Saksan liittokansleri
Angela Merkelhttps://www.is.fi/haku/?query=angela+merkel mainitsi yllättäen Suomen selittäessään Münchenin turvallisuuskokouksessa, miksi EU:n päätöksenteko voi joskus olla hidasta. Merkeliltä kysyttiin, onko hän tehnyt tarpeeksi Euroopan levällään olevien palapelin palasten keräämiseksi yhteen. Kysyjä muistutti Ranskan presidentti
Emmanuel Macroninhttps://www.is.fi/haku/?query=emmanuel+macronin haastaneen Merkelin kuuluisassa EU-puheessaan vuonna 2017.
– Ranska ja Saksa eivät ole yksin Eurooppa. Kun minulla on idea, eivätkä Hollanti ja Suomi ole mukana ja toiset katsovat, ettei tapahdu tarpeeksi, pitää siitä syntyä jotain, mistä me kaikki olemme samaa mieltä. Jos Saksa ja Ranska tekevät jotain yhdessä ja muut sanovat, etteivät he ole mukana, sitten syytätte, ettemme ole onnistuneet, Merkel puolustautui.
Merkelin Suomi-viittaus kohdistui ilmeisesti euroalueen uudistuksiin. Suomi on mukana kahdeksan maan muodostamassa Hansa-ryhmässä, joka pyrkii EU:ssa suurten maiden rinnalle. Hollantia pidetään ryhmän johtajana, mutta Suomi on ollut aktiivisesti mukana laatimassa sen linjauksia. Ryhmä peräänkuuluttaa tiukkaa talouskuria ja on halunnut Saksan pitävän myös siitä kiinni. Merkel totesi vastauksensa aluksi Euroopan olevan todella suurissa vaikeuksissa. Hänen mukaansa unioni ei ole ollut riittävän kyvykäs keksimään uusia vastauksia ongelmiin. Hän viittasi myös taloudellisiin vaikeuksiin ja ympäri maailmaan voimistuneeseen populismin nousuun.
– Se kääntää valtiomme toisiaan vastaan, mutta meidän pitää tehdä työtä yhdessä.
Merkel muistutti, että Euroopalla on vastustajia, eikä niistä vähäisin ole Venäjä.
– Venäjä käy hybridisotaa. Sen voi tuntea joka ikinen päivä Euroopan maissa. Yleensä heikoimpaan linkkiin isketään ensimmäisenä. Nämä ovat valtavia haasteita.
Merkelin mukaan EU-maiden on hyväksyttävä, ettei kyse ole vain yksittäisten valtioiden ongelmasta.
– Jos sanomme, että tällä valtiolla on vähän ongelmia ja tuollakin, mutta emme näe kokonaisuutta, huomaamme pian, että meillä kaikilla on sama ongelma.
Merkel nosti esiin, että Saksassa lapset ovat lähteneet kaduille vastustamaan ilmastonmuutosta. Hän ihmetteli, mistä lapset ovat yhtäkkiä saaneet tämän idean samanaikaisesti.
– Epäilen, onko se vain heidän oma aloitteensa. Tällaisia kampanjoita on helppo ohjata sosiaalisessa mediassa.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006004454.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=11&utm_source=tf-other