Tämä läppä, että työstä saadulla palkalla pitää voida elää alkaa olemaan aikansa elänyt. Muotoilen tämän kysymyksen toisella tavalla:
Oletko sinä yksittäinen kuluttaja (ja äänestäjä) valmis maksamaan kotimaassa tuotetusta palvelusta tai tuotteesta sellaisen hinnan, että tuottamisesta voidaan maksaa sellainen palkka, millä voi elää?
Meidän palkansaajista ehkä ylin desiili voisi, mutta ei tietenkään suuressa mitassa kuluttajat ole valmiita maksamaan ylimääräista. On yksilöitä, jotka maksavat, mutta populaation yli se on näin.
Niinkin lähellä kuin Virossa palkkataso on sellainen, että iso osa suomalaisten pyykeistä pestään siellä ja esim meidän firmaan vielä tulevat paperilaskut skannataan Virossa.
Kansantalouden kannalta olisi parempi, jos Suomalaisessa pesulassa tehtäisiin töitä sellaisella palkalla, että pyykit pestäisiin täällä ja työntekijöiden alhainen palkkataso sitten kompensoitaisiin tulonsiirrolla. Ne fyrkat jäisi kiertämään meidän taloudessa, eivätkä valuisi hyödyttämään Viroa. Mutta ei: "Pesulassa pitää maksaa sellainen palkka, että sillä tulee toimeen" ja lähes koko elinkeino heitetään menemään.
Ja nämä ulkomaille valuvat työt ovat juuri sellaisia, joita vähemmän koulutetut ja osaamishaasteiset pystyisivät tekemään. Nyt niitä makuutetaan kotona tai pakotetaan hakemaan työpaikkoja, joihin heillä ei ole mitään edellytyksiä työllistyä.
Olen itse palkannut osaamishaastellisia, kun tällä toimialalla löytyy sellaisiakin hommia, mihin ei mitään erikoislahjakkuutta tarvitse. Palkkakeskusteluissa kävelytän ammattimiehen viereen ja sanon, että heti kun pystyt tähän saat saman liksan, jos pystyt 80 prosenttiin saat 80 prosenttia liksasta. Kyllä nämä sen ymmärtää, vaikka kitisevätkin. Eikä ne alimmat sopimusliksat todellakaan Suomessa hyviä ole. Kaikki nuo matalapalkkaiset jotain tulonsiirtoja saa. Siitä olemme yksimielisiä, että vuosikymmenen työttömyyden ja tempputyöllistämisten (kaikkine muine ongelmineen) jälkeen on parempi käydä säännölliseti töissä ja saada elämään ryhtiä.