan omissa käsissä).
On toki ihan uskottavaa, että serbeillä se tekninen ydinosaaminenkin vaativan modernin hävittäjäkaluston ylläpitoon on kokenut viimeiset kolme vuosikymmentä melkoista korroosiota (tosin diiliin kuuluu ilmeisesti mm.
varamoottorit) . Ehkä näissä oloissa lännelle sopi huoltosopimus turvallisuussyistä (pysyy ne tärkeimmät järjestelmät ehkä patonkien käsissä), Ranskalle raha aina kelpaa ja serbien olisi varmaan ollut vaikea saada muunlaista diiliä, omat paukut voivat olla vähän heikoilla itsenäiseen huoltoon eikä lännestä olisi varmaan ollut muuta nyt saatavilla, Greippi E ehkä samanlaisella huoltosopparilla? Greippi C:t lienevät jo liian hapansilakkaa tässä vaiheessa. Kiinasta toki, mutta ulkopoliittisesti vaikeaa kun maa kuitenkin
kiehnää EU:n kainaloon ellei halua jäädä Kuubaksi Euroopan sisämaahan. F-16 olisi varmaan ollut molemmille maille jotenkin kiusallinen valinta eivätkä jenkit varmaan olisi tarjonneet mitään kuuminta hottia. Typhoon olisi ollut varmaan Rafaleakin vaikeampi ja kalliimpi, joten mitä jää jäljelle, FA-50? Superhönöä ei varmaankaan edes harkittu.
Itelle tuli mieleen, että mahtoiko serbeillä myös vähän kolottaa Kroatian taannoiset Rafale-kaupat, ja halusivat vastata samalla mitalla?
Peli on muutenkin vähän kuin Civilizationia, aseiden ohella
ostetaan myös kavereita. Serbia mm. antaa Rio Tinton avata litiumkaivoksen maahan, ja norkoilee Ranskasta mahdollisesti ydinvoimalaa.