Euroopan sairas mies onkin Eurooppa itse
3.6.2016 20:45
Henri Myllyniemi
Euroopan poliittiset voimat ovat myllerryksessä, talous mataa ja maahanmuuttokriisi painaa päälle. Samaan aikaan Euroopan keskuspankki EKP ostaa velkakirjoja valtioista yrityksiin, ja energian hinta on historiallisen alhaalla. Asiantuntijoiden mielestä tässä ympäristössä talouden pitäisi kasvaa kohisten. Sen sijaan kasvussa onkin eurokansalaisten verenpaine. Mikä meni vikaan?
Brittilehti Telegraph
summasi kattavasti Euroopan ongelmia. Lehti jaksotti taudinkuvan politiikkaan, talouden apeuteen, kansallismielisyyden nousuun, maahanmuuttoon ja euroskeptisyyteen.
Poliittinen kaaos
Perinteiset, lähellä poliittista keskustaa olevat voimat ovat Euroopassa helisemässä. Voimasuhteet ovat heittäneet kuperkeikkaa, koska haastajia on tullut niin oikealta kuin vasemmalta.
Näkyvin muutos on tullut ennalta-arvattavasti Kreikassa. Maa on vuosikaupalla ollut lamassa, ja muiden euromaiden vaatimat säästötoimet ovat yksinkertaisesti saaneet kreikkalaisten mitan täyttymään. Kansalaiset äänestivät valtaan laitavasemmistolaisen Syrizan, jonka kannatus on tavallisesti madellut muutamassa prosenttiyksikössä.
Telegraph muistuttaa, ettei poliittinen kaaos rajoitu vain euroalueen velka- ja kriisimaihin. Itävallan presidentinvaaleissa kansallismielinen ehdokas, Vapauspuolueen
Norbert Hofer hävisi täpärästi toisella kierroksella vihreiden tukemaa ehdokasta
Alexander Van der Belleniä vastaan.
Ranskassa protestoidaan maan sosialistihallituksen ajamia leikkauksia vastaan. Kansallinen rintama on huimassa nosteessa. Sen puheenjohtaja
Marine Le Pen on todennut aloittavansa ensimmäisenä presidenttivirkapäivänään valmistelut Ranskan irroittamiseksi yhteisvaluutta eurosta.
Espanjassa ei ole ollut toimivaa hallitusta liki puoleen vuoteen. Maassa järjestetään uusintavaalit heti brittien kansanäänestyksen jälkeen. Kannatusmittaukset eivät povaa uusintavaalienkaan tuottavan sellaista tulosta, että maahan saataisiin laajapohjainen hallitus.
Kansalaisten ja eurointoilijoiden yhteentörmäys
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja
Donald Tusk myönsi, etteivät eurointoilijat ole havainneet vauhtisokeutensa vuoksi kansalaisten tyytymättömyyttä. Saattaa olla, ettei tämän pakkosyötetyn euroihannoinin edessä paistattelevat henkilöt ole esimerkiksi suostuneet kuulemaan kreikkalaisten kansanäänestystä. Kreikkalaiset pakotettiin nielemään kolmas tukipaketti tiukkoine ehtoineen, vaikka 61 prosenttia kansalaisista äänesti ohjelman hylkäämistä vastaan.
Kansanäänestyksiä on tulossa lisää. Brittien konservatiivipuolue lupasi kansanäänestyksen maan jatkosta EU-jäsenenä. Tämän jälkeen Unkari kysyy kansalaisiltaan, tulisiko maan noudattaa EU:n pakolaisten taakanjakosopimusta. EU runttasi päätöksen enemmistöllä lävitse, vaikka etenkin arkaluontoisissa asioissa unioni on tavannut pysyä yksimielisyyden takana. Unkari äänesti tuolloin sopimusta vastaan. Päätöstä suoraan vastusti yhteensä neljä maata, ja Suomen tyhjä-äänikin tulee laskea kielteiseksi.
Jos EU haluaa esittäytyä demokraattisena elimenä, sen tulisi kunnioittaa kansalaistensa tahtoa. Kreikan kansanäänestys viittaa vaaralliselle tielle:
EU ei kunnioita enää kansalaistensa ääntä, vaan tyrannin lailla junttaa päätökset lävitse. Diktatuuri ei ole kovin kaukana.
Työttömät hermostuvat
Rationaaliset ja tietoiset ihmiset eivät äänestä radikaaleja tahoja, jos asiat ovat hyvin. Pitkään koholla ollut työttömyys, ja eritoten nuorten suuri työttömyysaste voi olla yllätyksellisten vaalitulosten takana.
Telegraph kirjoittaa, että ihmisten ahdinkoa on lisännyt tieto epävarmuudesta. He eivät voi olla varmoja saavansa työtä edes viiden vuoden päästä.
– EU on samassa pisteessä kuin ne sarjakuvahahmot, jotka leijuvat ilmassa hypättyään kielekkeeltä. Jossain vaiheessa kaikki huomaavat, ettei alla ole kuin ilmaa, ja sitten ne putoavat maahan, sanoo professori
Chris Bickerton.
Ovet auki – keneltä kysyttiin?
Saksan liittokansleri
Angela Merkel julisti viime vuoden syyskuussa, että kaikki syyrialaispakolaiset ovat tervetulleita Saksaan.
Kölnin uudenvuodenaattona tapahtuneisiin lukuisiin rikoksiin anastuksista seksuaaliseen häirintään osallistuneet uhmasivat jopa poliiseja.
– Teidän pitää kohdella meitä kauniisti, koska rouva Merkel on kutsunut meidät,
summasi eräs vasta maahantullut turvapaikanhakija.
Mutta Merkel ei noudattanut EU:n tapakoodia tehdä yksimielisiä päätöksiä. Hän kysyi asiaa ainoastaan hiljattain eronneelta Itävallan liitokansleri
Werner Faymannilta. Kun kutsun seuraukset alkoivat paljastua saksalaisille, Merkel alkoi vaatia muilta EU-mailta ”solidaarisuutta”.
Jos EU haluaa pelastaa itsensä, sen tulisi kuunnella kansalaisiaan