Eduskuntavaalit 2019

Joten väsyttävää, että kansamme lainsäädännöstä päättämään valitaan ikäihmisiä joiden ainoa meriitti on näyttelijäntausta ja tunnetuus. Samaa sarjaa kompetenssin osalta kuin keskenkasvuiset missit tai tummaihoiset ja seksuaalisesti poikkeavat.

Täytyy muistaa, että ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Tässä tapauksessa siis Suomen kansa on se tyhmä osapuoli, joka näitä missejä yms. äänestää vuosi toisen jälkeen. Ehdolleasettujia ymmärrän hyvin, koska onhan rivikansanedustajan työ kuitenkin helppoa, hyvin palkattua ja hyvillä työsuhde-eduilla. Ministerin hommat varmasti sitten ovatkin huomattavasti vaativampia
 
Joten väsyttävää, että kansamme lainsäädännöstä päättämään valitaan ikäihmisiä joiden ainoa meriitti on näyttelijäntausta ja tunnetuus. Samaa sarjaa kompetenssin osalta kuin keskenkasvuiset missit tai tummaihoiset ja seksuaalisesti poikkeavat.

Ei kai sillä taustalla ole väliä, vaan sillä mitä asioita edustajakandidaatti sanoo ajavansa ja sillä näkevätkö äänestäjät, että ehdokas voi tehdä sen uskottavasti.

Ainoa "oikea" tausta kansanedustajaksi ei edelleenkään ole valtsikka ja pätkä työelämää päälle.

edit: Käsittääkseni kansanedustajien pitäisi edustaa kansaa kattavasti, ml. ikäluokat, ammatit, sukupuolet, koulutustasot, ja niin edelleen.
 
Näkökulma: Huumaavat aplodit saanut Nato-kanta ja taskuliinat häivytettiin pois kokoomuksen vaali-ilmeestä - taustalla kummittelee pelko Sauli Niinistön reaktiosta

Tänään klo 15:55

Niinistön suuri kansansuosio ja ärhäkkä luonne ovat johtaneet siihen, että puoluejohtajat varovat tekemästä asioita, jotka edes joku voisi tulkita tasavallan presidentin tahdon vastaisiksi. Vaaliesitteen kirjaus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on kaukana kokoomuksen puoluekokouspäätöksestä.
nakokulma_lauri_nurmi_df.png

86884b3290d5cf91915456102247b54ccd1205bb329baa2e66745da9a54fca99.jpg

86884b3290d5cf91915456102247b54ccd1205bb329baa2e66745da9a54fca99.jpg

Kokoomus tavoittelee vaaleissa voittoa Petteri Orpon johdolla. LAURI NURMI

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pyrkii pääministeriksi.
Suomen pääministeri on perustuslain nojalla merkittävä ulkopoliittinen vallankäyttäjä.
Jos Orpo nousee pääministeriksi, hän johtaa todennäköisesti enemmistöhallitusta. Suomen liittymisestä kansainvälisiin järjestöihin päättää eduskunta.
Ainakin teoriassa enemmistöhallitusta johtava pääministeri on merkittävin vallankäyttäjä Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä ajatellen.
Orpo valittiin viime vuoden kesäkuussa jatkokaudelle kokoomuksen puheenjohtajana.Orpo sai puoluekokoukselta kovimmat spontaanit aplodit, kun hän linjasi, että Suomen pitää lähivuosina liittyä läntiseen puolustusliittoon.
–Suomen tulisi lähivuosina liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi, Orpo kiteytti ja jatkoi:
–Haluamme ja uskallamme sanoa suoraan, mitä mieltä olemme.
Tasavallan presidentin roolia Nato-ratkaisussa Orpo ei halunnut arvioida, mutta hän lupasi tehdä kokoomuksen puheenjohtajana töitä sen eteen, että jäsenyys olisi mahdollinen.
Aplodien perusteella Nato-jäsenyys on kokoomuslaisille politiikan tärkein asiakysymys, ainakin ulko-ja turvallisuuspolitiikassa.

Nato-jäsenyyttä ei mainita vaaliesitteessä
Kokoomus julkisti eduskuntavaalien ohjelmansa torstaina.
Puolueen tärkeimmät vaalitavoitteet on koottu 15-sivuiseksi esitteeksi.
Nato-jäsenyyttä tai edes sen mahdollisuutta ei mainita kokoomuksen kiiltäväkantisessa vaaliesitteessä.
Kirjaus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on kaukana kokoomuksen puoluekokouspäätöksestä.
– Laajennetaan ja syvennetään turvallisuus- ja puolustusyhteistyön eri muotoihin osallistumista EU:n ja Naton kanssa sekä kahden- ja monenkeskisesti, kokoomus linjaa.
Vaaliohjelman Nato-linjaus on puolueen jäsenistön tahdon vastainen.
Ristiriita on hämmentävä.
Todennäköisin syy kokoomuksen puoluejohdon ratkaisuun on tasavallan presidentti Sauli Niinistön pelko.


Niinistö vaikutti viime kesäkuussa ärtyneeltä, kun häneltä kysyttiin Naantalissa tuoreeltaan kokoomuksen puoluekokouksen voimakkaasta Nato-myönteisyydestä.
Orpon edeltäjä, entinen pääministeri Alexander Stubbarvioi puoluekokouksessa, että mielipidemittauksia ei kannata pitää Nato-kysymyksessä totuutena.
– Olen vahvasti sitä mieltä, että jos tasavallan presidentti ilmoittaisi vaikkapa huomenna, että hän on päätynyt siihen johtopäätökseen, että Nato-jäsenyys on Suomen turvallisuuden kannalta hyvä asia, niin silloin myös mielipiteet tässä maassa muuttuisivat, Stubb sanoi.
Niinistö kommentoi happamasti
Presidentti Niinistö antoi asiasta lausunnon muutamaa tuntia myöhemmin.
- Jos joku ajaa jotain asiaa, heidän pitäisi olla niin vahvoja, että he saavat sanomansa läpi ilman, että ensin minun pitää muuttaa oma mielipiteeni. Ja sen jälkeen vaaditaan, että minä muutan vielä muittenkin mielipiteet. Eikö siinä ole jotain hassunkurista? Niinistö sanoi.
Niinistön logiikkaa soveltaen kokoomus näyttää Nato-kysymyksessä presidentin puudelilta.
Saadakseen Suomen jonain päivänä Naton jäseneksi, puolueen pitäisi osoittaa kysymyksessä vahvuutta ja kampanjoida näkyvästi tavoitteensa puolesta.
Jos kokoomuksen vaaliohjelmassa lukisi, että puolue kannattaa Suomen liittymistä Natoon lähivuosina - kuten siinä pitäisi kaiken järjen mukaan lukea -sosialidemokraatit ja keskustalaiset toki sanoisivat, että kokoomus ei ole ulkopolitiikassa presidentin linjoilla.
Mutta mitä sitten?
Vahvan puolueen pääministeriehdokkaan ei demokratiassa tarvitse olla kaikesta samoilla linjoilla tasavallan presidentin kanssa.
Ulkopoliittinen keskustelu näivettyy
Niinistön suuri kansansuosio ja ärhäkkä luonne ovat johtaneet siihen, että puoluejohtajat varovat tekemästä asioita, jotka edes joku voisi tulkita tasavallan presidentin tahdon vastaisiksi.
Ulkopoliittisen keskustelun moniarvoisuudessa poliitikot ovat ottaneet harppauksia taaksepäin.
Kun presidentti Urho Kekkonenaikanaan oli saavuttanut ulkopolitiikan johtajana vahvan auktoriteettiaseman, kansanedustajille syntyi kiusaus hutkia toisiaan kekkoshalolla.Niinistöllä vyöryttäminen päivänpoliittisissa mattopaineissa on omiaan nostamaan presidentti-instituutiota parlamentaarisen järjestelmän yläpuolelle.
Siinä missä kokoomuslaiset pääministerit Jyrki Katainen ja Stubb sekä heidän esikuntansa saattoivat haastaa Niinistöä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on luovuttanut kaukalon herruuden presidentille ilman ensimmäistäkään poikittaista mailaa.
Missä taskuliinat?
Tyylikkäitä pukuja käyttävillä kokoomuslaisilla miehillä on tapana käyttää taskuliinoja, joista presidentti Niinistö ei tunnetusti ole innostunut.
Vaaliohjelman julkistuksessa yhdelläkään kokoomusmiehellä ei ollut taskuliinaa.
Petteri Orpo, ministeri Antti Häkkänen, ministeri Kai Mykkänen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen, puoluesihteeri Janne Pesonen ja ministereiden erityisavustajat olivat jättäneet taskuliinansa kotiin tai sujauttaneet ne povitaskuihinsa.
Politiikan pukeutumiskonsultti sanoisi, että näin runsas taskuliinattomuus ei voi olla sattumaa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/06aa3c2c-2e24-4c92-84da-41f6b76e3eff
 
Joten väsyttävää, että kansamme lainsäädännöstä päättämään valitaan ikäihmisiä joiden ainoa meriitti on näyttelijäntausta ja tunnetuus. Samaa sarjaa kompetenssin osalta kuin keskenkasvuiset missit tai tummaihoiset ja seksuaalisesti poikkeavat.
Kai PPP nyt kuitenkin on selvästi ainakin ns. keskivertosuomalaista pätevämpi? Ensinnäkin ammattinäyttelijät ovat jossain määrin jo valikoitunutta porukkaa; teatterikorkeakouluihin yms. ei kävellä sisään ihan tuosta vain. Toisekseen lähestulkoon alasta riippumatta voisi sanoa, että kärkimenestyjien joukkoon kuuluminen vaatii jotain yleisluontoisemminkin positiivisia ominaisuuksia: yritteliäisyyttä, kurinalaisuutta, vuorovaikutustaitoja tms. Kolmanneksi PPP:lle lienee kertynyt kohtalaisen laaja elämänkokemus.

En toki väitä tietäväni PPP:stä sen tarkemmin mitään. Mutta ihan lonkalta tuntuisi siltä, että mieluummin PPP kuin joku nykyisin varsin tyypillinen jo pienestä pitäen poliitikoksi tähdännyt nuori ehdokas, jonka elämänkokemus on vielä kovin suppea ja todennäköisesti omaan pieneen poliittiseen kuplaan rajoittunut ja jolla ei ole (eikä tule olemaankaan, jos edustajanpaikka aukeaa) kokemusta oikeasta ts. politiikan ulkopuolisesta työelämästä.


edit: Käsittääkseni kansanedustajien pitäisi edustaa kansaa kattavasti, ml. ikäluokat, ammatit, sukupuolet, koulutustasot, ja niin edelleen.
Itse vierastan tällaista ajatusta. Siis toki kansanedustajien olisi hyvä olla siinä mielessä edustava otos kansasta, ettei pääse muodostumaan sokeita pisteitä, joissa joitain kansanosia jätettäisiin kokonaan paitsioon päätöksenteossa. Mutta ei tästä seuraa, että päättäjiksi kannattaisi haalia ihan vain periaatteen vuoksi myös vähemmän asioista tietäviä, vähemmän päteviä jne. Yleensä kaikki kansanosat tupannevat valitsemaan keskuudestaa edustajiksi mahdollisimman pätevältä/fiksulta/aikaansaavalta/rehelliseltä jne. vaikuttavia henkilöitä, josta seuraa, että edustajiksi tullee ainakin periaatteessa valittua tavanomaista koulutetumpaa, fiksumpaa tai muuten vain menestyneempää väkeä.

Samalla voisi sanoa, että karsastan paljon esimerkiksi sitä joidenkin levittämää ajatusta, että nuorten pitäisi pyrkiä äänestämään eduskuntaan nuoria ehdokkaita "edustamaan itseään". Kuuluminen johonkin tämänkaltaiseen viiteryhmään ei todellakaan tarkoita, että olisi asiantuntevin päättämään kyseisen viiteryhmän asioista. Mielestäni elämänkokemus, ja mieluusti monipuolinen sellainen, on erittäin tärkeä elementti poliittisessa päätöksenteossa. Toisaalta vanhemmilla ikäpolvilla on pitkälti omia lapsia, ja he ovat muutenkin riippuvaisia nuorempienkin sukupolvien hyvinvoinnista mikäli meinaavat viettää vanhuudenpäivänsä Suomessa, joten en usko sellaiseen vastakkainasetteluun, etteivätkö vanhemmat sukupolvet haluaisi tehdä nuorten kannalta hyviä päätöksiä.
 
Jaahas, tänään (tai lähipäivinä, en tiedä) tuli postissa vaaleja edeltävä lämmittelykappale Kansallisesta tarkkailijasta tai ehkäpä paremminkin Hyökkääjästä kannen perusteella.
Ihan hyvin olivat päätoimittaja ja Mestari kirjoitelleet.

*

'Lähdenkö pois?' ja 'ei tunnu missään' noin esimerkiksi, omissa asiayhteyksissään, olivat ihan hyviä ulostuloja nykyiseltä puolustusministeriltä.

Sen sijaan olen aika pettynyt, että Niinistö ei tiedä mitä isänmaallisuus tarkoittaa (uskollisuutta valtiota kohtaan):

 
Viimeksi muokattu:
Toisaalta vanhemmilla ikäpolvilla on pitkälti omia lapsia, ja he ovat muutenkin riippuvaisia nuorempienkin sukupolvien hyvinvoinnista mikäli meinaavat viettää vanhuudenpäivänsä Suomessa, joten en usko sellaiseen vastakkainasetteluun, etteivätkö vanhemmat sukupolvet haluaisi tehdä nuorten kannalta hyviä päätöksiä.

Kato kun se raha tulee aina seinästä, kun kyse on valtiosta. Ei se silloin tunnu siltä, että se olisi joltain muulta pois jos eläkkeisiin pistetään 33% korotus.

Siksi lähtisin siitä, että nuoret hieman katsoisivat ketä äänestävät.
 
Nato-jäsenyyttä ei mainita vaaliesitteessä

Todennäköisin syy kokoomuksen puoluejohdon ratkaisuun on tasavallan presidentti Sauli Niinistön pelko.


https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/06aa3c2c-2e24-4c92-84da-41f6b76e3eff

Onko todella näin? Olisiko uskottavampaa ajatella että kokoomus pelkää äänestäjiä. Julkisestikin hakevat pääministeri paikkaa,niin silloin jokainen ääni on tarpeen. Kuinka moni kokoomuksen nato myönteinen äänestäjä jättää äänestämättä kokoomusta kun aihe ei ole vaaliohjelmassa esillä?
Itse epäilisin naton esillä pitämisen vievän ääniä pois kokoomukselta. Vain 34% kokoomuksen kannattajista ilmoittaa kannattavan natoa.



daffb544b1bc5e6e0aed91de4373066a0d12b09ff8250e092998eb10f51bc653.jpg
 
Eikö tuo kuva näy?

Vuosi sitte keväällä.
Kyllä 34% EI30% EOS36%
Iltalehti ja uusi Suomi/tietoykkönen
Kyselty 14-26.2 2018

Tuolta kuva otettu
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201803042200787008


Tässä uudempi

Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta
Haastattelut tehtiin 21.9.–7.10.2018
http://data.yle.fi/dokumentit/Uutiset/MTS raportti 2018.pdf

Siellä lukemat kokoomuksen osalta.
Kyllä 37% EI43% EOS20%
 
Rkp:n kannattajissa oli eniten eli 72 prosenttia niitä, jotka kannattavat Nato-jäsenyyden hakemista, jos Niinistö sitä suosittelee. Seuraavaksi myönteisimpiä Nato-jäsenyydelle Niinistön sitä kannattaessa olivat hallituspuolue sinisten ja kokoomuksen kannattajat. Sinisistä Nato-jäsenyyttä kannatti 64 prosenttia ja kokoomuslaisista 62 prosenttia.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotim...ita-suomen-turvallisuudelle-jarkevana/801846/
 
Rkp:n kannattajissa oli eniten eli 72 prosenttia niitä, jotka kannattavat Nato-jäsenyyden hakemista, jos Niinistö sitä suosittelee. Seuraavaksi myönteisimpiä Nato-jäsenyydelle Niinistön sitä kannattaessa olivat hallituspuolue sinisten ja kokoomuksen kannattajat. Sinisistä Nato-jäsenyyttä kannatti 64 prosenttia ja kokoomuslaisista 62 prosenttia.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotim...ita-suomen-turvallisuudelle-jarkevana/801846/
Tämä tukee juuri sitä ajatusta että kokoomus pelkää äänestäjiä. Pelätään että osa mahdollisista äänestäjistä karsataisi kokoomusta koska presidenttikin on eri mieltä kokoomuksen kanssa. Kokoomus ei siis pelkää niinistöä vaan äänten menettämistä. Peesataan saulia= mahdollisia ääniä
 
Tämä on vähän turhanpäiväistä kyselyä. Jos presidenttimme Niinistö on kerran sanonut, että liittymisen harkitseminen ei ole nyt ajankohtaista niin moni sitten myös äänestää/vastaa se fakta mielessään.
 
Viimeksi muokattu:
Joten väsyttävää, että kansamme lainsäädännöstä päättämään valitaan ikäihmisiä joiden ainoa meriitti on näyttelijäntausta ja tunnetuus. Samaa sarjaa kompetenssin osalta kuin keskenkasvuiset missit tai tummaihoiset ja seksuaalisesti poikkeavat.

Elä vain laita tuota viestiä naamakirjaan omalla nimelläsi ;). Suoraan kuin Hitlerin suusta kiskaistu ;). Politiikassa harvemmin toimii asiantuntijat, mutta on hyvä muistaa että heidän takaa löytyykin sitten pataljoona verran huippuasiantuntijoita.
 
Siis Jussi Niinistön ulostulot vaikuttavat suoraan nuorten näkemykseen? Vahvaa..
Jep. Koska puolustusministerin kommentti nähdään koko puolustusjärjestelmän mielipiteinä. Toki se on vähän typerää, mutta poliitikoilla ja tavalla jolla he puhuvat on oikeasti vaikutusta siihen, mitä ihmiset ajattelevat. Yllättävää eikö joo?

Ongelma Jussi Niinistössä on ollut se, että vaikka kaiffari on tehnytkin hyvää työtä puolustusministerinä on hän monien ulostulojensa perusteella käyttänyt ääntään lähinnä vanhempien reserviläisten äänten kalasteluun ja onpa Jussi muutenkin välillä tullut aivan liian agressiivisesti ja omien poliittisten mielipiteidensä kautta esiin asioissa, joissa agressiivisuudella ja puolustusministerin konservatiivisella ideologialla ei voida tehdä kuin haittaa. Case kukkakaalipirtelö on juuri tällainen juttu.

Nuorten mielestä kasvisruoka on ihan OK ja kasvisruokapäivät on ihan OK, vaikka nuoret sattuisivatkin syömään myös lihaa. Ne nähdään oikeastaan jopa luonnollisena kehityksenä maassa, jossa nuoret ovat aika helvetin ahdistuneita tulevaisuudesta ja suurimpana turvallisuusuhkana nähdään nuorten keskuudessa ilmastonmuutos. Lisäksi armeijassa on jo de facto kasvisruokia kun mietitään paljonko pinaattilettuja siellä vedetään napaan ja tänä modernina aikana kasvisruoasta voidaan ihan oikeasti tehdä sellaista joka on tarpeeksi ravitsevaa koko päivän ryynäämiseen. Tästä näkökulmasta Niinistön "yksikään armeija ei marssi kukkakaalipirtelön voimalla" on aika idioottimainen lause ja henkii nuorille lähinnä sitä, että puolustusministeri ja armeija ovat konservatiivisia ja ja jämähtäneet jonnekin 80-luvulle. Asiaa ei auta se, että Niinistö on usein se ainoa äänitorvi tällaisissa möläytyksissään ja puolustusvoimat pysyvät ihan hiljaa. Tämä luo mielikuvan siitä, että Niinistön, puolustusministerin, kanta on myös puolustusvoimien kanta.

Olisi kiva jos puolustusministeriksi seuraavalle neljälle vuodelle saataisiin joku nuorekas, progressiivinen ja maanpuolustusmyönteinen kaveri, joka kannattaisi silti yleistä asevelvollisuutta. Ei Jussi huonoa työtä ole tehnyt, mutta puolustusministerillä nyt on aika suuri valta siihen, miten maanpuolustus ja puolustusvoimat nähdään julkisessa keskustelussa.


'Lähdenkö pois?' ja 'ei tunnu missään' noin esimerkiksi, omissa asiayhteyksissään, olivat ihan hyviä ulostuloja nykyiseltä puolustusministeriltä.

Sen sijaan olen aika pettynyt, että Niinistö ei tiedä mitä isänmaallisuus tarkoittaa (uskollisuutta valtiota kohtaan):


Voi pojat. Nuoria ei tosiaan saada maanpuolustusmyönteisiksi sellaisilla ulostuloilla kuten "vinkunat pois!" Kukin voi miettiä omassa pienessä mielessään onko itseään koskaan motivoinut vähän epämiellyttävään hommaan se, että joku on käskenyt lopettaa vinkumisen.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top