Epidemiat maailmalla

Kyllä, mutta se ei ole kovin yksinkertainen prosessi (kasvuikäisillä se on toki kaikkein aktiivisinta; vanhoilla ihmisillä luuytimet ovat pitkälti vain rasvaa).
Ikääntyvien immuunipuolustus perustuu ikääntymisen myötä yhä enenevissä määrin muistisoluihin, joiden avulla on mahdollista tuottaa nopeasti taudinaiheuttajien kimppuun kykeneviä soluja (muistisolut ovat ikään kuin lepovaiheeseen menneitä B-imusoluja, jotka ovat syntyneet infektion myötä, ja kykenevät nopeasti aloittamaan vasta-ainetuotannon, jos sama taudinaiheuttaja tulee takaisin kehoon). Nuoremmilla luonnollisesti taas alkuvaiheen immuunipuolustus ja kyky reagoida uuteen taudinaiheuttajaan on vahvempi kuin vanhemmilla.

Katoin ton linkin. Liian vaikeaa ainakin just nyt vasta heränneille liian vähän nukkuneille aivoille. Yritän myöhemmin uudestaan jos muistan.

Jos tulee uusi virus, niin muistisolujen hyödyllisyys on heikkoa. Jos uusi virus hyökkää myös valkosoluja ja/tai niiden tuottamista vastaan niiden määrää laskien, niin luuydinten aktiivisuudesta ja kyvystä puolustautua uuden viruksen mahdolliselta pyrkimykseltä kaapata luuytimen ja solutuotannon soluja voi kai tulla aika merkittävä tekijä?

Mun sumuisissa aivoissa toi alkaa tuntua yhä mahdollisemmalta.
 
Yksi asia jota en käsitä:

Jos oletetaan, että tieto valkosolujen vähenemisestä pitää paikkansa ja on yleisempi ilmiö, niin näyttää siltä että Wuhan hyökkää niiden kimppuun. Mutta tapahtuuko tämä hyökkääminen niin, että Wuhan tartuttaa pahaa aavistamattoman valkosolun vai niin, että valkosolun käydessä viruksen saastuttaman solun kimppuun virus onnistuu toisinaan tuhoamaan valkosolun?

Kysymys tietenkin sisältää oletuksen, että juuri nämä kaksi vaihtoehtoa olisivat ne todennäköisimmät. Jos eivät ole niin joku voinee korjata. (Yritän käsittää dynamiikkaa asiasta, josta en tiedä oikeastaan mitään, joten käsittäminen ei ole helppoa.)

Toinen asia jota en tiedä enkä ymmärrä:

Voiko valkosolujen kerääntymistaipumus vaikuttaa mitenkään siihen, kuinka ne pystyvät suojautumaan virukselta? Haen kautta rantain sitä, että voiko valkosolujen kerääntymistaipumuksen ohjaaminen lääkkeillä tai muuten vaikuttaa viruksen leviämiseen?

Kolmas:

Jos ja kun tiedetään että virus ei siedä lämmintä kovin hyvin, niin voisiko hengitysilman lämpötilan nostaminen esim. 42°C tasolle auttaa viruksen keuhkoissa tapahtuvan leviämisen ja toimimisen lamaannuttamiseen?

Jos ja kun tiedetään että virus ei oikein selviä (ainakaan pinnoilla) 24h jaksosta 40°C lämpötilaa, niin voisiko tätä hyödyntää?

Kolmosen ajatuksena se, että ensin lämpötila hidastaa viruksen aktiivisuutta ja myöhemmin sen kykyä säilyä elossa. (Veikkaan että tämä on todellinen syy siihen miksi ns. höyryhengitys auttaa. Kyse ei ehkä ole pelkästä kosteudesta vaan siinä että pyyhkeen alla kiehuvan kuumaa vettä isossa kattilassa nostaa sisäänhengitettävän ilman lämpötilaa ja sitä kautta keuhkojen lämpötilaa. Tämä taas tukee immuunijärjestelmän kykyä päihittää virukset.)
 
Pelkkien linkkien pasteaminen ilman "omaa" sisältöä on minunkin mielestäni vähän hölmöä, vaikken käännösapua kaipaakaan.
Täysin eri mieltä. Jos netissä liikkuu asiasta hyviä kirjoituksia, niin miksi niitä ei saisi jakaa? Laiskalle keskustelijalle, kuten minulle, sellainen parin hiiren klikkauksen tapa sopii oikein mainiosti. Informaatiota liikkuu paljon suhteessa nähtyyn vaivaan.


Miksi koronavirukset tappavat ikääntyneitä, mutta eivät nuoria lapsia? Täällä on pohdittu asiaa.


"All three viruses—SARS, MERS, and now 2019-nCoV—fall within the category of coronaviruses, which get their names from the spiky crown of proteins on the viruses’ outer shell. So while we don’t have a firm fatality rate for older adults with 2019-nCoV, it’s likely that it’ll also be higher than in younger adults.

There are two reasons older adults are more susceptible to infections. First, seniors are more likely to have other chronic health conditions, like diabetes or chronic obstructive pulmonary disease, that make it harder for their bodies to cope with damage caused by a new pathogen. Every year, the majority of flu deaths are seen in people 65 or older.

Second, the immune system changes with age—particularly in its ability to respond to coronaviruses. Unlike the flu virus, which does most of the damage to your body on its own, most of the symptoms from coronavirus infections actually come from the body’s immune response, Menachery says. Although he and his lab team are still characterizing these reactions, it seems like coronaviruses encourage older immune systems to kick in with extra inflammation, which can have a cascading effect.

These downstream effects can be particularly acute when the virus lives and reproduces exclusively in a vital organ like the lungs—which SARS, MERS, and 2019-nCoV all do. In an effort to control the infection, the body will wall off portions of the lung that are harboring most of the infection. These sections are then not available to take in oxygen. “You can still breathe, but not with the same capacity. If you have COPD and heart disease, you have less capacity to begin with,” Menachery says, which ultimately makes the infection more likely to be fatal.

Unlike the flu, which has higher fatality rates in both young children and older adults, coronaviruses tend to only be more dangerous for seniors. In a paper published on Jan. 29, scientists writing in the New England Journal of Medicine recorded 0 cases of 2019-nCoV in children 15 and under. This doesn’t mean that children are immune to the virus, but they may be better at fighting it off if they’re otherwise healthy."
 
Kiinassa on tapahtunut talouden saralla upeaa kehitystä sitten Xiaopingin talouden liberalisoinnin, mutta valitettavasti Maon aikainen kommunistinen totalitarismi on yhä vallassa maassa. Wuhanissa tiedettiin uudesta viruksesta ja sen kyvystä levitä ihmisestä ihmiseen jo aikaa sitten, mutta sitä ei haluttu myöntää julkisesti, vaan asiasta varottaneita rankaistiin. Epidemian alkuvaiheessa virus sai siis levitä täysin rauhassa.

Pari hyvää kirjoitusta, jotka käsittelevät virukseen liittyvien tietojen sensurointia.


 
Kiinassa uudenlainen koronavirus on vaatinut tähän mennessä jo 549 ihmisen hengen viruksen levinneisyyden ydinalueella Hubein maakunnassa. Kaikkiaan kuolemantapauksia on Kiinassa raportoitu nyt 560.

Hubeissa kerrottiin 70 uudesta kuolemantapauksesta ja 2 987 uudesta tautitapauksesta. Kaikkiaan virustartuntoja on Hubeissa vahvistettu nyt 19 665. Koko Kiinassa tartuntoja on vahvistettu ainakin 27 300.

Joku tässä on päin vittua. Kuuntelin Linda Howea aamulla pesulla, ja hän sanoi että krematoriot on olleet 24-7 käytössä sata ruumista päivä sitten 27.1. Mun laskujen mukaan summaksi tulee 4400 kuollutta wuhanissa pelkästään. 100*4*11
 
Viimeksi muokattu:
Olen samaa mieltä mutta mikä on se virheellinen osa kokonaiskuvassa. Onkohan mahdollista saada tietoa paljonko kiinassa nyt kuolee päivittäin ja paljonko normaalisti?

Huomionarvoista on myös se ettei muualla maailmassa kuolleita juuri ole. ( terveyden huolto on hyvää ja saa tarvittavat resurssit) Tosin vasta on kulunut reipas viikko.
Tässä kokonaiskuvan kannalta rehellisin tieto tulee aikanaan muista maista kuin kiinasta. Tätä odotellessa.
 
Disclaimer: Korostan varmuudeksi sitä, etten ole asiantuntija, en omaa koulutusta enkä kokemusta alalta jne. Kaikki mitä sanon on mieliteitä ja pohdintaa, ei tietoa. Kaikki se, mitä sanon ja mikä ei ole joko suoraan lähteisiin linkitettyä tai matemaattisin keinoin laskettavissa voi olla täyttä puppua.

Noin...

Mietityttää...

Olen koko ajan toitottanut sitä, että en usko virallisiin kuolleisuuslukuihin. Samalla olen tuonut esiin niitä perusteluja, joiden vuoksi en usko - ainakin keskeistä osaa niistä.

Olen perustanut arvioni siihen, että aikakorjaamaton laskelma on taudin voimakkaan leviämisen aikana automaattisesti tartunnan ja kuoleman välisen viiveen verran väärässä. Omat arvioni perustin siihen käsitykseen, että silloin kun potilas kuolee, niin kuolo korjaa noin viikon sisällä tartunnasta.

Olin väärässä.

Tauti ei tapa useinkaan tapa niin nopeasti kuin kuvittelin. Iso osa potilaista kuolee bakteeriperäisiin jälkitauteihin. (Hoidon ruuhkautuessa näiden määrä varmaan kasvaa.) Tällöin kuolema saattaa tulla esim. kahden viikon kuluttua sairastumisesta. Se taas voi olla vielä kauempana tartunnasta. Olen siis käyttänyt omissa arvioissani liian matalaa korjauskerrointa.

Dr John Campbell tuo kierrellen ja kaarrelle esille sitä että ilmeisesti läntinen tutkijayhteisö ei enää pidä mahdollisena Kiinan antamien lukujen käyttämistä leviämisen mallintamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kiinasta tuleva tieto on puppua.

Tilalle tai rinnalle on ainakin jossain määrin otettu vastaavien virusten leviämisestä olevat mallintamistavat.

Ilmassa roikkuu samaan aikaan kysymysmerkillä varustettuna aiempaa korkeampi kuolleisuusluku.



Olen samaa mieltä mutta mikä on se virheellinen osa kokonaiskuvassa. Onkohan mahdollista saada tietoa paljonko kiinassa nyt kuolee päivittäin ja paljonko normaalisti?

Huomionarvoista on myös se ettei muualla maailmassa kuolleita juuri ole. ( terveyden huolto on hyvää ja saa tarvittavat resurssit) Tosin vasta on kulunut reipas viikko.
Tässä kokonaiskuvan kannalta rehellisin tieto tulee aikanaan muista maista kuin kiinasta. Tätä odotellessa.

Jos etsii julkaistuista luvuista helposti löytyviä systemaattisia virheitä - kuten viiveen huomiotta jättäminen - ja laskee itse, niin pääsee alkuun.

Sen lisäksi pitää tietenkin koittaa etsiä uusinta ja luotettavinta tietoa.

Näiden lisäksi voi käyttää muutosten määrästä ja laadusta kertovaa tietoa. Osaan siitä löytää suoraan joko lukuja joilla laskea tai kertoimia joita käyttää.
 
Viimeksi muokattu:

Kun ei näy kokonaisena, niin tässä se käännetty venäjäksi: https://www.inopressa.ru/article/06feb2020/sueddeutsche/wuhan.html

Aika kurja luettava, sairaalat ovat täynnä, vakavasti sairastuneita ihmisiä ei oteta niihin, ne ovat kotona läheisten hoidossa, jotka itse pelkävät saaneen tartunnan. Taloja ja asuntoja ihan oikeasti teipataan ja suuttuneet naapurit jopa ketjuttavat ovet, näin käy ei asukas pimitti oleskelusta Wuhanissa, yhden talon ne jopa hajuttaneet. Kuolleet poltetaan ilman että läheisillä on mahdollisuus hyvästellä.
Kiinalaiset eivät ymmärrä miten WHO:lta saattoi tulla kiitosta viranomaisille.
 

Joku tässä on päin vittua. Kuuntelin Linda Howea aamulla pesulla, ja hän sanoi että krematoriot on olleet 24-7 käytössä sata ruumista päivä sitten 27.1. Mun laskujen mukaan summaksi tulee 4400 kuollutta wuhanissa pelkästään. 100*4*11

Tee omat laskelmat. Kun olet laskenut, niin kerro täällä mitä sait.

Huomioi se, että Kiinasta saatavissa leviämisluvuissa on itämis- ja toteamisajan verran viivettä. Tarkista nämä kaksi aikaa uusimmista ja luottettavimmista lähteistä.

Kun Kiina antaa Hubein osalta tartunta-aikakorjaamattoman kuolleisuusprosentin 3.1% ja sen ulkopuolelta noin 0.19% niin mieti kumpaan luotat enemmän ja perustele asia. Jos luotat molempiin niin perustele se. Jos et luota kumpaankaan, niin perustele se.

Tarkista tuplaantumisnopeus sekä alan tutkimuksista että julkaistuista leviämisluvuista. Kun huomaat että ne eivät vastaa toisiaan, niin mieti kumpaan luotat enemmän ja perustele se. Jos molempiin tai et kumpaankaan niin perustele se.

Kun olet tehnyt omat laskelmat niin vertaa niitä virallisempiin ja viranomaiskäytössä oleviin. Mieti kumpiin luotat enemmän jos niiden välillä on eroa - niin kuin taatusti on jos lasket asiat itse.

Kun olet tehnyt kaiken tämän niin kerro meille löydöksesi, havaintosi, mietteesi.

Tossa ei mene kauan. Linkit löytyvät ketjusta. Hopkinsin luvuilla + Dr. J.C:n videoilta löytyvillä lisätiedoilla pääset liikkeelle.

Hubein luvut saat niin että avaat tämän Hopkinsin ajantasaisen linkin...


...ja suurennat karttaa plusmerkillä niin paljon että punaiset pallot erkaantuvat toisistaan. Sitten klikkaat Hubein palloa.

Juuri nyt Hopkinsin luvut menevät näin:

Maailma:
Total Confirmed 28 344
Total Deaths 565
Total Recovered 1 304

Mainland China:
Total Confirmed 28 085
Total Deaths: yksi Filippiineillä, yksi Hong Kongissa, loput manner-Kiinassa

Hubei:
Total Conffirmed 19 665
Deaths 549
Recovered 694

Laske näistä - tai itse kaivamistasi luvuista - Hubein ulkopuolinen kuolleisuusprossa. Vertaa sitä Hubein lukuun. Mieti.

Laske tuplaantumisluku. Mieti.

Laske leviämisnopeuskorjattu tartuntahetken tilanteeseen perustuva kuolleisuusprosentti. Mieti tosissasi.

Kerro meille mitä sait.
 
Kerro meille mitä sait.

42 :cool:

Ihan oikeasti. Esitin kaavani, epäilykseni ja hyökkäsit päälleni. Ota rauhallisesti pihatonttu, elä panikoi. Kyllä se tästä selviää. Elämä voittaa vaikka tekee kipeää. Minä en voi sille mitään että asiat kiinnostaa ja osaan niitä kaivaa monesta paikkaa. Tunnetusti en niele monia asioita niitä ensin pureskelematta. Niin on myös tämän asian takia. Kolme viikkoa sitten juuri kukaan ei noteeraanut tätä ketjua, koska no hätä.
 
Viimeksi muokattu:
Joku tässä on päin vittua. Kuuntelin Linda Howea aamulla pesulla, ja hän sanoi että krematoriot on olleet 24-7 käytössä sata ruumista päivä sitten 27.1. Mun laskujen mukaan summaksi tulee 4400 kuollutta wuhanissa pelkästään. 100*4*11
Varmasti, mutta johtuuko kaikki korona viruksesta?

Suomessa kuolee vuosittain noin 54 000 eli päivittäin jotain 150.

Wuhanissa normaali kuolleisuus päivittäin on varmasti jotain 300.
Lisäksi kun terveydenhuolto on koetuksella, niin ihmisiä voi kuolla helpommin muihin sairauksiin/onnettomuuksiin koska terveyden hoitojörjestelmä on ruuhkautunut.

Mikäs on krematorioiden kyky jos tulee vaikka 30 kuollutta päivittäin enemmän normaali tilanteeseen.

Tällä tarkoitan sitä, että voihan pienikin pidempi poikkeavuus aiheuttaa ongelmia.
 

Ei kun oikeasti.

Ja kun lasket, niin pohdi sen jälkeen sitä, että asiantuntijat odottavat taudin huipun olevan Wuhanissa noin kymmenen viikon päästä. ("Mid April.") Tuon viiveen perusteella voinee arvioida jonkin verran sitä, että miten pöpön eteneminen muualla tulee sujumaan.

Samalla kannattaa ehkä pohtia ja päätellä sitäkin, että jos tautihuippu olisi Suomessa huhti-heinäkuiden välillä, niin mistä kaikesta maailmalla voisi siihen mennessä olla pulaa ja miten moiseen pulaan voi ehkä varautua huomattavasti etukäteen.

Maailman talouteenhan toi tulee iskemään rajusti ja sitä kautta todella moneen muuhun asiaan. Osa niistä on sellaisia että voi olla hyvä varautua todella ajoissa hintojen, saatavuuden, oppimisen viemän ajan tms. takia.
 
The current death rate for China in 2019 is 7.261 deaths per 1000 people, a 1.97% increase from 2018. The death rate for China in 2018 was 7.121 deaths per 1000 people, a 0.34% increase from 2017. The death rate for China in 2017 was 7.097 deaths per 1000 people, a 0.33% increase from 2016.

11 000 000/1000 *7.261=79871 kuollutta per vuosi
79871/365=218.824... kuollutta per päivä
219/4 krematoriota=54.75 prosessoitua kuollutta per päivä per krematorio
219*11=2409 kuollutta normaalisti 27.1 - 6.2 välisenä aikana
100*4*11=4400 prosessoitua kuollutta 27.1 - 6.2 välisenä aikana
4400 - 2409=1991

Viralliset tilastot osoittavat koko maailman määräksi 549

1991 =! 549

eli mikä on pielessä kun luvut eivät täsmää?

Huomatkaa myös että viranomaiset ilmoittivat 9 000 000 wuhanin väestöksi kun se eristettiin 3 000 000 ollessa jossain muualla, saan sillä aikaan pienemmän päivittäisin kuolleiden määrän, ja paljon isomman määrän corona viitteisiä kuolemia (2431).

1991/11=181 ylimääräistä kuollutta per päivä
2431/11=221 ylimääräistä kuollutta per päivä

Neljä krematoriota prosessoi joka päivä 400 ruumista tuhkaksi. Mitä tapahtuu kun on ylikapasiteettia? Wuhanin videoilla sairaalla henkilö sanoi, että heillä on ruumishuone täynnä ja he joutuivat muuttamaan hoitohuoneita varastoiksi. Videoilla on näkynyt busseja käytössä. Minne viranomaiset kasaavaat näitä ylimääräisiä kuolleita? Jos ottaa huomioon viralliset luvut, niin mitään tälläisiä uutisia ei pitäisi olla olemassa. Ainoastaan propaganda muodossa. Mutta kun katsoo propagandaa, niin videot on erillaisia kuin normi propaganda. Eli jokin asia on jälleen pielessä.
 
Viimeksi muokattu:
Varmasti, mutta johtuuko kaikki korona viruksesta?
Mietin tästä sellaista: kun korona virus on tarttuvampaa sorttia (ei ole vielä varmuutta asialla), niin voiko olla rinnakaistartuntoja? Tavallinen flunssavirus ja korona?

Joskus luin että useampi virus voi olla kimpussa, ensin ihminen saa jonkun tavallisen nuhaviruksen, perässä voi tarttua vielä yksi, jos elimistö heikkentynyt, ja jopa lisää. Se kuulemma selittää ns pitkittyneitä flunssia.
 
Lisäksi kun terveydenhuolto on koetuksella, niin ihmisiä voi kuolla helpommin muihin sairauksiin/onnettomuuksiin koska terveyden hoitojörjestelmä on ruuhkautunut.
Samasta saksalaisen lehden kirjoituksesta:
"Yksi Harvardin yliopiston tiedemies mainitsi että valtion viralliset luvut ovat vain 5% todellisista tapauksista Wuhanissa. Yhteen lääkäriin Kiinassa keskimäärin 6700, Saksassa tämä luku 210. Jopa tavallisena aikoina täällä ilman rahaa pitää nähdä vaivan päästäkseen lääkäriin".

Huom.en tiedä kuinka tarkka käännös saksal.julkaisusta, ja se on vieläpä venäläisesta. Mutta mielestäni aika moni asia pitää paikkansa.

Kuinka paljon Suomessa potilaita per lääkäri terveyskeskuksessa?

edit. Korjaus: ei 6,7 vaan 6700 potilasta.
 
Viimeksi muokattu:
Täysin eri mieltä. Jos netissä liikkuu asiasta hyviä kirjoituksia, niin miksi niitä ei saisi jakaa? Laiskalle keskustelijalle, kuten minulle, sellainen parin hiiren klikkauksen tapa sopii oikein mainiosti. Informaatiota liikkuu paljon suhteessa nähtyyn vaivaan.
Päätin jo etten jatka tätä keskustelua, koska en kokenut sitä hyödylliseksi, mutta kommentoidaan nyt vähän kuitenkin. En mä mitään runoja tai mitään syväanalyysiä linkin liitteeksi kaipaa.

Tuo omassa viestissäsi ollut saate on mielestäni hyvä esimerkki täydellisestä pohjustuksesta.
-"Miksi koronavirukset tappavat ikääntyneitä, mutta eivät nuoria lapsia? Täällä on pohdittu asiaa."

Enkä mä mieltäni pahoita vaikka joku ei linkkejään kommentoi mitenkään. Tuo tekee vain _minun mielestäni_ foorumista helpommin seurattavan.
 
Kiinassa on tapahtunut talouden saralla upeaa kehitystä sitten Xiaopingin talouden liberalisoinnin, mutta valitettavasti Maon aikainen kommunistinen totalitarismi on yhä vallassa maassa. Wuhanissa tiedettiin uudesta viruksesta ja sen kyvystä levitä ihmisestä ihmiseen jo aikaa sitten, mutta sitä ei haluttu myöntää julkisesti, vaan asiasta varottaneita rankaistiin. Epidemian alkuvaiheessa virus sai siis levitä täysin rauhassa.

Taas kerran tuli mieleen Stubb joka kertoi luottavansa Kiinan presidenttiin. Sekä Sitran johtaja joka niin ylisti Kiinaa, että kun se "runnoi" yhdessä EU:n kanssa, ilmastoasioihin liittyen. Kommunistinen valtiohan se on, siihen luottavat hölmöt ja tietysti toiset kommunistit.
 
Samasta saksalaisen lehden kirjoituksesta:
"Yksi Harvardin yliopiston tiedemies mainitsi että valtion viralliset luvut ovat vain 5% todellisista tapauksista Wuhanissa. Yhteen lääkäriin Kiinassa keskimäärin 6,7 potilasta. Saksassa tämä luku 210. Jopa tavallisena aikoina täällä ilman rahaa pitää nähdä vaivan päästäkseen lääkäriin".

Huom.en tiedä kuinka tarkka käännös saksal.julkaisusta, ja se on vieläpä venäläisesta. Mutta mielestäni aika moni asia pitää paikkansa.

Kuinka paljon Suomessa potilaita per lääkäri terveyskeskuksessa?

Nyt en ihan ymmärrä lainaustasi, siis Kiinassa olisi yksi lääkäri 6,7 potilasta kohden ja Saksassa yksi lääkäri per 210 potilasta? Jokin ei nyt käy yhteen...

Lääkäreiden suhdetta väestöön voi katsella esimerkiksi seuraavan linkin takaa. Vähän vanhaa tietoa, mutta sen mukaan Kiinassa on 1,51 lääkäriä 1000 asukasta kohden ja Suomessa 2,6 lääkäriä 1000 asukasta kohden.


Näköjään myös WHO ja Maailmanpankki tilastoivat samaa dataa, kukapa olisi arvannut.

 
Back
Top