Nojatuolistrategi
Ylipäällikkö
Edustusrouvan elämää ja Kustin mietteitä.
Kirjailija Tuomas Vimmahttps://www.hs.fi/haku/?query=tuomas+vimma, oikealta nimeltään Kusti Miettinen, istuu brysseliläisen olutbaarin pöydässä. On ensimmäisiä todella lämpimiä päiviä Brysselin keväässä, ja Miettisen edessä on lasi ”Belgian parasta olutta.” Olut on nimeltään le Fort eli vahva.
Ruoka on yksi syistä, minkä vuoksi Miettinen asuu puolisonsa, kokki Jenni Tuomisenhttps://www.hs.fi/haku/?query=jenni+tuomisen kanssa jälleen Keski-Euroopassa. Pariskunta muutti pari vuotta sitten Pariisiin, jotta Tuominen voisi opiskella huippuluokan kokkikoulussa. Porvooseen paluun jälkeen tuli jälleen muutto: Tuomisesta tuli Suomen EU-lähetystön chef de cuisine eli keittiömestari.
Nyt mennään vaimon työn ehdoilla, Miettinen sanoo. Kirjailijana se on helppoa. ”Porvarikirjailijalla kaikki on hyvin”, hän ironisoi.
”Jos kysyt, että olenko edustusrouva, niin olen”, hän sanoo.
Miettisen päiväohjelma Brysselissä on seuraava: Aamulla kahvit ja lehden lukua. Kaupunkiin hän tutustuu koiransa Natashan kanssa ja veljensä autolla. ”Ratikoissa en ole käynyt." Iltapäivällä Miettinen kirjoittaa pari-kolme tuntia, kunnes vaimo ilmoittaa, monelta tulee kotiin ja tuoko kenties vieraita. Kiinnostavaa on ollut, että illallispöytään on Brysselissä ehtinyt jo monenlaisia päättäjiä ja asiantuntijoita.
”Nato-sotilaita ja saksalainen energia-asiantuntija, joka pohtii kaasuputkea.”
”Hienoa seurata vierestä, kun isoja asioita päätetään”, Miettinen sanoo.
Koiralenkkiä säestää usein helikopteri, joka vahtaa Brysselissä asioivia arvovieraita. Miettinen kirjoittaa parhaillaan vuoden päästä keväällä julkaistavaa fiktiokirjaa. Tyylilajiksi hän kuvaa ”eroottisen räiskinnän”. Päähenkilö on suomalainen naissotilas.
Bryssel tuntuu Pariisin jälkeen maanläheiseltä, kylien yhteenliittymältä suurkaupungin sijaan. Varsinkin asuminen on edullista, ”ihan vitsi Pariisin jälkeen”, hän kuvaa. Pariskunta asuu yli 120 neliöisessä ullakkoasunnossa sillä hinnalla, jolla Pariisissa olisi saanut pienen kaksion. Kun Pariisissa katsotaan alaviistoon viinilasin takaa, Brysselissä ihmisiä on helpompi lähestyä.
”Kukaan ei kertonut, että brysseliläiset ovat mukavia.” https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006044554.html