Miksi ei EU arvostele/tuomitse Turkin yliopistotutkijoiden pidätyksiä?
EU kohtelee Puolaa kaksinaamaisesti
16.1.2016 19:53
Simon Elo
Euroopan unioni on käynnistänyt Puolaa vastaan tutkimuksen maan demokratian tilasta. EU-komissiota huolestuttaa erityisesti medialakia ja perustuslakituomioistuimen tuomarinimityksiä koskeva kiista, mutta tilanne ei ole Puolan sisäpolitiikassa mitenkään ainutlaatuinen.
Parlamenttivaalien jälkeen kansallismielinen ja EU-kriittinen Laki ja oikeus -puolue sai parlamenttiin enemmistön ja oppositioon joutui aiempi valtapuolue Kansalaisfoorumi.
Perustuslakituomioistuinta koskevan kiistan perusta luotiin Kansalaisfoorumin valtakauden loppumetreillä. Puolue nimitti vaalien aikaan uusia tuomareita, vaikka osa paikoista avautui vasta vaalien jälkeen. Kaksi nimitystä todettiin laittomiksi.
Poliittiset voimasuhteet ovat vaikuttaneet aiemmin myös julkisen palvelun median sisältöön. Oppositioon joutunut Kansalaisfoorumi-puolue yritti saada läpi nykyhallituksen esitystä vastaavaa medialakia vuonna 2007.
EU kohtelee Puolaa kaksinaamaisesti. Kyse on pelin politiikasta. Suuressa jäsenmaassa Puolassa on vallassa EU-eliitille epämieluinen, kansallismielinen ja EU-kriittinen puolue. Se mikä oli sallittua mieluisille kumppaneille, ei ole sallittua epämieluisille haastajille.
Laki ja oikeus -puolue kuuluu europarlamentissa EU-kriittiseen Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmään (ECR), josta on muodostunut jo kolmanneksi suurin ryhmä. Samaan ryhmään kuuluu myös perussuomalaiset. Kansalaisfoorumi sen sijaan kuuluu europarlamentin suurimpaan ryhmään Euroopan kansanpuolueeseen (EPP). Samaan ryhmään kuuluu myös kokoomus.
Entä Unkarin Fidesz, jonka EU-komissio on jättänyt pitkälti rauhaan vaikka maa toimii samoin kuin Puola? Vähemmän yllättäen
Viktor Orbanin johtama puolue kuuluu Kansalaisfoorumin tavoin Euroopan kansanpuolueeseen.
Puhumattakaan useiden EU-maiden jo vuosia jatkuneesta Dublin-asetuksen rikkomisesta, joka on johtanut nykyiseen siirtolaiskriisiin ja vaarantanut koko Euroopan tulevaisuuden.
Ulkoministeri
Timo Soini suhtautui blogissaan kielteisesti ja valtiovarainministeri
Alexander Stubbsuhtautui blogissaan myönteisesti Euroopan unionin toimiin Puolaa vastaan.
Euroopan tason valtataistelun mainingit lyövät selkeästi myös Suomen puoluepolitiikkaan.
Puolalaiset eivät kaipaa minkään lipun alla marssivaa valvontakomissiota. Nyt tarvitaan kunnioittavaa keskustelua eikä kaksinaamaista sanelupolitiikkaa.