EU:n kannatus on korkein nuorten ja korkeasti koulutettujen parissa.
Tämä yksittäinen lainaus kertoo siitä että kovasta kritisoinnista huolimatta Unionin asema ja merkitys jäsenmaille tulee säilymään myös tulevaisuudessa. On helppo uskoa myös siihen että kritiikkiin on ollut aihetta. Toivotaan että EU:ssa keskitytään aikaisempaa enemmän koko unionia ja maailmaa koskeviin asioihin. Samalla jätetään vähemmälle yksittäisten jäsenmaiden sisäpolitiikkaa ja kansallista lainsäädäntöä koskevat asiat.
Jo tulevalla parlamenttikaudella EU:n tulee uudistaa toimintatapaansa ja keskittyä niihin keskeisiin asiakokonaisuuksiin jotka ovat yhteisiä ja koskettavat kaikkia jäsenmaita. Esimerkiksi:
- luomaan aikaisempaa yhtenäisempää kauppapolittisia linjauksia sekä sisämarkkinoilla että suhteessa muuhun maailmaan. Yksittäisten jäsenmaiden olisi vaikea kyetä tasapuoliseen keskusteluun ja sopimuspolitiikkaan USA:n, Kiinan tai muidenkaan nousevien talousliittoutumien (Intia, Itä-Aasian maat, Afrikka jne.) kanssa.
Unionilla tulee olla yhtenäinen linja myös ilmastopolitiikassa.
- ei ole mitään järkeä siinä että yksittäinet jäsenmaat lähtevät sooloilemaan omien ilmastotoimiensa kanssa.
- EU on laatinut yhteiset päästötavoitteet. Niihin pitää jokaisen jäsenmaan sitoutua. Yksittäisten maiden ei pidä lähteä irtiottoihin kumpaankaan suuntaan (kiristämään maakohtaisi päästötavoitteita tai toisaalta myöskään lipsumaan niistä).
- päästötavoitteissa tulee edetä kaikkia jäsenmaita tasapuolisesti kohtelevan ja yhteisen linjauksen mukaisen lainsäädännön myötä.
Myös pakolaispolitiikassa tulee edetä jäsenmaiden yhteisesti hyväksymien periaatteiden mukaisesti..
- EU ei voi lähteä painostamaan yksittäisiä jäsenmaita sellaiseen pakolaisten vastaanottoon johon ko. mailla ei ole halukkuutta tai valmiuksia.
- Unionin puitteissa on löydettävä keinot joilla laittomuuksiin sekä lähtökohdiltaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen perustuva maahanmuutto saadaan hallintaan.
- yhteinen ja tarkka ulkorajavalvonta on yksi esimerkki EU:n keinoista kontrolloida laitonta maahanmuuttoa. Muutakin tarvitaan..
- esimerkiksi iyhtenäinen käytäntö laittomasti EU:n jäsenmaiden alueelle muuttaneiden palauttamisesta lähtömaihinsa.
Tuossa nyt joitakin esimerkkejä mahdollisista käytännön toimista...mutta tarvitaan vielä paljon, paljon enemmän. Lisää sellaista jäsenmaiden keskinäistä yhteistyötä jolla korjataan EU:n ulkopuolelta kaikille jäsenmaille aiheutuvia/koituvia epäkohtia jne.
Yksittäisten maiden sisäpolitiikkaan, kulttuuriin jne. kohdistuvaa painostusta tai pelkästää niihin erityisesti suunnattuja direktiiveejä ei tarvita. Sellaiset hankkeet tulee lopettaa EU:n puitteissa kokonaan. Näitä koskeva lainsäädäntö tulee jättää kansallisten parlamenttien tehtäväksi. Niiden osalta pitää EU:n lainsäädännön puitteissa hyväksyä täysi kansallinen suvereniteetti.
- käytännössä suurin osa tällaisesta puuttimisestä kansalliseen päätöksentekoon on tapahtunut ko. jäsenmaiden omien edustajien toimesta. Esim. Suomen omat vihervasemmistolaiset edustajat ovat pyrkineet vaikuttamaan ulkopuolelta (erityisesti EU:n parlmentin kautta) Suomen omaan lainsäädäntötyöhön. Tällaista EU:n direktiivien myltä Suomea koskevaa vääristelyä on päätynyt myös meidän omaan lainsäädäntöömme. Näin on tehty koska ko. vihervasemmiston kansalaisilta saama kannatus kotimaassa ei ole riittänyt niiden säätämiseksi (heidän mieleisekseen) Suomen omassa eduskunnassa.
Todennäköisesti juuri tällainen väärä ja epädemokraattinen toiminta on ollut suurena tekijänä sille että EU:n päätöksentekoon kohdistuu epäluottamusta.
- uskoisin että nämä asiat ymmärretään jatkossa aikaisempaa paremmin myös EU:n kokonaisuudessa.
- siihen viittaa mielestäni se että nuoret ovat kaikkein suurimpia EU:n kannattajia.
Voisin uskoa että kritiikki Unionin tähänastista politiikkaa kohtaan tulee näkymään EU-vaaleissa siten että yhteistä etua rakentavat puolueet saavat lisää kannatusta.