Jos Suomen valinta osuisi Rafaleen, niin mitä aseistusta arvelisitte koneisiin tulevan?
Olen melko varma, että pääasialliseksi ilmataisteluohjukseksi tulisi Meteor. Mutta entä toissijaiset? Onko Mica jo liian vanha, ja jos Micaan päädyttäisiin, niin tulisiko sekä IR- että tutkahakuinen versio? Itse veikkaisin, että jos Mica hankitaan, hankitaan vain IR-versio, siinäkin on datalinkki, jonka avulla voidaan ampua paitsi näköetäisyydellä niin myös näköetäisyyden ulkopuolella olevia maaleja.
Kuvissa Rafalet ovat kylläkin lentäneet tällaisessa kokoonpanossa, jossa on ollut kaikkia kolmea ohjusta:
Mutta entäs sitten ilmasta-maahan aseistus? Mihin siellä päädyttäisiin?
AASM olisi ranskalaisten "JDAM", mutta onko se liian kallis? Olisiko halvempaa (tai ylipäätään mahdollista) integroida JDAM Rafaleen? Toisaalta hankintamäärät voivat jäädä aika pieniksi - kuuhasteluunhan nämä lienee Suomessa pääosin tarkoitettu - joten AASM voisi hyvinkin välttää meidän tarpeisiin.
Risteilyohjuksissa
Storm Shadow on ranskalaisten
JASSM, mutta se on aika vanhaa designia, ja vasta nyt siihen kehitellään datalinkkiä, joka on JASSM:n perusominaisuus. Storm Shadow ei siis tarjoaisi hirveästi uutta verrattuna nykyiseen risteilyohjukseemme, osin se saattaisi jopa olla takapakkia. Herkullisin vaihtoehto olisi mahdollisuus integroida uudempi, yleisesti käytössä oleva risteilyohjus Rafaleen. JASSM-ER tai JSM voisivat olla kovia sanoja. Nykyisen JASSM:n integraatiota Rafaleen en pidä realistisena vaihtoehtona, koska ohjuksen tuotanto on päättymässä piakkoin, ohjuksia on Suomella kohtalaisen pieni määrä (max. 70, todennäköisesti vähemmän, koska koeammunnat) ja ohjukset ovat yli kymmenvuotiaita viimeisen Hornetin eläköityessä 2030.
Meritorjuntaohjuksesta en tiedä, tullaanko sellaista välttämättä hankkimaan. Hyvähän se olisi, ja monitoimihävittäjäähän tässä ollaan hankkimassa virallisenkin kertomuksen mukaan, mutta uskoakseni hommassa on silti painopisteensä ja rajallisten rahallisten resurssien kanssa kaikkea ei voi saada... Ilmeisesti Rafalaan ei edes ole integroitu Exocetin uusinta versiota (Block 3), vaan käytössä on vanhempi Block II - ainakin Qatarin koneisiin myytiin sellaisia, vaikka muuten aseistus oli kyllä uutta ja hyvää (mm. Meteor).
Mielenkiintoinen lisä Rafalelle voisi olla kiitoratojen rikkomiseen tarkoitettu
Apache. Vaikka tarkoituksena ei olisikaan rynnäköidä tukikohtia vastaan, voitaisiin hetkellisen ilmaherruuden saavuttamista edesauttaa lamauttamalla vihollisen tukikohtia. Harmi kyllä, ainakin julkisten tietojen mukaan Apachen kantama on suhteellisen vaatimaton, vain toistasataa kilometriä.