Eduskuntavaalit 2019

chigeen'a

Kapteeni
Halla-Aho kiukutteli ja jätti tänään Ylen radiotentin kokonaan väliin :D
Hankala homma Halla-Aholla kun samanaikaisesti pitää olla Oulussa Yle:n tentissä uhriutumassa ja kuitenkin pitäisi kiukutella Yle:n radiotentissä Pasilassa. Valitse nyt näistä. Ja mitä tulee tuohon että muut kuin persut ei ole kiukutelleet yhtään tuosta Yle:n "kämmistä" niin ainakin RKP:n pj Henriksson suutui niin paljon Strömssö jakson poistumisesta että jätti Oulun Yle:n tilaisuuden väliin, samoin kuin sinertävien pj Terho uhriutui Muumilaakson tarnioiden sbotoinnista ettei viitsinyt ilmestyä paikalle.
 

tonoppa

Majuri
Miksi Sipilä ei kertonut samaa jo syksyllä 2015, että se olikin kristitty perhe joka oli oikeasti pakolaisperhe?


Sitä minä olen ihmetellyt. Voi miksi??

Kaikkien tulijoiden taustathan tiedettiin (kertoi Päivi Nerg)
Motiivien kyseenalaistaminen on rasismia (totesi Petteri Orpo)

Sipilällä saattoi olla hyvät aikeet mutta niillähän ne tiet on...
Joo, Sipilän kertomus on kyllä hieman elänyt sen alkuperäisen lupauksen jälkeen.

2015:
– Perheeni on päättänyt, että meidän oma kotimme on pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käytössä, koska me emme nyt sitä tällä hetkellä tarvitse. Vuoden alusta voimme sen luovuttaa tähän käyttöön, Sipilä sanoi Ykkösaamussa.
Sipilä arvioi myöhemmin toimittajille, että hänen Kempeleen-kotiinsa voi väliaikaisesti majoittaa noin 20 turvapaikanhakijaa. Sipilän mukaan asunnon tilat riittäisivät pidempiaikaiseen majoitukseen kolmelle tai neljälle perheelle.

2019:
Sunnuntaina Sipilä kertoi pääministerin kyselytunnilla, että hänen Kempeleen-kotiinsa oli tulossa ”eräs tietty kovia kokenut lapsiperhe”, joka oli joutunut vainon kohteeksi omassa kotimaassaan.
Sipilän mukaan islaminuskoisessa maassa asunutta perhettä vainottiin, koska he ovat kristittyjä ja he olivat auttaneet länsimaalaisia kehitysaputyöntekijöitä.
– Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa elämäänsä kotimaassaan tai edes lähellä sitä, Sipilä sanoi sunnuntaina.
Sipilän mukaan suunnitelmana oli, että pakolaisperhe olisi asunut Kempeleen-kodissa niin, että osa asunnosta olisi ollut edelleen Sipilöiden käytössä. Väliovi olisi erottanut perheet toisistaan.
– Tätä järjestelyä ei koskaan päästy tekemään, koska turvaviranomaiset arvioivat, että tätä pakoon päässyttä lapsiperhettä kohtaan Suomessa tunnettu viha tulisi olemaan niin suurta, että heidän henkensä olisi uhattuna täällä Suomessakin, Sipilä kertoi.
– Me emme voineet mitenkään kuvitella, että tämä ilmapiiri voisi koskaan mennä niin huonoksi, että lapsiperhekin täällä turvapaikan saatuaan joutuisi pelkäämään henkensä edestä. Onneksi tuo perhe on nyt turvassa muualla.

Toki talokin ehdittiin myydä jo vuonna 2016. Onkohan vanhojen lupausten kaivaminen iltapaskojen toimesta sitä mediapeliä?
 

Tetra

Respected Leader
BAN
Koetko tarvetta uskoa tuohon salaliittoon?
Aluksi oli tieto vain siitä, että Halla-ahon tentti oli kadonnut Areenasta, muiden puheenjohtajien tenttien siellä pysyessä. Ylen toiminnassa on aijemmin havaittu puolueellisuutta ja kummallisia teknisiä häiriöitä. Puolueellisuus ei sikäli ole yllättävää, sillä toimittajista merkittävä osa on punavihreitä. Näiden tietojen valossa tilanne vaikutti jälleen kummalliselta ”tekniseltä” häiriöltä. Ilmeisesti Areenassa on ollut häikkää enemmänkin, joten voi olla, että kyseessä oli vilpitön tekninen häiriö. Luottamus Yleen ei kuitenkaan ole kovin vahvalla tolalla. Omaan äänestyspäätökseeni tämä ei toki vaikuta.

On hyvä, että nykyään peruskoulussa opetetaan mediakritiikkiä.
 

Jarppi

Kersantti
Miten paljon muumitarinoilla on vaikutusta vaalitulokseen :D:D:D
Ja miten paljon terveemmin muumifanit suhtautuvat heidän kohdallaan kieltämättä ikävään ohjelmamenetykseen kuin harhaiset salaliittoteoreetikot?

Katsoin Areenasta kyseisen Halla-aho-setin. Ihan hyvinhän tuo puhui, joskin esiintymisestä näkyi, ettei ollut ihan omalla mukavuusalueellaan. Mielestäni Apunen ei arvioinut Halla-ahon esiintymistä aivan objektiivisesti. Sellaiseen tulisi pyrkiä tuossa roolissa, jossa Apunen esiintyi. Syyllistyikö Apunen jopa vääristelyyn analysoidessaan Halla-ahon ilmastopoliittista sanomaa? Ilmastopoliittista ratkaisuista olen pitkälti samoilla linjoilla ja samantapaista ajattelua käyttänyt itsekin. Jos Suomi lyödään kiinni, niin se vaikutus on luokkaa 0,14%. Jotkut kenties kokisivat sitä kautta tehneensä jotain, mutta ei sillä ilmastonmuutoksen suuntaa käännetä. Todennäköinen tuleva valintani näissä vaaleissa: Risto E.J. puhuu aiheesta pitkälti saman suuntaisesti.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Soinin plokista:
SININEN TUSINA TULOSSA EDUSKUNTAVAALEISSA

1.4.2019

Huhtikuu on vaalikuu. Kallupit eivät äänestä ja yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Sinisten kalluppilukuja mätvelletään mediassa. Ei haukku haavaa tee, vaikka märehditään.

Vaalikuu avattiin tänään Ylen aamu-teeveessä, jossa Tiina Ahva kertoi linjan. Sinisen linjan. Kaunis nainen saa viestin perille joka jörrikälle. Pajatson tyhjensi kuitenkin puheenjohtaja Sampo Terho äsken Ylen vaalitentissä. Sanan säilä iski monesti ja lujaa. Sampo ei poskia käännellyt.

Viime torstaina Olli Seuri viiksineen vei Halla-ahoa kuin litran mittaa. Amisviiksi vei, tohtorihattu vikisi. Sampoa ei viety, Maisterisjätkän manttelinperijä. Puheenjohtaja edustaa linjaa. Etulinjassa. Ottaa iskuja ja antaa niitä. Sitä on politiikka. Sinisten pääministeriehdokas kovassa kisakunnossa, kuten pitääkin.

Sininen jytky on tulossa. Ai mistäkö tiedän? Kokemuksesta. Siniset ovat maan suola. Turuilla ja toreilla on kansaa. Eilen Sinisen Tulevaisuuden teltalla oli porukkaa kuin Nasserin hautajaisissa. Makkaraa ja mainosta. Median sopulit hamuaa uutisia kuin hirvaat kiimassa. Viesti on selvä, siniset jatkaa hallituksessa vaalien jälkeenkin. Muunlainen ajatuskin on mieletön.

Siniset kiinnostaa ja siksi uutisilla on kysyntää. Ei päivääkään ilman sinistä uutista. Ei aina kultaa ja mirhamia, mutta esillä ollaan. Tiinan ja Sampon loistavat esiintymiset tuo 12 kansanedustajaa. Sinisen tusinan. Yksi sininen vastaa kymmentä perussuomalaista. Laatu korvaa määrän. Ainakin fariseusten tapauksessa.

Helsingistä varma läpimenijä on Meri Vennamo. Perussuomalaisissa ei ole SMP:n henkeä jäljellä tippaakaan, mutta vennamolaisuus vetää Merin läpi. Veri on vettä sakeampaa. Veikko Vennamon perintö palaa Arkadianmäelle.

Uudeltamaalta on jaossa paljon Vanhan Samurain ääniä. Jussi Niinistö vetää lisää, koko Suomen ääniharava. Saattepa nähdä. Imussa menee Sampo Terho vaikka pääsee itsekin. Kolmos ja neloslähdössä hillotolpalle kärkkyy Tiina Ahva, Simon Elo, Samuli Virtanen ja Ali Keo Mehmet. Hyviä kaikki. Ihmisarvoa kunnioittavia.

Satakunnan satavarma on Kasitien Ari Jalonen, palomies sammuttaa oikein. Pirkanmaalta Tiina Elovaara uusii paikkansa, siniset arvot myyvät. Työllisyysaste on noussut ja sillä Jari Lindström menee eduskuntaan. Siinäkin jo kolme piiriä.

Savo-Karjalassa on paljon SMP:n kannattajia, kaksi sinistä paikkaa tulossa. Varmasti. Kimmo Kivelä ja Minttu Knuuti läpi. Lapista Torvisen Matti ei tällä kertaa jää rannalle, lakimies ja varatuomari samassa sielussa ja ruumiissa. Jatkoon.

Pohojammaalla tehdään Suomen ennätystä. Vanha sotaratsu Raimo Vistbacka palaa eduskuntaan, nyt kolmannen puolueen riveistä. Kolmas kerta toden sanoo. Raimo on tullut jäädäkseen. Luottopakki.

Se on siinä. Sininen jytky. Hästäk #sinijytky19. Laittakaa veiskuuppiin ja vitteriin. Joku ei usko. Ei sillä väliä. Siniset pysyy eduskunnassa kuin paska Junttilan tuvan seinässä. Se seinä löytyy Tarkkolan kylästä. Tuttu paikka. Sieltäkin tulee ääniä.

Siniset turvaa.
 

Coffee Man

Respected Leader
Ilmastopoliittista ratkaisuista olen pitkälti samoilla linjoilla ja samantapaista ajattelua käyttänyt itsekin. Jos Suomi lyödään kiinni, niin se vaikutus on luokkaa 0,14%. Jotkut kenties kokisivat sitä kautta tehneensä jotain, mutta ei sillä ilmastonmuutoksen suuntaa käännetä.

Tähän väliin maisemakuvia itäisestä naapurimaasta :ROFLMAO:

820rWst.png


1274934_500r.jpg


1.jpg


Ilmaston lämpeneminen on vakava asia ja sille pitää ihan ehdottomasti tehdä jotain. Siinä ei ole kuitenkaan mitään järkeä, jos pikkuinen Suomi kantaa vastuunsa kun samaan aikaan ne pahimmat lämmittäjät haistattavat lämpenemiselle pitkät paskat. Jotain on Suomenkin tehtävä, mutta järkeä kannattaa käyttää tässäkin asiassa, kun sellainen löytyy ihmisen päästä.
 

Stagideus

Majuri
Vaikuttamisesta.

Kiinnostavaa on se, miksi tämä slaavilainen mamu, joka on yksi YouTuben "janitskineista" haluaa asettaa Ruotsin ja Suomen kärkkäästi vastakkain. Ehkäpä taustalla on enemmänkin puolustusyhteistyö kuin maahanmuutto-ongelma.

Olehan hereillä, vanha korppi.

Huomenta! Hei, herää nyt...

Tämä ei ole mitään Janitskeilua, tämä on valitettavan lähellä totuutta.
 

johan6

Majuri
Ilmaston lämpeneminen on vakava asia ja sille pitää ihan ehdottomasti tehdä jotain. Siinä ei ole kuitenkaan mitään järkeä, jos pikkuinen Suomi kantaa vastuunsa kun samaan aikaan ne pahimmat lämmittäjät haistattavat lämpenemiselle pitkät paskat. Jotain on Suomenkin tehtävä, mutta järkeä kannattaa käyttää tässäkin asiassa, kun sellainen löytyy ihmisen päästä.

Suomesta löytyy muutamia tehokkaita hiilidioksidin tuottajia....siis kivihiilen polttajia..

Tuossa muutamia lukuja... Rautaruukki ja Helsingin energia tuottavat yhteensä enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin koko Suomen henkilöautoliikenne yhteensä..
- hyvin todennäköisesti noissa "Coffee Man"'in postaamissa kuvissa olevat laitokset yksinään tuottavan enemmän CO2-päästöjä kuin kaikki Suomen autot/liikennemuodot yhteensä...

En sinällään puolustele päästöjä, mutta kun tiedämme että käytännössä jo nykyisen kehityksen mukaan autojen päästöt tulevat jokatapauksessa vähenemään murto-osaan nykyiseltä tasolta niin vihervasemmiston huoli ja tavoitteet liikenteen rajoittamisen suhteen on jotain täydellisen järjetöntä..absoluuttisesti. Vihreät valehtelee paljon enemmän kuin itse Göebbels aikoinaan.. Mutta kaipa asia on niin kuin em. Göebbels totesi..."kun valehtelet niin kerro niin suuri valhe kuin ikinä keksit" sellaiseen kansalaiset mielellään uskovat..
 

hansai

Supreme Leader
Sampo Terho selitti Ylellä sinisten surkeita kannatuslukuja ja tyrmäsi loikkausaikeet: ”Miksi loikkaisin itse perustamastani puolueesta?


Soini yli viikko sitten: "Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön"

 

hansai

Supreme Leader
48911088-1118x629.jpg

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.). LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kai Mykkänen: Maahanmuuttajat nopeammin töihin – avuksi palkkatuki

SATU SCHAUMAN | 31.03.2019 | 08:30- päivitetty31.03.2019 | 11:46

Sisäministerin mielestä tulijat voitaisiin velvoittaa hakemaan ja ottamaan vastaan työtä nopeammin.

Sisäministeri Kai Mykkänen(kok.) haluaisi muuttaa nykykäytäntöä niin, että jo oleskeluluvan saannin yhteydessä maahanmuuttajille tulisi velvoite hakea ja ottaa vastaan työtä. Käytännössä tämä edellyttäisi ministerin mukaan useimpien kohdalla mahdollisuutta palkkatukeen ja sitä pitäisi myös tarjota:
– Kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneelle maahanmuuttajalle voitaisiin antaa samassa yhteydessä myös palkkatukipäätös. Esimerkiksi ensimmäisenä vuonna puolet palkkatuloista maksaisi valtio, Mykkänen ehdottaa Nykypäivä-lehden haastattelussa.

Palkkatukimenettelyllä yhteiskunta ottaisi koppia riskistä, joka liittyy maahanmuuttajan palkkaamiseen alkuvaiheessa.
– Yhteiskunnan ja nähdäkseni meidän kaikkien etu on, että mahdollisimman moni maahanmuuttaja saisi nopeasti työkokemusta ja tällöin työnantajia pitäisi tästä myös palkita, sanoo Mykkänen.

Tehostaisi kielen oppimista
Mykkäsen mukaan on selvästi nähtävissä, ettei kielipainotteinen alku useimpien turvapaikanhakijoiden kohdalla toimi. Vähemmistö saavuttaa kotoutumisjaksolla sellaisen kielitason, jolla voisi helposti jatkaa vaikkapa ammatillisessa koulutuksessa. Kielen oppimista tehostaisi mahdollisuus päästä jo alkuvaiheessa mukaan työporukoihin tai vastaaviin sosiaalisiin tilanteisiin.
– Parin–kolmen vuoden kotoutumisjakso painottuu meillä aivan liiaksi pelkästään luokkamuotoiseen suomen kielen opiskeluun.

Oleskeluluvan saaneiden maahanmuuttajien kotoutumisajanjakso kestää noin kolme vuotta. Jo eduskunnan tarkastusvaliokunta kiinnitti huomiota siihen, että maahanmuuttaja voi olla kotouttamistoimenpiteiden piirissä pääsääntöisesti viisi vuotta, jopa pidempään.

Kotoutumiskoulutuksessa olevalla maahanmuuttajalla ei ole tällä hetkellä työn hakemisen eikä vastaanottamisen velvoitetta, koska hänen katsotaan olevan työvoimapoliittisissa toimenpiteissä.

Ongelmat kasautuvat lähiöissä
Kuten muuallakin Euroopassa, myös Suomessa maahanmuuttajat keskittyvät isoihin kasvukeskuksiin. Vuonna 2030 Helsingin seudulla ennustetaan asuvan jo noin 350 000 vieraskielistä.

Mykkänen on huolissaan siitä, että kansainvälisen suojelun perusteella tänne jäävistä maahanmuuttajista suuri osa pakkautuu samoihin, isojen kaupunkien lähiöihin.
– Palveluja voi olla vaikea järjestää ja samalla muodostuu uhka segregaatiokehityksestä.

Samaan aikaan meillä on kuntia, joissa on asuntoja tyhjillään ja kouluissa olisi tilaa.

Myönteisen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille osoitetaan kuntapaikat, joissa näille järjestetään kotoutumiseen liittyviä palveluita ja asuntoja.

Monet kunnat ovat saattanet tehdä näihin liittyen isojakin investointeja.
– Ongelmana on, että monesti jo kotoutumisjakson aikana moni muuttaa kuitenkin suurten kaupunkien lähiöihin. Voitaisiinko löytää malli, jossa esimerkiksi asumistuen maksamisen edellytyksenä olisi, että maahanmuuttaja pysyy määräaikaisesti kuntasijoituksen mukaisessa paikassa? pohdiskelee Mykkänen.

Kokoomus painottaa helmikuussa julkaisemassaan turvapaikkapolitiikan ohjelmassaan, että pysyvä oleskelulupa voidaan myöntää vain sellaisille maahanmuuttajille, jotka eivät uhkaa yhteiskunnan yleistä turvallisuutta ja järjestystä ja jotka ovat integroituneet yhteiskuntaan. Pysyvän oleskeluluvan saannin edellytyksenä tulee olla myös sitoutuminen yhteiskunnan sääntöjen noudattamiseen.

Suomen kansalaisuuden ehtona on jo nykyisinkin riittävä kielitaito, mutta pysyvän oleskeluluvan saannin edellytyksenä tämä voisi johtaa ongelmiin. Mykkänen muistuttaa, että pysyvien oleskelulupien kohdalla ”kyse on muistakin kuin pakolaisista”.
– Jos tänne muuttaa vaikkapa brexitin takia ohjelmoija tai koodaaja, onko meiltä oikea signaali sanoa hänelle, ettet saa pysyvää oleskelulupaa ellet opi muutamassa vuodessa suomea, kuvaa Mykkänen.

Sisäministeri Mykkänen ottaa haastattelussa kantaa myös Helsingissä toteutettuun maahanmuuttajien osaamiskeskus-malliin. Ministerin mielestä malli kuulostaa ”juuri oikeansuuntaiselta, jos siinä yhdistetään kielen oppimista työkokeiluihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”.

 

hansai

Supreme Leader
LVM:n virkamiehet julkaisivat toiveensa seuraavalle hallitukselle: Uudet bensiini- ja dieselautot kielletään, oman auton käytön kannustimet pois, kilometripohjainen tiemaksu käyttöön
Politiikka
05:00
Matti Tuominen

Fossiilisten polttoaineiden verotusta pitäisi virkamiesnäkemyksen mukaan korottaa asteittain.
SANNE KATAINEN
Liikenne- ja viestintäpolitiikan ratkaisuja ohjaavat maailmanlaajuiset megatrendit, joista merkittävimpiä ovat ilmastonmuutos, teknologian ja työn murros sekä kaupungistuminen.

Liikenne- ja viestintäpolitiikan ratkaisuja ohjaavat maailmanlaajuiset megatrendit, joista merkittävimpiä ovat ilmastonmuutos, teknologian ja työn murros sekä kaupungistuminen.

Liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet ovat julkaisseet toiveensa seuraavalle hallitukselle.
Liikenne- ja viestintäpolitiikka hallitusohjelmassa 2019–2023 – virkamiesnäkemys -asiakirjassa esitetyt näkemykset on koostettu ministeriön aiemmin tekemän tulevaisuuskatsauksen pohjalta.

Asiakirjassa virkamiehet huomauttavat, että liikenne- ja viestintäpolitiikan ratkaisuja ohjaavat maailmanlaajuiset megatrendit, joista merkittävimpiä ovat ilmastonmuutos, teknologian ja työn murros sekä kaupungistuminen.

Ensimmäisenä teemana asiakirjassa nostetaan esille hiiletön liikenne. Liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet ovat sitä mieltä, että liikenteen päästövähennysten painopiste tulee siirtää tieliikenteen energiankulutuksen vähentämiseen.

Energiankulutuksen vähentäminen tapahtuu virkamiesten toiveissa vähentämällä ajettuja kilometrejä sekä käyttämällä hyväksi uutta teknologiaa.
"Johtoajatuksena tulee jatkossa olla saastuttaja maksaa -periaate", virkamiehet katsovat.

Keskeisin keino päästöjen vähentämisessä on virkamiesten mielestä taloudellinen ohjaus. He toteavat, että liikenteen verotus olisi tärkeää uudistaa kokonaisuudessaan.

Jotta hiilettömään liikenteeseen päästäisiin, se vaatii muutoksia liikkumisen tavoissa. Virkamiehet ehdottavat, että liikenteen verouudistuksen yhteydessä otettaisiin käyttöön kilometripohjainen tiemaksu. He ehdottavat myös, että oman auton käytöltä pitäisi poistaa muuta liikkumista paremmat vähennykset ja kannustimet.

Virkamiehet haluavat, että autokannan uusiutumista nollapäästöiseksi nopeutetaan. Se tapahtuu erityisesti sähkö- ja kaasuautojen määrää lisäämällä. Virkamiesnäkemys ehdottaa, että uusien bensiini- ja dieselautojen myynti kiellettäisiin muiden Pohjoismaiden tahdissa.

Virkamiesten toiveisiin kuuluu lisäksi päästöttömien autojen vapauttaminen autoverosta sekä käyttövoimaverosta.

Fossiilisten polttoaineiden verotusta pitäisi virkamiesnäkemyksen mukaan korottaa asteittain.

Virkamiesnäkemykseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

 

YliKoo

Respected Leader
LVM:n virkamiehet julkaisivat toiveensa seuraavalle hallitukselle: Uudet bensiini- ja dieselautot kielletään, oman auton käytön kannustimet pois, kilometripohjainen tiemaksu käyttöön
Ovatkohan nuo vi(r)kamiehet katsoneet karttaa laisinkaan :rolleyes: Suomi on kokolailla iso ja harvaan asuttu maa, eikä siitäkään paljoa kokonaishyötyä saada irti jos elämä maaseudulta ja pikkukaupungeista saadaan nutistettua olemattomiin.

Paljonko siitä hyödytään, jos kaikki infra suurten kaupunkikeskittymien ulkopuolella hylätään ja leivotaan betonikannet kehäteiden päälle, jotka täytetään ostoskeskuksilla joissa afrikkalaiset ja lähi-itäläiset saavat luuhata.

Missä voi äänestää vi(r)kamiehille, jotka haluavat toimia kansan ja luonnon vastaisesti, potkut :rolleyes:
 

Talvela

Greatest Leader
Ovatkohan nuo vi(r)kamiehet katsoneet karttaa laisinkaan :rolleyes: Suomi on kokolailla iso ja harvaan asuttu maa, eikä siitäkään paljoa kokonaishyötyä saada irti jos elämä maaseudulta ja pikkukaupungeista saadaan nutistettua olemattomiin.

Paljonko siitä hyödytään, jos kaikki infra suurten kaupunkikeskittymien ulkopuolella hylätään ja leivotaan betonikannet kehäteiden päälle, jotka täytetään ostoskeskuksilla joissa afrikkalaiset ja lähi-itäläiset saavat luuhata.

Missä voi äänestää vi(r)kamiehille, jotka haluavat toimia kansan ja luonnon vastaisesti, potkut :rolleyes:

Kaikki ministeriöt ovat näiden samojen bolsevikkien soluttamia.
 

Talvela

Greatest Leader
48911088-1118x629.jpg

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.). LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kai Mykkänen: Maahanmuuttajat nopeammin töihin – avuksi palkkatuki

SATU SCHAUMAN | 31.03.2019 | 08:30- päivitetty31.03.2019 | 11:46

Sisäministerin mielestä tulijat voitaisiin velvoittaa hakemaan ja ottamaan vastaan työtä nopeammin.

Sisäministeri Kai Mykkänen(kok.) haluaisi muuttaa nykykäytäntöä niin, että jo oleskeluluvan saannin yhteydessä maahanmuuttajille tulisi velvoite hakea ja ottaa vastaan työtä. Käytännössä tämä edellyttäisi ministerin mukaan useimpien kohdalla mahdollisuutta palkkatukeen ja sitä pitäisi myös tarjota:
– Kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneelle maahanmuuttajalle voitaisiin antaa samassa yhteydessä myös palkkatukipäätös. Esimerkiksi ensimmäisenä vuonna puolet palkkatuloista maksaisi valtio, Mykkänen ehdottaa Nykypäivä-lehden haastattelussa.

Palkkatukimenettelyllä yhteiskunta ottaisi koppia riskistä, joka liittyy maahanmuuttajan palkkaamiseen alkuvaiheessa.
– Yhteiskunnan ja nähdäkseni meidän kaikkien etu on, että mahdollisimman moni maahanmuuttaja saisi nopeasti työkokemusta ja tällöin työnantajia pitäisi tästä myös palkita, sanoo Mykkänen.

Tehostaisi kielen oppimista
Mykkäsen mukaan on selvästi nähtävissä, ettei kielipainotteinen alku useimpien turvapaikanhakijoiden kohdalla toimi. Vähemmistö saavuttaa kotoutumisjaksolla sellaisen kielitason, jolla voisi helposti jatkaa vaikkapa ammatillisessa koulutuksessa. Kielen oppimista tehostaisi mahdollisuus päästä jo alkuvaiheessa mukaan työporukoihin tai vastaaviin sosiaalisiin tilanteisiin.
– Parin–kolmen vuoden kotoutumisjakso painottuu meillä aivan liiaksi pelkästään luokkamuotoiseen suomen kielen opiskeluun.

Oleskeluluvan saaneiden maahanmuuttajien kotoutumisajanjakso kestää noin kolme vuotta. Jo eduskunnan tarkastusvaliokunta kiinnitti huomiota siihen, että maahanmuuttaja voi olla kotouttamistoimenpiteiden piirissä pääsääntöisesti viisi vuotta, jopa pidempään.

Kotoutumiskoulutuksessa olevalla maahanmuuttajalla ei ole tällä hetkellä työn hakemisen eikä vastaanottamisen velvoitetta, koska hänen katsotaan olevan työvoimapoliittisissa toimenpiteissä.

Ongelmat kasautuvat lähiöissä
Kuten muuallakin Euroopassa, myös Suomessa maahanmuuttajat keskittyvät isoihin kasvukeskuksiin. Vuonna 2030 Helsingin seudulla ennustetaan asuvan jo noin 350 000 vieraskielistä.

Mykkänen on huolissaan siitä, että kansainvälisen suojelun perusteella tänne jäävistä maahanmuuttajista suuri osa pakkautuu samoihin, isojen kaupunkien lähiöihin.
– Palveluja voi olla vaikea järjestää ja samalla muodostuu uhka segregaatiokehityksestä.

Samaan aikaan meillä on kuntia, joissa on asuntoja tyhjillään ja kouluissa olisi tilaa.

Myönteisen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille osoitetaan kuntapaikat, joissa näille järjestetään kotoutumiseen liittyviä palveluita ja asuntoja.

Monet kunnat ovat saattanet tehdä näihin liittyen isojakin investointeja.
– Ongelmana on, että monesti jo kotoutumisjakson aikana moni muuttaa kuitenkin suurten kaupunkien lähiöihin. Voitaisiinko löytää malli, jossa esimerkiksi asumistuen maksamisen edellytyksenä olisi, että maahanmuuttaja pysyy määräaikaisesti kuntasijoituksen mukaisessa paikassa? pohdiskelee Mykkänen.

Kokoomus painottaa helmikuussa julkaisemassaan turvapaikkapolitiikan ohjelmassaan, että pysyvä oleskelulupa voidaan myöntää vain sellaisille maahanmuuttajille, jotka eivät uhkaa yhteiskunnan yleistä turvallisuutta ja järjestystä ja jotka ovat integroituneet yhteiskuntaan. Pysyvän oleskeluluvan saannin edellytyksenä tulee olla myös sitoutuminen yhteiskunnan sääntöjen noudattamiseen.

Suomen kansalaisuuden ehtona on jo nykyisinkin riittävä kielitaito, mutta pysyvän oleskeluluvan saannin edellytyksenä tämä voisi johtaa ongelmiin. Mykkänen muistuttaa, että pysyvien oleskelulupien kohdalla ”kyse on muistakin kuin pakolaisista”.
– Jos tänne muuttaa vaikkapa brexitin takia ohjelmoija tai koodaaja, onko meiltä oikea signaali sanoa hänelle, ettet saa pysyvää oleskelulupaa ellet opi muutamassa vuodessa suomea, kuvaa Mykkänen.

Sisäministeri Mykkänen ottaa haastattelussa kantaa myös Helsingissä toteutettuun maahanmuuttajien osaamiskeskus-malliin. Ministerin mielestä malli kuulostaa ”juuri oikeansuuntaiselta, jos siinä yhdistetään kielen oppimista työkokeiluihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”.


Ohituskaista kehitysmaiden halpatyövoimalle ja yhteiskuntarauhan lopullinen rikkoutuminen on ilmeisesti agenda, miksi?
 
Top