Eduskuntavaalit 2019

Eli ministerikokemuksesta poistui 100%. Ei mikään merkityksetön asia puolueen näkövinkkelistä kun politiikkaa tehdään.

Jokaisella puoleella ja sen puheenjohtajalla on oma sisäpiirinsä. Tuskin ministereitä ikinä on valittu kliinisesti pätevyys edellä. Soinillakin oli omat painotuksensa. Oliko se juuri tuo mitä esität on sitten taas uskon asia.

Kyllä siellä eduskunnan valiokunnissa pääsee sisään poliitikkaan, samoin kunnallispolitiikassa, PS:n leimaaminen puolueena kokemattamaksi on väärä arvio.
Nyt on tulossa kolmas suuri tulos vaaleissa putkeen, ei se itsestään tule kun tappelee tuulimyllyjä vastaan.
 
Jussi Halla-Aho - tragedia vai farssi?
11.4.19


KARL MARXIN kuuluisan muotoilun mukaan "maailman historian kaikki suuret tapahtumat ja henkilöt esiintyvät kahdesti...kerran murhenäytelmässä, toisen kerran farssissa" (Marx-Engels: Valitut teokset I, s. 360, Kustannusliike Edistys, Moskova).

Suomen maaseudun puolue (SMP) ja sen perillinen perussuomalaiset eivät ehkä ole maailmanhistorian tärkeimpiä toimijoita, mutta on kiinnostava tarkastella sen johtohahmoja Marxin ajatuksen valossa.

SMP:N LEGENDA Veikko Vennamo kuuluu tragediaan. Hän ammensi poliittisen eetoksensa sellaisista murhenäytelmistä kuin sodanjälkeinen asutustoiminta ja 60-luvun maaseutua ravistellut rakennemuutos ja taisteli ylivoimaista vihollista, Urho Kekkosen valtaa vastaan. "Seteliselkärankaiset" puoluetoverit pettivät ja jättivät SMP:n.

Perintöprinssi Timo Soini toistaa tarinan farssina. Ei Soininkaan vaiheista tragiikkaa puutu, mutta maisterisjätkän matka SMP:n raunioilta politiikan huipulle ja hallituksen hillotolpalle sutkausten vauhdittamana on vastustamattoman koominen. Huipentumana se, että päivastoin kuin Vennamo, hän hajotti itse perustamansa puolueen.

ENTÄ JUSSI HALLA-AHO? Voidaan ajatella, että Soinin seuraajasta alkaa uusi tragedian aika. Ainakin Halla-ahon askeettinen ja vakava olemus tuo mieleen Hamletin, siinä kun hekotteleva Soini muistuttaa rehevää Falstaffia.

Kävin haastatttelemassa europarlamentaarikko Halla-ahoa Brysselissä maaliskuussa 2017 Ylen Perjantai -ohjelmaa varten. Henkilökohtaisella tasolla kohtaaminen jäi etäiseksi, ehkä osin jopa kylmäksi, mutta hommat saatiin toki hoidetuksi.

Tiettyihin asioihin kiinnitin erityistä huomiota.

HALLA-AHO OSASI ASIANSA. Kysyin mitä tahansa, hän vastasi laajahkolla pienoisesitelmällä, ehjin lausein ja täsmällisin tiedoin hankaliakaan asioita kaihtelematta.

Kävi myös selväksi, että Halla-aho on puhdasverinen missiopoliitikko, mikä ei ole politiikassa kovinkaan yleistä. Missiopoliitikkoa ei kiinnosta poliitikan maailma tai valta sinänsä, vaan hän haluaa palavasti muuttaa, toteuttaa tai torjua jonkun yksittäisen yhteiskunnallisen asian.

Ei ole yllätys, että Halla-ahon missio on ns. haittamaahanmuuton torjuminen. Hän sanoi lähteneensä politiikkaan nimenomaan "puhumaan maahanmuuttopolitiikasta, koska koin, että siitä ei puhuta siellä riittävästi." Halla-aholle"maahanmuuttopolitiikka ei ole yksittäinen politiikan sektori, se vaikuttaa mitä suurimmassa määrin koko yhteiskuntavaltion kestävyyteen, hyvinvointijärjestelmän kestävyyteen, turvallisuuteen, kaikkeen siihen, mikä koskettaa tavallisten ihmisten arkea. Se on ongelmavyyhti, ei yksittäinen lilllukanvarsi".

HALLA-AHOA TULKITEN hän ei käytä maahanmuuttovastaisuutta keppihevosena saadakseen kannatusta ja noustakseen valta-asemiin, vaan hän haluaa valtaa muuttaakseen maahanmuuttopolitiikan.

Kolmas huomionarvoinen seikka oli Halla-ahon avoin kuvaus syrjäänvetäytyvästä luonteestaan: "Olen aika lailla erakkoluonne ja arvostan hiljaisuutta ympärilläni". Vapaa-ajalla hän kertoi lähtevänsä mieluummin pyöräilemään kuin kokkareille: "Minun mielestäni on mielenkiitoista pysähtyä erilaisiin paikkoihin ja katsella mitä ihmiset tekevät ja miten he toimivat". Havaintojeni mukaan hän ei juurikaan harrastanut small talkia kokoustauoilla tai parlamentin käytävillä edes omien puoluetoveriensa kanssa. (Tästä kumpusi myös Perjantaidokkarin nimi: "Brysselin erakko")

TEIN NE JOHTOPÄÄTÖKSET, että näillä eväillä Halla-aho olisi vahvoilla perussuomalaisten johtoon kesän puoluekokouksessa, mutta että hänen ilmeinen introverttiytensä tekisi puoleen johtamisesta perin vaikeata, jollei mahdotonta.

Jälkimmäinen päätelmä meni metsään.

Jokainen, joka seuraa Halla-ahon fb-sivua, tietää, että hän on osoittautunut erittäin sinnikkääksi kampanjoijaksi, oikeaksi vaalitelttojen sissiksi. Syyskuusta alkaen hän on kiertänyt lähes joka viikonloppu toreilla ja turuilla eri puolilla Suomea. "Puoluetta on johdettu" milloin Kouvolasta, milloin Rovaniemeltä, milloin Narinkatorilta. Kuvien perusteella väkeä on riittänyt, ja helmikuun vaiheilla Halla-aho alkoi jopa hymyillä kannattajien selfieissä.

Tähän poikkeuksellisen kovaan kampanjointiin ei ole mediassa juurikaan kiinnitetty huomiota. Väitän, että Halla-ahon kiertueella ja siihen liittyneellä some-julkisuudella on ollut iso merkitys kannatuskäyrän nousulle.

HALLA-AHON ESIINTYMINEN tv:n vaalitenteissä on normaalistanut hänen imagoaan. Halla-ahohan on kiistämättä ollut lähestulkoon demonisoitu hahmo, poliittisen kentän kammottu pahis (olen tähän itsekin vuosien varrella osallistunut). Nyt hän näyttäytyy aika lailla samanlaisena politiikka-perttinä kuin muutkin puoluejohtajat, ehkä vain tuoreempana ja kiinnostavampana kasvona.

Halla-ahon tietynlainen epäpoliitikkous näkyy siinä, että hänen on vaikea kiteyttää puolueensa poliittisia tavoitteita. Hän mieluummin selittää, erittelee ja tulkitsee. Besserwisser ei pääse luonteestaan. Maahanmuutosta hän on puhunut yllättävän vähän, mutta toisaalta hänen ei tarvitse: kaikki tietävät muutenkin, että hänen linjansa on nuivaakin kovempi.

TEESINI ON, että Halla-ahon rooli on ollut aivan keskeinen perussuomalaisten kannatuskäyrän nopeassa nousussa.

On kuitenkin epätodennäköistä, että hyväkään vaalitulos johtaisi hallitusvastuuseen. Kenties Halla-aho ei sinne edes halua. Ehkä strateginen tähtäin on suurimman puolueen asemassa, joka saattaisi murtaa muiden puolueiden eristysrenkaan. Mutta riittääkö Halla-ahon motivaatio ja kärsivällisyys neljän vuoden korpivaellukseen?

Ja jos Halla-aho on Marxia mukaellen tragedian hahmo, niin kuka ottaa farssiroolin hänen jälkeensä? Olisiko Laura Huhtasaaressa komediennen ainesta?

 
( nakkisormi poisti koko viestin... )
 
Viimeksi muokattu:
Persujen kannatus liittyy olennaisesti heidän poliittisen lokeron olevaisuuteen. Näen, että se on kasvava ja näin tietty peruskannatus on ja pysyy. Tiettyä vaihtelua on aina kaikilla mutta heidän tuloskunto näyttäisi osuvan nappiin.
 
Mielenkiintoisia lukemia kun katsoo ennustetta edustajanpaikkojen määrästä. PS on neljä paikkaa jäljessä Keskustasta ja vain kolme paikkaa Vihreiden edellä. PS voi saada eniten ääniä mutta jäädä vaikka kymmenen paikkaa jälkeen demareista. Arvatenkin monta vaalipiirin viimeistä paikkaa voi vielä heilahtaa kenelle vain ja muuttaa olennaisesti kokonaistulosta. Toisaalta ennakoitu SDP-KOK-VIHR-RKP saisi tuolla jaolla tukevan enemmistön ja 114 paikkaa.

Täytynee varata kunnon eväät sunnuntai-illalle. Laskentaa pitää varmaan seurata ihan loppuun asti.

Nuo paikkamäärä ennusteet on vääriä jos tulos on 17-19%, PS tavoittelee 35-40 paikkaa.
 
Nuo paikkamäärä ennusteet on vääriä jos tulos on 17-19%, PS tavoittelee 35-40 paikkaa.

Kun paikkoja tulee vaihtelevasti vaihtelevan kokoisista vaalipiireistä niin homma ei etene ihan lineaarisesti. Näitä ihmeellisyyksiä on nähty ennenkin. Lopulta homma kulminoituu siihen kuka saa ne viimeiset paikat ja se voi selvitä vaikka vasta tarkastuslaskennassa.

19% varmaan antaisi enemmän paikkoja mutta gallup-kannatus oli kuitenkin vain 16,3 ja siihen tuo 29 paikkaa istuu hyvin. Virhemarginaali huomioiden 14.0-18.6 prossaa. Eli 25-37 paikkaa. Takkiin tulee melko varmasti kun tuloksen suhteuttaa viime vaaleihin. Mahtavatko saada edes yhdessä sinisten kanssa saman äänimäärän kuin 2015?
 
Viimeksi muokattu:
Kun paikkoja tulee vaihtelevasti vaihtelevan kokoisista vaalipiireistä niin homma ei etene ihan lineaarisesti. Näitä ihmeellisyyksiä on nähty ennenkin.


On mutta nuo paikkaennusteet on tehty puolen vuoden ajalta eivätkä mittaa nousevaa käyrää lopussa.
Jos vaikka 17% äänistä menee PS:lle niin noin 35 paikkaa on varma.
 
Ennustin PS:lle 16% joulu-tammikuussa ja näyttää siltä, että minun on vielä hiukan nostettava rimaa. Se saa enemmän kuin gallup. En juuri sen kohdalla usko miinusmerkkiseen virhemarginaaliin.

Nousussahan tuo lukema tosiaan todennäköisesti on ja voi hyvinkin olla vaikka 18% vaali-iltana.
 
Kyllä siellä eduskunnan valiokunnissa pääsee sisään poliitikkaan, samoin kunnallispolitiikassa, PS:n leimaaminen puolueena kokemattamaksi on väärä arvio.
Nyt on tulossa kolmas suuri tulos vaaleissa putkeen, ei se itsestään tule kun tappelee tuulimyllyjä vastaan.

Ei se leima ole mutta eihän puoluetta mitenkään muuten voi määritellä kuin kokemattomaksi. Kokemusta onneksi saa tekemällä. Siinä vain joutuu toisinaan maksamaan oppirahoja. Etenkin kun virkakunnassa on jokseenkin lähinnä kaikkien muiden puolueiden edustajia.
 
Ei se leima ole mutta eihän puoluetta mitenkään muuten voi määritellä kuin kokemattomaksi. Kokemusta onneksi saa tekemällä. Siinä vain joutuu toisinaan maksamaan oppirahoja. Etenkin kun virkakunnassa on jokseenkin lähinnä kaikkien muiden puolueiden edustajia.

Kokemusta on nyt kaaderilla yli 10 vuotta, se on riittävästi, vaikutusvalta virkakunnassa on tosiaan se oikeasti iso ero.
 
Mitäs veikkaatte että käy jos PS on suurin puolue?
Halla-Aho pääsee hallitustunnustelijaksi - eikä löydä ketään joka suostuisi samaan hallitukseen. Tai sitten jos löytää hallituskumppanit, joutuu PS tinkimään muutamasta, äänestäjilleen todennäköisesti avainasiasta kun hallitusohjelmaa kootaan.
Ainoa PS:n voitto joka on todellinen voitto on yli puolet kansanedustajista. Kaikissa muissa tapauksissa muut puolueet tosiasiassa sanelevat hallitusohjelman. Niin se vaan menee.
Halla-Aho tosin on fiksu kaveri ja saa varmasti neuvoteltua PS:n halutessaan hallitukseen. Tosin silloin lopputulos on sama kuin edellisessä hallituksessa: iso joukko äänestäjiä pettyy karvaasti. Heille kun on taas yllätys miten demokratia toimii.

En ole sdp:n vaalitilaisuuksissa käynyt tai nähnyt heitä "kentällä". Perussuomalaisten, Keskustan ja Kokoomuksen leirejä olen nähnyt tällä viikolla. Näkemäni ja kuulemani perusteella persuille on paukahtamassa jytkyjen jytky. Persuilla on ollut kannattajia ennenkin, mutta nyt monet, todella monet puhuivat vaihtaneensa kokoomuksesta ja keskustasta perussuomalaisiin. Ja niiden lisäksi on kantautunut korviini sellaisiakin tapauksia, etteivät ole äänestäneet vuosiin ketään ja nyt ääni tuli persuille. Yksikin ruotsinkielinen isäntämies on viimeksi antanut äänensä Veikko Vennamolle ja nyt kävi sitten äänestämässä persuja 30 vuoden äänestämättömyyden jälkeen. Keskustan ja kokoomuksen teltoilla oli mielestäni hiljaisempaa, mutta niitä en kovin paljoa ole tällä kertaa seurannut. Sitä en tiedä kuinka paljon tämä jytkyjen jytky näkyy jo viimeisimmissä gallupeissa, mutta varmaan jotain nousua on vielä galluppeihinkin tulollaan. Ihmiset ovat olleet vakuuttuneita Jussi Halla-Ahon asiantuntevista ja äänestäjiä aliarvioimattomista esiintymisistä. Kristillisiäkin olen tavannut kojuilla ja kylillä. Heistä moni taiteilee nyt henkisesti persujen ja kristillisten välimaastossa.

Nyt jos sinulla on vielä äänestämättä ja haluat taktikoida siten, ettei Suomeen tule sosialistipääministeriä ja sosialistihallitusta, niin tulee äänestää Perussuomalaisia sillä ainoastaan heillä on enää mahdollisuudet kaataa sosialistit.

Kokoomuksen kenttäväellä tuntuu monella olevan sellainen ajatus, että mieluummin hallitukseen Halla-Ahon kuin Rinteen kutsumana. Keskustan Käsi Pohja -uimarit varmaan palaavat kolme askelta taaksepäin ja lepäävät kahden heittovuoron ajan eivätkä lähde hallitukseen vaikka olisi mitä tarjolla. Tai no mistäs sitä tietää, vaikka esim. maatalousministerin titteli kiinnostaisi.
 
Back
Top