Eduskuntavaalit 2019

Jep. Ne, joilla on turvattu elämä haluavat, että turvattu elämä jatkuu. Näin tätä -kokoomuslaisuutta- on monesti selitetty. Eli Kokoomus koetaan turvalliseksi vaihtoehdoksi niissä piireissä, joissa menetettävänä on hyvä, turvattu toimeentulo. Jotenkin näin se menee. Ja nimenomaan nämä ihmiset ovat myös aktiivisia äänestäjiä. Varmaan kannatuspohjaltaan vakain puolue tätä nykyä.

Kannattaa huomata, että Kokoomuksen kannatuspohja rakentuu myös arvoille ja puheille, jotka eivät ole patamustia. Jos kokoomus alkaisi retorisoida -patamustasti- sulaisi kannatuksesta melkoinen siivu veks. Monen kokoomuslaisen matka Vihreisiin tai jopa Sos.Demiin ei ole niin pitkä kuin äkkiä voisi kuvitella.

Eikä siinä mitään väärää ole, jos haluaa antaa äänensä koetulle vakaudelle. Ja kokoomuksen talousosaaminen saattaa olla oikeasti valtakunnan kärkeä noin puolueittain katsottuna. Onhan noi ihan päteviä argumentteja.
Näinhän se menee. Ja onhan se ihan luonnollista, että ihminen pyrkii äänestämään niin että hän itse ja hänelle tärkeät ihmiset siitä hyötyisivät. Se on varsin inhimillistä ja on melko kohtuutonta vaatia äänestämään jonkun yleisen edun mukaisesti. Varsinkin kun puoluepolitiikka on aina ollut sidoksissa erilaisiin eturyhmiin, eikä se suinkaan ole ollut mitään yhteisten asoiden hoitamista paitsi ehkä joskus kriisiaikoina. Jonkinlainen kriisi meillä varmaan kyllä on näköpiirissä ja siinä mielessä tarvittaisiin yhtenäisyyttä. Tuo yhtenäisyys onkin sitten semmoinen juttu, että se voi pakon edessä yllättävästikin löytyä. Nimittäin en usko että aikoinaan kun vaikeitten vaiheitten läpi on ponnisteltu niin suomalaisilla olisi ollut päänsä sisällä mitään pyhää päämäärää, asiat vaan on tehty kun on ollut pakko. Toki silloin on vallinnut enemmän yhtenäiskulttuuri, mutta en usko kansakunnan nytkään olevan niin hajaantunut kuin joskus kuulee väitettävän. Joka tapauksessa oman edun mukaisesti äänestäminen on paljon terveempää kuin vaikkapa Afrikan edun mukaisesti äänestäminen. Tosin kannattaisi muistaa, että eduskuntavaaleissa valitaan eduskunta eikä kunnanvaltuustoa. Monille ihmisille tuntuu olevan tärkeintä saada se oman paikkakunnan ehdokas läpi ja sitten kuvitellaan että se edustaja päätyökseen järjestelee niitä oman alueen asioita. Lähitulevaisuus pitää sisällään isoja ulkopoliittisia asioita sekä koko maata koskevia sisäpoliittisia kysymyksiä. Ei siinä välttämättä ole kauheasti aikaa pitäjäkohtaisille kysymyksille. Toki isoja alueellisiakin juttuja pitäisi saada aikaan, esimerkiksi liikenneinfra on jo pitkään rapistunut.
 
Ei ollenkaan. Sipilä pois pj paikalta ja ilmeen muutos. Ja kun hallitusvetäjän rooli olisi PS:lla ja Kokoomus olisi valtionvarainarkun päällä niin hallitus olisi tarpeeksi uusi muodossa PS + KOK + KESK + RKP + (Kristilliset).

Sipilän on kyllä syytä lähteä ja ihan omasta aloitteesta. Tulos tai ulos niin kuin hän itse asian ilmaisi. Ja eiköhän tämä ole enempi tuota jälkimmäistä.
 
Rökäletappion kärsineen keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula totesi Aamu-tv:ssä, että hallitushalut eivät puolueelta ole kadonneet minnekään.

- Kyllähän päätöksenteossa ja vaaleissa siksi ollaan mukana, että halutaan vaikuttaa. Tässä tapauksessa koko Suomen tulevaisuuteen. Olemme hävinneet vaalit, otetaan nöyrästi se vastaan. Johtopäätösten tekeminen hallitusneuvottelujen osalta on ihan liian aikaista, me pidämme ovea auki sellaisellekin mahdollisuudelle. Meiltähän pitää tietenkin kysyä, onko meistä kaveriksi. Sekin pitää muistaa, ettei Säätytalolle hallitusneuvotteluihin niin vain marssita. Sinne pitää tulla kutsu, Rehula muistutti.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ei myönnä, että hyvästä vaalituloksesta huolimatta puolueessa jo jaettaisiin ministerin salkkuja. Vihreillä on omat vaatimuksensa, jos he lähtevät mukaan hallitusneuvotteluihin.

- Olemme koko ajan todenneet, että olemme valmiita neuvottelemaan sellaisen hallituksen kanssa, joka tekee 3 asiaa. Nostaa merkittävästi ilmasto- ja ympäristöpolitiikan kunnianhimoa sekä tekee koulutuksen kunnianpalautuksen. Lisäksi satsaa merkittävästi lisää suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen sekä torjuu köyhyyttä, kurjuutta ja eriarvoisuutta. Ja jos sellaista hallituspohjaa lähdetään Suomeen kokoamaan, olemme valmiit neuvottelemaan osallistumisesta. Ja on selvää, että tällaisella äänituloksella vihreitä on varmaan vaikea sivuuttaa. Mutta katsotaan, mitä neuvotteluissa tulee tapahtumaan, Miettinen totesi Ylen aamu-tv:ssä maantaiaamuna.
 
Sanoisin tuota perinteiseksi suo siellä vetelä täällä -tilanteeksi :D

Satojen saati tuhansien äänien muutos tarkastuslaskennassa kuulostaa aika epätodennäköiselle. Tyypilliset muutokset ovat yleensä kai olleet vaaliliittojen sisällä. Se on tietysti tärkeintä että hylkyäänet katsotaan asiallisesti läpi ja äänet lasketaan oikein. Paperilippuäänestyksessä tuo tarkastuslaskenta on onneksi mahdollinen.
Rinteen demareilla olisi silti enemmän ääniä valtakunnallisesti, eli lähtisi kokomanaan hallitusta, mutta vielä heikommin kantimin. Jos näiden vaalien tuloksena Rinne vaihtuu kehen tahansa ja Orpo Lepomäkeen, niin olen enemmän kuin tyytyväinen.
 
Vaikea nähdä myös että demarit menisivät hallitukseen ilman Vasemmiston peesausapua, muuten voi jäädä lyhyempi tikku käteen hallituksensisäisissä väännöissä.

Tuskin Kokoomus lähtee vihervasemmiston apupojaksi hallitukseen jossa se jää sisäiseen vähemmistöön. Vihreät vielä menee mutta vassarit lienevät liikaa.
 
Tässä vaiheessa lienee vielä turha spekuloida hallitusta... mutta spekuloidaan silti..

Vihersossujen yhteensä 76 edustajaa ei välttämättä ole riittävän massiivinen tuki pääministerille.
- kaikki oikeistolaiset eivät suinkaan näe Rinnettä sopivana pääministerinä..ja muita kuin vihersossuja on eduskunnassa yhteensä 124 edustajaa..
- Rinteen valinta pääministeriksi tarkoittaisi käytännössä sitä että samalla otettaisiin myös SAK hallituksen johtoon.

On täysin mahdollista että hallitusta ryhdytään jossain vaiheessa (ehkä juhannuksen tienoilla) kasaamaan esim. Orpon johdolla.
- kokoomuksella on eduskunnassa vain 2 edustajaa vähemmän kuin demareilla - sinällään aika mitätön ero. Kaiken lisäksi kokkarit säilyttivät hyvin kannatuksensa.
- Orpon sekä kokoomuksen ohjelman mukaiselle politiikalle saattaa löytyä enemmän kannatusta eduskunnassa kuin demareille/RInteelle. (vaikka kokkareilla onkin 2 edustajaa vähemmän)
- varsinkin jos Orpo ymmärtäisi antaa sopivasti tilaa persujen, kepun ja ruotsalaisten ja KD:n näkemyksille hallitusohjelmassaan.

Persut eivät taatusti lähde vihersossujen apulaiseksi..
Kepussa mietitään tarkkaan puolueen tulevaisuutta.
- vihersossujen apupuolueeksi meno tarkoittaisi todennäköisesti koko puolueen lopullista kuihtumista vasemmistoenemmistöisen hallituskauden jälkeen.
Tuskinpa kokkareillakaan on erityistä hinkua lähteä apupuolueeksi vihersossujen (ja SAK:n) johtamaan hallitukseen.
- kokkarit on vaalien voittajia.. Ja sai nimenomaan (valtiovarainministeri Orpon johtamalle) talouspolitiikalleen kansalaisten hyväksynnän.

Joka tapauksessa Suomeen on pakko saada aikaan hallitusratkaisu. Uusia vaaleja ei halua kukaan (kuin ehkä persut, jotka todennäköisesti nousisi suurimmaksi puolueeksi).
- lisäksi ratkalisulla on jo nyt kiire..Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuun alussa. Ennen sitä olisi suotavaa saada isäntämaahan poliittisesti toimivaltainen hallitus.

Siinäpä sitä sitten neuvotellaan..

Niin siis millä perustella, jos Rinne erehtyy hallituksen kasaamisessa, olisi Orpo seuraava tunnustelija ennen Halla-ahoa? Mikä on se mandaatti?
 
Onhan se mainio mutta osaako kokematon puolue sen hyödyntää. Halla-aho ei nimittäin ole ennen leikkinyt isojen poikien kanssa. Onko vaalituloksesta saldona vain muutama känninen kansanedustaja lisää puristelemassa naiskollegojen pakaroita.

Maahanmuutos järkeistäminen on helppo nakki. Kukaan ei ajattele sen onnistuneen. Kiihko ja rodulliset heitot pitää kuitenkin unohtaa. Samaten EU puheenjohtajuutta ei parane sössiä. Nämä kun handlaa niin muissa asioissa voi tulla vastaan niin kokoomusta (talous), rkp:tä kuin joko vihreää (ilmasto, koulutus ja kehitysapu) tai uusittua keskustaa (ilman Sipilän keulakuvaa). Se olisi tapa hoitaa asioita.
Halla-aho ei ole leikkinyt aiemmin isojen poikien kanssa? Nyt olisi kiva kuulla vähän tarkennusta että ketä nämä tarkoittamasi isot pojat on? Kun ainakin vaalitenteissä Jussi vei muita kuin kuoriämpäriä.
 
Kova nousu PS:lta vaali-illan mittaan. En olisi uskonut.
Mielenkiintoista nähdä miten vaikeat hallitusneuvottelut oikeasti ovat edessä? Teoriassa hyvin vaikeat, onko se sitten totuus? Veikkaan kuitenkin että punasinistä pohjaa pukkaa talouspoliittisista näkemyseroista huolimatta. Tästä viitteitä antanee mm. Lepomäeltä vähän ehkä lipsahtanutkin toteamus: "kyllä SDP:n kanssa talouspolitiikasta sopuun päästään"
Tästä kun vähän johdattelee niin Lepomäki on kuitenkin Kokoomuksen oikeistolaisempaa talouslinjaa - olisiko siis sittenkin asioita jo hyvinkin huolella pohjustettu valmiiksi kulisseissa?
 
Kova nousu PS:lta vaali-illan mittaan. En olisi uskonut.
Mielenkiintoista nähdä miten vaikeat hallitusneuvottelut oikeasti ovat edessä? Teoriassa hyvin vaikeat, onko se sitten totuus? Veikkaan kuitenkin että punasinistä pohjaa pukkaa talouspoliittisista näkemyseroista huolimatta. Tästä viitteitä antanee mm. Lepomäeltä vähän ehkä lipsahtanutkin toteamus: "kyllä SDP:n kanssa talouspolitiikasta sopuun päästään"
Tästä kun vähän johdattelee niin Lepomäki on kuitenkin Kokoomuksen oikeistolaisempaa talouslinjaa - olisiko siis sittenkin asioita jo hyvinkin huolella pohjustettu valmiiksi kulisseissa?

Melko varmasti on. Vaikka vaalikeskusteluissa räksytetään niin se on hyvin pitkälti teatteria. Hyvä keskusteluyhteys on olemassa eri suuntiin.
 
Prosenteissa voi jäädä vaikka kolmanneksi kunhan saa eniten paikkoja. Ei ole mikään pikkujuttu jos tyrkyllä on pääministerin jakkara. Hallituksessa ne päätökset kuitenkin tehdään.
Tottakai.

Valtakunnan tasolla yhden kansanedustajan ja ykköstuhansien äänien etu ei vaan anna aihetta kovin suurille pullisteluille. Rinne on jakanut hallituspaikkoja jo siihen malliin, että saa hetken tasata hengitystään kun voitti Wassbergin mitalla.

Perussuomalaisia olisi kyykytetty siinä tapauksessa jopa enemmän, että olisivat tuolla yhdellä paikalla voittaneet. Se nyt vaan ei käy, että joku uskaltaa olla eri mieltä.

En sen enempää persujen nimiin vanno. Mutta jos olisi niin viisas ihminen, että voisi puolueettomasti sanoa kumpi on oikea populisti, Rinne vai Halla-aho, niin luulen että YLEn virallinen kanta saisi kirkasta hopeaa, edes rankkareita ei tarvittaisi.
 
Sitten taas ihmetellään kun kannatus mataa demareilla. Ihmekö se kun harjoittavat kokoomuslaista politiikkaa.

Niin totta kuin olla voi. Ainakin joku lähtee kokoomuksen kelkkaan tai ottaa kokoomuksen mukaan,niin valtava vaalitappio on varma. Kokoomuksen kannatus on taas kiveen lyöty.
Luulisi puolueiden jo ymmärtävän että kokoomus politiikka aiheuttaa vain itkua.
 
Back
Top