Etelä-Afrikan ja Rhodesian puskasodat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Nikhris
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hyvä ketju näistä puskasodista sisältäen itsellekin uutta tietoa! Ihan lähtien siitä että itselläni on päässyt sekoittumaan Rhodesian puskasota, Etelä-Afrikan rajasotana tunnettu puskasota ja siihen kuuluneet Angolan ja Namibian tapahtumat. Tosin rajasota kesti 23 vuotta ja Rhodesian puskasota 15 vuotta, joten ihmekös tuo että siellä kaikkea ehti tapahtua. Myös Kuuban osallisuuden laajuus jaksaa aina yllättää. Olisi pitänyt aikanaan jaksaa kysellä hieman tarkemmin etelä-afrikkalaisilta veteraaneilta mutta he olivat aika hiljaisia miehiä.

Sen verran täytyy edellistä viestiä täsmentää että Dire Straitsin biisin Brothers in Arms lyriikasta on käyty erinäisiä keskusteluja. Rhodesian sijaan Knopfler taisi biisiä säveltäessään ajatella suhdetta veljeensä, Nicaraguan sisällissotaa ja mahdollisesti Falklandin sotaa. Videon loppupuolella taas kuullaan Taistelutoverien tunnusmelodia.
 
Olisi pitänyt aikanaan jaksaa kysellä hieman tarkemmin etelä-afrikkalaisilta veteraaneilta mutta he olivat aika hiljaisia miehiä

Afrikkalaiset valkoiset sotilaat ovat vähän sellainen oma heimonsa. Rhodesian sota ei ollut kivaa kenellekään ja pitkä sota toi myös valkoisten välille paljon jännitteitä. Eivät valkoiset rhodesialaisetkaan ihan niin homogeeninen joukko ollut kuin täältä päin kuvittelisi.

Kuuba otti roolia ja NL maksoi viulut ja jossain ne laskut maksoi Kiina. Itä-eurooppalaisia neuvonantajia piisasi moneen paikkaan ja yleensä toivat mukanaan kivoja vempeleitä ja nokkelia oivalluksia siitä, miten toteutetaan sekasorto.
 
Ogadenin sota lasketaan myos puskasotiin (vaikka autiomaa ja vuoret ovatkin vallitsevampia). Kannattaa tutkailla: ratkaistiin ilmarynnakolla vastapuolen (lahinna tankkiarmeijan) selustaan, jossa kopterit veivat keveita tankkejakin mukanaan... eihan siita "paljain kasin" mitaan olisi tullut
Myös Kuuban osallisuuden laajuus jaksaa aina yllättää.
- kuubalaisia kaatui Afrikassa niin paljon, etta vuosien mittaan se tuli mahdottomaksi selittaa
- siksi tuo Cuito Canavale loi sopivan paussin, jossa sovittiin miten kaikki hipsivat, kunnia mukanaan. kotikonnuille (Unita siina "myytiin" halavalla... mutta ei se ole ainoa kerta).
 
Tuotteistetaan tätäkin...

mugs.jpg
 
Kahtokkees noiden valkoisten sotilaiden kenkävalintaa. Puma ja Adidas peruslenkkarit olivat myös suosittuja. Liikkuvana toimivat partiot kevensivät varustuksensa tavoilla, jotka panevat nykyiset retkeilytrendit mallia grammanviilaus suorastaan naurunalaisiksi. Noissa oloissa, tehtävissä ja toimintaedellytyksillä ei myöskään ollut mahdollista taakoittaa sotilaita muulin lailla 30-kiloisine tst-varustuksineen.
 
Joku on näköjään juuri muokannut tuota Wikipedia artikkelia niin että ZANLA:n tappioiksi kerrotaan 31,028 miestä, naista ja lasta. :sneaky: Siinäpä oiskin hommaa 84 miehelle ampua yli 30,000 ihmistä yhden päivän aikana..

ZANLA documents captured after the raid indicated that 31,028 of men, women and children had been killed, a figure considerably higher than the 300 initially claimed by the Rhodesians.
 
Ei tota tapausta kannata paljon hypettää, se on kuitenkin kyynisyydessään ja tietyssä iljettävyydessään ruma luku. Mutta ei Afrikassa mitään poikkeuksellista. 84 tekijää....kas kun ei 44.
 
Paras isku minusta oli, missä Rhodesian pojat ajeli tummien leiriin ja kuulutti, että Rhodesia on kaatunut. Noh porukka kokoontu ympärille ja porukka avasi tulen 2 kpl ajonevuosta. Tappioluku taisi olla jotain 2-3tuhannen väliä.
 
Vanha kunnon puskapiiska pyssy-Jeesuksen käsittelyssä... Rhodesian FAL:


Olipas kerrassaan mielenkiintoinen asevideo. Tuossa kerrottiin helkkarin hyvin se miten torrakkoa käytettiin ja tarvittaessa modattiin puskasodan tarpeisiin. Ja tosi hyvin tuli ilmi myös se, mitenkä kansainvälisessä asevientisaarrossa ollut Rhodesia aseistusta hankki. E-Afrikka osti kiväärejä Belgiasta. Raaputtelivat sitten sarjanumeroita ja muita tunnisteita pois ja a vot ! Aseet sitten käyttäjille käteen.
 
Rhodesian sodan arkea vuodelta 1978.

 
Rhodesian sodan arkea vuodelta 1978.


Sama video löytyy tuosta edelliseltä sivulta. Mutta joo, tuossa siis mennään vuodessa 1978. Sota oli alkanut 1964, valkoinen väestö oli huipussaan vain 290 000 ja tuossa vaiheessa moni oli jo häippäissyt. Sellainen kylmän sodan taistelukenttä. Ja Mugaben aikana häippäisi maasta sitten kolme ja puoli miljoonaa mustaa. Että sellainen voitto. Voidaan tietenkin keskustella siitä olisivatko maan johtoon päätyneet mustat poliitikot radikalisoituneet samalla tavalla ilman pitkää sotaa?
 
Näin sitä pääsi käymään, että jo ketjussa aikaisemmin ollut video tuli postattua uudelleen vaikka ketjun silmäili läpi.

Laitetaan tähän eteläafrikkalainen koulutusvideo vuodelta 1986. Videon aiheena vastasissitoiminta. Poliisin Koevoet yksikkö ja EA:n ilmavoimien kopterit pääosassa.

 
Koevoet = sorkkarauta. Olisi kiinnostava tietä miksi sellaisen nimen olivat valinneet.

Alunperin virallisesti nimeltään Operaatio K.

Aika nopeasti yksikkö sai kovan maineen ja sitä kuvaavan nimen.

"The crowbar, which prises terrorists out of the bushveld like nails from rotten wood."
South African Minister of Law and Order Louis le Grange, on Koevoet activities in the operational area
 
Back
Top