Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Olenkin tässä jo pohtinut, pitäisikö laittaa rahoja likoon Rafalelle...Kyllä Rafalen itsekkin näkisin Suomen aikataulun sekä tarpeen huomioiden ehkä turvallisimpana valintana monessakin mielessä.
Lähiohjus varmaan kallis mutta on hyväkin.Muistakaa ainakin ennen betsejä, että aseistuksen saatavuus ja hinta on jonkinlainen haaste ranskattarelle.
Eikös kertoimet ollutkin Rafalelle suurimmat? Pitäisiköhän ihan piruttaan?Olenkin tässä jo pohtinut, pitäisikö laittaa rahoja likoon Rafalelle...
Rafale on ainoa kandidaatti joka ei juurikaan pysty tarjousta tehdessään hyödyntämään Hornetille hankittuja aseita.Lähiohjus varmaan kallis mutta on hyväkin.
Keskimatkan ohjus eli Meteor on sama Rafale, Eurofighter ja Gripen.
Joo, paitsi että Typhoonissa ja Gripenissä Meteorin datalinkki on kaksisuuntainen (saa tiedon, osuiko vai ei), kun Rafalessa on yksisuuntainen (voi päivittää ohjukselle maalitietoja, mutta that's it)Lähiohjus varmaan kallis mutta on hyväkin.
Keskimatkan ohjus eli Meteor on sama Rafale, Eurofighter ja Gripen.
Toistaiseksi - kaksisuuntainen on pikapuoliin tulossa.Joo, paitsi että Typhoonissa ja Gripenissä Meteorin datalinkki on kaksisuuntainen (saa tiedon, osuiko vai ei), kun Rafalessa on yksisuuntainen (voi päivittää ohjukselle maalitietoja, mutta that's it)
Rafale on ainoa kandidaatti joka ei juurikaan pysty tarjousta tehdessään hyödyntämään Hornetille hankittuja aseita.
Ehjä Gyllis1 tarkoittikin enemmän ilmasta-maahan aseistustaToisaalta AMRAAM:t ja AIM-9X:t menevät tarvittaessa jatkokäyttöön NASAMS:n, JASSM:t mennevät luiskaan joka tapauksessa, muuta pommia sun muuta on merkittävästi vähäisempi määrä.
Ehjä Gyllis1 tarkoittikin enemmän ilmasta-maahan aseistusta
Suurin ongelma koskee JASSM-ohjuksia joita tuskin voidaan naittaa Rafaleen ilman melkoisia testejä ja kustannuksia. Se on kuitenkin yksi pv:n kynnysasejärjestelmiä ja pitäisi jatkaa 2030-luvulle palvelustaan. Tämä siksi koska ohjuksia päivitetään pian miljoonilla uudella GPS/SAASM teknolgialla. Työ valmistuu 2024. Todennäköisesti halutaan lisää JASSM-ohjuksia AGM-158B versioina. Toinen kysymys tähän liittyen on että kannattaisiko JASSM-ohjuksiin laittaa rahaa lisää jos on mahdollisuus että uusi HX ei voisi kantaa sitä? Haiskahtaa siis taas dollareille minusta tämä HX.Ehjä Gyllis1 tarkoittikin enemmän ilmasta-maahan aseistusta
Kuten sanoin 2030 luvulle.. Millois viimeinen hornetti mahtaa poistua? 2030 luvulla. Ei aseet ole este minkään koneen kohdalla. Siksi olemassa olevilla aseilla ei ole vaikutusta kilpailussa. Tuo ER vaatii myös kokonaan uuden integroinnin alustalle. Jos tuo olisi merkitsevä juttu kilpailussa mitään kilpailua ei käytönnössä olisi.Suurin ongelma koskee JASSM-ohjuksia joita tuskin voidaan naittaa Rafaleen ilman melkoisia testejä ja kustannuksia. Se on kuitenkin yksi pv:n kynnysasejärjestelmiä ja pitäisi jatkaa 2030-luvulle palvelustaan. Tämä siksi koska ohjuksia päivitetään pian miljoonilla uudella GPS/SAASM teknolgialla. Työ valmistuu 2024. Todennäköisesti halutaan lisää JASSM-ohjuksia AGM-158B versioina. Toinen kysymys tähän liittyen on että kannattaisiko JASSM-ohjuksiin laittaa rahaa lisää jos on mahdollisuus että uusi HX ei voisi kantaa sitä? Haiskahtaa siis taas dollareille minusta tämä HX.
Rafaleen voitaisiin kyllä integroida JDAM-pommit ainakin päivitettyinä Rafaelin Spice-paketeilla (1000 ja 2000 lbs versioihin). Ehkä JDAM sopisi sellaisenaankin? Ilmeisesti Spice käy perus GP pommirunkoihin ja sellainen integraatio on jo suunniteltu sekä kaiketi testattu Inkkareiden paketissa.
Kaikesta puolueettomuudesta ja läpinäkyvyydestä huolimatta on vaikea nähdä että USA:n ohitse kävelisi mikään muu hävittäjävalmistaja.
Ohjusjärjestelmien elinkaari on 20-30 vuotta ja jos JASSM FOC on saatu 2018 niin laske siitä. Ei kalliita ohjuksia poisteta käytännössä heti hankinnan jälkeen. Kyllä tämä on suunniteltu siirtymä ja laskelmat on tehty varmasti US-koneita ajatellen. HX käynnistettiin MLU2 vaiheessa, eikä meillä ole varaa haaskata 200 miljoonaa taivaan tuuliin.Kuten sanoin 2030 luvulle.. Millois viimeinen hornetti mahtaa poistua? 2030 luvulla. Ei aseet ole este minkään koneen kohdalla. Siksi olemassa olevilla aseilla ei ole vaikutusta kilpailussa.
Siitä huolimatta olemassa olevia aseita ei pisteytetä hankinnassa joten niillä ei ole vaikutusta hankintaa. Onneksi meillä ei ole vaikkapa JASSM kovinkaan paljon. Se ~70 kpl ei vaikuta suuntaan eikä toiseen ja niiden arvo ei kyllä 200 miljoonaa ole. Enneminkin noin 70 - 80 miljoonaa. Eihän nyt voida laskea ohjuksen hintaan alustan muutostöiden ja päivityksen kuluja koska se alustaan sijoitettu raha häviää joka tapauksessa kun se poistetaan käytöstä.Ohjusjärjestelmien elinkaari on 20-30 vuotta ja jos JASSM FOC on saatu 2018 niin laske siitä. Ei kalliita ohjuksia poisteta käytännössä heti hankinnan jälkeen. Kyllä tämä on suunniteltu siirtymä ja laskelmat on tehty varmasti US-koneita ajatellen. HX käynnistettiin MLU2 vaiheessa, eikä meillä ole varaa haaskata 200 miljoonaa taivaan tuuliin.
Ensimmäiset Hornetit alkavat poistua 2025 ja viimeinen suunnitelmien mukaan 2030. Käytännössä HN poistuu tällä vuosikymmenellä. Se tarkoittaa että LR strike on oltava jatkuvasti käytössä ja viimeistään 2030, jopa ennen sitä.
Suurin ongelma koskee JASSM-ohjuksia joita tuskin voidaan naittaa Rafaleen ilman melkoisia testejä ja kustannuksia. Se on kuitenkin yksi pv:n kynnysasejärjestelmiä ja pitäisi jatkaa 2030-luvulle palvelustaan. Tämä siksi koska ohjuksia päivitetään pian miljoonilla uudella GPS/SAASM teknolgialla. Työ valmistuu 2024. Todennäköisesti halutaan lisää JASSM-ohjuksia AGM-158B versioina. Toinen kysymys tähän liittyen on että kannattaisiko JASSM-ohjuksiin laittaa rahaa lisää jos on mahdollisuus että uusi HX ei voisi kantaa sitä? Haiskahtaa siis taas dollareille minusta tämä HX.
Rafaleen voitaisiin kyllä integroida JDAM-pommit ainakin päivitettyinä Rafaelin Spice-paketeilla (1000 ja 2000 lbs versioihin). Ehkä JDAM sopisi sellaisenaankin? Ilmeisesti Spice käy perus GP pommirunkoihin ja sellainen integraatio on jo suunniteltu sekä kaiketi testattu Inkkareiden paketissa.
Kaikesta puolueettomuudesta ja läpinäkyvyydestä huolimatta on vaikea nähdä että USA:n ohitse kävelisi mikään muu hävittäjävalmistaja.
Suoraa yhteyttä ei ole, mutta uusien ohjusten integroiminen on kallista. Superiin työ onnistuu helpoimmin ja varmasti F-35:n myös IOC-vaiheessa. On selvää että mitään asejärjestelmäehtoja ei haluta edellyttää jos sitä aitoa kilpailua haetaan ja pidetään tasapuolisuus. Sopimussisällöt eri valmistajien kanssa on sitten hys-hys ja niistä ei tiedä kuin nuo 2 osapuolta.Siitä huolimatta olemassa olevia aseita ei pisteytetä hankinnassa joten niillä ei ole vaikutusta hankintaa. Onneksi meillä ei ole vaikkapa JASSM kovinkaan paljon. Se ~70 kpl ei vaikuta suuntaan eikä toiseen ja niiden arvo ei kyllä 200 miljoonaa ole. Enneminkin noin 70 - 80 miljoonaa. Eihän nyt voida laskea ohjuksen hintaan alustan muutostöiden ja päivityksen kuluja koska se alustaan sijoitettu raha häviää joka tapauksessa kun se poistetaan käytöstä.
Amraamit voidaan kierrättää Nasams järjestelmille ja JASSM:t myydä jenkeillä tai räjäyttää pokassa jos eivät mene kaupaksi. Epäilisin kyllä, että jenkit nuo takaisin ostaisivat kun käyttöä varmasti on. Kaikkea muuta pudotettavaa on sen verran vähän ettei sillä ole merkitystä. Eli aseiden puolesta kone valinta voi osua mihin tarjokkaaseen vaan. Edelleenkin näkisin itse Rafalen tässäkin suhteessa ihan tasaveroisena kilpailijana.
Koko sopimusta ei voida arvioida koska osa tuosta rahasta itse asiassa suurin osa on kiinni joka tapauksessa horneteissa jotka poistuva. On siis merkityksetöntä laskea niitä ohjusten hintaan ja yrittää jyvittää tuleville alustoille.Suoraa yhteyttä ei ole, mutta uusien ohjusten integroiminen on kallista. Superiin työ onnistuu helpoimmin ja varmasti F-35:n myös IOC-vaiheessa. On selvää että mitään asejärjestelmäehtoja ei haluta edellyttää jos sitä aitoa kilpailua haetaan ja pidetään tasapuolisuus. Sopimussisällöt eri valmistajien kanssa on sitten hys-hys ja niistä ei tiedä kuin nuo 2 osapuolta.
JASSM-hankinnan todellinen hinta oli 145 miljoonaa euroa+ integraatiosopimus joka tehtiin erikseen.https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/ilmasta-maahan-kyvyn-hinta-kaksinkertaistui-hornetien-muuttaminen-pommikoneiksi-maksaa-400-miljoonaa/. Ja kyllä koko sopimus pitää arvioida kuluineen vs. uudet tarjoukset koska se on riihikuivaa rahaa joka on meiltä pois.
JASSM-ohjusten jatkokäyttö selvitetään hankkeessa ja kyllä jatkokäyttöön pyritään selvästi, vaikka sitä ei välttämättä kyetä toteuttamaan. https://www.kaleva.fi/havittajahankkeessa-selvitetaan-amerikkalaisen-loc/2606960