Haluatko syvenevää EU integraatiota Kataisen tapaan?
26.4.2016 09:26
Sirpa Abdallah
http://sirpaabdallah.puheenvuoro.uu...ko-syvenevaa-eu-integraatiota-kataisen-tapaan
Muutama päivä sitten vieriali Suomessa, entisessä kotimaassaan, ex-pääministeri Jyrki Katainen, nykyisin EU:n komissaari. Hänen haastattelussaan puhuttiin niin brexitistä kuin EU:n syvenevästä integraatiosta.
En ota lähemmin kantaa tuohon brexitin mahdollisiin jälkijäristyksiin eron tapahtuessa EU:n jäsenyydestä muutoin kuin sen, että erolla saattaa todellakin olla koko EU:n hajoamisen alkusysäys. Juhannuksen aikoihin tuo äänestystulos selviää, haluavatko britit jäädä EU:hun vai ei. Tuota jäämme odottamaan.
Tässä kirjoituksessa otan kuitenkin lähemmin kantaa komissaari Kataisen antamiin muihin lausuntoihin ja lähinnä siihen miten hänen mukaansa jäsenmaiden kansalaiset haluavat integraation syvenevän edelleen. Mistä Katainen on saanut kyseisenlaisen tiedon halukkuudesta syvenevän ingeraation vaatimukseen jäsenmaissa? Ei ainakaan Suomessa ole tuosta kysytty vai onko niin etten ole huomannut?
Nythän tuo mahdollisuus pitäisikin eduskunnan antaa, sillä onhan siellä
kansalaisaloite käsittelyssä, johon liittyen tuo äänestäminen pitäisikin järjestää. Näin saataisiin Kataiselle faktatietoa täältä pienestä jäsenmaasta. Jäsenmaasta, jota hänen hallituskausillaan todellakin ajettiin syvenevään integraatioon. Päätettiin jatkuvasta osallistumisesta toisten maiden velkoihin perussopimuksen vastaisesti. Juuri Kataisen ollessa pääministeri eduskunta päätti perustuslain säädöksistä piittaamatta lisätä veronmaksajien vastuita yli 12 mrd:lla eurolla
EVM rahastoon. Tässä kohtaa on myös hyvä tuoda esille, että jo vuonna 2010 otettiin eduskunnassamme ensi askel tiivimmän liittovaltion hyväksymiseen, kun
hyväksyttiin ERVV perustaminen ja näin otettiin vastattavaksi muiden jäsenmaiden velkoja vastuina. Hyväksyminen tehtiin
Kiviniemen (kesk) hallituksen aikana, jolloin valtionvarainministerinä oli Jyrki Katainen (kok). Ei siis ihme, että integraatiota on syvennetty aina Kataisen ollessa päättäjänä.
Myös pankkiunioni hyväksyttiin perustettavaksi Kataisen hallituskaudella. Näin myös veronmaksajat pantiin vastuuseen muidenkin jäsenmaiden pankkien kriisien rahoittamisesta.
Viekö pankkiunioni kohti liittovaltiota? Tuohon kysymykseen on vastannut johtaja Teija Tiilikainen Ulkopolittisesta instituutista muun muassa näin;
“Talous- ja velkakriisin yhteydessä keskusteltiin tarpeesta lisätä unionin talous- ja finanssipoliittista valtaa yhdenmukaisemman talouskehityksen varmistamiseksi unionin alueella ja tulevilta kriiseiltä suojautumiseksi. Tässä yhteydessä myös pankkien valvonta ja pankkikriisien hoito päätettiin siirtää aiempaa vahvemmin EU:n tasolle. Euroopan keskuspankin yhteyteen perustetussa pankkivalvontaelimessä tarkastetaan yksityiskohtaisesti pankkien vakavaraisuutta ja niihin liittyviä riskejä.
Pankkiunionin perustaminen siirtää aiemmin jäsenmaiden tasolla hoidetun pankkivalvontatehtävän aiempaa vahvemmin EU:n puitteisiin ja lisää sillä tavoin unionin toimielinten valtaa. Järjestelmään liittyvät rahoitusmekanismien – jo perustetun kriisinratkaisurahaston ja mahdollisen myöhemmin toteutettavan yhteisen talletussuojajärjestelmän voidaan nähdä perustuvan ajatukseen unionimaiden (tai euroalueen maiden) yhteisvastuusta pankkien valvonnassa.”
Tämä
Kataisen kannanotto vuonna 2013 Euroopan parlamentissa pitämästään puheesta kertoo kaiken, mihin hänen kokoomuslainen politiikkansa Suomessa ja nyt komissaarina tähtää;
“Suomen pääministeri Jyrki Katainen peräänkuulutti vahvempaa Eurooppaa ja syvempää, mutta oikeudenmukaista integraatiota puheessaan Strasbourgin täysistunnossa tänään. Puhemies Schulz toivotti hänet lämpimästi tervetulleeksi. Kataisen mukaan "meillä on paljon puolustettavaa, ja meidän on tehtävä se ylpeänä". Hän myös mainitsi puheessaan ääripään äänten nousemisen Euroopassa ja totesi, että "me emme saa antaa nationalististen ja populististen äänenpainojen hallita eurooppalaista keskustelua".”
Tätäkö integraatiota vielä syvemmin me suomalaiset haluamme? Todellako? Annammeko Kataisen ja eduskuntamme päättää tästä meidän puolesta ilman, että jokainen äänivaltainen saa kertoa oman kannan?
Itse toivon eduskunnan päättävän ja sallimaan käsittelyssä olevan kansalaisaloitteen pohjalta äänestysoikeuden EU:n jäsenyydestä. Sipilän hallitusohjelman kirjaus ei sisällä syvenevää integraatiota, mutta sen sijaan näyttää olevan komission ja EU:n yleisesti ajama tavoitetila.
Lisää lähteitä;
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2012/20120075/20120075_2
http://ec.europa.eu/europe2020/banking-union/index_fi.htm
http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/fi/displayFtu.html?ftuId=FTU_4.2.4.html
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/katainen_ykkosaamu-49500
http://www.publicnow.com/view/4DA56...E47A323FF921?2016-04-23-16:00:37+01:00-xxx783
http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/105902/52084de892
Kommentit kannattaa lukea.