Eduskuntavaalit 2019

Tämä on kyllä hyvin yleinen ilmiö vaalitenteissä ja haastatteluissa, kun vastausaikaa on rajallisesti. Enemmän noissa maalaillaan lähes aina suuria linjoja ja jätetään pienet yksityiskohdat mainitsematta vaikka niistä oltaisiin hyvin kärryilläkin. (Yleensä ei kyllä olla)
Tarvetta olisi sellaiselle formaatille, jossa aikaa olisi varattu vaikka 2-3 tuntia, ja toimittaja rauhassa kyselisi asioita haastateltavalta (voisi toimia esim. podcastina). Toimittaja ei yrittäisi ”voittaa” keskustelua, vaan yksinkertaisesti kyselisi asioista. Tälläisen informaatioarvo olisi paljon parempi kuin kiireessä vedetyllä väittelynomaisella keskustelulla. Nämä rajallisen ajan vaalihaastattelut ovat vähän sellasia, että haastateltavien kannattaa pyrkiä puhelinmyyjämäisesti hyvällä fiiliksellä kertomaan ne asiat mitä kannattaa kertoa ja vieläpä yksinkertaistetusti. Pidemmässä ja rauhallisessa keskustelussa asioista voisi puhua laajemmin.
 
Toimittajista ja arvioivista kyllä näki ettei ollut heille mieluisaa mitä saivat 80-90% ajasta.
Ihan positiivinen esitys kaiken kaikkiaan, mutta silti moni argumentti jäi esittämättä koska Ylen toimittajat vain huusivat vuoroin päälle. Karismalla, äänenkäytöllä ja yleisön tuella nuokin tilanteet olisi voinut jyrätä.
 
Tämä on kyllä hyvin yleinen ilmiö vaalitenteissä ja haastatteluissa, kun vastausaikaa on rajallisesti. Enemmän noissa maalaillaan lähes aina suuria linjoja ja jätetään pienet yksityiskohdat mainitsematta vaikka niistä oltaisiin hyvin kärryilläkin.

Toisaalta en ole vielä itsekään kuullut PS:lta mitään selviä konkreettisia ehdotuksia siitä, miten esim. Halla-Ahon mainitsemia pieniä ja keskisuuria yrityksiä pitäisi tukea, jotta ne voisivat palkata lisää väkeä. Talouspoliittisessa ohjelmassakin luki vain epämääräisesti, että yritystuet pitää kohdistaa paremmin, mitä se sitten ikinä tarkoittaakin. Paikallinen sopiminen ja byrokratian yleinen purkaminen sekä infran kunnossapito toki liittyvät vahvasti p-k-sektorin menestyvyyteen.


Lakien säätämisessä pitää aina selvittää yrittäjien kannalta vaikutukset ja ottaa yrittäjät mukaan lakien valmisteluun.
Lainsäädäntö on laadittava yrittäjäystävälliseksi.

Arvonlisäverollisen liiketoiminnan alarajaa on nostettava ja kohdennettava. Uudistus parantaisi erityisesti palveluliiketoiminnan pienyritysten kannattavuutta ja mahdollisuuksia työllistää.

Ehdotamme, että alarajaa nostettaisiin nykyisestä 10 000 eurosta vähintään 20 000 euroon ja samalla niin kutsuttu huojennusalueen katto 30 000 eurosta 40 000 euroon.

Tätä pienemmät yritykset voivat kuitenkin vain halutessaan hakeutua arvonlisäverovelvollisiksi.

Myös maksuperusteista ALV-tilitysoikeutta on laajennettava ja pakollinen ennakkovero poistettava.

Osana laajempaa verouudistusta, työllistäville kasvuyrityksille ehdotamme Viron veromallin kaltaista verokannustinta.
Mallissamme pk-yritys, joka palkkaa uusia kokopäiväisiä työntekijöitä on vapautettu yhteisöverosta niin kauan, kun se ei jaa omistajilleen osinkoja.
Tämä kannustaisi yrityksiä kasvuun sekä siihen, että voitot suunnattaisiin toiminnan edelleen kehittämiseen ja työllistämiseen.

Myös osuuskuntatoiminta on saatava paremmin tunnetummaksi. Osuuskuntia tulee kohdella yhdenvertaisesti muiden yhtiömuotojen kanssa ja niiden mahdollisuuksia hyödynnettävä tehokkaasti tulevaisuuden toimintatavoissa kuten alustataloudessa.

Kotitalousvähennyksen korottaminen on oiva keino tukea yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Kotitalousvähennys on synnyttänyt uutta yritystoimintaa ja sitä olisi syytä saada laajennettua varsinkin sosiaali- ja terveysalalle.
 
Mestari oli lavalla.Petyin kun ulosanti oli vaatimatonta.Älykäs proffamainen mutta pääministeriksi avuton.Katsokaa Orpon ja Sipilän tentti ja verratkaa.Miten tuolla esityksellä pärjää tiukassa paikassa.Miksei käyttänyt tilaisuutta ja lyönyt pöytään omia avauksia.Rinteen kanssa samaa tasoa.En puhu sisällöstä vaan johtaja ominaisuuksista.Nuorena upseerikoulun käyneissä on johtajan otetta ja se näkyy.

Ei kai Halla-ahoa pääministerin postiin olla istuttamassakaan. Ainakin minulle riittäisi varsin hyvin, jos hän vain saisi seuraavaan hallitusohjelmaan nuo ajatuksensa työperäisestä maahanmuutosta ja energiapolitiikasta. Ja saisi vielä hallituksen pitämään kiinni ohjelmastaan.
 
Ihan positiivinen esitys kaiken kaikkiaan, mutta silti moni argumentti jäi esittämättä koska Ylen toimittajat vain huusivat vuoroin päälle. Karismalla, äänenkäytöllä ja yleisön tuella nuokin tilanteet olisi voinut jyrätä.

Varmasti olisi voinut tehdä niinkin. Jättikö mahdollisuudet käyttämättä tietoisesti tai kokemattomuuttaan? Omaan makuuni hyvä esitys. Ei lähtenyt ns retostelemaan. Vaikka olisi kyllä toimittajille enemmän kuin oikein.
 
Tenteissä on otettava ote itselle.Toimittajat yrittävät saada hermostumaan ja sekoamaan.Minusta ovat kärkiehdokkaiden kohdalla yrittäneet painaa päälle mitä nyt Haavisto pääsi liian helpolla.Älä jää tuleen makaamaan pätee tenteissäkin
 
Tenteissä on otettava ote itselle.Toimittajat yrittävät saada hermostumaan ja sekoamaan.Minusta ovat kärkiehdokkaiden kohdalla yrittäneet painaa päälle mitä nyt Haavisto pääsi liian helpolla.Älä jää tuleen makaamaan pätee tenteissäkin

Kyllähän se heidän työnsä onkin painaa päälle. Esiintymisestä ei jää kyllä epäselväksi mihinpäin ovat kallellaan. Tietyt ehdokkaat pääsivät minusta turhan helpolla. Voisiko sanoa huvittavin johtajista oli mielestäni Rinne. Kenties valitettavasti jopa seuraava tuleva pääministeri.
 
Se juuri on terveellistä, että ei ole niin perinteinen paatunut poliitikko. Kaihertamaan jäi kyllä miten työllistämistä parannetaan. Vaikka maahanmuutto saataisiin järkevälle tolalle niin ei se yksin riitä. Vaikka rahat käytettäisiin suoraan työn houkuttelevuuden tai suorien työpaikka lisäämiseen. Verojen laskeminen varmasti auttaisi lisääntyvänä ostovoimana sekä kulutuksena. Toki väestön ikä rakenne painaa silti päälle ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Turhuuksien, päällekkäisyyksien ja byrokratian vähentämisen näen hyvänä asiana. Niiden kannalta jotka suoranaisesti tai välillisesti työllistyvät sen takia tuskin helpolla eduistaan luopuvatkaan.

Tentti ja puhe muuten hyvin asiallisia. Toimittajista en sanoisi samaa.
Halla-aholla ei ole kovin vankkaa omakohtaista kokemusta yrityselämästä, liiketoiminnasta tai kansainvälisestä kaupastakaan.. Siksi konkreettisen keinot yhteiskunnan työllisyyden osalta jäivät käytännössä olemattomiksi. Varsinkin kun persuilla on negatiivinen lähtökohta koko EU:n 500 miljoonan asukkaan yhtenäisen markkina-alueen merkityksestä teollisuuden taloudellisten edellytysten sekä jäsenmaiden yhteiskunnallisen vaurauden kehittymisessä. Esimerkiksi Sipilälle länsimaisen markkinatalouden sekä valtiotasolla kansantalouden lainalaisuuksien ymmärtäminen on "peruskauraa".

Olisi voinut ottaa keskustelussa esille koko EU:n laajuiset kilpailutekijät. Esimerkkinä käyttää vaikka saksalaisten yritysten investointeja Suomessa Meyer'in telakka Pansiossa ja Uudenkaupungin autotehdas. Jos vastaavia ulkomaalaisia investointeja saataisiin Suomeen seuraavalla hallituskaudella vaikka 20-50 kappaletta niin päästäisiin hyvään alkuun työllisyystavoitteiden osalta. Toki myös kotimaisen investoinnit ja ulkomaisten asiakkaiden tilaukset ovat tärkeitä.. Viime viikolla mm. Tallink tilasi uuden autolautan Rauman telakalta..

Kilpailukyvyn paraneminen näkyy Suomessa konkreettisesti. Kyllä siitä pitää uskaltaa puhua julkisesti.. Eikä vielä olla likimainkaan riittävällä tasolla suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn suhteen. Tulevalla vaalikaudella täytyy kyetä luomaan vähintäänkin saman verran lisää työpaikkoja kuin nyt eronneen hallituksen aikana..
- eihän poliitikot suoranaisesti luo työpaikkoja, mutta politiikkojen tulee luoda teollisuudelle edellytyksiä ja edistää investointien sijoittumista..
- keinoja työllisyystavoitteiden saavuttamiseksi löytyy vaikka kuinka paljon, niistä ei todellakaan ole puutetta (eikä tarvitse devalvoida).
- kysymys on yksinomaan poliittisesta halukkuudesta uudistuksien toteuttamisessa.
 
Viimeksi muokattu:
Rinne on siinä pahnan pohjimmainen ettei lanttu tunnu leikkaavan.Tuommoinen pääministeri tulee Eu huippukokouksesta sopimuspaperi kädessä ja tajuaa vasta jälkeenpäin mihin sitouduttiin.Halla Aho pärjää älykkyytensä ansiosta mutta mestari nimitys tuon tentin perusteella taitaa olla yläkanttiin.
 
Kenties osa ongelmaa onkin juurikin näiden perinteisten puolueiden kohdalla kun niiden pitää mahtua samaan hallitukseen. Kukaan ei tohdi tehdä mitään isompaa sillä astutaan toisen varpaille liian pahoin. Puolueiden takana ymmärtääkseni on suuret, varakkaat ja vaikutusvaltaiset tahot. Ja näiden intressejä pitää edistää. Sixpack oli tässä kyllä kokonaan oma lukunsa. Vaihtuvuutta ei ole kuin parin suurimman ja tukipuolueen verran. Jos ajattelee sisäiseltä kantilta. Ulkomaailman tapahtumat sitten nostavat tai laskevat suhdanteista riippuen aina jonkun blokin valtaan. Tavallaan uudistusta ei pääse syntymään.

Joitakin onnistuneita "hankkeita" on kyllä. Uudenmaan autotehdas vain tuntuu olevan suhdanne herkkä. Nousukausi näkyy siellä hyvin. Heikompien aikojen taas koittaessa ääni tulee muuttumaan. Telakat ovat käsittääkseni selvinneet suhteellisen hyvin jo jonkin aikaa. Toivotaan että biotuotetehtaan kanssa käy yhtä hyvin.

Oma näkemys on isompien investoinnin toteutumiseen näkisin sataman läheisyyden tai vastaavasti junayhteyksien parantamisen ja tarjoamisen tärkeäksi. Sähkön varmuuden ja omavaraisuuteen näkisin kanssa hyvinä edellytyksinä. Ilmastoteeman näkisin vesittävän tätä tehokkaasti. Hirveästi muita keinoja suomessa en näe olevan kuin ydinvoiman lisääminen. Siinäkin lienee vain surullisen kuuluisa ranskalainen ongelmana. Venäläisen voimalan tai voimaloiden rakantamisessa en näe taas mitään mieltä. Heidän alta pitäisi nimenomaan päästä mahdollisimman paljon irti viime aikojen tapahtumien vuoksi. Ydinvoimaa en näe minään mörkönä.

Tämän piti olla vastaus Johan6 viestiin.
 
Viimeksi muokattu:
Rinne on siinä pahnan pohjimmainen ettei lanttu tunnu leikkaavan.Tuommoinen pääministeri tulee Eu huippukokouksesta sopimuspaperi kädessä ja tajuaa vasta jälkeenpäin mihin sitouduttiin.Halla Aho pärjää älykkyytensä ansiosta mutta mestari nimitys tuon tentin perusteella taitaa olla yläkanttiin.
No vertaa nyt sitten vaikka Orpoon tai Sipiläänkin, niin Mestari nimitys on ihan paikallaan. Ainoa oikeastaan puoluejohtajista, joka pääsee kapasiteetissaan lähellekkään on Li Andersson. Ja en siis puhu Li:n tavoitteista, jotka on pimeitä. Puhun hänen älyllisestä kapasiteetista.
 
No vertaa nyt sitten vaikka Orpoon tai Sipiläänkin, niin Mestari nimitys on ihan paikallaan. Ainoa oikeastaan puoluejohtajista, joka pääsee kapasiteetissaan lähellekkään on Li Andersson. Ja en siis puhu Li:n tavoitteista, jotka on pimeitä. Puhun hänen älyllisestä kapasiteetista.

Ei ole minulle näyttäytynyt, Sari Essayah vaikuttaa suhteellisen rationaaliselta ja se on älyn ilmenemismuoto.
 
Kilpailukyvyn paraneminen näkyy Suomessa konkreettisesti. Kyllä siitä pitää uskaltaa puhua julkisesti.. Eikä vielä olla likimainkaan riittävällä tasolla suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn suhteen. Tulevalla vaalikaudella täytyy kyetä luomaan vähintäänkin saman verran lisää työpaikkoja kuin nyt eronneen hallituksen aikana..
- eihän poliitikot suoranaisesti luo työpaikkoja, mutta politiikkojen tulee luoda teollisuudelle edellytyksiä ja edistää investointien sijoittumista..
- keinoja työllisyystavoitteiden saavuttamiseksi löytyy vaikka kuinka paljon, niistä ei todellakaan ole puutetta (eikä tarvitse devalvoida).
- kysymys on yksinomaan poliittisesta halukkuudesta uudistuksien toteuttamisessa.

Pitäiskö sille teollisuudellekin luoda aktiivimalli, jotta ymmärtäisivät tehdä halutumpaa tuotetta? Ehkä verotus vähän auttaisi, vaikkapa nyt 4,65% lisää veroa jos eivät ole kasvattaneet työvoimaa. Niinhän tuo nykyinenkin aktiivimalli menee...
 
Mestari oli lavalla.Petyin kun ulosanti oli vaatimatonta.Älykäs proffamainen mutta pääministeriksi avuton.Katsokaa Orpon ja Sipilän tentti ja verratkaa.Miten tuolla esityksellä pärjää tiukassa paikassa.Miksei käyttänyt tilaisuutta ja lyönyt pöytään omia avauksia.Rinteen kanssa samaa tasoa.En puhu sisällöstä vaan johtaja ominaisuuksista.Nuorena upseerikoulun käyneissä on johtajan otetta ja se näkyy.
Sipilä nyt ainakaan ei ilmennä minkäänlaista johtajuutta. Olen ihmetellyt kun ihminen ei neljässä vuodessakaan kehity ulosannissaan mihinkään vaan puhe on kuin piimää lasiin kaataisi. Lisäksi koko olemus on epävarma ja kehonkieli hermostunut. Kokonaisvaikutelma Sipilän kohdalla on aina ollut epämiehekäs ja ämmämäinen. Orpo puhuu sujuvasti ja on kai ainakin Sipilään verrattuna karismaattinen, mikä nyt ei kovin paljoa edellytä. Orpon ongelma vain on puheen täydellinen sisällyksettömyys.
 
Orpo puhuu sujuvasti ja on kai ainakin Sipilään verrattuna karismaattinen, mikä nyt ei kovin paljoa edellytä. Orpon ongelma vain on puheen täydellinen sisällyksettömyys.

Tällaisia johtajia löytyy paljon myös työelämästä. Varmaan käyneet kaikki jonkun kurssin "Miten puhun puoli tuntia sanomatta mitään?" Mitä karismaan tulee, niin Vapaavuorta on moni kehunut teoistaan, mutta minulle tulee miehestä mieleen käytettyjen autojen kauppias.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top