Eduskuntavaalit 2019

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja hansai
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Katsoin nyt tuon Ketutus videon. Sehän on oikein hyvä. Loppua kohden meni hassuksi. Mutta Halla-Aho selitti hyvin ettei mitään supersankaria ole olemassa. Muutos voi syntyä vain äänestämällä. Oikein hyvä.
Itse tulkitsen videon lähinnä populismia parodisoivaksi ja videon viesti on ennen kaikkea: äänestä, älä rähinöi, vaikka ketuttasi
 
D2kcDcuWkAAGTHf.jpg:large
 
Tässä tämä.


Tähän kun lasket esim yrittäjänä että firman kautta on ensin laskuttanut omasta firmassa tehdystä duunista, sitten maksat itselle palkkaa, jolla maksat nohevalle putkarille joka asentaa vaikka jotain kotiisi. Ja sitten lasket mitä hän saa käteensä. Parempi kun ei ajattele ollenkaan, sen rinnalla persujen ketutus on kevyttä kamaa. :mad:
 
Vastuullista journalismia
Go to the profile of Tuukka Ylä-Anttila
Tuukka Ylä-Anttila
Mar 26

1*wo15SUzX-qozv1fzVMEyng.png

Median täytyy korjata virheensä suoraselkäisesti, jos yleisön luottamus halutaan säilyttää.

Jos olisin Jussi Halla-aho, en olisi uskaltanut toivoa parempaa.
Maanantaina 25. maaliskuuta, viisi päivää perussuomalaisten vaalivideon julkaisemisen jälkeen, uutisvälineet tarttuivat videon trailerin esittämiseen elokuvateattereissa.
Finnkino kieltää perussuomalaisten vaalimainoksen esittämisen teattereissaan” (HS)
Finnkino vetää perussuomalaisten väkivaltaisen vaalivideon pois” (Yle)
Finnkino keskeyttää perussuomalaisten vaalivideon esittämisen” (MTV)

Mediat tarjosivat populisteille hopeatarjottimella mahdollisuuden uhriutumiseen, joka on heidän politiikalleen niin tärkeää. V niin kuin ketutus -videon vastaanotto oli perussuomalaisille jälleen yksi todiste siitä, että heidät halutaan vaientaa.

Uutiset eivät kuitenkaan pitäneet paikkaansa.
Finnkinon alkuperäinen twiitti, jonka pohjalta sähkeet oli kiirehditty tekemään, ei ottanut kantaa oikein mihinkään. Siinä puolustettiin ympäripyöreästi ”sananvapautta” ja vastustettiin ”rasismia”, jotta pystyttäisiin väistelemään syytöksiä kaikilta puolilta. Toimituksissa twiitistä tulkittiin tuttu narratiivi — rasistinen video kielletään — joka sitten julkaistiin, ilmeisesti varmistamatta sitä mistään.

Ylen uutinen ”pois vetämisestä” julkaistiin puoli tuntia sen jälkeen, kun Uusi Suomi oli jo julkaissut jutun, jossa puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kiisti väitteen.

Uutisia muokattiin useiden oikaisupyyntöjen seurauksena vähän kerrallaan oikeampaan suuntaan, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Perussuomalaisten kannattajat julistivat Twitter-kuorossa Finnkino-boikottia (jota aiemmin päivällä olivat vaatineet rasismin vastustajat) ja kysyivät, kielletäänkö heiltä seuraavaksi action-leffatkin. Kaikki halusivat nähdä ”kohuvideon”. Sunnuntai-iltaan mennessä video oli katsottu 70 000 kertaa, maanantai-iltaan mennessä 125 000 kertaa, ja tiistaina iltapäivällä luku oli jo yli 230 000.

Video oli tähän asti vaiettu kuoliaaksi, vaikka siitä varmasti puolueissa ja toimituksissa tiedettiin. Perussuomalaiset eivät ensin jakaneet sitä itsekään, vaan mitä ilmeisimmin odottivat, että muut jakaisivat, mielellään pöyristynein saatesanoin. Ehkä vasemmalla oli opittu jotain, kun esimerkiksi vihreät tai vasemmistoliitto eivät vastustajan puolesta kampanjointiin lähteneet.

Viikonloppuna Timo Soinin kimppuun käynyt Odinin soturi katkaisi kamelin selän, ja Iltalehden Lauri Nurmi tuomitsi videon maanantaiaamuna julkaistussa kirjoituksessaan.
”Ei ole poissuljettua, etteikö sunnuntain hyökkääjä olisi ehtinyt nähdä perussuomalaisten vaalivideota”, Nurmi kirjoitti.

Ei todella ole, vaikka eipä siitä ole mitään näyttöäkään. Yhteys on mahdollinen.

Lopulta oman maalin tässä ottelussa tekikin uutisjournalismi.
Juuri moraalista pöyristymistä herättävien tarinoiden leviämistä populistit käyttävät hyväkseen, olivat tarinat totta tai eivät. Juuri siitä toimittajat ja verkkojulkisuuden tutkijat ovat vuosia olleet huolissaan, ja siitä MV-lehden kaltaiset ”valemediat” tuomitaan. Ja siksi perinteisen uutismedian täytyy vähintään pystyä itse välttämään epätosien, mutta populisteille edullisten tarinoiden levittäminen, jos se haluaa yhä puolustaa paikkaansa mediamarkkinoilla ja yhteiskunnallisena instituutiona.
Jos virheitä tapahtuu, ainakin ne pitäisi korjata suoraselkäisesti, jos yleisön luottamus halutaan säilyttää. Sitä ei lisää selvien asiavirheiden oikaisemisen väittäminen ”täsmennyksiksi” MTV:n tapaan, eikä HS:n ja Ylen tapa muuttaa otsikoita ja juttuja vähän kerrallaan merkitsemättä joka kerta tarkasti, mitä ja milloin on muutettu. Ylen juttua on muutettu laskujeni mukaan nyt seitsemän kertaa, mutta koska jokaisesta muokkauksesta ei ole merkintää, on hankala tarkistaa mitä jutussa oikein milloinkin luki.
Nopeudessa uutistoimitukset eivät voi kilpailla sosiaalisen median kanssa, mutta luotettavuudessa voivat.
Tai siis voisivat, jos ottaisivat vastuullisuuden vakavasti.






  • Follow
    Go to the profile of Tuukka Ylä-Anttila
    Tuukka Ylä-Anttila
    Tutkijatohtori, Tampereen yliopisto. Vieraileva tutkija, European University Institute.



 
että rahojen hupeneminen uvenperseeseen ei tule ullatuksena..
Kun tän harjoituksen tekee ja laskee tuplana eli mitä oman firman pitää laskuttaa että saa kotiin hommatun putkarin palkkanauhan nettosarakkeeseen rapsahtamaan satasen, niin saattaa siinä moni ihmetellä verojen määrää. Ihan paatunutkin veronmaksaja. Se on jotain ihan absurdia.
 
Back
Top