Näin Jussi Halla-ahon aamu alkoi: Nukkui kolme tuntia, luki paljon ja haaveilee nyt sisäministerin salkusta – mutta ei hinnalla millä hyvänsä
Paavo Teittinen HS
Julkaistu: 15.4. 8:47 , Päivitetty: 15.4. 9:06
JUSSI HALLA-AHO istuu silmät kiinni. Maskeeraaja laittaa puuteria. Ollaan Mtv:n studiolla Pasilassa.
”Kyllä se yllätti kaikki, sekä meidät että vieraat. Se oli niin selvästi yli kaikkien ennusteiden”, Halla-aho sanoo vaalituloksesta.
Perussuomalaiset sai lähes 20 prosenttia vaalipäivän äänistä ja nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.
Halla-aho ei ole vielä ehtinyt analysoimaan tulosta.
”Varmaan tämä jollain tavalla liittyy äänestysprosentin yleiseen nousuun. Ihmiset lähtivät vaalipäivänä tavallista sankemmin joukoin äänestämään.”
MONI PERUSSUOMALAISIA äänestänyt odottaa, että puolue menee nyt hallitukseen tekemään päätöksiä.
Millaisia kompromisseja puolue on valmis tekemään päästäkseen vallan kahvaan kiinni?
”Meidän pitää määritellä ydinkysymyksemme, joiden takia meitä äänestetään ja joissa emme voi loputtomasti joustaa. Tässä asiassa tehtiin juuri virhe vuonna 2015, että joustimme väärissä asioissa.”
Mitä ydinkysymykset ovat?
”En pidä mahdollisena, että perussuomalaiset osallistuisi hallitukseen, joka ei selvästi sitoudu vähentämään humanitaarista maahanmuuttoa. Vaikka monella muullakin sektorilla on tavoitteita, niin meidän pitää tunnistaa asiat, jotka ovat suurimmalle osalle äänestäjistämme tärkeitä.”
HALLA-AHO TUNNISTAA sen, että perussuomalaisiin kohdistuu ristiriitaisia odotuksia äänestäjiltä.
”Ensimmäinen on se, että hallitukseen pitää ehdottomasti mennä. Mutta toisaalta periksi ei saa antaa tuumaakaan. Nämä ovat aika vaikeasti yhdistettävissä.”
Halla-ahon mukaan asia ei kuitenkaan ole niinkään perussuomalaisten omissa kuin muiden puolueiden käsissä. Perussuomalaisilta kysellään jatkuvasti hallitukseen menemisestä, hän sanoo, mutta ennemmin pitäisi kysyä muilta ovatko ne valmiita ottamaan perussuomalaiset hallitukseen.
Kysytään vielä niistä kompromisseista.
Eikö niitä kuitenkin kannattaisi tehdä, myös maahanmuuttopolitiikassa, jotta pääsisi käyttämään hallitusvaltaa oppositioon jäämisen sijaan?
”Joo, ilman muuta pitää tehdä niitä. Kompromisseja. Mutta kyllä niiden .. siis me ei .. mitenköhän muotoilisin tämän asian.”
Halla-aho kilistelee lusikkaa kahvikupissa.
”Ei, nyt ei kerta kaikkiaan irtoa. Olen nukkunut vähän liian vähän.”
Noin kolme tuntia. Oli paljon luettavaa, Halla-aho sanoo.
”Meidän pitää tasapainoilla hyvin tarkkaan”, Halla-aho jatkaa lopulta.
”Olemme nähneet mitä tapahtuu, jos hallitukseen lähdetään vain hallitukseen lähtemisen ilosta. Tai sillä ajatuksella, että pitää olla pöydässä, jossa tehdään päätöksiä, mutta hiljaa siellä. Jos kompromissin tulos ei ole parempi kuin mikä hallitusohjelma olisi ilman perussuomalaisten läsnäoloa, niin silloin siellä ei kannata olla.”
HALLA-AHO muistuttaa, että oppositiostakin voi vaikuttaa.
Jos perussuomalaiset ei mene hallitukseen, ei hallituksella ole mitään velvollisuutta ottaa puolueen isoa mandaattia huomioon, Halla-aho sanoo.
”Mutta uskon kyllä, että jos perinteiset puolueet näkevät että niiltä katoaa kannatusta meille, niin se aiheuttaa niissä painetta tehdä korjausliikettä omassa politiikassaan.”
Onko perussuomalaisten vaalitulos niin iso, että muut puolueet pelkäävät?
”Ilman muuta ne pelkäävät sitä, että niiltä katoaa kannattajia. Ja olisi aika outoa, jos ne eivät millään tavalla pyrkisi tätä huomioimaan”, Halla-aho sanoo.
Sitten hän jatkaa: ”Luulen, että muissa puolueissa on luovuttu siitä toivosta, että perussuomalaiset olisi jokin anomalia, joka katoaa, jos odottaa riittävämn pitkään. Se oli ehkä se merkittävin asia tässä tuloksessa: että meistä on tullut normaali osa poliittista järjestelmää.”
OMIA SUUNNITELMIAAN puolueen jatkossa Halla-aho aikoo pohtia eurovaalien jälkeen, ja niiden tuloksesta riippuen.
”En sitä asiaa halua sen kummemmin puida. Teen kokonaisarvion näiden vaalien jälkeen.”
Entä millaista salkkua hän haluaisi hallituksessa kantaa?
”Tietenkin sellaista, jolla pystyisin vaikuttamaan niihin asioihin, jotka äänestäjiämme kiinnostaa.”
Sisäministeri?
”Esimerkiksi.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006072005.html